Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin: Nükleer silahlarımızı savaşa hazır halde tutuyoruz

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rossiya 1 televizyonu ve RİA Novosti ajansında yayımlanmak üzere Dmitriy Kiselyov’a verdiği mülakatta, ülkesinin askeri ve teknik açıdan nükleer bir savaşa hazır olduğunu söyledi. Devlet Başkanı, aynı zamanda ‘her şeyin o kadar da ileri götürüldüğüne’ inanmadığını da belirtti.

‘Nükleer saldırıya askeri-teknik açıdan hazırız’

Ülkenin nükleer bir savaşa gerçekten hazır olup olmadığı sorusuna yanıt veren Putin, “Askeri-teknik açıdan bakıldığında elbette hazırız. Onları (silahlarımızı) sürekli olarak savaşa hazır halde tutuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Putin, ayrıca Washington’un Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini açıkladığını hatırlattı. Rusya Devlet Başkanı’na göre ABD, Rusya’nın böyle bir adımı ve ABD askerlerinin Rusya topraklarına girmesini bir müdahale olarak göreceğini anlıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın geleneksel siyaset ekolünün bir temsilcisi olduğuna dikkat çeken Putin, “Biden dışında, ABD-Rusya ilişkileri ve stratejik kısıtlama alanında yeterince uzman var. Dolayısıyla burada bu kadar kafa kafaya gelineceğini sanmıyorum ama biz buna hazırız,” diye konuştu.

Putin, ayrıca Rusya devletinin varlığı ya da ülkenin egemenliği ve bağımsızlığının zarar görmesi söz konusu olduğunda Moskova’nın nükleer silah kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

‘Bizim kendi ilkelerimiz var’

Silahların kullanılmak için var olduklarını vurgulayan Putin, şöyle devam etti: “Bizim kendi ilkelerimiz var. Ne anlama geldiklerini söylüyorlar: Rusya devletinin varlığına, egemenliğimize ve bağımsızlığımıza zarar gelmesi halinde, bahsettiğiniz türden silahlar da dahil olmak üzere her türlü silahı kullanmaya hazırız. Stratejimizde her şey açıklanmıştır, bunu değiştirmedik.”

Diğer yandan Putin, Rusya’nın nükleer üçlüsünün diğer devletlerin üçlülerinden daha modern olduğunu ve bunun uzmanlar tarafından da teyit edildiğini sözlerine ekledi.

Rusya lideri, “Biz ve Amerikalılar bu tür üçlülere sahip olan tek ülkeleriz. Ve burada çok daha fazla ilerleme kaydettik. Daha modern bir nükleer bileşenimiz var. Genel olarak, taşıyıcılar ve yükler açısından kabaca eşit durumdayız ama bizimki daha modern. Bunu herkes biliyor, uzmanlar da biliyor,” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 6 Mart’ta yaptığı açıklamada nükleer silahların Rusya’nın sadece varlığının tehdit altında olması halinde kullanmaya hazır olduğu bir ‘veda silahı’ olduğunu söylemişti. Peskov, Batı’da nükleer savaş konusunun ‘rutinleşmesini’ son derece tehlikeli olarak nitelendirmişti.

9 Mart’ta CNN, Washington’dan iki üst düzey yetkilinin, ABD’nin 2022 sonlarında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olası bir nükleer saldırısı için ‘kapsamlı hazırlıklara’ başladığını söylediğini aktarmıştı. Kanalın kaynaklarından biri, yönetimin endişelerinin ‘sadece varsayımsal olmadığını’, ABD’nin aldığı ‘bazı bilgilere dayandığını’ iddia etmişti.

RUSYA

Bloomberg: Avrupalı bankaların Rusya’daki kârı 2022’den bu yana üç kat arttı

Yayınlanma

Bloomberg, önde gelen Avrupalı bankaların faaliyetlerini sonlandıracaklarına dair verdikleri sözlere rağmen Rusya’daki şubelerinin giderek daha kârlı hale geldiğine dikkat çekti.

