Bizi Takip Edin

ASYA

Pekin’in ‘yeniden yapılanma’ hamlesi teknoloji kısıtlamalarına ve finansal risklere yanıt

Yayınlanma

Çin salı günü, kapsamlı bir reform planının bir parçası olarak, ülkenin 400 trilyon yuan (57,7 trilyon ABD Doları) değerindeki bankacılık ve sigorta varlıklarını denetleyecek ve “riskleri kontrol etme ve dış rüzgarlara karşı koyma yeteneklerini güçlendirecek” bir “üst düzenleyici kurum” oluşturacağını açıkladı.

14. Ulusal Halk Kongresi’ne sunulan taslak plana göre, yeni Ulusal Mali Düzenleme Komisyonu, Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nu, merkez bankasının finansal holding şirketleri için denetim organını ve menkul kıymetler düzenleyicisinin yatırımcı koruma işlevini bünyesine katacak.

Değişiklik, Danıştay’ın daha geniş yeniden yapılandırma planlarından sadece bir tanesini yansıtıyor. Yeni planlar arasında, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın ABD’nin teknolojik engellemesine karşı yetkilendirilmiş bir rol oynaması ve dijital ekonomiye yardımcı olmak için Ulusal Veri Bürosu’nun oluşturulması da yer alıyor.

Bu değişikliğin, Xi Jinping’in 2013’te göreve gelmesinden bu yana üçüncü büyük yeniden yapılanma olduğu kaydediliyor. 2017-19’da yapılan son değişiklikte, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komisyonu ile Gazi İşleri Bakanlığı kurulmuştu.

Artan dış belirsizliklere ve ekonomik yavaşlamaya önlem

Değişiklikler, Çin’i, artan dış belirsizliklerin yanı sıra iç ekonomik yavaşlamanın damgasını vurduğu koşullara karşı da karşı güçlendirme çabalarının bir parçası olarak yorumlanıyor.

Devlet Konseyi Genel Sekreteri Xiao Jie, yeniden yapılanma hakkında yaptığı açıklamada, “Önemli unsur; bilim ve teknolojiyi, mali düzenlemeyi, veri yönetimini, kırsal canlandırmayı, mülkiyet haklarını ve yaşlılar için çalışmayı güçlendirmektir” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, tarımsal teknoloji ve kırsal canlandırma planı üzerinde daha fazla denetim yetkisi alırken, Sivil İşler Bakanlığının da ülkenin hızla artan yaşlı nüfusuna yönelik çalışmaları denetleme sorumluluğunu üstleneceği kaydedildi.

Sosyal istikrarı koruyan kilit bir kurum olan Ulusal Kamu Şikayetleri ve Öneriler İdaresi’nin ise, doğrudan Çin kabinesine bağlı olacağı bildirildi.

Finans sektörü, yolsuzlukla mücadele hamlesinin kilit hedeflerinden biri

Son mali reform kapsamında, Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun, Devlet Konseyi’ne bağlı bir kuruluş olacağı ve daha önce ülkenin en büyük ekonomik planlama kurumu olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun alanı olan işletme tahvillerinin onaylanmasından sorumlu olacağı bilgisi yer aldı.

Çin Halk Bankası’nın (PBOC) da hedeflerden biri olan taşra şubelerinin genişletilmesiyle birlikte yeniden yapılanma sürecinden geçeceği bildirildi. Şu anda, merkez bankasının ülke genelinde 11 bölgesel şubesi bulunuyor.

Devlet Konseyi Genel Sekreteri Xiao, mali düzenleyici kurumun kurulması ile ilgili, “mali alanlarda uzun süredir devam eden çelişkileri ve sorunları ele alacak şekilde ayarlandı” ifadesini kullandı.

Yetkili, yeni düzenleme komisyonunun menkul kıymetler sektörü dışındaki finansal kurumları denetlemekten, yatırımcıları korumaktan ve sistemik riskleri dağıtmaktan sorumlu olacağını da sözlerine ekledi.

Renmin Üniversitesi’nde finans profesörü olan Zhao Xijun’a göre, finans sektörü, Pekin’in yolsuzlukla mücadele hamlesinin kilit hedeflerinden biri.

‘Parti inşasının güçlendirilmesiyle tamamlanacak’

Yapılsa değişiklikleri South China Morning Post’a değerlendiren ekonomist Xu Tianchen, “Devlet Konseyi değişikliği, Parti kurumlarındaki değişiklikler ve her düzeydeki hükümet organlarının Parti liderliği tarafından yayınlanan direktifleri uygulamasına izin verecek olan ‘Parti inşası’nın güçlendirilmesiyle tamamlanacak” dedi.

