Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Paşinyan: Rusya artık Ermenistan’ın ana askeri ortağı olamaz

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir dizi nedenden ötürü Rusya’nın savunma ve askeri-teknik alanlarda ülkenin kilit ortağı olamayacağını savunarak daha önce Erivan’ın diğer ülkelerle yaptığı güvenlik anlaşmalarının yüzde 95 ila 97’sinin Rusya ile yapıldığını söyledi.

Ermenistan Kamu Radyosu’na mülakat veren Paşinyan, ordudaki reformun aşamaları hakkında konuştu.

Gazeteciler Başbakan’a reformun nihai konseptinin henüz belirlenmemiş olmasının nedenini sordu, zira hükümetin planına göre yeni ‘Savunma Kanunu’ taslağının Ocak 2022 gibi hazır olması gerekiyordu.

Paşinyan, “Ocak 2022’de bu konsept hazırdı, ancak 2022 kışında bu konseptle ilerleyemeyeceğimizi gösteren olaylar oldu. Şimdi işbirliğimiz, askeri-teknik alandaki işbirliğimiz göz önüne alındığında bunu gerçekleştirmenin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamamız gerekiyor. Kiminle gerçekçi askeri-teknik ve savunma ilişkileri kurabileceğimizi anlamamız gerekiyor,” dedi.

Paşinyan, daha önce Ermenistan’ın savunma alanındaki anlaşmalarının yüzde 95 ila 97’sinin Rusya ile olduğunu belirtti.

Ermenistan Başbakanı, “Şimdi hem nesnel hem de öznel nedenlerden dolayı durum böyle olamaz. Şimdi, örneğin Hindistan ile bu konseptte ne tür ilişkilerimiz olduğunu anlamak zorundayız,” diye ekledi.

Kasım 2023’te Paşinyan, Ermenistan’ın kendisine silah ve mühimmat satabilecek yeni güvenlik ortaklar aramaya başladığını kaydetmişti. Paşinyan’a göre Ermenistan, ‘şu ya da bu nedenle’ Erivan’a askeri ürün tedarik edemeyen ortaklarıyla ilişkilerini çeşitlendiriyor.

Paşinyan, bu konunun özellikle Rusya ve Ermenistan’ın diğer Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ndeki (KGAÖ) ortaklarını ilgilendirdiğini ifade etmişti.

Paşinyan, Rusya’yı Ermenistan’ın güvenliğini sağlayamamakla suçladı

DİPLOMASİ

Trump’tan AB’ye gümrük tarifesi tehdidi

Yayınlanma

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, AB’yi “büyük ölçekli” miktarlarda ABD petrol ve doğalgazını satın almayı taahhüt etmemesi halinde gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Trump cuma günü Truth Social platformunda yayınladığı mesajda, “Avrupa Birliği’ne, ABD ile aralarındaki muazzam açığı petrol ve doğalgazımızı büyük ölçekte satın alarak kapatmaları gerektiğini söyledim. Aksi takdirde, her şekilde TARİFELER!!!” diye yazdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen kasım ayında yaptığı açıklamada AB’nin ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) almayı değerlendirebileceğini söylemişti.

Leyen gazetecilere verdiği demeçte, “Rusya’dan hâlâ çok miktarda LNG alıyoruz ve neden bunu bizim için daha ucuz olan ve enerji fiyatlarımızı düşüren Amerikan LNG’si ile değiştirmeyelim?” diye sormuştu.

Financial Times’a (FT) konuşan bir AB yetkilisi, “Leyen’in tam da bunu yapma olasılığını ima ettiği göz önüne alındığında, bu bir ‘tehdit’ olarak tuhaf görünüyor,” dedi.

ABD halihazırda Avrupa’nın en büyük LNG tedarikçisi konumunda, fakat Rusya’dan yapılan ithalat ikinci sıradaki yerini koruyor.

Trump, Çin menşeli olmayan tüm ithalata yüzde 20’ye varan genel bir gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunuyor.

Geçtiğimiz ay Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Avrupa’nın siyasi liderlerini gümrük vergileri konusunda Trump ile işbirliği yapmaya ve ABD’de üretilen daha fazla ürünü satın almaya çağırmıştı.

Trump’ın ilk başkanlığı sırasında, dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ticaret savaşı tehditlerini engellemek için daha fazla ABD gazı satın almayı teklif etmişti.