Habere göre 2022 yılından bu yana Rusya’da kalan beş Avrupalı finans kuruluşunun toplam çalışan sayısı sadece yüzde 3 azalırken, yüksek faiz oranları sayesinde gelirler yaklaşık üç katına çıktı.

Bu koşullar altında Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş denetim yetkilisi Claudia Buch, avro bölgesi maliye bakanlarına verdiği brifingde, Rusya’da büyük şubeleri olan bankalardan ‘faaliyet azaltma ve çıkış için net bir yol haritası geliştirerek risk azaltma çabalarını hızlandırmalarını’ talep etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir uzman, adının açıklanmaması kaydıyla verdiği demeçte, ECB’nin Avrupa bankalarının Rusya’da kalmaya devam etmeleri halinde ABD yaptırımlarıyla karşılaşmalarından korktuğunu vurguladı.

Daha önce Washington’un Rusya karşıtı bir sonraki yaptırım paketinin, Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olan ve Rusya ile ilgili önemli işlemlerde yer alan ABD dışındaki şahısları ve bankaları etkilemesi bekleniyor.

Yaptırım kısıtlamaları ödemelerden ticaret finansmanına kadar geniş bir yelpazedeki işlemleri etkileyebilir ve tüccarlar, tedarikçiler ve diğer karşı taraflardan oluşan geniş bankacılık ekosistemi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.

FT: Batılı bankalar, 2023’te Rusya’da dört kat daha fazla vergi ödedi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası Başkanı, ‘yurt dışına sermaye kaçışı’ riski konusunda uyardı

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Elvira Nabiullina, Solikamsk Magnezyum Fabrikası’nın (SMZ) azınlık hissedarlarının hisselerine el konulmasıyla ilgili emsal karardan endişe duyduklarını, kararın yurt dışına sermaye çıkışına neden olabileceğini savundu.

Dün Ulusal Borsa Katılımcıları Birliği’nin (NAUFOR) düzenlediği ‘Rusya Borsası 2024’ başlıklı konferansta açıklamalarda bulunan Nabiullina, organize ticaret yoluyla yatırımcıların ve iyi niyetli hisse alıcılarının haklarının korunmasının ‘finansal piyasada, borsada yatırımcı güveninin temel taşı’ olduğunu belirtti.

Nabiullina, “Ve elbette bu emsal bizi endişelendiriyor. Zira döviz ticaretine olan güveni sarsabilir ve yabancı piyasalara sermaye çıkışına neden olabilir,” ifadelerini kullandı.

Nisan ayı sonunda Perm Krayı Tahkim Mahkemesi, Başsavcılık ve bölge savcılığının SMZ hisselerine devlet lehine el konulması talebini kabul etti.

Mahkeme, denetim organının, 1990’larda işletmenin özelleştirilmesinin Rusya hükümetinin iradesi dışında usulsüzlüklerle gerçekleştirilmesi nedeniyle sanıkların hisselere yasa dışı yollarla sahip olduğu yönündeki görüşünü kabul etti.

Burada, 2 binden fazla azınlık hissedarının hisselerini kaybetmesi söz konusu. Merkez Bankası, karara itiraz etti. Maliye Bakanlığı da azınlık hissedarlarının hisselerinin geri alınmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Rusya’da kalkınma: Liberal amentüye karşı işlenen büyük günah – 4

Okumaya Devam Et

ASYA

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti başladı: ‘Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesi’ mesajı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyareti kapsamında Pekin’deki Halk Kongresi binasına geldi. Putin, mevkidaşı Xi Jinping tarafından karşılandı.

İki devlet başkanı el sıkıştıktan sonra top atışları eşliğinde içeriye geçtiler. Halk Kongresi binasında genişletilmiş formatta toplantı başladı.