Xu’ya göre, “Üst düzey liderlik, iki temel politika hedefine olan bağlılığının sinyalini verdi: kilit teknolojilerde kendi kendine yeterliliğe ulaşma çabalarını desteklemek ve finansal kurumları önemli ulusal önceliklere daha iyi hizmet edecek hale getirmek.

Kilit teknolojilerde kendi kendine yetebilme

Bilim ve teknoloji bakanlığının elden geçirilmesi, Çin endüstrilerinin, özellikle de yarı iletken sektörünün ABD’nin artan çevreleme çabalarıyla karşı karşıya kalmasıyla ilişkilendiriliyor. Yerel inovasyonun, kaybedilen zemini telafi etmek için büyük bir finansman enjeksiyonuna ihtiyacı olduğu kaydediliyor. Hali hazırda, yarı iletken, yapay zeka ve havacılık sektörlerini kapsayan 600’den fazla Çinli firma, ABD hükümetinin onayı olmadan Amerikan teknolojisine ve bileşenlerine erişmelerini engelleyen ABD ticaret ‘kara listesine’ ekli.

South China Morning Post’a konuşan büyük bir yarı iletken ekipman üreticisinin bir yöneticisi, “Çin temel teknolojilerde hızlı bir şekilde atılımlar yapamazsa tıkanıklıkları çözmesi zor olacaktır” dedi.

ASYA

Hindistan Afganistan ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor

Yayınlanma

Hindistan, Afganistan ve Pakistan arasındaki gerginlikten faydalanarak Afgan ticaretini Pakistan güzergahından Hintli bir şirket tarafından işletilen İran limanına yönlendirmeye çalışıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Genel Sekreter J.P. Singh başkanlığındaki üst düzey bir heyet 4 ve 5 Kasım tarihlerinde Kabil’i ziyaret etti. Heyet Afganistan Savunma Bakanı Molla Muhammed Yakup, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ve Kabil’deki BM kuruluşlarının başkanlarıyla bir araya geldi. Görüştükleri konular arasında India Ports Global Limited tarafından işletilen İran’ın Çabahar limanı da vardı.

Bakanlık sözcüsü Randhir Jaiswal geçen hafta düzenlediği basın brifinginde “Hindistan’ın insani yardımları, Çabahar limanının Afganistan’daki iş dünyası tarafından işlemler, ihracat ve ithalat için nasıl kullanılabileceği ve yapmak istedikleri diğer şeyler hakkında görüşmelerde bulundular” dedi.

Taliban’ın savunma bakanlığı da sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla Yaqoob’un Hintli heyetle ilişkilerini geliştirme yollarını görüşmek üzere bir araya geldiğini doğruladı. Muttaki’nin ofisi de Singh ile yaptığı görüşmenin detaylarını açıklayarak Taliban’ın baş diplomatının ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulunduğunu ve Afgan işadamlarının Hindistan’a seyahat edebilmeleri için daha kolay vize verilmesini talep ettiğini kaydetti.

Yeni Delhi’deki Observer Araştırma Vakfı Stratejik Çalışmalar Programı’nda yardımcı araştırmacı olan Kabir Taneja, Hindistan’ın bir süredir Çabahar limanını Afganistan için alternatif bir ticaret yolu olarak tanıtmaya çalıştığını söyledi.

“[Çabahar] projenin temel tasarımının bir parçası. Ayrıca Kabil’e, Afganistan’ın uzun süredir birincil liman olarak kullandığı Karaçi limanına bir alternatif sunmaktır,” dedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çinli BYD, AB’nin vergi artışlarına rağmen en yeni aracı Sealion 07’yi Avrupa pazarına sunmaya hazırlanıyor

Yayınlanma

BYD, Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) yönelik son gümrük vergisi artışlarını göz ardı ederek, en yeni spor-arazi araçlarını (SUV) Avrupa pazarına sunup denizaşırı ülkelerde daha fazla satış yapmayı hedefliyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Sealion 07’yi 2025’ten itibaren müşterilerine teslim etmeye başlayacak ve bu da firmanın Avrupa pazarına girecek yedinci saf elektrikli modeli olacak. BYD ayrıca önümüzdeki yıl ilk kez Güney Kore pazarına girmeyi ve 95 ülkedeki varlığına yenilerini eklemeyi planlıyor.

