Bizi Takip Edin

AMERİKA

Pentagon ve SpaceX’ten Ukrayna’ya Starshield desteği

Yayınlanma

Pentagon ve SpaceX, Ukrayna’nın güvenli iletişim ağı Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı. 2025 yılında başlayacak hizmet kapsamında, toplamda 3 bin terminale kesintisiz internet erişimi sağlanması hedefleniyor.

SpaceX ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’nın daha güvenli bir Starlink uydu ağı versiyonu olan Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı.

Bloomberg’in haberine göre, bu anlaşma Ukrayna’nın sahip olduğu 2 bin 500 terminalin, hacklenmesi veya müdahale edilmesi çok daha zor olan şifreli bir iletişim kanalı olan Starshield’e bağlanmasını içeriyor. Şu ana kadar sadece 500 terminal bu sisteme erişim sağladı.

ABD Uzay Komutanlığı, iki sözleşme kapsamında toplamda 3 bin terminalin hizmet vereceğini açıkladı. Bu sözleşmelerin ana hedefi, Ukrayna’da internete kesintisiz erişim sağlıyor. Hizmetlerin 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Ancak Bloomberg, SpaceX’in Ukrayna’ya desteğini sürdürme konusundaki rolünün belirsiz olduğunu vurguluyor.

Haberde, SpaceX’in CEO’su ve Forbes’a göre 354,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından biri olduğu hatırlatılıyor.

Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını en kısa sürede sonlandırma sözü vermişti.

Ekim ayında The Wall Street Journal, ABD, Avrupa ve Rusya’daki mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı haberinde, Musk’ın 2022’den beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli temas halinde olduğunu bildirmişti.

Habere göre bu görüşmeler hem kişisel hem iş hem de jeopolitik konularla ilgiliydi. Özellikle 2023’ün sonlarında Putin’in, Musk’tan Çin’in çıkarları doğrultusunda Tayvan’da Starlink hizmetlerini etkinleştirmemesini istediği iddia edilmişti.

Fakat Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Musk ile yalnızca bir kez telefonda görüştüğünü ve düzenli temasın olmadığını belirterek bu iddiaları reddetti.

2022’de Musk, Ukrayna’ya sağladığı Starlink terminallerini ücretsiz olarak sunmaya devam edemeyeceğini açıklamış ve yeni cihazlar tedarik etmeyi reddetmişti.

Daha sonra SpaceX, “Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açabilecek bir çatışmanın tırmanmasına izin vermeyeceğiz,” diyerek ağının askeri kullanımına kısıtlamalar getirdi.

Ancak Haziran 2023’te SpaceX, Pentagon ile Ukrayna’ya Starlink hizmetleri sağlamak için 23 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Sağlanan terminal sayısı ise açıklanmadı.

WSJ: Elon Musk ile Vladimir Putin düzenli temas halinde

AMERİKA

Steve Bannon, Elon Musk’a ‘ırkçı’ dedi, MAGA’dan atma sözü verdi

Yayınlanma

Donald Trump’ın yüksek profilli sağcı-muhafazakâr takipçileri arasındaki hoşnutsuzluğun tırmanması üzerine eski danışmanı Steve Bannon, yeni başkanın yeni gözdesi Elon Musk’ı “ırkçı” ve “gerçekten kötü bir adam” olarak nitelendirerek “bu adamı alaşağı etme” ve MAGA (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap) hareketinden atma sözü verdi.

İtalya’da yayınlanan Corriere della Sera gazetesine verdiği ve Breitbart tarafından alıntılanan röportajda Bannon, Musk’ın bazı göçmenlik türlerini benimsemesini eleştirdi ve dünyanın en zengin kişisinin Beyaz Saray’a üst düzey erişiminin olmamasını sağlamaya söz verdi.

Bannon, “O gerçekten kötü bir adam, çok kötü bir adam. Bu adamı alaşağı etmeyi kendime kişisel bir görev edindim. Daha önce, para yatırdığı için, buna tahammül etmeye hazırdım; artık buna tahammül etmeye hazır değilim,” diye konuştu.

Bannon, Trump’ın 20 Ocak’taki yemin törenine kadar Elon Musk’ı “kovdurma” sözü de verdi ve, “Beyaz Saray’a tam erişim hakkı olmayacak. O da diğer insanlar gibi olacak,” iddiasında bulundu.

