Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın Eski Başkanı Medvedev’in 2023 kehanetleri

Yayınlanma

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev 2023 kehanetlerini sıraladı.

‘Fütüristik’ ve ironik tarzda yeni yıl tahminlerini paylaşan Medvedev’e göre 2023’te “Petrolün varil fiyatı 150 dolara çıkacak. 1000 metreküp gazın fiyatı 5000 dolara fırlayacak. İngiltere Avrupa Birliği’ne (AB) geri dönecek ve bunu AB’nin çöküşü takip edecek. Almanya’da, Dördüncü Reich kurulacak ve Fransa ile savaşacak. Polonya ve Macaristan tarihsel hak iddia ettiği, Ukrayna’nın batı bölgelerini aralarında bölüşecek. Kuzey İrlanda Birleşik Krallık’tan ayrılarak İrlanda’ya katılacak. ABD’de iç savaş çıkacak ve Teksas bağımsız bir devlet olacak. Elon Musk’ın devlet başkanı olmasıyla iç savaş bitecek. Küresel ekonomide IMF ve Dünya Bankası’nın liderlik ettiği Bretton Woods sistemi çökecek. Dolar ve Avro’nun baz para olarak kullanımı sona erecek. Asya finans merkezi olacak…

Medvedev’in ‘keşke olsa’ tadındaki eğlenceli tahminlerini ‘epik’ bulduğunu belirten Elon Musk, tahminlerin yapay zeka ve sürdürülebilir enerji konularını pas geçmesini ‘farkındalık eksikliği’ olarak yorumladı ve ‘Bunlar şimdiye kadar duyduğum en saçma tahminler’ demeyi de ihmal etmedi.

Medvedev’in tutan kehaneti

Medvedev’in kehanetlerini biraz ‘kahve sohbeti’ tadında görebilirsiniz. Ancak birkaç küçük notumuz var. Medvedev, 21 Ocak’ta Volodimir Zelenski Beyaz Saray’da Patriot hava savunma sistemi almak için kulis yaparken Putin’in özel mesajını beklenmedik bir ziyaretle Pekin’e giderek Şi Cinping’e ileten kişiydi. 26 Aralık itibariyle Putin’in bizzat başkanlık ettiği Askeri Endüstri Komisyonu yardımcılığına atanan Medvedev’in 24 Şubat’tan sadece iki gün önce paylaştığı mesaj da kehanet konusunda fena olmadığını gösteriyordu:

“Alman Şansölye Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının onay sürecini durdurma emri verdi. Güzel. Avrupalıların 1.000 metreküp doğal gaz için 2.000 avro ödeyeceği cesur yeni dünyaya hoş geldiniz.”

Nitekim Mart ayında 1000 metreküp doğalgaz fiyatı 3000 doları aşmıştı. Yazının yazıldığı gün itibariyle Hollanda TTF’te Ocak vadeli gaz kontrat fiyatı 1000 doların altına geriledi. Bu gerilemeyi 2023’te yeni bir sıçramanın izleyip izlemeyeceği Medvedev’in kehanetlerine değilse de savaşın gidişatına bağlı.

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünyası’nı okuduğu belli olan Medvedev’in, edebi tarzda yazmayı sevdiği anlaşılıyor. Ancak bu ‘edebiyat’ söylediklerini hafife almamızı gerektirmiyor. Medvedev 2023 kehanetlerinde ustaca Batı’nın fay hatlarına dokunuyor. Bugün Kuzey İrlanda ve Meksika’ya giderseniz kolaylıkla Birleşik Krallık ve ABD’den kurtulmak isteyen insanlar bulabilirsiniz. Doların hakimiyetinin tartışılması ve Bretton Woods’un olası çöküşü konuları iktisat çevrelerin zaten son derece popüler başlıklar. Polonya’nın, 2018 yılında Katolik nüfusun yoğun olduğu Ukrayna’nın Lviv kentindeki Orlant Şehitliği vinyetini pasaportlara basma kararı alması da Ukrayna’nın Batısına ilişkin tarihsel iddiaların küçük bir yansımasıydı. Özetle Eski Rusya Devlet Başkanının Batı’yı aynaya bakmaya edebi yoldan davet ettiğini söylemek makul bir yorum…

Nasıl başladı nasıl bitiyor 

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar Kazakistan’da huzursuzluk baş göstermiş Ocak ayı başındaki protestolar ülkede Nursultan Nazarbayev döneminin sonunu getirmiş, Rusya, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü misyonu çerçevesinde askeri müdahalede bulunarak ülkede durumun kontrol altına alınmasını sağlamıştı. Ocak ayının başında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de “Kazakistan’da renkli devrim yaratmak isteyen dış güçlere kararlılıkla karşı duracağız” diyerek Devlet Başkanı Tokayev’e destek vermişti.

