Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın en büyük LNG üreticisi, ABD yaptırımlarını hafifletmek için girişimlerini artırıyor

Yayınlanma

Rusya’nın LNG devi Novatek, ABD yaptırımlarının Arktik LNG-2 projesi üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla Washington’da lobi faaliyetlerini artırdı. Şirket, özel vergi muafiyeti statüsünü bir argüman olarak kullanarak yaptırımlardan muafiyet talep etmeyi planlıyor. Ancak, ABD yetkilileri, savaş devam ederken Rusya ile işbirliğine karşı mesafeli bir tutum sergiliyor.

Rusya’nın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üreticisi Novatek, Ukrayna savaşı sürerken, kilit öneme sahip Arktik LNG-2 projesine yönelik ABD yaptırımlarının etkisini hafifletmek amacıyla lobi faaliyetlerini hızlandırdı.

Reuters ajansının konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre şirket, Batılı ülkelerle diyalog kurmayı ve yaptırımları hafifletmeyi umuyor.

Kaynaklardan birine göre, Novatek’in başkan yardımcısı Denis Solovyev, kısa süre önce bir ABD’li lobi şirketiyle görüşmek üzere Washington’u ziyaret etti.

Şirketin, Arktik LNG-2’nin yaptırım listesinden çıkarılması için önümüzdeki haftalarda ABD devlet kurumlarına başvurmayı planladığı belirtiliyor.

Kasım 2023’te yürürlüğe giren yaptırımlar, Arktik LNG-2 projesinde üretimin durmasına ve teslimatlar üzerinde mücbir sebep ilan edilmesine neden oldu.

2019’da başlayan proje, Fransız, Çinli ve Japon yatırımcıların katılımıyla Gıdan Yarımadası’nda yürütülüyor. Projedeki hisselerin yüzde 60’ı Novatek’e ait. Rus milyarder Gennadiy Timçenko, diğer ortaklar arasında yer alıyor.

Kaynaklar, Novatek’in müzakerelerde özel vergi muafiyeti statüsünü bir argüman olarak kullanmayı planladığını aktarıyor. Şirket, Yamal LNG projesi sayesinde 2030’a kadar kurumlar vergisinden muaf durumda. Reuters, Novatek’in Batı’yı, savaşı finanse etmediği konusunda ikna etmeyi umduğunu aktardı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Novatek temsilcisinin ABD’ye yaptığı ziyaretten haberdar olduğunu belirtti.

Ancak Pyatt, bu konuda oldukça şüpheci bir tutum sergileyerek, “Rusya ile işlerin eskisi gibi yürütüleceği bir dönemde değiliz. Rusya, yasadışı savaş devam ettiği sürece uluslararası ceza kürsüsünde kalmalı. Benim görevim de bunu sağlamaktır,” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar her ne kadar doğrudan Novatek’i hedef almamış olsa da Arktik LNG-2 projesi üzerinde ciddi etkiler yarattı. Ek olarak, proje özel sıvılaştırılmış doğalgaz tankerlerinin yetersizliği nedeniyle zorluk yaşıyor. Reuters‘a göre göre, bu durum Nisan 2024’te üretimin askıya alınmasında etkili bir faktör oldu.

Yaptırım altındaki Arktik LNG-2’nin akıbeti

RUSYA

Mihail Hazin: Suriye’deki üsleri kaybedersek, Afrika’ya hava erişimimizi de kaybederiz

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Rusya’nın Suriye’deki hava üslerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Radyo Sputnik‘e konuşan Hazin, bu üslerin Afrika ve Orta Doğu üzerindeki Rus etkisinin korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Hazin, “Suriye’deki havaalanlarımızı kaybedersek, Afrika’ya doğrudan hava erişimimizi de kaybederiz. Bu, Rusya için büyük bir sorun anlamına gelir. Aynı zamanda Orta Doğu’daki etkimizin tamamen yok olmasına yol açar,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki gelişmeleri bir “ilk perde” olarak nitelendiren Hazin, bu durumun sonuçlarının henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını vurguladı.

8 Aralık’ta Şam’a giren silahlı gruplar, Beşar Esad hükümetinin devrildiğini duyurdu. 59 yaşındaki Beşar Esad, istifa ederek Suriye’den kaçtı ve Rusya’dan kendisi ve ailesi için sığınma hakkı aldı. Son dönemde kamuoyu önünde Ahmed Şaraa adını kullanan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye’nin yeni yönetiminin, Rusya ile ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden gözden geçirme fırsatı sunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Hazin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının akıbetinde değindi.

Bu yıl sona erecek olan sözleşmenin ardından Rusya’nın, doğalgaz sevkiyatını farklı bir rotadan sürdürmesi bekleniyor.

