Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın yeni Savunma Bakanı Belousov: Seferberlik gündemde değil

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yeni hükümette Savunma Bakanlığı görevine aday gösterilen ve adaylığı parlamento tarafından onaylanan Andrey Belousov, öncelikleri gündemleri sıraladı.

Üst parlamento kanadı Federasyon Konseyi’nde yaptığı konuşma Belousov, Kuzeydoğu Avrupa Savunma Kuvvetleri’ndeki ordu gruplarına silah ve personel sağlanmasını görevindeki ilk öncelikli konular olduğunu belirterek, henüz tam seferberliğin söz konusu olmadığına işaret etti.

İnterfaks‘ın aktardığına göre Belousov, “Basın mensuplarına seferberlikten ya da herhangi bir acil durum önleminden bahsetmediğimizi, planlı önlemlerden bahsettiğimizi vurgulamak isterim. Ancak yine de bu süreç, hem vatandaşların askere alınması hem de en önemlisi askeri personelin sözleşmeli hale getirilmesi şeklinde, halihazırda başlatıldı,” dedi.

Savuma Bakanlığı görevindeki başat konuların Ukrayna’da devam eden ‘özel askeri harekat’ ile ilgili olduğunu kaydeden Belousov, çatışma bölgesine mühimmat, füze, insansız hava aracı tedariki en acil görevler olarak sıraladı.

Ayrıca Belousov, 2025 yılı için devlet savunma düzeninin oluşturulmasının da en öncelikli konular arasında yer aldığını vurguladı.

Öte yandan Belousov, Putin tarafından kendisine silahlı kuvvetler ekonomisinin ülke ekonomisine entegre edilmesini sağlama görevinin tayin edildiğini ve bunun da askeri harcamaların verimliliğinde artış anlamına geldiğine dikkat çekti.

Bakan adayı, askerlere ödeneklerin zamanında ödenmesi ve konutlarının yanı sıra askerlere yönelik tıbbi hizmetlerin mevcudiyeti ile ilgili sorunlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Belousov, devlet savunma düzeni çerçevesinde fiyatlandırma üzerindeki kontrolün güçlendirilmesi ve uzun vadeli sözleşmelere geçilmesinin de gerekli olduğunu, bu yolla verimliliğin artırılmasının amaçladığını kaydetti.

Ukrayna’da devam eden askeri harekatın zafere ulaştırılmasının kilit görev olduğunu ifade eden Belousov, aynı zamanda yeni teknolojilerde Ukrayna ordusunun önüne geçmenin önemli olduğunu ve bunun için yeni muharebe yöntemlerinin uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Belousov, askeri eğitimin muharebe harekatlarına uyarlanması çağrısında bulunarak Ukrayna’daki harekatın askeri ve siyasi hedeflerine en az insan kaybıyla ulaşılması gerektiğine vurgu yaptı.

Andrey Belousov, 2000 yılından bu yana Rusya hükümetinde görev yapıyor. Çeşitli zamanlarda Ekonomi ve Finans Departmanı Direktörü, İktisadi Kalkınma Bakanı, Başkan Yardımcısı ve Başbakan Birinci Yardımcısı olarak görev yaptı.

12 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Putin, Belousov’un Savunma Bakanı olarak atanmasını teklif etmişti. Dün ise Federasyon Konseyi’nin Belousov’un adaylığı lehine karar aldı.

Putin, yeni hükümette savunma bakanlığı ve güvenlik kurumları için yeni adaylar önerdi

RUSYA

Rusya’da general Kirillov’a suikast: Bir Özbekistan vatandaşı gözaltına alındı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Silahlı Kuvvetler Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov’un, Moskova’da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suikastın şüphelisi olarak 1995 doğumlu bir Özbek vatandaşı gözaltına alındı.

Komite Sözcüsü Svetlana Petrenko, şüphelinin sorguda, “Ukrayna istihbaratı tarafından devşirildiğini” itiraf ettiğini belirtti.

Zanlının, Moskova’ya gelerek el yapımı bir patlayıcı cihaz aldığı ve cihazı, Kirillov’un apartman girişine park ettiği bir elektrikli scooter’a yerleştirdiği kaydedildi.

Zanlı ayrıca, evi izlemek amacıyla içerisine kamera yerleştirdiği bir araç kiraladı ve bu kameradan elde edilen görüntüleri, saldırıyı organize eden kişilere ulaştırdı.

Rus korgeneral Kirillov patlamada hayatını kaybetti

Patlayıcı, Kirillov ve yardımcısının binadan ayrıldığı görüntüler alınmasının ardından uzaktan patlatıldı.

Petrenko, saldırıyı gerçekleştiren kişiye 100 bin dolar nakit ödeme yapıldığını ve Avrupa’da ikamet garantisi verildiğini söyledi.