4-20 Şubat 2022 tarihleri arasındaki Pekin Kış Olimpiyat Oyunlarını takiben Rusya, NATO genişlemesine karşı önleyici darbe vurabilmek için Ukrayna’ya askeri harekata başlamıştı. 4 Şubat tarihli Putin – Şi ortak bildirisi yaklaşan savaşa ilişkin ipuçları içeriyordu. Rusya ve Çin ilişkilerinin “İki devlet arasındaki dostluğun sınırı yoktur” şeklinde tanımlandığı bildiride “Taraflar, NATO’nun daha fazla genişlemesine karşı çıkıyor” deniliyordu.

Netice itibariyle  güvenlik garantileri talepleri yanıtsız kalan Moskova ile Batı arasında Soğuk Savaş sonrası inşa edilen diyalog mekanizmaları 2022’de büyük oranda çöktü. ‘Zorlayıcı diplomasi’den istediği sonucu alamayan Rusya, doğrudan ‘zoru’ kullanmaya karar verdi. Rusya’nın Ukrayna’daki askeri ve politik hedefini Ukrayna’nın bir çeşit kısırlaştırılması olarak tarif etmek de mümkün. Financial Times’ın görüşlerine yer verdiği tarihçi Mark Galeotti’ye göre de Moskova, “Ukrayna’yı Batı’dan uzaklaştırmak için tasarlanmış siyasi bir stratejiye” sahip. Galeotti ayrıca Putin’in “savaş devam edecek ve bunu istediğim kadar sürdürebilirim” mesajı verdiğini düşünüyor.

Kiev’in Batı’dan aldığı destek Moskova’yı hesap hatası yapmış gibi gösterse de Rusya’nın nefesinin daha derine inmeye yani savaşı uzatmaya yeterli olduğu yorumu da yapılabilir. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’e ilhak ettiği dört bölgeyle ilgili gerçekliği kavraması gerektiğini salık veriyor ve aksi takdirde son sözü Rus ordusunun söyleyeceğini belirtiyor.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dijital rubleye yönelik pilot projeyi 1 Eylül’den itibaren genişletecek

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, kurumun dijital rubleyi kullanmak isteyen vatandaşlardan ve işletmelerden çok sayıda başvuru ve talep aldığını, bu nedenle dijital rublenin test lansmanını 1 Eylül’den genişleteceğini duyurdu.

RBK gazetesinin aktardığına göre Skorobogatova, Rusya Merkez Bankası’nın düzenlediği Finans Kongresinde yaptığı açıklamada “Hatırlatmama izin verin, şu anda 12 banka var, 19’u bağlantı aşamasında. Pilot uygulamaya katılacak gerçek ve tüzel kişilerin sayısını kayda değer ölçüde, onlarca kat artırmak istiyoruz,” dedi.

Pilot uygulama sonbaharda 9 bin gerçek ve 1200 tüzel kişiyi kapsayacak şekilde genişletilecek. Skorobogatova, dijital rublenin bu yılın ikinci yarısında ve 2025 yılı boyunca çok aktif bir şekilde gelişeceği görüşünde.

Bunun yanı sıra yetkili, Merkez Bankası’nın bazı ülkelerle dijital ruble kullanarak yerleşim yerlerini test etme olasılığını da değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Hangi ülkelerin söz konusu olduğuna dair detay vermeyen Skorobogatova, bu planların ne zaman hayata geçirileceğini söylemek için henüz çok erken olduğuna işaret etti.

Dijital ruble ile ilgili yasa tasarısı Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya 2022 yılında sunuldu.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasayı Temmuz 2023’te imzaladı. Geçen yılın ekim ayında da Merkez Bankası, yabancı bankalara 2025’ten itibaren dijital rubleye erişim izni vermeyi teklif etti.

Söz konusu plan, sınır ötesi alıcıların SWIFT’i atlatmasına olanak sağlayacak. Geçen yılın ağustos ayından bu yana 13 Rus bankası dijital ruble ile test işlemleri gerçekleştiriyor.

Merkez Bankası, 2025 yılına kadar bankaların dijital rubleye bağlanmasını zorunlu kılmayı planlamıyor.

Sergey Glazyev ile mülakat: Devasa sermaye kaçışı devam ediyor

 

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milyarder Deripaska: Rusya, 12 yıl içinde rüya gibi bir ekonomi inşa edecek

Yayınlanma

Milyarder Oleg Deripaska, Rusya Merkez Bankası’nın Finans Kongresi’nde yaptığı konuşmada ülkenin 12 yıl içinde yeniden ‘rüya gibi bir ekonomi’ inşa edebileceğine inandığını söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Deripaska, “Hepimiz 2005, 2006, 2007’de rüya gibi bir ekonominin nasıl olabileceğini gördük. Evet, zor olacak, evet, adaptasyon ve tabiri caizse diğer tüm iyileşmelerden sonra bu zorlu yol 12 yıl sürecek,” ifadesini kullandı.

