Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan İslam dünyası açılımı

Yayınlanma

İlber Vasfi Sel

Rusya Federasyonu, geçtiğimiz 2023 yılında kendi “Helal” standartlarını uygulamaya koyan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke oldu. Kasım 2023’te Rusya’nın hazırladığı “Helal Sertifikası”; BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Yemen gibi Körfez ülkelerinin ardından Orta Asya, Doğu Asya ve Afrika’daki Müslüman ülke ve halklara ürün tedarikini kolaylaştırmak açısından dünyaca tanınan bir hale geldi.

Helal gıda konusunda dünya genelinden katılım sağlayacak olan uzmanlar, 14-19 Mayıs 2024 tarihinde Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan Geleneksel 15. Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM 2024’te buluşacaklar. Uzmanlar, İslam Dünyası pazarı için hangi fırsatların mümkün olduğunu anlatacaklar.

Helal gıda sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da gözle görülür bir şekilde gelişme gösteriyor. Kazan Forum’un organizatörlerinin açıklamalarına bakarsak; İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden katılımcıların söz konusu etkinliğe katılacak olması, buradaki ana konulardan birisinin de helal gıda olacağını ortaya koyuyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın 2023 yılındaki Kazan Forum’da yaptığı konuşmada Rusya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler ile arasındaki ticaret hacminin arttığını öğrendik. Hatta internette kısa süreli bir araştırma yaparsak bu ticari rakamların 113,3 Milyar Dolar gibi yüksek hacimlere yükseldiğini görüyoruz (Küresel çaptaki Helal ürün pazarı ise 2,6 Trilyon Dolar ve gelecek 5 yılda bu pazarın 11 Trilyon Dolara çıkması ön görülüyor.). İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın diğer açıklamalarına bakarsak; Helal Pazar ve İslami normlara uygun ürünlerin karşılıklı tedariki, karşılıklı yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor.

Rusya Federasyonu’nun yeni kurulan Helal Yeterlilik Merkezi “Roskaçestvo – Helal”, Helal Ürün Sertifikasyonu’nu geliştirdi ve ülkedeki uluslararası standartlara uygun şekildeki ilk akredite kuruluş oldu. Aynı kurum, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Körfez İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi GAC’den de sertifika alarak helal gıda ürünlerinin satışı konusunda uluslararası çapta onaylı hale geldi.

Yine Kazan Forum’un 2023 yılındaki etkinliğinde bu husus gündeme geldiğinde Suudi Arabistan Genel Gıda ve İlaç İdaresi Helal Merkezi Direktörü Yusuf Salem Al-Harbi’nin helal sertifikasyon sisteminin karşılıklı tanınması gerektiği şeklinde açıklamaları oldu. Al-Harbi, Suudi Arabistan’ın bu hususta hükumetler arası işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Rusya, Körfez’deki Müslüman ülkelerdeki pazara açılmak üzere uluslararası akreditasyonu karşılayan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke olarak yakın gelecekte ihracatını büyüteceğini, maaliyetleri düşüreceğini ve tedarikçi firmaların yeterliliğini artıracağını öngörüyor. Buna göre Rusya, helal gıda ürünleri yelpazesinde şimdilik: kümes hayvanları, sığır eti, şekerleme ve süt ürünlerini bulunduruyor. Sertifikasyon alanında yalnızca Körfez ülkeleriyle değil aynı zamanda İran, Endonezya, Malezya, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan ile de çalışmalar yürüten Rusya, bu anlamda kendini geliştirmeyi planlıyor.

Kazan Forum 2024’ün de küresel helal gıda pazarının gelişimi açısından yeni kararların ve uluslararası anlaşmaların alındığı bir platform olması bekleniyor. Forum içerisinde Rusya’nın helal standartlara göre gerçekleştirdiği projelerin bir gösterisi olarak “Rusya – Helal Expo 2024” sergisi de gerçekleştirilecek. Bu sergide: Gıda, gıda dışı ürünler, toptan ve perakende ticaret, makine endüstrisi, inşaat, moda ve güzellik endüstrisi, finans ve yatırım, turizm, eğitim, bilişim ve sağlık alanındaki helal hizmetler konusu anlatılacak.

