Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, hükümetin eylül ve ekim aylarında motor benzini ihracatını yasaklama kararı aldığını, ancak dizel ihracatının yasaklanmasına gerek olmadığını, yetkililerin bu tür yakıt üretmeyen şirketlerin ihracatını sınırlamak için çalışacağını bildirdi.
İç piyasayı korumak amacıyla bu yıl 1 Mart-31 Ağustos tarihleri arasında Rusya’dan benzin ihracatına getirilen yasak, 20 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında geçici olarak kaldırılmış, ardından hükümet durumun istikrarlı olduğunu düşünerek ihracatı temmuz ayında da açık bırakma kararı almıştı.
Interfax ajansının haberine göre Sorokin, “Bu aylarda herhangi bir sorun yaşanmaması için ağustos ayında ihracat yasağı kaldırılmayacak, yani ağustos ayında benzin ihracatı yasak olacak. Ayrıca eylül-ekim ayları için de sigorta sağlamak amacıyla ihracatın kısıtlanacağına dair bir prensip kararı alındı,” dedi.
Haziran ve temmuz aylarında Rusya borsalarında toptan benzin fiyatlarında yaşanan keskin artış, perakendecilerin marjlarını eriterek işlerini kârsız hale getirdi.
Yetkililerin ağustos ayından itibaren benzin ihracatı yasağını yeniden başlatma planları karşısında toptan satış sektöründe fiyat düşüşü ancak temmuz sonunda ortaya çıktı.
Sorokin’e göre, iç piyasada Ai-95 benzinle ilgili durum istikrara kavuştu ve fiyat artışı geçici oldu. Ayrıca Enerji Bakanlığı, Gazprom’un bu tür yakıt üreten iki tesisinin onarımdan çıkmasını bekliyor.
Bakan Yardımcısı, “Temmuz ayında toptan satış fiyatlarında gerçekten de bir artış oldu. Şu anda, geçen hafta boyunca, alınan önlemler sayesinde bu artışı bastırmayı başardık,” ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra Reuters‘a konuşan kaynaklar, bazı Rus rafinerilerindeki onarımların tamamlanması nedeniyle ağustos ayında petrol rafinaj kapasitesindeki duruş süresinin temmuz ayına göre yüzde 33 oranında azalacağını duyurdu.
Fakat eylül ayında sonbahar onarım kampanyasının başlamasıyla kesinti süresi keskin bir şekilde artacak.
Sorokin’e göre, Rusya’daki benzin stoklarının hacmi şu anda bir yıl öncesine göre yüzde 1 daha yüksek. Yetkili, ülkenin petrol ihracatının temmuz ayında yüzde 33 düştüğünü, iç piyasaya arzın ise yüzde 5 arttığını ifade etti.
Sorokin, Rusya’nın şu anda bir önceki yılın yüzde 4 üzerinde petrol rafine ettiğini de sözlerine ekledi.
Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, petrol ürünlerinin iç piyasasındaki durumla ilgili olarak operasyonel merkezde bir toplantı düzenledi ve ardından petrol şirketlerine motorin talebinin yüksek olduğu sezonda rafineri kullanımını arttırmalarını tavsiye etti.
Sorokin, Rusya’nın rafinerileri iyileştirerek benzin üretimini yılda 44 milyon tondan 48-50 milyon tona çıkaracağını anımattı.
Rusya, Arktik Okyanusu üzerinden Asya’ya petrol sevkiyatına başladı