Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan Ukrayna’ya rekor sayıda İHA’yla saldırı

Yayınlanma

Ukrayna Hava Kuvvetleri, 26 Kasım gecesi Rusya ordusunun 188 insansız hava aracı (İHA) ve dört balistik füze ile düzenlediği yoğun saldırıyı bildirdi.

Hava Kuvvetleri açıklamasında, “26 Kasım gecesi işgalciler, Voronej ve Kursk oblastlarından İskender-M balistik füzeleriyle saldırdı. Gece boyunca, düşman rekor sayıda Şahid tipi saldırı İHA’sı ve kimliği belirlenemeyen İHA fırlattı,” ifadelerine yer verildi.

Saldırıyı püskürtmek için Ukrayna ordusu havacılık, uçaksavar füze birimleri, elektronik harp ekipmanları ve mobil yangın gruplarını devreye soktu.

Bu çabalar sonucunda, ülkenin 16 bölgesinde toplamda 76 İHA düşürüldüğü iddia edildi.

Ancak saldırı sırasında kritik altyapı hedef alındı. Hava Kuvvetleri, “Can kaybı veya yaralanma yaşanmadı,” açıklamasını yaparken, pek çok bölgede özel mülkler ve apartman binalarında hasar meydana geldiğini aktardı.

Rusya, 2024-2027 yıllarında, Ukrayna’da kontrolünde tuttuğu bölgelerin yeniden inşası için 1,3 trilyon ruble ayırmayı planlıyor. Bu miktar, aynı dönemde Kuzey Kafkasya’nın kalkınması için ayrılan bütçenin 22 katına denk geliyor.

2025 bütçesinde, “milli savunma” harcamalarının 13,2 trilyon ruble ile rekor seviyeye ulaşması öngörülüyor. Bu, 2024’e göre yüzde 22, 2023’e göre ise yaklaşık iki kat artış anlamına geliyor.

Askeri harcamalar, Rusya’nın GSYİH’sinin yüzde 6,3’ünü ve toplam bütçe harcamalarının yüzde 32,5’ini oluşturacak; bu oran, SSCB döneminden bu yana görülmemiş bir seviye.

Rusya’nın büyük kentlerinde İHA’lara karşı sığınaklar inşa ediliyor

RUSYA

Türkiye, Gazprombank yaptırımında ABD’den muafiyet istiyor

Yayınlanma

Bakan Bayraktar, ABD’nin Rusya’nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla Gazprombank’a uyguladığı yaptırımların Türkiye’yi de etkileyeceğini belirterek “(İran yaptırımları) Benzer şeyi burada da Amerika’dan istiyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı öncesi gazetecilere açıklama yapan enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Beyaz Saray’ın Gazprombank’a yönelik aldığı yaptırım kararına ilişkin, “Yaptırımlar Türkiye’yi etkiler. Para ödeyemeyiz, para ödeyemezsek malı alamayız. Dışişleri Bakanlığı görüşüyor,” dedi.

AA‘nın haberine göre Bayraktar, Türkiye’nin kışa girerken arz güvenliği açısından gaza ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “Sanayinin gaza ihtiyacı var. Dolayısıyla arz güvenliği kapsamında bizim (Rus gazı) buna ihtiyacımız var. Geçmişte bir dönem İran yaptırımları oldu. Orada doğal gazda bir muafiyet vardı. Benzer şeyi burada da Amerika’dan istiyoruz,” değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’a yetkiyi devretmesine yaklaşık 1,5 ay kala böyle bir kararı almasına ilişkin Bayraktar, “İşin kötü tarafı bu ambargoların konması bir gecede, kalkması biraz uzun sürebilir,” ifadesini kullandı.

Bakan Bayraktar, Türkiye için enerji arz güvenliğinin önemli olduğuna dikkati çekerek, “Eğer böyle bir muafiyet Türkiye’ye verilmezse, bu direkt Türkiye’yi etkiler. Burada Rusya falan hedef değil, direkt Türkiye hedef demektir,” diye konuştu.

Biden yönetiminin yönetimden çekilmeden önce Trump’a kötü bir tablo bırakmak istediği yönündeki iddiaları değerlendiren Bayraktar, “Onların kendi arasında, beni hiç ilgilendirmiyor. Benim ülkeme gaz getirmem lazım.” dedi.