Kazan Forum 2024 için medya kurum ve çalışanları da dahil olmak üzere her türlü kayıt, 11 Aralık 2023 tarihinde başladı. Katılım göstermek isteyenler www.kazanforum.ru adresinden gerekli bilgileri öğrenebilir. Öte yandan etkinliğin Türkiye’den katılımı konusunda çalışmalar yürüten sorumlu kişi Mehmet Akif Teke ile de kazanforum@icomm.pro ve mehmetakifteke@mail.ru adreslerinden irtibata geçilebileceği belirtiliyor.

Kazan Forum mayısta başlıyor

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dijital rubleye yönelik pilot projeyi 1 Eylül’den itibaren genişletecek

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, kurumun dijital rubleyi kullanmak isteyen vatandaşlardan ve işletmelerden çok sayıda başvuru ve talep aldığını, bu nedenle dijital rublenin test lansmanını 1 Eylül’den genişleteceğini duyurdu.

RBK gazetesinin aktardığına göre Skorobogatova, Rusya Merkez Bankası’nın düzenlediği Finans Kongresinde yaptığı açıklamada “Hatırlatmama izin verin, şu anda 12 banka var, 19’u bağlantı aşamasında. Pilot uygulamaya katılacak gerçek ve tüzel kişilerin sayısını kayda değer ölçüde, onlarca kat artırmak istiyoruz,” dedi.

Pilot uygulama sonbaharda 9 bin gerçek ve 1200 tüzel kişiyi kapsayacak şekilde genişletilecek. Skorobogatova, dijital rublenin bu yılın ikinci yarısında ve 2025 yılı boyunca çok aktif bir şekilde gelişeceği görüşünde.

Bunun yanı sıra yetkili, Merkez Bankası’nın bazı ülkelerle dijital ruble kullanarak yerleşim yerlerini test etme olasılığını da değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Hangi ülkelerin söz konusu olduğuna dair detay vermeyen Skorobogatova, bu planların ne zaman hayata geçirileceğini söylemek için henüz çok erken olduğuna işaret etti.

Dijital ruble ile ilgili yasa tasarısı Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya 2022 yılında sunuldu.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasayı Temmuz 2023’te imzaladı. Geçen yılın ekim ayında da Merkez Bankası, yabancı bankalara 2025’ten itibaren dijital rubleye erişim izni vermeyi teklif etti.

Söz konusu plan, sınır ötesi alıcıların SWIFT’i atlatmasına olanak sağlayacak. Geçen yılın ağustos ayından bu yana 13 Rus bankası dijital ruble ile test işlemleri gerçekleştiriyor.

Merkez Bankası, 2025 yılına kadar bankaların dijital rubleye bağlanmasını zorunlu kılmayı planlamıyor.

Sergey Glazyev ile mülakat: Devasa sermaye kaçışı devam ediyor

 

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milyarder Deripaska: Rusya, 12 yıl içinde rüya gibi bir ekonomi inşa edecek

Yayınlanma

Milyarder Oleg Deripaska, Rusya Merkez Bankası’nın Finans Kongresi’nde yaptığı konuşmada ülkenin 12 yıl içinde yeniden ‘rüya gibi bir ekonomi’ inşa edebileceğine inandığını söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Deripaska, “Hepimiz 2005, 2006, 2007’de rüya gibi bir ekonominin nasıl olabileceğini gördük. Evet, zor olacak, evet, adaptasyon ve tabiri caizse diğer tüm iyileşmelerden sonra bu zorlu yol 12 yıl sürecek,” ifadesini kullandı.

Deripaska, ekonominin kozları olarak en az dört kat büyüyebilecek borç ve tahvil piyasasının yanı sıra özelleştirmeyi gösterdi.

Ayrıca Deripaska, şu anda şirketlerin yüzde 75’inin devlete ait olması nedeniyle, ikincisi için yeterli kaynak olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Rus milyarder, kongre öncesinde Telegram kanalında Merkez Bankası’nın ‘aslında rekabetçi bir piyasa ekonomisinin restorasyonu ve girişimcilerin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili pek çok şeyin hala geçerli olduğu ilginç belgelere rastladığını’ belirtti.