Musk ve Ramaswamy, “MAGA”cıları kızdırdı

Musk’ın, SpaceX ve Tesla gibi şirketlerin ABD dışından vasıflı profesyonelleri ve mühendisleri işe almasına olanak tanıyan H-1B vizelerini savunması, neredeyse her türlü göçmenliğe karşı olan diğer MAGA yandaşları tarafından tepkiyle karşılandı. Güney Afrika doğumlu Musk’ın kendisi de H1-B vizesine sahip.

Eski danışman Bannon, “Bu H-1B vizeleri meselesi, tüm göçmenlik sisteminin teknolojinin efendileri tarafından hileli kullanımı ile ilgili. Bunu kendi çıkarları için kullanıyorlar. İnsanlar öfkeli,” dedi.

Bannon daha sonra hedefini daha da genişleterek Musk’ın diğer teknoloji devi dostları Peter Thiel ve David Sacks’a Güney Afrika kökenli oldukları için saldırdı.

Bannon, “O [Musk] Güney Afrika’ya geri dönmeli. Neden Güney Afrikalılar, dünyanın en ırkçı insanları, beyaz Güney Afrikalılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde olup bitenler hakkında herhangi bir yorum yapıyorlar?” diye sordu.

Trump, “MAGA iç savaşı”nda ağırlığını Silikon Vadisinden yana koydu

Musk’ın “tek amacının trilyoner olmak” olduğunu savunan ve onu “küresel ölçekte tekno-feodalizmin” savunucusu olarak niteleyen Bannon, “Bunu desteklemiyorum ve bununla mücadele edeceğiz. Savaşmayacak. Küçük bir çocuğun olgunluğuna sahip,” iddiasında bulundu.

Musk’ın, şirketlerinden herhangi birinin korunmasını ya da daha iyi bir anlaşmaya sahip olmasını ya da daha fazla para kazanmasını sağlamak için her şeyi yapacağını düşünen Steve Bannon, “Servet biriktirme ve ardından servet yoluyla güç: odaklandığı şey bu,” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Cumhuriyetçiler Kongreye ‘Grönland’ı Yeniden Büyük Yap Yasası’ teklifini sundu

Yayınlanma

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’ya bağlı özerk ada Grönland’ı ele geçirmek istediğini açıklamasının ardından, Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Temsilciler Meclisine “Grönland’ı Yeniden Büyük Yap Yasası” olarak adlandırılan bir yasa tasarısı sundu.

Pazartesi günü imzaya açılan tasarı, Trump’ın 20 Ocak günü TSİ 12:01’de Danimarka ile bölgeyi satın almak için müzakerelere başlamasına olanak tanıyacak.

ABD Kongresindeki Demokrat liderler Trump’ın yayılmacı emelleriyle alay etse de Axios’un haberine göre bazı “ılımlı” Demokrat Kongre üyeleri bu fikre açık olduklarının sinyalini verdi.

Trump Grönland’ı satın almaktan ilk kez 2019’daki ilk döneminde bahsetmişti. Ardından geçtiğimiz haftalarda AB ve NATO üyesi Danimarka’nın bir parçası olan bölgeyi satın almak istediğini ve bunun için askeri ya da ekonomik güç kullanmayı göz ardı etmediğini söylemesi Avrupa’da tepkilere neden oldu.

Ardından oğlu Donald Trump Jr’ın, Grönland’ın başkentine sürpriz bir ziyarette bulunması spekülasyonları daha da körükledi.

Fakat Danimarka ve Grönland’dan yetkililer özerk bölgenin satılık olmadığını defalarca dile getirdiler.

Grönland Başbakanı Múte B. Egede cuma günü Kopenhag’da düzenlediği basın toplantısında, “Danimarkalı olmak istemiyoruz, Amerikalı olmak istemiyoruz; tabii ki Grönlandlı olmak istiyoruz,” dedi.

Pazartesi günü Grönland’ın başkenti Nuuk’ta yerel ve uluslararası basına konuşan Egede, ABD ile daha yakın ilişkiler kurmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Axios’un haberine göre Danimarkalı yetkililer Trump’ın ekibiyle temasa geçerek Grönland’daki ABD askeri varlığını genişletmeye açık olduklarının altını çizdi.

Grönland medyası KNR de başbakanın madencilik ve ticaret konularında ABD’ye açık olduğunu ve Trump ile işbirliği fırsatları aramaya istekli olduklarını söylediğini bildirdi.