Bunun yanı sıra zanlı, Moskova’nın Balaşikha bölgesinde yer alan Çernoye köyünde gözaltına alındı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı planlayan diğer kişilerin tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kommersant gazetesinin haberine göre olay yerinde bulunan araç paylaşım aracının DVR kayıtları ve şüphelilerin cep telefonu faturalandırmaları, gözaltılara yönelik önemli ipuçları sağladı.

Şüphelilerin telefonlarının içeriği, organizatörlerle kurye aracılığıyla iletişim kurulduğunu doğruladı.

Rusya, olayla ilgili terör saldırısı, cinayet ve yasa dışı silah kaçakçılığı suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Ancak, Ukrayna tarafı saldırıya karıştığını reddetti. Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’ndan (SBU) bir kaynak, BBC kanalına yaptığı açıklamada, saldırının “istihbarat operasyonu” olduğunu ve Kirillov’un Ukrayna ordusuna karşı yasaklanmış kimyasal silahlar kullandığı için meşru bir hedef olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak ise Kiev’in terör yöntemlerine başvurmadığını ve tüm kararların yalnızca savaş alanında alındığını öne sürdü.

Rus korgeneral Kirillov’a yönelik suikastı Ukrayna üstlendi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük esir takası teklifi

Yayınlanma

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Ukrayna ile geniş çaplı esir takası için müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Takas için 900 ve 630 kişilik listeler sunulduğu belirtildi.

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Rusya ve Ukrayna orduları arasında büyük çaplı esir takası konusunda müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Değiş tokuş edilecek esir sayısına dair net bir bilgi ise bulunmuyor.

TASS ajansının aktardığına göre Moskalkova, düzenlediği basın toplantısında, takas için biri 900, diğeri ise Ukrayna’ya teslim edilebilecek 630 kişilik iki liste sunduğunu hatırlattı.

Yetkili, “Ukrayna tarafından da aynı sayıda savaş esiri bekliyoruz. Bu konuda ordu müzakereler yürütüyor,” ifadelerini kullandı.

Son olarak, ekim ayı ortasında taraflar “95-95” formülü ile savaş esirlerini karşılıklı olarak takas etmişti.

Bu süreçte olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri arabulucu rolü üstlenmişti. Aralık ayında Moskalkova, Kiev’in ocak ayında bir İl-76 uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden savaş esirlerinin naaşlarını teslim aldığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Moskalkova, savaş esiri takası müzakerelerinin oldukça zorlu geçtiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık’ta Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasında geniş çaplı bir esir takası gerçekleştirilmesi ve geçici bir ateşkes ilan edilmesi önerisini ele almıştı.

Orban, Moskova’nın Noel’de esir takası yapmayı kabul ettiğini, fakat Kiev’in bu teklifi reddettiğini öne sürmüştü.

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Okumaya Devam Et

RUSYA

Mihail Hazin: Suriye’deki üsleri kaybedersek, Afrika’ya hava erişimimizi de kaybederiz

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Rusya’nın Suriye’deki hava üslerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Radyo Sputnik‘e konuşan Hazin, bu üslerin Afrika ve Orta Doğu üzerindeki Rus etkisinin korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Hazin, “Suriye’deki havaalanlarımızı kaybedersek, Afrika’ya doğrudan hava erişimimizi de kaybederiz. Bu, Rusya için büyük bir sorun anlamına gelir. Aynı zamanda Orta Doğu’daki etkimizin tamamen yok olmasına yol açar,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki gelişmeleri bir “ilk perde” olarak nitelendiren Hazin, bu durumun sonuçlarının henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını vurguladı.

8 Aralık’ta Şam’a giren silahlı gruplar, Beşar Esad hükümetinin devrildiğini duyurdu. 59 yaşındaki Beşar Esad, istifa ederek Suriye’den kaçtı ve Rusya’dan kendisi ve ailesi için sığınma hakkı aldı. Son dönemde kamuoyu önünde Ahmed Şaraa adını kullanan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye’nin yeni yönetiminin, Rusya ile ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden gözden geçirme fırsatı sunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Hazin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının akıbetinde değindi.

Bu yıl sona erecek olan sözleşmenin ardından Rusya’nın, doğalgaz sevkiyatını farklı bir rotadan sürdürmesi bekleniyor.

Hazin, Türkiye’nin Karadeniz’de gemi geçişlerini sınırlayarak bir avantaj sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, Rus gazını büyük bir indirimle alıp Avrupa’ya kendi koşullarıyla satma talebine dikkat çeken Hazin, bu durumu “şantaj” olarak nitelendirdi. “Bu tarzları bu. Ancak böyle bir durumda büyük risk alıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English