Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan İslam dünyası açılımı

Yayınlanma

İlber Vasfi Sel

Rusya Federasyonu, geçtiğimiz 2023 yılında kendi “Helal” standartlarını uygulamaya koyan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke oldu. Kasım 2023’te Rusya’nın hazırladığı “Helal Sertifikası”; BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Yemen gibi Körfez ülkelerinin ardından Orta Asya, Doğu Asya ve Afrika’daki Müslüman ülke ve halklara ürün tedarikini kolaylaştırmak açısından dünyaca tanınan bir hale geldi.

Helal gıda konusunda dünya genelinden katılım sağlayacak olan uzmanlar, 14-19 Mayıs 2024 tarihinde Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan Geleneksel 15. Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM 2024’te buluşacaklar. Uzmanlar, İslam Dünyası pazarı için hangi fırsatların mümkün olduğunu anlatacaklar.

Helal gıda sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da gözle görülür bir şekilde gelişme gösteriyor. Kazan Forum’un organizatörlerinin açıklamalarına bakarsak; İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden katılımcıların söz konusu etkinliğe katılacak olması, buradaki ana konulardan birisinin de helal gıda olacağını ortaya koyuyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın 2023 yılındaki Kazan Forum’da yaptığı konuşmada Rusya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler ile arasındaki ticaret hacminin arttığını öğrendik. Hatta internette kısa süreli bir araştırma yaparsak bu ticari rakamların 113,3 Milyar Dolar gibi yüksek hacimlere yükseldiğini görüyoruz (Küresel çaptaki Helal ürün pazarı ise 2,6 Trilyon Dolar ve gelecek 5 yılda bu pazarın 11 Trilyon Dolara çıkması ön görülüyor.). İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın diğer açıklamalarına bakarsak; Helal Pazar ve İslami normlara uygun ürünlerin karşılıklı tedariki, karşılıklı yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor.

Rusya Federasyonu’nun yeni kurulan Helal Yeterlilik Merkezi “Roskaçestvo – Helal”, Helal Ürün Sertifikasyonu’nu geliştirdi ve ülkedeki uluslararası standartlara uygun şekildeki ilk akredite kuruluş oldu. Aynı kurum, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Körfez İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi GAC’den de sertifika alarak helal gıda ürünlerinin satışı konusunda uluslararası çapta onaylı hale geldi.

Yine Kazan Forum’un 2023 yılındaki etkinliğinde bu husus gündeme geldiğinde Suudi Arabistan Genel Gıda ve İlaç İdaresi Helal Merkezi Direktörü Yusuf Salem Al-Harbi’nin helal sertifikasyon sisteminin karşılıklı tanınması gerektiği şeklinde açıklamaları oldu. Al-Harbi, Suudi Arabistan’ın bu hususta hükumetler arası işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Rusya, Körfez’deki Müslüman ülkelerdeki pazara açılmak üzere uluslararası akreditasyonu karşılayan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke olarak yakın gelecekte ihracatını büyüteceğini, maaliyetleri düşüreceğini ve tedarikçi firmaların yeterliliğini artıracağını öngörüyor. Buna göre Rusya, helal gıda ürünleri yelpazesinde şimdilik: kümes hayvanları, sığır eti, şekerleme ve süt ürünlerini bulunduruyor. Sertifikasyon alanında yalnızca Körfez ülkeleriyle değil aynı zamanda İran, Endonezya, Malezya, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan ile de çalışmalar yürüten Rusya, bu anlamda kendini geliştirmeyi planlıyor.

Kazan Forum 2024’ün de küresel helal gıda pazarının gelişimi açısından yeni kararların ve uluslararası anlaşmaların alındığı bir platform olması bekleniyor. Forum içerisinde Rusya’nın helal standartlara göre gerçekleştirdiği projelerin bir gösterisi olarak “Rusya – Helal Expo 2024” sergisi de gerçekleştirilecek. Bu sergide: Gıda, gıda dışı ürünler, toptan ve perakende ticaret, makine endüstrisi, inşaat, moda ve güzellik endüstrisi, finans ve yatırım, turizm, eğitim, bilişim ve sağlık alanındaki helal hizmetler konusu anlatılacak.

Kazan Forum 2024 için medya kurum ve çalışanları da dahil olmak üzere her türlü kayıt, 11 Aralık 2023 tarihinde başladı. Katılım göstermek isteyenler www.kazanforum.ru adresinden gerekli bilgileri öğrenebilir. Öte yandan etkinliğin Türkiye’den katılımı konusunda çalışmalar yürüten sorumlu kişi Mehmet Akif Teke ile de kazanforum@icomm.pro ve mehmetakifteke@mail.ru adreslerinden irtibata geçilebileceği belirtiliyor.

Kazan Forum mayısta başlıyor

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English