Avrupa’daki son girişim, Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz ay sübvansiyon karşıtı bir soruşturmanın ardından Çin elektrikli araçlarına yüzde 17 ila 35,3 oranında ek gümrük vergisi uygulama kararı almasının ardından geldi ve bu da sektörün görünümüne ve maliyet avantajına duyduğu güvenin altını çiziyor. BYD’nin otomobilleri blokta yüzde 17’lik bir orana tabi.

Çin’de üretilen saf elektrikli otomobillere uygulanan yüzde 10’luk standart gümrük vergisine ek olarak getirilen ek vergiler geçen ay yürürlüğe girdi ve beş yıl sürecek. ABD de aynı gerekçeyle eylül ayından itibaren Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini %25’ten %100’e yükseltti.

Bir endüstri danışmanlık şirketi olan Shanghai Mingliang Auto Service’in CEO’su Chen Jinzhu, “BYD’nin araçları ek gümrük vergilerinden sonra bile cazibesini koruyor, bu yüzden şirket için gerçekten büyük bir sorun değil” dedi. South China Morning Post’a konuşan Chen, “Sealion 07, maliyet avantajının ihracat pazarlarındaki bu tür engellerin etkisini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğinin en son örneğidir” diye ekledi.

Shenzhen merkezli BYD, Sealion 07’nin Avrupa’daki fiyatını henüz açıklamadı. Sürüş menzili 450 km olan SUV, anakarada 189,800 yuan’dan (26,272 ABD$) başlıyor ve müşterilere teslimatlar mayıs ayında başlayacak.

UBS analistleri geçen yıl yayınladıkları bir raporda BYD’nin geleneksel AB markalarına kıyasla yüzde 25’lik sürdürülebilir bir maliyet avantajına sahip olduğunu belirtmişlerdi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Zhuhai araba saldırısının ardından, Çinli yetkililer ‘güvenliği güçlendirme’ sözü verdi

Yayınlanma

Çin, güneydeki Zhuhai kentinde 35 kişinin ölümüne yol açan ve ülkeyi şoke eden vur-kaç saldırısının ardından güvenliği güçlendirme sözü verdi.

Kentteki büyük bir havacılık fuarı gösterisinin arifesi olan pazartesi günü 62 yaşındaki bir adam arabasını bir spor merkezinde egzersiz yapan insanların üzerine sürdü. Salı günü yetkililer 35kişinin hayatını kaybettiğini ve 43 kişinin de yaralandığını açıkladı. Çin medyasına göre kurbanların çoğunun orta yaşlı ve yaşlı olduğu düşünülüyor.

Devlet medyası salı günü Başkan Xi Jinping’in yerel yetkilileri Zhuhai saldırısından ders çıkarmaya ve “risklerin kaynağında önlenmesi ve kontrolünü güçlendirmeye” çağırdığını bildirdi.

Saldırının nedeni hala belirsizliğini koruyor.

Zhuhai Halk Hastanesi’nin internette dolaşan elektronik tıbbi kayıtları, Fan soyadlı saldırganın işsiz olduğunu ve boynunda ve göğsünde kendi kendini yaraladığı anlaşılan çok sayıda bıçak yarasıyla hastaneye başvurduğunu gösteriyor. Polis, sürücünün bir boşanma anlaşması yüzünden sinirli olduğunu söyledi.

Xi’nin direktifinin ardından, Zhuhai’yi yöneten Guangdong Eyaleti’nin parti başkanı Huang Kunming, eyaletin önemli güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve aşırı olayları önlemek için kamu güvenliği önlemlerini güçlendireceği sözünü verdi. Yetkililer, özellikle kalabalık bölgelerde güvenliğin artırıldığını söylediler.

Huang, Guangdong’un evlilik ve aile, komşuluk anlaşmazlıkları, hukuk ve dava konuları, tarım ve arazi sorunları, kamu maliyesi, emlak ve mülk yönetimi ile ilgili çatışmaları çözmeye odaklanacağını ve aynı zamanda savunmasız bireylere ve ihtiyaç sahiplerine yardım sunacağını söyledi.

Çin’in, ordunun en yeni savaş uçakları ve insansız hava araçlarının sergilendiği en büyük hava gösterisi Zhuhai’de devam ediyor ve South China Morning Post’a konuşan bir etkinlik organizatörü, saldırının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle medya brifinglerinde değişiklikler yapıldığını söyledi.

Guangdong yetkilisi “Diğer şehirlerden çok daha fazla polis memurunu Zhuhai’ye seferber ettik” dedi ve ekledi: “Öncelik çok açık – insanların kendilerini daha güvende hissetmeleri için polis varlığını görmelerini sağlamamız gerekiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English