Üretken yapay zeka motoru ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın CEO krizi geçici olarak çözüldü.
Yönetim kurulu ile hafta sonu boyunca görüşmelerde bulunan eski CEO Sam Altman’ın geri dönmeyeceği anlaşılınca yeni yönetici arayışına girilmişti. Microsoft yeni yapay zeka araştırma birimini yönetmek üzere Altman ile birlikte eski OpenAI Başkanı Greg Brockman’ı ekine katınca işler daha da karıştı.
X’ten bir mesaj paylaşan Emmett Shear ise, “Bugün beni hayatta bir kez karşıma çıkacak bir fırsatı değerlendirmeye davet eden bir telefon aldım: @OpenAI’nin geçici CEO’su olmak. Nihayetinde elimden geldiğince yardımcı olmak gibi bir görevim olduğunu hissettim,” diye yazdı. Shear, işi, OpenAI’ın ‘şu anda var olan en önemli şirketlerden biri olduğuna inandığı için’ kabul ettiğini söyledi.
Cuma günü öğleden sonra OpenAI, yönetim kurulunun Altman’ın ‘iletişimlerinde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı’ sonucuna varmasının ardından şirketten ayrılacağını duyurdu. Brockman da kısa bir süre sonra istifa etti ve birkaç üst düzey araştırmacı da aynı gün içinde ayrıldı.
OpenAI’nin en büyük yatırımcısı ve iş ortağı Microsoft ve şirketin diğer hissedarları bu hamleyi şaşkınlıkla karşıladı. Microsoft yine de şirkete bağlılığını sürdürdüğünü belirtti.
Bazı yorumcular, OpenAI’ın en büyük yatırımcısı Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’nın, şirkete ve çalışanlarına para vermeksizin el koyduğu yorumunu yapıyor.
‘Kültür savaşı’ mı?
Axios’tan Felix Salmon, ‘kâr amacı gütmeyen’ ama Microsoft’a bağlı OpenAI’ın kâr amaçlı bir yan kuruluşta hisse satmaya başlamasıyla birlikte, iki politika arasındaki gerilimin açıkça görüldüğünü yazıyor.
Kâr amacı gütmeyen kuruluşun yönetim kurulunun CEO Sam Altman’ı kovmasıyla bu gerilimler hafta sonu tam ölçekli bir yönetim krizine dönüştü.
Yeni OpenAI CEO’su Emmett Shear, “Harika modellerimizi ticarileştirmek için yönetim kurulu desteği olmadan bu işi kabul edecek kadar çılgın değilim,” diye yazdı.
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun, faaliyetlerini finanse etmek için kurumsal bir iştirakin kârını kullanması nispeten yaygın sayılıyor. OpenAI ise bu modelden ayrılıyor. Kar amacı gütmeyen kuruluş, kâr amacı güden yan kuruluşun (var olmayan) kârını harcamak istemiyor; bunun yerine, yan kuruluşun kendisinin yapay zekayı araştırmasını ve geliştirmesini istiyor.
Kâr amacı gütmeyen kuruluşun hedefleri araştırma odaklı oluyor. Daha az sayıda ürünün piyasaya sürülmesini ve bu ürünlerin ‘kamu malı’ olmasını savunuyorlar.
Kâr amacı güden kuruluş ise çok daha fazla ürün odaklı ve Microsoft gibi yatırımcılara ayrıcalıklı erişim sağlıyor. Bu yan kuruluşlar, kâr amacı gütmeyen kuruluşun araştırma gündeminin maliyetlerini ödemeye devam edebilmek için kuruluyor.
Altman yeni bir şirket için kaynak arıyordu
OpenAI’ın ise dört ayrı güç merkezi var: Yönetim kurulu; Cuma gününe kadar görevden alınan CEO Altman tarafından yönetilen üst yönetim; çalışanlar; ve Microsoft’un başını çektiği dış yatırımcılar. Elbette, bunların hiçbirinin çıkarları tam olarak örtüşmüyor.
OpenAI çalışanlarının önemli bir kısmı kâr amacı güden iştirakte çalışıyor ve 86 milyar dolarlık değerleme üzerinden hisselerinin bir kısmını satabilmeyi dört gözle bekliyorlardı.
Bu arada, pek rastlanmayan bir şekilde OpenAI’da hiç hissesi olmayan Altman, Bloomberg’in haberine göre, OpenAI’dan bağımsız olarak çalışacak ayrı bir yapay zeka odaklı kâr amacı güden şirket için Suudi Arabistan ve diğer yatırımcılardan milyarlarca dolar toplamaya çalışıyordu.
OpenAI, 2020 yılına varıldığında, Altman ve meslektaşı Greg Brockman’ın liderliğinde ‘fazla ticari hale geldiğinden’ endişelenen çalışanlarını kaybetmeye başlamıştı.
Microsoft kazanan taraf
OpenAI Altman, Brockman, Elon Musk ve diğerlerinin 1 milyar dolarlık bağışlarıyla kurulduktan sadece dört yıl sonra, 2019’da kâr amacı gütmeyen kuruluş statüsünden kâr amacı güden kuruluş statüsüne geçti. Şirket, Microsoft’tan yaklaşım 10 milyar dolar elde etmişti.
Öte yandan Pazartesi sabahı, aralarında eski geçici CEO Mira Murati ve yönetim kurulu üyesi Ilya Sutskever’in de bulunduğu yüzlerce OpenAI çalışanı, Altman görevine iade edilmediği takdirde ‘Microsoft’taki işleri için şirketten ayrılacaklarını’ belirten bir mektup imzaladı. Wired ve Kara Swisher’a göre ise aralarında birkaç yöneticinin de bulunduğu yaklaşık 500 çalışan mektubu imzaladı. Swisher, OpenAI’ın 700 civarında çalışanı olduğuna dikkat çekiyor.