ABD’den Gazprombank’a yaptırım kararı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Reuters: Kuzey Kore, Rusya’ya destek için füze fabrikasını genişletiyor

Yayınlanma

ABD merkezli bir düşünce kuruluşundaki araştırmacılar, uydu görüntülerine dayanarak Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı bir tür kısa menzilli füzenin montajını yapan önemli bir silah üretim kompleksini genişlettiğini öne sürdü.

11 Şubat fabrikası olarak bilinen tesis, Kuzey Kore’nin doğu kıyısındaki ikinci büyük şehri Hamhung’daki Ryongsong Makine Kompleksi’nin bir parçası.

Reuters’a göre, Monterey’deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde bulunan James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Çalışmaları Merkezi’nde (CNS) araştırma görevlisi olan Sam Lair, tesisin Hwasong-11 sınıfı katı yakıtlı balistik füzelerin üretildiği bilinen tek tesis olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer Batı’da KN-23 olarak bilinen bu mühimmatların Rus güçleri tarafından Ukrayna’ya yönelik saldırılarında kullanıldığını söylüyor.

Kompleksin genişlemesi daha önce rapor edilmemişti.

Hem Moskova hem de Pyongyang, Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullanması için silah transfer ettiği iddialarını yalanladı. Rusya ve Kuzey Kore haziran ayındaki bir zirvede karşılıklı savunma anlaşması imzalamış ve askeri bağlarını güçlendirme sözü vermişlerdi.

Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler misyonu bu haber için yapılan yorum talebine yanıt vermedi.

CNS’deki araştırmacıların analizine göre, ticari uydu firması Planet Labs tarafından ekim ayı başlarında çekilen uydu görüntüleri, yapım aşamasında olan ek bir montaj binasının yanı sıra muhtemelen işçiler için tasarlanmış yeni bir konut tesisi gibi görünüyor.

Ayrıca Pyongyang’ın kompleksteki bazı yeraltı tesislerinin girişlerini iyileştirdiği de görülüyor.

Lair, bir tünel girişinin önünde bulunan ve kolay erişimi engelleyen kullanılmayan bir köprü vincinin kaldırıldığını, bunun da tesisin bu kısmına önem verdiklerini gösterdiğini söyledi.

Lair, “Bunu, bu fabrikanın verimini büyük ölçüde artırdıklarına ya da önemli ölçüde artırmaya çalıştıklarına dair bir öneri olarak görüyoruz” dedi.

Yeni montaj binası, füzelerin montajı için kullanılan önceki binanın yaklaşık yüzde 60 ila 70’i büyüklüğünde.

Analistlere göre, 2023 yılında devlet medyası, Reuters’in incelediği, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Hamhung’daki komplekste yeni binalarda yürüdüğünü ve işçilerin KN-23 gibi görünen bir füze için kuyruk kitleri ve burun konileri monte ettiğini gösteren görüntüler yayınladı.

Lair, geçmişte Kuzey Kore devlet medyasından kamuya açık olarak yayınlanan videoların, kompleksin tank tekerleklerinden roket motorları için muhafazalara kadar her şeyi ürettiğini gösterdiğini söyledi.

ALÇAKTAN UÇAN FÜZELER

Reuters’a konuşan uzmanlar, KN-23’ün ilk kez Mayıs 2019’da test edildiğini ve daha alçak, “basık” bir yörüngede uçarak füze savunmalarından kaçmak üzere tasarlandığını, bunun da Ukrayna’nın hava savunmasını delmenin yollarını arayan Rusya için potansiyel olarak yararlı olduğunu söyledi.

Lair, ek tedarik için Kuzey Kore’ye yaslanmanın kendi üretim tesisleri üzerindeki baskıyı hafifletebileceğini söyledi.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Ryongsong Makine Kompleksi’nde inşaatın devam ettiğini bildirdi.

Bu ay KCNA, tesisin “bu yıl için planlanan modernizasyon hedefine ulaşmak için projeleri ilerlettiğini” söyledi. Çalışmaların üretim tesislerinin yeniden inşasının yanı sıra makine atölyeleri ve bir çelik döküm atölyesinde ekipman montajı ve kurulumunu da içerdiği belirtildi.