Deripaska, ekonominin kozları olarak en az dört kat büyüyebilecek borç ve tahvil piyasasının yanı sıra özelleştirmeyi gösterdi.

Ayrıca Deripaska, şu anda şirketlerin yüzde 75’inin devlete ait olması nedeniyle, ikincisi için yeterli kaynak olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Rus milyarder, kongre öncesinde Telegram kanalında Merkez Bankası’nın ‘aslında rekabetçi bir piyasa ekonomisinin restorasyonu ve girişimcilerin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili pek çok şeyin hala geçerli olduğu ilginç belgelere rastladığını’ belirtti.

Söz konusu belgelerden biri, German Gref’in İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurulunda konuşmasının tezleriydi. Sberbank’ın şu anki başkanı olan Gref, 2000-2007 yılları arasında İktisadi Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştı. İkinci belge, Maliye Bakanlığı ve İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurullarının Mart 2004’te yayımlanan ortak genişletilmiş toplantı tutanağıydı.

Deripaska geçtiğimiz eylül ayında RBK gazetesine verdiği mülakatta 2008-2009 küresel mali krizinden sonra devletin ekonomiyi düzenlemedeki rolünü güçlendirmenin ‘son derece hatalı bir seçim’ olduğunu iddia etmişti.

Deripaska, “‘Kamunun’ olan hiçbir şey rekabetçi bir ürün, mal, hizmet üretemez. Finans sektörümüze bakın. Bugünkü oranları 2005-2007 yıllarındaki oranlarla karşılaştırın. Mevcut şartların neredeyse tamamı esarettir, alternatifiniz yoktur. Belli nedenlerden dolayı gelişmiş borç piyasalarına erişimimizi kaybettik. Bizimki şu ilkeye göre gelişiyor; daha az al ve daha çok öde. Devlet şirketleri tarafından satılan hizmetlere, ürünlere bakın. Hiç orada rekabetçi olmak için fiyatların düştüğünü gördünüz mü?” demişti.

Özelleştirme, millileştirme, planlama / 1- Özelleştirme Cephesi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılası mayısta yüzde 4,5 oranında arttı

Yayınlanma

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın Mevcut Durum Değerlendirmesine göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 4,5 oranında büyüdü.

Nisan ayında büyüme oranı yüzde 4,4 olarak gerçekleşmişti. Bakanlık, mevsimsel faktörler hariç tutulduğunda, nisan ayındaki yüzde 0,3’ün ardından baharın son ayında ekonomik büyüme oranının yüzde 1,9 olduğunu bildirdi. Ocak-Mayıs 2024 döneminde GSYİH büyümesi yıllık bazda yüzde 5’e ulaştı.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre mayıs ayında sanayi üretimi, geçen yılın mayıs ayındaki yüksek baz etkisinin yoğunlaşmasına rağmen, nisan ayındaki yüzde 3,9’un ardından yıllık bazda yüzde 5,3’e yükseldi.

Sonuç olarak, oran iki yıl önceki seviyesine daha güçlü bir şekilde yükseldi; bir ay önceki yüzde 9’dan sonra yüzde 12,1’e yükseldi. Genel olarak, 2024 yılının ilk beş ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 5,2 oranında büyüdü.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı Makroekonomik Analiz ve Tahmin Departmanı Direktörü Lev Denisov, gazeteye verdiği demeçte ülke ekonomisinin güçlü büyüme göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Denisov, “Ocak-Mayıs 2024 döneminde Rusya’da bilgisayar, elektronik ve optik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 40 oranında arttı. Bu durum büyük ölçüde teknolojik egemenliğin sağlanması ve ithal ikamesi alanında çalışan işletmelerin desteklenmesine yönelik hükümet tedbirlerinin sonucu,” değerlendirmesini yaptı.

Hafta başında Dünya Bankası’nın yayınladığı yıllık rapora göre Rusya, 10 yıl aradan sonra vatandaşlarının yüksek gelirli olduğu ülkeler listesine geri döndü.

Geçen yılın sonunda Rusya’nın kişi başına düşen gayri safi milli geliri (GSMG; GSYİH artı vatandaşların yurt dışından aldığı gelir eksi yabancıların ihraç ettiği gelir olarak hesaplanır) 14 bin 250 dolardı.

Dünya Bankası, Rusya’nın konumunun yükselmesini savunma sanayisinin hızlandırılmış gelişiminin yanı sıra ticaret (yüzde 6,8), finans sektörü (yüzde 8,7) ve inşaat (yüzde 6,6) sektörlerindeki büyümeyle açıklamıştı.

Dünya Bankası, Rusya’yı ‘yüksek gelirli ülkeler’ listesine dahil etti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English