Rusya
UAEK, Kursk’ta nükleer güvenlik riski konusunda uyardı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Rusya’daki Kursk nükleer santrali yakınlarındaki askeri faaliyetlerden ciddi endişe duyduğunu ifade ederek nükleer güvenlik açısından potansiyel riskler konusunda uyarıda bulundu.
UAEK Genel Direktörü Rafael Grossi, perşembe günü yaptığı açıklamada, kurumun Rus yetkililer tarafından günün erken saatlerinde santralin kullanılmış yakıt depolama tesisinin 100 metre uzağında bulunan insansız hava aracı enkazı hakkında bilgilendirildiğini belirtti.
Grossi, “Nükleer enerji santralleri yakınındaki askeri eylemler nükleer emniyet ve güvenlik açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadı. Önümüzdeki hafta Kursk santraline yapacağım ziyaret durumun zamanında ve bağımsız bir değerlendirmesini yapmamızı sağlayacak,” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Ukrayna güçlerini Kursk nükleer tesisini vurmaya çalışmakla suçlamış, Kiev ise bu iddiayı inkar etmişti.
İddialar, Ukrayna’nın Kursk bölgesinde 6 Ağustos’ta başlayan karşı taarruzunun devam ettiği bir dönemde geldi.
20 Ağustos itibariyle Ukrayna güçlerinin 1263 kilometrekarelik Rusya toprağını ve bölgedeki 93 yerleşim yerini kontrol ettiği bildiriliyor.
İlerleyen Ukrayna ordusuna karşılık olarak yerel yetkililer, bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini temsil eden yaklaşık 120 bin kişiyi Kursk oblastından tahliye etti.
Putin: Ukrayna ordusu, Kursk nükleer santralini vurmaya çalıştı
Rusya
Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı 10 ayın zirvesinde

Bloomberg’in Kpler verilerine dayandırdığı haberine göre, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı mayıs ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda. ABD yaptırımları sonrası yeniden yapılanan tedarik zincirleri sayesinde Rusya’nın doğu limanlarından daha fazla ham petrol tedarik ediliyor.
Bloomberg‘in Kpler verilerine dayandırdığı haberine göre, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı mayıs ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor.
ABD’nin kapsamlı yaptırımları sonrası tedarik zincirlerinin yeniden kurulmasıyla birlikte, Rusya’nın doğu limanlarından daha fazla ham petrol tedarik ediliyor.
Güney Asya ülkesi, bu ay şimdiye kadar OPEC+ üreticisinden günde 1,98 milyon varil petrol satın aldı ve Ural petrolü bu hacmin büyük kısmını oluşturdu.
ABD’nin cezalandırıcı tedbirlerinin Rus petrol ticaretini sekteye uğratmasıyla şubat ayında 14 ayın en düşük seviyesine gerileyen ithalat, o zamandan beri tırmanışını sürdürüyor.
Bu düşüşün ardından, yaptırım dışı daha fazla tankerin ticarete katıldığı ve Hint petrol rafinerilerinin daha ucuz Rus ham petrolünün akışını sürdürmek için tüccarlar, nakliyeciler ve diğer aracılarla işbirliği yaptığı belirtiliyor.
Kpler’e göre, Hindistan nisan ayında ekim ayından bu yana ilk kez Rusya’nın doğusundan Sokol petrolü ithal etti.
Doğu limanlarından (ESPO dahil) gelen ham petrol hacmi, mayıs ayında şimdiye kadar günde ortalama 225 bin varil olarak gerçekleşti.
Kpler verileri, bu eğilimin ay boyunca devam etmesi hâlinde nisan ayına göre yaklaşık yüzde 60’lık artış anlamına geleceğini gösteriyor.
Hâlihazırda haziran ayında Hindistan için yüklenmek üzere 10 ESPO kargosu bulunuyor ve bu da rekor seviyeye yakın bir rakam.
Hindistan, 2022’de Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rus ham petrolünün önemli tüketicilerinden biri oldu ve indirimli petrol, rafineri kâr marjlarının desteklenmesine yardımcı oldu.
Ülkenin en büyük işleyicisi olan Indian Oil Corp. dahil olmak üzere devlete ait bazı rafineriler, bu yıl spot piyasadan daha fazla alım yapmayı planlıyor.
Rusya
Putin’in danışmanı Kobyakov: SSCB hukuken varlığını sürdürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Anton Kobyakov, SSCB’nin dağılma sürecindeki usulsüzlükler nedeniyle “hukuken bir yerlerde varlığını sürdürdüğünü” söyledi. Kobyakov, SSCB’yi kuran organın dağıtma yetkisine sahip olduğunu belirterek Belovejsk Mutabakatının hukuki geçerliliğini sorguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Anton Kobyakov, St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu‘nda yaptığı konuşmada, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği‘nin (SSCB) “hukuken bir yerlerde varlığını sürdürdüğünü” ifade etti.
Kobyakov, bu görüşün Batı da dahil olmak üzere anayasa hukuku uzmanları tarafından uzun süredir dile getirildiğini belirtti.
