Donald Trump’ın Grönland’ı askeri yöntemleri de dışlamadan ABD’ye bağlamak istediğini bir kez daha söylemesi, AB içinde rahatsızlığa neden oldu.
Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, AB üyesi olmamakla birlikte “AB’ye bağlı Denizaşırı Bölge” olarak sınıflandırılıyor ve mineral zengini bu dev adada yaşayan yaklaşık 57.000 kişiden sadece 2.000’i Danimarkalı değil, yani nüfusun çoğunluğu AB vatandaşlarından oluşuyor.
Danimarka, Grönland’ın 1985 yılında yapılan referandumla AB’den ayrılmasına rağmen Grönland’ın dış ve güvenlik politikasının kontrolünü elinde tutuyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Donald Trump’ın Grönland’ı güç kullanarak ele geçirme ihtimalini reddetmemesinin ardından, AB’nin hiçbir ülkenin “egemen sınırlarına saldırmasına” izin vermeyeceğini söyledi.
France Inter radyosuna konuşan Barrot’a, ABD’nin Danimarka topraklarını işgal etme ihtimali soruldu. Barrot buna yanıt olarak, “Avrupa Birliği’nin dünyadaki diğer ulusların, kim olurlarsa olsunlar, hatta Rusya’dan başlayarak söyleyebilirim, egemenlik sınırlarına saldırmasına izin vermesi söz konusu olamaz. Biz güçlü bir kıtayız, kendimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor,” dedi.
Fransız bakan, Trump’ın Grönland’ı işgal etmesini beklemediğini fakat Avrupa’nın daha güvensiz bir dünyaya karşı “uyanması” gerektiğini de sözlerine ekledi.
Barrot, Grönland, Kanada ya da Panama Kanalına yönelik “emperyalist” eylemlerin “Amerikan halkı tarafından çok kötü karşılanacağına” inandığını da söyledi.
AB’den Trump’ın Grönland açıklamalarına ilk tepki: Yorum yok
“Grönland, Grönlandılarındır”
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın devasa Arktik adasını satın alma saplantısına cevaben, “Grönland’ın, satılık olmadığını açıkça belirttiğini” söyledi.
Frederiksen, Grönland Başbakanı Múte Egede’nin “Grönland halkı arasında Grönland’ın satılık olmadığı ve gelecekte de olmayacağı konusunda büyük bir destek olduğu konusunda çok ama çok net olduğunu” söyledi.
Frederiksen Danimarka yayın kuruluşu TV 2’ye verdiği mülakatta, “Bir yandan Amerika’nın Grönland’a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyorum. Fakatk elbette bunun, geleceklerinin ne olacağına Grönlandlıların karar vereceği bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir,” dedi.
2019’da Trump’ın adayı satın alma teklifini “saçma” olarak nitelendiren Frederiksen, kendi geleceklerine karar vermenin Grönlandlılara bağlı olduğunu söyledi ve adada büyüyen bağımsızlık hareketini “meşru” olarak nitelendirdi.
Başbakan, “Birçok Grönlandlı arasında bağımsızlık yönünde güçlü bir istek olduğunu görebiliyorum. Bu meşrudur ve bu nedenle Grönland’ın geleceğinin [Grönland’ın başkenti] Nuuk’ta şekillenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.
Danimarka ile 2009 yılında yapılan bir anlaşma uyarınca Grönland başarılı bir referandumdan sonra bağımsızlığını ilan edebilir.
Grönland lideri Egede’nin yeni yıl konuşması sırasında ima ettiği üzere bu referandum adanın nisan ayında yapılacak parlamento seçimleriyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilir.
Trump’ın basın toplantısı: İzolasyonizme eşlik eden yayılmacılık
AB ülkeleri Trump’a “toplu cevap” için istişare turunda
Financial Times’a (FT) konuşan ve son günlerde ulusal başkentler arasındaki görüşmelere katılan üst düzey bir blok yetkilisi, AB liderlerinin “Trump’ın yorumlarından derinden rahatsız olduklarını” söyledi.
Yetkililer, Trump’ın oğlunun salı günü Grönland’a yaptığı ziyaretin, seçilmiş başkanın sözlerini artık daha ciddiye alan yetkilileri ürküttüğünü de sözlerine eklediler.
“Her gün [Trump’tan] yeni bir endişe duyuyoruz,” diyen üst düzey AB yetkilisi, blok liderlerinin toplu olarak en iyi nasıl karşılık verileceği konusunda sürekli temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Trump, Panama’dan sonra Grönland’a göz dikti