Görüntüleri taramak için yapay zeka teknolojisini kullanan Güney Koreli bir uydu görüntü firması olan SI Analytics’teki araştırmacılar da 11 Şubat fabrikasındaki yeni inşaatı doğrulayarak pazartesi günü yayınladıkları bir raporda yükleme alanı yakınındaki inşaatın bir kısmının muhtemelen fabrikanın gelecekteki faaliyetlerini uydulardan gizlemek için kullanılacağını söyledi.

Firma, “Alanın çevresinde çok sayıda inşaat malzemesi, araç ve malzeme yüklü üstü açık yük vagonlarının varlığı göz önüne alındığında, inşaatın hızla ilerlediği görülüyor” dedi. Raporda tesisin balistik füze üretiminde kullanıldığı belirtilirken KN-23’ün adı verilmedi.

CNS’de araştırma görevlisi olan Michael Duitsman, uydu görüntülerinde ortaya çıkan yeni yapının bir depolama tesisi olmasının mümkün olduğunu, ancak bunun daha çok yeni bir montaj binası olduğuna inandığını söyledi.

Kuzey Kore füzeleri Rusya’nın Ukrayna savaşı sırasında gerçekleştirdiği saldırıların çok küçük bir kısmını oluşturuyor ancak bu füzelerin kullanıldığı iddiası Seul ve Washington’da alarma neden oldu.

Okumaya Devam Et

RUSYA

The Economist: Rusya’nın yeni hedefi Zaporojye

Yayınlanma

The Economist dergisine göre Rusya, Zaporojye’ye yönelik kapsamlı bir taarruz hazırlığı içinde. Yaklaşık 130 bin askerin katılacağı belirtilen bu operasyon hem Ukrayna hem de Rusya için stratejik önem taşıyor. Bu sırada Ukrayna savunma hatlarını güçlendirirken, Donetsk oblastında şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Ukraynalı istihbarat yetkililerinin The Economist dergisine verdiği bilgilere göre Rusya, cephe hattına 30 kilometre mesafedeki Zaporojye kentine “cüretkâr” bir saldırıya hazırlanıyor.

Yetkililer, saldırının net tarihinin belirsiz olduğunu, ancak Rusya ordusunun bu operasyona yaklaşık 130 bin askerle katılmasının beklendiğini ifade etti.

Zaporojye’nin ele geçirilmesi, Moskova açısından son derece kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ülkedeki üç büyük ağır sanayi merkezinden biri olan bu şehir, Ukrayna’nın bir devlet olarak ekonomik varlığını sürdürebilmesi açısından kilit rol oynuyor.

İddiaya göre Rusya, muhtemel saldırı öncesinde Zaporojye’ye yoğun bir bombardıman düzenliyor. Cephe hattı, patlama seslerinin eksik olmadığı, giderek daha aktif bir çatışma bölgesine dönüştü.

Buna karşılık, bazı Ukraynalı askeri yetkililer Rusya’nın Zaporojye yakınlarında saldırıya hazır olmadığı görüşünde.

Ukrayna ordusundan Albay Aleksey Hliçenko, ilk aşamada iki tümenin (yaklaşık 20 bin ila 30 bin asker) bu saldırıya katılmasının planlandığını, fakat bu birliklerin yarısının Ukrayna mevzilerini terk etmeye zorlamak amacıyla Kursk yakınlarına gönderildiğini belirtti.

Ukrayna ordusunun 118. Tugayı’na bağlı, “Lemberg” çağrı kodlu bir tabur komutanı ise “Henüz saldırıya hazır değiller. Ancak hazır olduklarında ilk darbe çok sert olacak,” ifadelerini kullandı.

The Economist’e göre, Ukrayna ordusu yaklaşan saldırıya karşı Zaporojye etrafında savunma hatları inşa ediyor.

Beton ve demirden yapılmış bariyerler, çeşitli mühendislik yapıları ve mayın tarlaları, şehrin savunmasını güçlendirmek için kullanılıyor.

Öte yandan, Rusya’nın Donetsk oblatsındaki taarruzları devam ediyor. Bu ayın başında, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, bu saldırıların Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana en güçlü operasyonlardan biri olduğunu ifade etmişti.

Gallup anketi: Ukraynalılar savaştan yoruldu, barışa destek artıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English