Rusya
Putin, Ukrayna görüşmeleri için ağır sıklet ekibini bir araya getiriyor

Rusya, Donald Trump tarafından duyurulan Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi konusunda yapılacak müzakereler için deneyimli isimlerden oluşan bir ekip oluşturuyor. Ekipte, Putin’in dış politika danışmanı Yuriy Uşakov, Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı Sergey Narışkin ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Genel Müdürü Kirill Dmitriyev gibi isimler yer alıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesine yönelik müzakereler için deneyimli isimlerden oluşan bir ekip görevlendiriyor.
Bloomberg‘in hazırlık sürecine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya heyetinde Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Direktörü Sergey Narışkin yer alacak. Her iki ismin de üst düzey müzakere deneyimi bulunuyor.
Ayrıca, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Genel Müdürü Kirill Dmitriyev’in de gayri resmi arabulucu olarak rol alabileceği belirtiliyor.
77 yaşındaki Uşakov, 2012’den beri Putin’in dış politika danışmanlığını yürütüyor ve 1998-2008 yılları arasında Rusya’nın ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı.
Narışkin ise SVR’nin direktörü ve Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi. Her iki isim de 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Ukrayna tarafıyla yapılan barış görüşmelerinde yer almıştı.
Dmitriyev’in Putin ile ailevi bağları da bulunuyor; Putin’in küçük kızı Yekaterina Tihonova’nın yakın arkadaşı ve iş ortağı olan Natalya Popova ile evli.
Bloomberg‘e konuşan bir kaynak, Dmitriyev’in bu hafta serbest bırakılan ve tıbbi nedenlerle kullandığı marihuanayı ülkeye sokmaktan 14 yıl hapis cezasına çarptırılan Amerikalı öğretmen Marc Fogel’in esir takası görüşmelerine katıldığını belirtti.
Fogel’i teslim alan Beyaz Saray özel temsilcisi Steve Witkoff da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, takasta “Kirill adında Rusyalı bir beyefendinin” önemli rol oynadığını ifade etti.
ABD’de finans eğitimi alan Dmitriyev, kariyerine doğrudan yatırım alanında başladı. ABD-Rusya Yatırım Fonunda görev yaptı ve uluslararası sermayedar çevrelerinde geniş bir çevreye sahip.
Dmitriyev, pandemi öncesinde Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda, o dönemde halihazırda savaş öncesi yaptırımlarla karşı karşıya olan Rusya’nın, İran ve Suudi Arabistan ile yakın ticari ilişkiler kurarak Batılı ortaklara ihtiyaç duymadan yoluna devam etmeyi öğrendiğini söylemişti.
Trump, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan’ın Ukrayna konusunda müzakereler için zemin sağlayabileceğini belirtmişti. Dmitriyev ise Financial Times‘a yaptığı açıklamada, “Tek bir telefon görüşmesi tarihin akışını değiştirebilir: Bugün ABD ve Rusya liderleri, çatışma yerine işbirliğine dayalı bir geleceğe kapı açmış olabilir,” dedi.
Öte yandan uluslararası güvenlik uzmanı Emily Ferris, Rusya’nın daha pragmatik bir yaklaşım sergilemeye çalıştığını ve Trump’ın ekibiyle “iş görüşmesi” yapabilecek birilerine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
ABD heyetinde ise 67 yaşındaki Witkoff’un müzakere deneyimi bulunuyor. Milyarder iş insanı, gayrimenkul ve yatırım alanlarında faaliyet gösteriyor.
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının sağlanmasında önemli rol oynadı. Trump, Orta Doğu özel temsilcisi olan Witkoff’un yetkilerini Ukrayna müzakerelerini de kapsayacak şekilde genişletti.
Trump’ın açıkladığı müzakere ekibinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CIA Direktörü John Ratcliffe ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz da yer alıyor.
“Rus heyeti, Trump’ın öngörülemezliğiyle başa çıkmakta zorlanabilir. Trump’ın alışılmadık fikirleri ve zaman zaman sergilediği agresif davranışlar, önceki yönetimin çizgisinden oldukça farklı,” değerlendirmesini yapan Ferris, bu durumun Rusya’yı daha önce düşünmediği senaryoları değerlendirmek zorunda bırakarak daha zor bir duruma soktuğunu belirtti.
Kremlin’e yakın bir kaynak, Rusya tarafından 2022 baharında ateşkesi görüşen heyette yer alan isimlerin de müzakerelerin ilerleyen aşamalarında devreye girebileceğini söyledi.
Fakat bu isimlerin ağırlıklı olarak Ukrayna temsilcileriyle iletişim kuracağı ve heyette Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy’in de yer alabileceği belirtiliyor.
