Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı perşembe günü düzenlediği basın brifinginde zayıf yen ile ilgili çok az endişe dile getirdi ve para politikasını sıkılaştırmak için herhangi bir aciliyet belirtmedi ve günün erken saatlerinde sabit kaldıktan sonra ülkenin kilit faiz oranında yakın zamanda bir indirim beklentilerini daha da azalttı.
Yen, Japonya’nın nisan-mayıs döneminde para birimini dolar karşısında desteklemek için döviz piyasasına müdahale ettiği seviyelere yaklaşıyor. Ancak BOJ Başkanı Kazuo Ueda perşembe günü “ithalat enflasyonunun yıllık bazda nispeten istikrarlı olduğunu” söyleyerek bu tür endişelerden kurtulmuş göründü.
Bazı piyasa oyuncuları perşembe günü sona eren iki günlük politika toplantısında faiz artırımı bekliyordu. Ancak Ueda, daha fazla zaman ayırmak istediğini vurguladı: “Bu kez faiz artırımı konusunda temkinli davranmamızın nedenlerinden biri, BOJ’un %2’lik enflasyonun sürdürülebilmesi için kilit unsur olarak gördüğü ücret artışlarının arkasındaki ivme hakkında biraz daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğuna karar vermemizdi”.
Merkez Bankası politika faizini – teminatsız gecelik çağrı faizini – üst üste üçüncü toplantıda da değiştirmeyerek %0,25’te tuttu.
Nomura Securities’de faiz stratejisti olan Tomoaki Shishido, Nikkei Asia’ya yaptığı değerlendirmede, “Ueda’nın açıklamaları son derece güvercindi,” dedi ve ekledi: “Yendeki zayıflığı durdurmak için herhangi bir niyet sinyali vermedi. Ocak ayında bir faiz artırımını göz ardı etmedi, ancak açıklamaları şu anda böyle bir artırım olasılığının piyasanın beklediğinden çok daha düşük olduğunu gösteriyor.”
Bazı piyasa oyuncuları, Ueda’nın yenin değer kaybetmesine izin vererek politikacıları faiz artırımı istemeye zorlamaya çalışıyor olabileceği yönünde spekülasyonlar bile yaptı. Daha önce aralarında Başbakan Shigeru Ishiba’nın da bulunduğu milletvekilleri faiz oranlarının yükseltilmesini hoş karşılamayacaklarını söylemişti.
Toplantının ardından yapılan BOJ açıklamasında bir önceki toplantıya göre çok az değişiklik yapıldı ve merkez bankasının neden faiz artırımından kaçındığı konusunda çok az ipucu bırakıldı. Açıklamada “Japonya ekonomisi, destekleyici finansal koşullar gibi faktörlerin arka planında gelirden harcamaya doğru erdemli bir döngünün giderek yoğunlaşması nedeniyle, potansiyel büyüme oranının üzerinde bir hızda büyümeye devam edecektir” denildi.
Açıklamada ekonomiye yönelik riskler tekrarlandı: “Yurtdışı ekonomik faaliyet ve fiyatlardaki gelişmeler de dahil olmak üzere Japonya’nın ekonomik faaliyet ve fiyatlarını çevreleyen yüksek belirsizlikler devam etmektedir.”
BOJ Başkanı Kazuo Ueda, mart ayında faiz oranlarını negatif bölgeden çıkararak ve devlet tahvili ve şirket hissesi alımlarını durdurarak Japonya’nın geleneksel olmayan para politikasını normalleştirme misyonunu üstlendi.
Yen dolar karşısında geriledi
Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası bu yıl üçüncü kez faiz indirimine giderek politika faizini %4,25-%4,5 seviyesine çekti, ancak daha fazla indirim konusunda ihtiyatlı olacağının sinyalini verdi. Karar, piyasa oyuncularının ABD-Japonya faiz oranı farkının yüksek kalmaya devam edeceği beklentisiyle yenin dolar karşısında bir ara 154,70 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.
BOJ tarafından tahmin edildiği üzere Japonya’da temel enflasyon geçen yılın sonlarından bu yana yavaşlıyor ve şu anda %0,8 ile %1,5 arasında seyrediyor.
Analistler BOJ’un bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Nikkei’ye bağlı QUICK tarafından 12-13 Aralık tarihlerinde 23 BOJ gözlemcisi arasında yapılan bir ankete göre, sekiz kişi bu hafta, 12 kişi ise gelecek ayki toplantıdan sonra faiz artırımı bekliyor. Bir analist, politika kurulunun mart ayına kadar faizleri artırmayacağını düşünürken, diğer iki analist yaklaşan bir artış öngörmediç
Yenin zayıflaması, gıda ve enerji gibi ithal ürünlerin maliyetinin artmasına yol açarken, bu durum düşük gelirli hane halklarına ve küçük işletmelere zarar verdi.
Bazı analistler yenin gelecek yıl dolar karşısında son 37 yılın en düşük seviyesi olan 161’i test etme riski taşıdığı uyarısında bulunuyor.
BOJ, Çin ekonomisinin zayıflaması ve Çin’e %10, Kanada ve Meksika’ya %25 gümrük vergisi uygulamakla tehdit eden seçilmiş Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD’ye ilişkin belirsizlik nedeniyle kurumsal kazançların yavaşlaması nedeniyle ücret artışının ve tüketici enflasyonunun gelecek yıl ivme kazanıp kazanmayacağını görmek için bekliyor.
BOJ ayrıca faiz artırımına giderek borsanın genel olarak iyimser havasını bozmaktan endişe duyuyor gibi görünüyor. En son 31 Temmuz’da yapılan faiz artırımının ardından yende %8’lik bir ralli yaşanmış ve ertesi hafta Tokyo hisse senetlerinde %18’lik bir satış yaşanmıştı. Analistler bu çalkantının Ueda’da hala travma yarattığına inanıyor.