Uluslararası petrol göstergesi Brent ham petrol fiyatları cuma günü yüzde 0,4 düşüşle varil başına 72,61 dolar oldu. West Texas Intermediate vadeli işlemleri de yüzde 0,4 düşüşle varil başına 69,14 dolardan işlem gördü.

ABD dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ve en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı. Aralarında AB ve Vietnam’ın da bulunduğu LNG alıcıları, kısmen gümrük vergisi tehdidini caydırmak için ABD’den daha fazla yakıt satın almayı şimdiden konuşmaya başladılar.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD’den Türkiye Gazprombank yaptırımlarında özel muafiyet

Yayınlanma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank yaptırımlarında Türkiye’ye muafiyet tanıdığını belirterek, doğalgaz ödemelerinin sorunsuz devam edeceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank’a uyguladığı yaptırımlar konusunda Türkiye’ye özel bir muafiyet tanıdığını duyurdu.

Bakan Bayraktar, bu sayede Türkiye’nin doğalgaz borcu ödemelerini Gazprombank üzerinden yapmaya devam edebileceğini belirtti.

Bloomberg’e yaptığı açıklamada Bayraktar, bu kararın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’li yetkililerle yürüttüğü yoğun görüşmelerin ardından alındığını ifade etti.

Türkiye’nin uzun süredir talep ettiği muafiyetin, Rusya ile doğal gaz ticaretinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Gazprombank’ın ABD tarafından yaptırım listesine alınması, Türkiye açısından ciddi endişelere yol açmıştı.

Bakan Bayraktar, yaptırımların Türkiye’yi de hedef alması durumunda bunun ekonomik ve stratejik sonuçlarının büyük olabileceğine dikkat çekmişti.

Türkiye’nin geçmişte İran yaptırımları sürecinde de benzer bir muafiyet elde ettiğini hatırlatan Bayraktar, bu kararın iki ülke arasındaki iş birliğini destekleyeceğini söyledi.

Muafiyetin sağlanmasına rağmen Türkiye, Rusya ile alternatif ödeme yöntemleri üzerinde de görüşmeler gerçekleştirdi.

Geçen ay Ankara’da yapılan toplantılarda, her iki tarafın bürokratları olası senaryoları masaya yatırdı. Ancak Bayraktar, alternatif çözümlerle ilgili detaylı bir değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Türkiye, Gazprombank yaptırımında ABD’den muafiyet istiyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD’den Gürcistan İçişleri Bakanına yaptırım kararı

Yayınlanma

ABD, Gürcistan’daki protestolarda orantısız güç kullanımı gerekçesiyle İçişleri Bakanı Vahtang Gomelauri ve bir üst düzey yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Protestolar, ülkenin AB üyelik müzakerelerini ertelemesi üzerine başlamıştı.

ABD, Gürcistan İçişleri Bakanı Vahtang Gomelauri’ye, göstericilere karşı orantısız güç kullanımı gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Magnitsky Küresel Yaptırım Programı kapsamında, Gomelauri’nin yanı sıra İçişleri Bakanlığı Özel Görevler Dairesi Başkan Yardımcısı Mirza Kezevadze’ye de yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Miller, bakanlığın 2024 yılı boyunca düzenlenen gösteriler sırasında basın mensuplarına, muhalefete ve protestoculara karşı sert müdahalelerinden sorumlu tutulduğunu vurguladı.

Sözcü ayrıca, protestoculara karşı şiddet olaylarına karışan güvenlik görevlileri ve yetkilerini kötüye kullanan belediye görevlileri ile aile üyelerine vize kısıtlamaları getirileceğini belirtti.

Birleşik Krallık da 19 Aralık’ta yaptırım listesini genişleterek Gomelauri’nin yanı sıra, yardımcısı Aleksandr Darahvelidze ve Tiflis Emniyet Müdürü Sulhan Tamazaşvili’yi listeye dahil etti.

Gürcistan’da 28 Kasım’dan bu yana süren protestolar, hükümetin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini 2028 yılına kadar erteleme kararının ardından başladı.

Bu karar, Avrupa Parlamentosu’nun ülkedeki parlamento seçimlerini tanımaması ve iktidar partisi Gürcü Rüyası’na yaptırım uygulama tehdidine tepki olarak alınmıştı. Protestolara Cumhurbaşkanı Salome Zurabaşvili de destek vermişti.

Gürcistan’da yeni cumhurbaşkanı seçildi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English