Vance, Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupalıları ‘göç’ ve ‘savunma harcamaları’ konusunda uyardı
Rusya
Rus şirketlerinin altıda biri işletme sermayesi sıkıntısı çekiyor

Rusya Merkez Bankası’nın mayıs ayı araştırmasına göre, her altı şirketten biri yüksek faiz oranları nedeniyle günlük faaliyetlerini finanse etmekte zorlanıyor. Artan maliyetler ve personel açığının yanı sıra işletme sermayesi eksikliği, şirketlerin karşılaştığı temel zorluklar arasında yer alıyor.
Rusya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen ve 12 bin 100 şirketin katıldığı mayıs ayı araştırması, yüksek faiz oranlarının şirketlerin faaliyetleri üzerindeki baskıyı artırdığını ortaya koydu.
Araştırmaya katılan her altı şirketten biri (yüzde 17), günlük operasyonlarını finanse etmek için gerekli olan işletme sermayesi eksikliğini en önemli sorunlar arasında gösterdi.
Şirketler ayrıca, geleneksel olarak maliyet artışlarını (yüzde 30) ve personel açığını (yüzde 22) da temel zorluklar olarak belirtti.
İşletme sermayesi, bir şirketin üretim veya ticaret döngüsü boyunca kullandığı fonları ifade ediyor.
Alfa-Bank yetkilileri, bu sermayenin yapısının bankalar için kredi başvurularını değerlendirirken önemli bir faktör olduğunu açıklıyor.
Merkez Bankası’nın araştırması, işletmelerin bu tür fonlara erişiminin giderek zorlaştığını teyit etti. Şirket kârları yüksek seviyelerde kalsa da, geçen yıl toplam kâr 2023’e göre azaldı ve zarar eden şirketlerin oranı artış gösteriyor.
Kurum, mayıs ayı anket sonuçlarına göre işletmelerin kredi kaynaklarına sınırlı erişim, borçluların mali durumuna yönelik artan gereksinimler ve kredi teminatları konularında sıkıntı yaşamaya devam ettiğini belirtti.
Rusya ekonomisi, 2022’den bu yana ilk kez ilk çeyreği daralmayla tamamladı
Anket katılımcılarının üçte birinden biraz fazlası (yüzde 34 veya 4 binden fazla şirket) son bir ay içinde kredi başvurusunda bulundu.
Merkez Bankası’na göre olumlu bir gelişme ise kredi koşullarının sıkılaşmasından şikayetçi olan şirketlerin net payının (koşulları kötüleşenler ile iyileşenler arasındaki fark) üst üste altıncı ayda da azalması oldu.
Bu durum, kredi koşullarının hâlâ kötüleşmeye devam ettiğini ancak geçen yılın sonu ve bu yılın başına kıyasla daha yavaş bir hızda olduğunu gösteriyor.
Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi (TsMAKP), sanayide işletme sermayesi kârlılığının geçen yılın sonunda kredi faiz oranlarının altına düştüğünü belirtmiş ve bu oranın modern tarihte ilk kez kalıcı hâle gelebileceği uyarısında bulunmuştu.
Dahası, pek çok sektörde işletme sermayesi kârlılığı, risksiz getiri sağlayan devlet tahvilleri veya mevduat faizlerinin altına geriledi.
Bu durum, yeterli fonu olan şirketleri bu fonları üretim döngüsünden çekip vadeli mevduatlara yöneltmeye ve bazen de tedarikçilere olan ödemelerini geciktirmeye teşvik ediyor.
TsMAKP uzmanları, “Görünüşe göre, nakit fazlası olan şirketler, yüksek faiz oranlarının cazibesiyle fonlarını üretimden vadeli mevduatlara kaydırırken, aynı zamanda tedarikçilere olan borçlarını artırıyorlar. Bu durumun gelişerek devam etmesi bir krize yol açabilir,” diye belirtti.
Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Murıçev, şirketler arası ödenmeyen borçların arttığına dikkat çekerek, Mart 2022’de olduğu gibi işletme sermayesi için uygun koşullu kredi programının yeniden başlatılması çağrısında bulundu ve “İşletme sermayesi sorunları açıkça görülüyor,” dedi.
Merkez Bankası’nın araştırması, yüksek faiz oranlarının yatırım kredilerini de olumsuz etkilediğini gösterdi.