Söz konusu belgelerden biri, German Gref’in İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurulunda konuşmasının tezleriydi. Sberbank’ın şu anki başkanı olan Gref, 2000-2007 yılları arasında İktisadi Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştı. İkinci belge, Maliye Bakanlığı ve İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurullarının Mart 2004’te yayımlanan ortak genişletilmiş toplantı tutanağıydı.

Deripaska geçtiğimiz eylül ayında RBK gazetesine verdiği mülakatta 2008-2009 küresel mali krizinden sonra devletin ekonomiyi düzenlemedeki rolünü güçlendirmenin ‘son derece hatalı bir seçim’ olduğunu iddia etmişti.

Deripaska, “‘Kamunun’ olan hiçbir şey rekabetçi bir ürün, mal, hizmet üretemez. Finans sektörümüze bakın. Bugünkü oranları 2005-2007 yıllarındaki oranlarla karşılaştırın. Mevcut şartların neredeyse tamamı esarettir, alternatifiniz yoktur. Belli nedenlerden dolayı gelişmiş borç piyasalarına erişimimizi kaybettik. Bizimki şu ilkeye göre gelişiyor; daha az al ve daha çok öde. Devlet şirketleri tarafından satılan hizmetlere, ürünlere bakın. Hiç orada rekabetçi olmak için fiyatların düştüğünü gördünüz mü?” demişti.

Özelleştirme, millileştirme, planlama / 1- Özelleştirme Cephesi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılası mayısta yüzde 4,5 oranında arttı

Yayınlanma

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın Mevcut Durum Değerlendirmesine göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 4,5 oranında büyüdü.

Nisan ayında büyüme oranı yüzde 4,4 olarak gerçekleşmişti. Bakanlık, mevsimsel faktörler hariç tutulduğunda, nisan ayındaki yüzde 0,3’ün ardından baharın son ayında ekonomik büyüme oranının yüzde 1,9 olduğunu bildirdi. Ocak-Mayıs 2024 döneminde GSYİH büyümesi yıllık bazda yüzde 5’e ulaştı.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre mayıs ayında sanayi üretimi, geçen yılın mayıs ayındaki yüksek baz etkisinin yoğunlaşmasına rağmen, nisan ayındaki yüzde 3,9’un ardından yıllık bazda yüzde 5,3’e yükseldi.

Sonuç olarak, oran iki yıl önceki seviyesine daha güçlü bir şekilde yükseldi; bir ay önceki yüzde 9’dan sonra yüzde 12,1’e yükseldi. Genel olarak, 2024 yılının ilk beş ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 5,2 oranında büyüdü.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı Makroekonomik Analiz ve Tahmin Departmanı Direktörü Lev Denisov, gazeteye verdiği demeçte ülke ekonomisinin güçlü büyüme göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Denisov, “Ocak-Mayıs 2024 döneminde Rusya’da bilgisayar, elektronik ve optik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 40 oranında arttı. Bu durum büyük ölçüde teknolojik egemenliğin sağlanması ve ithal ikamesi alanında çalışan işletmelerin desteklenmesine yönelik hükümet tedbirlerinin sonucu,” değerlendirmesini yaptı.

Hafta başında Dünya Bankası’nın yayınladığı yıllık rapora göre Rusya, 10 yıl aradan sonra vatandaşlarının yüksek gelirli olduğu ülkeler listesine geri döndü.

Geçen yılın sonunda Rusya’nın kişi başına düşen gayri safi milli geliri (GSMG; GSYİH artı vatandaşların yurt dışından aldığı gelir eksi yabancıların ihraç ettiği gelir olarak hesaplanır) 14 bin 250 dolardı.

Dünya Bankası, Rusya’nın konumunun yükselmesini savunma sanayisinin hızlandırılmış gelişiminin yanı sıra ticaret (yüzde 6,8), finans sektörü (yüzde 8,7) ve inşaat (yüzde 6,6) sektörlerindeki büyümeyle açıklamıştı.

Dünya Bankası, Rusya’yı ‘yüksek gelirli ülkeler’ listesine dahil etti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English