Putin, toplantının başında Çin’in Rusya’nın ticari ve ekonomik alandaki ana ortağı olduğunu söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Moskova ile Pekin’in ortak çalışmaları sırasında ‘sağlam bir pratik işbirliği bagajı’ biriktirmeyi başardıklarına işaret eden Putin, 2023 yılında ikili ticaret hacminin neredeyse dörtte bir oranında artarak 227 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Putin, “Rusya, geçen yılın sonunda Çin’in ticaret ortağı ülkeler listesinde dördüncü sıraya yükseldi. Mart 2023’te Moskova’ya yaptığınız ziyaretin ardından 2030 yılına kadar Rus-Çin ekonomik işbirliğinin kilit alanlarının geliştirilmesine yönelik planın onaylanması bunda doğrudan rol oynadı,” dedi.

Devlet Başkanı ayrıca Rusya ve Çin arasında yüksek teknolojiler, inovasyon, altyapı inşası ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğine de dikkat çekti.

‘Rusya ile Çin arasındaki ödemelerin yüzde 90’ı yuan ve ruble cinsinden yapılıyor’

Bunun yanı sıra Putin, ülkeler arasındaki ikili anlaşmaların yüzde 90’ının ruble ve yuan cinsinden yapıldığını ve bu durumun, iki ülke arasındaki ticaret akışının genişlemesine ivme kazandırdığını ifade etti.

Putin, “Şimdi küçük bir grupla, hem Rusya hem de Çin ekonomilerinin çıkarları doğrultusunda ilişkilerimizi daha da geliştireceğimiz alanlar hakkında konuştuk. Planlanan tüm faaliyetlerin yerine getirileceğinden eminim,” yorumunu yaptı.

Moskova ile Pekin’in 80 büyük ortak yatırım projesinden oluşan bir portföy oluşturduğunu kaydeden Putin, şöyle devam etti: “Pandeminin sonuçlarına ve gelişmemizi engellemeye yönelik bazı eylemlere, üçüncü ülkelerin bazı eylemlerine rağmen, Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi iyi bir hızla artıyor.”

Xi: Büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Xi, Putin’e iki ülke arasındaki ilişkilerin testlerden geçtiğini ve bir mihenk taşı haline geldiğini söyledi.

Xinhua‘nın aktardığına göre Xi, “Yeni kampanyada, her zaman olduğu gibi Rusya ile iyi komşu, güvenilir dost ve güvenilir ortak olma niyetindeyiz,” diye konuştu.

Xi, ülkesinin ‘iki halk arasındaki asırlık dostluğu sürekli olarak güçlendirme’ ve ‘uluslararası eşitlik ve adaleti birlikte koruma’ niyetinde olduğunu vurguladı.

Son üç çeyrek yüzyılda Rusya ile ilişkilerin ‘zor koşullar altında sertleştiğini ve değişken bir uluslararası ortamın testine dayandığını’ belirten Xi, bu etkileşimin ‘büyük güçler ve ve komşu ülkeler arasındaki ilişkiler açısından bir mihenk taşı’ haline geldiğini dile getirdi.

Çin lideri, söz konusu ilişkilerin ‘kolay olmadığını ve azami özen gösterilmeyi hak ettiğini’ de sözlerine ekledi.

Kapsamlı ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin bildiri imzalandı

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından devlet başkanları kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği ilişkilerinin derinleştirilmesine ilişkin ortak bir bildiri imzaladı. İki ülke arasında işbirliğine ilişkin toplam on belge imzalandı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, daha önce Moskova ile Pekin’in imzalayacağı ortak bildirinin 30 sayfadan fazla detaylı bir belge olduğunu bildirmişti.

Uşakov’a göre bildiride, ‘ikili ilişkilerin özel niteliğine’ dikkat çekiliyor ve ‘Rusya ve Çin’in adil ve demokratik bir düzenin şekillendirilmesindeki öncü rolünü teyit ederek, ikili ilişkilerin tüm yelpazesini geliştirmenin yolları’ özetleniyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English