Kurum, işletmelerin yatırım faaliyetlerini kısıtlayan faktörler arasında ekonomik durumdaki belirsizliğin ve yatırım kredisi faiz oranlarının seviyesinin etkisinin önemli ölçüde arttığını belirtti, ancak yatırım faaliyetlerinin hâlâ pozitif bölgede olduğunu ve yatırımların daha yavaş da olsa artmaya devam ettiğini ekleyerek piyasaları sakinleştirmeye çalıştı.
Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Birinci Yardımcısı Aleksandr Vedyahin, geçen sonbaharda yaptığı açıklamada, mevcut faiz oranlarıyla işletmelerin işlerini geliştirmek için yeterli paraya sahip olmadığını belirtmişti.
Vedyahin, “Sadece işletme sermayesi, bankaya işletme sermayesi için gidiyorlar,” ifadelerini kullanmıştı.
Rusya, bütçe açığını kapatmak için rubleyi devalüe etmeyi planlıyor
Rusya
Lavrov, Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi: Hayallere kapılmamak önemli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile ikinci tur müzakerelerin kesinlikle yapılacağını ancak tarih ve yerin henüz netleşmediğini açıkladı. Lavrov, Moskova’nın barış anlaşması memorandum taslağı üzerinde çalıştığını ve Rusya tarafında bu çalışmanın ileri aşamada olduğunu vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “tarihi güney Rusya toprakları” konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin ikinci turunun kesinlikle yapılacağını, ancak kesin tarih ve yerin henüz kararlaştırılmadığını açıkladı.
İnterfaks ajansının aktardığına göre Lavrov, Moskova’nın barış anlaşması için bir memorandum taslağı üzerinde çalışmaya devam ettiğini ve bu çalışmanın en azından Rusya tarafında ileri bir aşamada olduğunu belirtti.
Lavrov, Rusya’nın Ukrayna memorandumunu “en temel prensiplerden” hareketle hazırlayacağını ifade etti.
Bakan, Vatikan’ın Ortodoks ülkeler olan Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler için “pek şık olmayan” bir yer seçimi olduğunu düşündüğünü söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin meşruiyeti meselesinin barış anlaşmasının imzalanmasında “temel bir öneme” sahip olacağını vurgulayan Lavrov, ancak Moskova’nın Kiev rejimi lideri ve yönetimiyle temasları reddetmediğini de sözlerine ekledi.
Lavrov, Ukrayna’da seçim yapılmasının, Kiev adına kimin barış anlaşmasını imzalayabileceği sorununun çözümünde “en uygun seçenek” olacağını dile getirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı, “Rusya’nın, Ukraynalıların ‘Zelenskiy cuntasının’ kabul ettiği yasalarla yaşamasına izin vermeyeceğini” belirtti.
Lavrov, “Rusya ile güç pozisyonundan konuşmak faydasızdır. Atalarının Rusya ile güç pozisyonundan nasıl konuşmaya çalıştıklarını hatırlasınlar,” dedi.
ABD’nin tutumuna da değinen Lavrov, Washington’un Ukrayna’nın “toprak sorununun” çözümünün kaçınılmaz olduğunu açıkça söylediğini aktardı.
Lavrov, Ukrayna’nın ABD desteğinin sonsuz olacağını umduğunu ancak Başkan Donald Trump’ın duruma farklı yaklaştığını ve bunun “onun savaşı olmadığını” defalarca vurguladığını hatırlattı.
Bakan, “Hayallere kapılmamak, gerçekçi olmak, ABD’nin pozisyonunu radikal bir şekilde değiştirdiği durumların defalarca yaşandığını anlamak çok önemlidir,” diye konuştu.
Lavrov ayrıca, AB ülkelerinin Ukrayna’da yaşananlarla ilgili olarak bir kez bile “insan hakları” kelimesini telaffuz etmediğini ifade etti.
WSJ: Rusya-Ukrayna müzakereleri haziran ortasında Vatikan’da yapılabilir
Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki ilk tur müzakereler 16 Mayıs’ta İstanbul’da şehrinde gerçekleşmişti. Rus heyetine Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Savunma Bakanı Rüstem Umerov başkanlık etmişti.
Görüşmenin ardından Medinskiy, tarafların “1000’e 1000” formülüyle esir takası konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.
Ayrıca, Rusya’nın Kiev’in devlet başkanları düzeyinde doğrudan görüşme talebini not aldığı ve heyetlerin “olası ateşkes” vizyonlarını sunma konusunda anlaştığı bildirilmişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’daki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, heyetler arasında yeni bir görüşme yapılması konusunda mutabakata varıldığını vurgulamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın çatışmanın çözümünde uluslararası arabulucuların çabalarını memnuniyetle karşıladığını, ancak bir sonraki müzakerelerin yapılacağı yer konusunun henüz açık olduğunu belirtmişti.