Grönland 2009 yılından bu yana Danimarka’dan bağımsızlığını ilan etme hakkını elinde bulunduruyor. Her yıl Kopenhag’dan önemli miktarda bütçe transferine bağımlı olan 56.000 nüfuslu ada şimdiye kadar bunu yapmaktan kaçındı.

Grönland’da 6 Nisan’dan önce parlamento seçimlerinin yapılması bekleniyor.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Trudeau: Trump’ın ‘51. eyalet’ yorumları dikkat dağıtmak için

Yayınlanma

Kanada Başbakanı Justin Trudeau pazar günü yaptığı açıklamada, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kanada’nın 51. eyalet olacağına ilişkin söyleminin, bir ticaret savaşının Amerikalı işçiler ve işletmeler üzerindeki iktisadi etkisinden dikkati dağıtmak için gündeme getirildiğini iddia etti.

MSNBC’den Jen Psaki’ye verdiği mülakatta Kanada başbakanı, Trump’ın ilk gün verdiği tüm Kanada ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulama sözünü yerine getirmesi halinde “ateşe ateşle karşılık verme” sözü verdi.

Liberal liderliği bırakacağını açıkladıktan sonra Amerikan televizyonlarına verdiği ilk mülakatlardan biri olan “Jen Psaki ile İçerde” programında konuşan Trudeau, “Geçen sefer yaptığımız gibi, gerektiğinde gümrük vergileriyle karşılık vermeye hazırız,” dedi.

Geçen hafta istifa eden Trudeau mart ayına kadar görevde kalacak.

2018 yılında Kanada, Trump yönetiminin NAFTA müzakereleri sırasında Kanada’nın çelik ve alüminyumuna uyguladığı gümrük vergilerine karşılık olarak ABD’nin çelik ve alüminyumuna dolar bazında gümrük vergisi uygulamıştı.

Trudeau’nun Kanada’nın misilleme planına bu hafta çarşamba günü Kanada’nın 13 eyaletinin başbakanı ile bir araya geldiğinde son şeklini vermesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mélanie Joly de o gün Washington’a giderek yeni gelen Trump yönetimine planın ayrıntılarını aktaracak.

Trump, kasım ayında ortak sınırlarındaki fentanil ve yasadışı göç akışını düzeltmemesi halinde Kanada’ya gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinin ardından kuzeydeki komşusuyla alay etmiş ve Trudeau’ya “Vali” diye seslenmişti.

Trudeau hükümeti, sınırda bir milyar dolarlık bir harcama planı önererek bu endişelerle mücadele etmek için çaba sarf etti ve bu plan yeni gelen Trump yönetimine sunuldu.

Trudeau, kasım ayında Florida’daki Mar-a-Lago’ya yaptığı ve Trump ile yemek yediği ziyaretle ilgili olarak “Yasadışı göçmenlerin yüzde 1’inden daha azının, ABD’ye gelen fentanilin yüzde 1’inden daha azının Kanada’dan geldiğini vurgulamaktan memnuniyet duydum. Yani biz bir sorun değiliz,” dedi.

Ontario Başbakanı Doug Ford ve Britanya Kolombiyası Başbakanı David Eby, yaygın gümrük tarifelerine karşılık olarak ABD’ye giden elektriği kesmeye hazır olduklarını söylediler.

Trudeau ayrıca, Batı Yakası da dahil olmak üzere ABD’ye elektrik ihraç eden bir ülke olarak, yüzde 25’lik bir tarifenin Amerikan haneleri için enerji maliyetini artırabileceğine dikkat çekti.

Trudeau, “Hiçbir Amerikalı Kanada’dan gelen elektrik ya da petrol ve doğalgaz için yüzde 25 daha fazla ödemek istemez,” dedi.

Kanada lideri 51. eyalet fikrinin, Amerikalılar için yaşam maliyetini artırabileceğini savundu.

Öte yandan Kanada’nın petrol zengini eyaletini yöneten Alberta Başbakanı Danielle Smith hafta sonu Mar-a-Lago’ya gitti ve burada Trump ile iki kez konuştuğunu söyledi.

Smith, X’te yayınlanan açıklamasında, “ABD-Kanada enerji ilişkilerinin karşılıklı önemini ve özellikle de Alberta’dan yapılan enerji ihracatının yüz binlerce Amerikan işini nasıl desteklediğini vurguladığım dostane ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English