Kobyakov, uzmanların bu şekilde konuşmasının nedenini açıklarken, “SSCB’nin sözde dağıtılma prosedürü ihlal edildiği için böyle söylüyorlar. Eğer Halk Temsilcileri Kongresi, yani 1922’de Sovyetler Kongresi SSCB’yi kurduysa, o zaman bu temsilcilerin Kongresi’nin kararıyla dağıtılması gerekirdi,” ifadelerini kullandı.
Putin’in danışmanı, 8 Aralık 1991’de imzalanan Belovejsk Mutabakatının hukuki açıdan “son derece tuhaf” göründüğünü vurguladı.
Kobyakov, “Bu belgeler daha sonra Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC), Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyetleri tarafından onaylandı, ancak bu kesinlikle onların yetkisinde değildi,” diye ekledi.
Rusya Adalet Bakanlığı, 2022 yılında “SSCB Yurttaşları” adlı hareketi aşırılıkçı örgütler listesine dahil etmişti.
SSCB Yurttaşları, Komi Yüksek Mahkemesi’nin 2019 tarihli kararıyla aşırılıkçı örgütler siciline alınan “Rusya Slav Güçleri Birliği, SSC” örgütünün alternatif adı olarak biliniyor.
Söz konusu hareketin destekçileri, Sovyetler Birliği’nin hâlâ var olduğuna inanıyor, modern Rusya’nın yasalarına uymayı, yetkililere itaat etmeyi ve Rus pasaportlarını kullanmayı reddediyor.
Rusya
Rusya: Ukrayna ile memorandum için yeni yönetim gerekli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Hukuk Dairesi Başkanı Maksim Musihin, Ukrayna’nın Rusya ile bir memorandum imzalaması için yeni bir yönetime ihtiyacı olduğunu belirtti. Musihin, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin meşruiyetini yitirdiğini ve bu durumun imzalanacak belgelerin hukuki geçerliliğini tehlikeye attığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Hukuk Dairesi Başkanı Maksim Musihin, Ukrayna halkının Rusya ile bir memorandum imzalamak için yeni bir yönetim seçmesi gerektiğini ifade etti.
TASS haber ajansının aktardığına göre Musihin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin hem iç hem de dış meşruiyetini yitirdiğini, bu durumun onun imzalayacağı herhangi bir belgenin hukuki geçerliliğini sorgulanır hâle getirdiğini söyledi.
Musihin, “Çözüm anlaşmasının imzacısı, halk tarafından yetkilendirilmiş bir temsilci olmalıdır, aksi takdirde hukuki sorunlar ortaya çıkacaktır,” diyerek mevcut Ukrayna devlet başkanının bu kriterleri karşılamadığını belirtti.
Diplomat, yeni ve meşru bir liderin belirlenmesi için Ukrayna halkının özgür iradesinin şart olduğuna dikkat çekti.
Ukrayna parlamento başkanının olası imzacı rolüne ilişkin bir soruya Musihin, Ukrayna iç hukukuna göre böyle bir yetkiye sahip olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade ederek şüphelerini dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önceki açıklamalarında, Moskova’nın Ukrayna ile barış anlaşmasının temelini oluşturacak bir memorandum üzerinde çalışmaya hazır olduğunu belirtmişti.
Örneğin, İstanbul’da Moskova ile Kiev heyetleri arasında üç yıl aradan sonra yapılan ilk doğrudan görüşmelerden üç gün sonra, 19 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Putin, bu yöndeki isteğini dile getirmişti.
Söz konusu belgede ateşkes takvimi ve çözümün diğer yönlerinin yer alması bekleniyordu. Putin, her iki tarafın da uzlaşmaya varması gerektiğini vurgulamıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin beş yıllık görev süresi 20 Mayıs 2024 tarihinde sona erdi.
Ukrayna anayasasına göre, ülkede sıkıyönetim devam ettiği sürece seçim yapılması yasaklanmış durumda.
Zelenskiy, mart ayında yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı seçimlerinin ülkesindeki askeri operasyonların sona ermesi ve sıkıyönetimin kaldırılmasının ardından yapılacağını belirtmişti.
Zelenskiy, Ukrayna’nın öncelikle çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik ilk adımlara odaklanması gerektiğini ifade etmişti.
Rusya ve Ukrayna’nın başarısız barış görüşmeleri: Savaş devam edecek
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Görüş2 hafta önce
“Ölüm denir mi hiç öylesine?”
-
Amerika1 hafta önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan-Pakistan gerilimi: Geleneksel ve sınırlı bir askerî güç gösterisi oyunu
-
Dünya Basını2 hafta önce
Batı’nın Gazze sessizliği
-
Söyleşi1 hafta önce
‘Alman medyası hükümetin halkla ilişkiler departmanı gibidir’
-
Rusya2 hafta önce
Putin’in tarihi 9 Mayıs konuşması: “Muzaffer halka şan olsun!”
-
Asya1 hafta önce
Güney Kore cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasını başlattı