23 Mayıs’ta ise ABD’nin Rusya’dan, bir sonraki müzakerelere katılacak heyete Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy ve Amerikan tarafının “sertlik yanlısı” olarak değerlendirdiği diğer temsilcilerin dahil edilmemesini talep ettiğine dair haberler basına yansımıştı.
Kremlin, Ukrayna ile görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlamasını bekliyor
Rusya
Rusya, 750’den fazla Ukrayna İHA’sının düşürüldüğünü açıkladı

Ukrayna ordusu, İstanbul görüşmelerinin ardından Rusya’ya yönelik üç gün süren yoğun bir İHA saldırısı başlattı. Rusya Savunma Bakanlığı, 20-23 Mayıs tarihleri arasında 15 bölge ve Kırım’da toplam 756 İHA’nın düşürüldüğünü, saldırılarda askeri tesislerin ve sivil altyapının hedef alındığını bildirdi.
Ukrayna ordusu, İstanbul müzakerelerinin ardından Rusya topraklarına yönelik en uzun süreli ve en yoğun insansız hava aracı (İHA) saldırılarından birini gerçekleştirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, 20 Mayıs akşamı başlayan ve 23 Mayıs sabahına kadar neredeyse kesintisiz devam eden saldırılarda, Rusya’nın 15 bölgesi ve Kırım hedef alındı, toplam 756 İHA düşürüldü ve on kişi hafif yaralandı.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi raporlarına göre, 20 Mayıs Moskova saatiyle 20.00’den 22 Mayıs sabah 08.00’e kadar 485 İHA, 22 Mayıs sabah 08.00’den aynı gün akşam 20.00’ye kadar 159 İHA ve bu saatten 23 Mayıs sabah 07.00’ye kadar ise 112 İHA hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.
Saldırılardan en çok etkilenen bölgeler Oryol (197 adet), Kursk (185 adet) ve Moskova (109 adet) oblastları oldu.
Saldırılar sırasında Vladimir, Kaluga, Kostroma, Tambov, Yaroslavl, İvanovo, Samara, Nijniy Novgorod havalimanlarının yanı sıra Moskova’daki Vnukovo, Domodedovo, Şeremetyevo ve Jukovskiy havalimanları geçici olarak uçuş kabulünü ve kalkışını durdurdu.
Yüzlerce uçuşta gecikme yaşanırken, pek çok yolcu neredeyse bir gün boyunca uçuşlarını beklemek zorunda kaldı.
Ayrıca, Tula, Lipetsk, Voronej, Vladimir, Oryol ve İvanovo olmak üzere altı bölgede mobil internet hizmetleri kısıtlandı.
Yerel yetkililer, halktan bu duruma “anlayış göstermelerini” istedi.
Yoğun saldırılar sırasında Ukrayna İHA’larının, ordu için mikroelektronik üreten Oryol oblastındaki Bolhov Yarı İletken Cihazlar Fabrikası ve Lipetsk oblastında İHA’lar, füzeler ve hava araçları için batarya üretiminde uzmanlaşmış Energiya fabrikası olmak üzere askeri-sanayi kompleksi için önemli en az iki tesisi vurduğu bildirildi.
Ukrayna İHA’ları ayrıca Tula’da bir ve Yelets’te bir olmak üzere birkaç çok katlı konuta zarar verdi.
Saldırılarda toplam on kişi hafif yaralandı. Bunun yanı sıra, Kursk oblastında bir İHA’nın otomobil köprüsüne çarparak yol kaplamasına hasar verdiği, başka bir İHA’nın ise Belovskiy belediye başkanı Nikolay Volobuyev’in aracına saldırdığı belirtildi. Volobuyev, kalça ve kolundan yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Rubio, Rusya’ya yeni yaptırımlar için bastırıyor, Trump direniyor
-
Görüş2 hafta önce
“Ölüm denir mi hiç öylesine?”
-
Amerika2 hafta önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan-Pakistan gerilimi: Geleneksel ve sınırlı bir askerî güç gösterisi oyunu
-
Dünya Basını2 hafta önce
Batı’nın Gazze sessizliği
-
Söyleşi1 hafta önce
‘Alman medyası hükümetin halkla ilişkiler departmanı gibidir’
-
Rusya2 hafta önce
Putin’in tarihi 9 Mayıs konuşması: “Muzaffer halka şan olsun!”
-
Amerika23 saat önce
İki İsrail elçiliği çalışanını öldüren Elias Rodriguez manifesto yazmış
-
Asya2 hafta önce
Güney Kore cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasını başlattı