Hazin, Türkiye’nin Karadeniz’de gemi geçişlerini sınırlayarak bir avantaj sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, Rus gazını büyük bir indirimle alıp Avrupa’ya kendi koşullarıyla satma talebine dikkat çeken Hazin, bu durumu “şantaj” olarak nitelendirdi. “Bu tarzları bu. Ancak böyle bir durumda büyük risk alıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kartapolov’un aracına bomba konuldu

Yayınlanma

Moskova’da sabah saatlerinde gerçekleşen patlama sonucu Rusya’nın üst düzey generali İgor Kirillov hayatını kaybetti. Saldırıyı Ukrayna istihbarat teşkilatı SBU üstlendi.

Gün içinde Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma Komisyonu Başkanı Andrey Kartapolov’un aracıyla ilgili bomba ihbarı yapıldığı bildirildi.

Moskovskiy Komsomolets gazetesi ve Baza Telegram kanalının haberine göre kimliği belirsiz bir kişi acil servisi arayarak Kartapolov’un aracına bombalı tuzak kurduğunu söyledi.

RBK gazetesine konuşan Kartapolov, gün içinde kendisini kimliği belirsiz bir kişinin aradığını belirterek Rujeyniy Pereulok’ta park edilmiş olan Land Rover model aracının bomba şüphesiyle incelendiğini bildirdi.

Kendisine yönelik tehditler hakkında yaptığı açıklamada, “Ne yaparlarsa yapsınlar, başaramayacaklar” ifadelerini kullanarak tehditleri ciddiye almadığını belirtti.

Rus korgeneral Kirillov’a yönelik suikastı Ukrayna üstlendi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Yayınlanma

Aleksandr Dugin, Ukrayna ile zafer kazanmadan imzalanacak bir barış anlaşmasının Rusya için yenilgi anlamına geleceğini savundu. Rusya’nın mevcut durumun ağır bedellerini ödediğini belirten Dugin, Zelenskiy’in müzakereleri sabote ederek Rusya’nın çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Muhafazakâr filozof Aleksandr Dugin, Ukrayna ile zafer kazanmadan imzalanacak bir barış anlaşmasının Rusya açısından yenilgiyle eşdeğer olacağını söyledi.

Dugin, Telegram kanalında yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Biz Ruslar için en kötü şey, zaferden önce yapılacak bir barıştır. Bu, zafer yerine bir ateşkestir ve bu durumda bizim için sonuç, yenilgi olacaktır.”

Dugin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in barış görüşmelerine ilgi göstermediğini, zira Kiev’in “her alanda savaşı kazandığına” ve Rusya’nın “beş milyonun altında kayıp verdiğine” inandığını ifade etti.

Ayrıca Dugin, “Zelensk,y, gerçek durumu kabul etseydi çatışmayı dondurmak, güçlerini toplamak ve yeniden başlamak isterdi. Tıpkı 2014 yılında, Batı’ya güvenip zamanında harekete geçmediğimizde yaptığımız ölümcül hata gibi,” değerlendirmesini yaptı.

Bu kararların bedelinin şimdi çok ağır ödendiğini belirten Dugin, Zelenskiy’in barış müzakerelerini sabote etmesinin ve çatışmanın devamı konusunda ısrarcı olmasının “objektif olarak Rusya’nın çıkarlarına hizmet ettiğini” öne sürdü.

Fakat Dugin, Zelenskiy’in durumun farkına varması halinde, Rusya’nın kendisini tehlikeli bir pozisyonda bulabileceği uyarısında bulundu. Dugin’e göre, zafer yerine barış arayışı, Moskova’nın en büyük zayıflığı.

Bunun yanı sıra geçen hafta Tsargrad kanalının sahibi Konstantin Malofeyev, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın savaşı sona erdirme planı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Malofeyev, Rusya’nın ABD temsilcisi Keith Kellogg’un önerilerini kabul etmeyebileceğini ve Ukrayna’nın tarafsız statüsü gibi ek tavizler talep edebileceğini söylemişti.

Malofeyev, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Kellogg Moskova’ya planıyla gelir, biz de kabul ederiz, sonra da ona cehenneme gitmesini söyleriz, zira hiçbir şeyi beğenmeyiz. Hepsi bu kadar,” demişti.

Kellogg, bu açıklamayı yanıtsız bırakmadı ve Malofeyev’e “kutusuna geri dönmesini” tavsiye etti. Trump’ın tavrını daha iyi anlamasını söyleyen danışman, “Belli ki anlamıyorsunuz. Ve kesinlikle Amerika Birleşik Devletleri’ni de anlamıyorsunuz,” ifadelerini kullandı.

Orbán: Trump, Ukrayna müzakereleri için yemin törenini beklemeyecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English