Bizi Takip Edin

RUSYA

Ukrayna İHA’ları, Tataristan’da bir petrol rafinerisini vurdu

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Alabuga özel ekonomik bölgesindeki (ÖİB) bir işletme ve Nijnekamsk’taki bir petrol rafinerisi Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının hedefi oldu.

Tataristan makamlarından yapılan açıklamaya göre saldırı, bugün sabah saatlerinde meydana geldi ve 13 kişi hayatını kaybetti.

Alabuga ÖİB’in genel müdürü Ruslan Şagilayev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada saldırıda işletmenin yatakhanesinin vurulduğunu ve ağır yaralıların olmadığını belirtti.

İHA’lar ayrıca Nijnekamsk’ta, Tatneft’e ait Taneko petrol rafinerisine de saldırdı. Saldırının ardından tesiste yangın çıktı.

Buradaki saldırıda Telegram kanalı Shot’a göre kurbanlardan biri 16 yaşında bir Ruanda vatandaşı, ayrıca aralarında Güney Sudan, Zimbabve ve Nijerya’dan gelen öğrenciler de bulunuyor.

Ancak Tataristan makamları henüz bu bilgiyi doğrulamadı.

RUSYA

Kremlin: Erdoğan’ın Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olması mümkün değil

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zivesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi yorumladı.

Perviy Kanal‘a demeç veren Peskov, Putin ile Erdoğan’ın görüşmede Ukrayna’daki çatışmaları ele aldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, Erdoğan’ın Moskova ile Kiev arasındaki görüşmelerde arabulucu olma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusuna yanıt veren Peskov, “Hayır, mümkün değil,” dedi.

Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Philadelphia Inquirer‘a verdiği mülakatta uzun zamandan beri ilk kez Rusya ile müzakerelere izin verdiğini, ancak bunun arabulucuların katılımıyla yapılacağını bildirmişti.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in (BM) dahil olduğu tahıl anlaşmasına işaret eden Zelenskiy, söz konusu formatın uzun zamandır işe yaradığını ve ‘toprak bütünlüğü, enerji ve denizcilik’ konuları tartışılırken kullanılabileceğini belirtmişti.

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri: Batı, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova ile işbirliğinden koparmak istiyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasin, Batılı ülkelerin Azerbaycan ve Ermenistan’ı NATO zirvesine davet ederek Rusya’nın dostlarını Moskova ile işbirliğinden uzaklaştırmak istediğini belirtti.

Vedomosti‘nin haberine göre Nastasin, yaptığı açıklamada “Avrupa-Atlantikçilerin bölgenin özelliklerini anlamaktan uzak reçetelerini dayatmaları, Güney Kafkasya’da yeni ayrım çizgilerinin ortaya çıkmasına yol açacak ve sadece bu bölge için değil, aynı zamanda pan-Avrasya güvenliği için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır,” dedi.

Nastasin, Güney Kafkasya’da istikrarın bölgesel sorumluluk ilkesi çerçevesinde bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun bu yılki zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre zirvede ülkeler Ukrayna’ya asker göndermeyi reddeden bir bildiriyi kabul edebilir.

Geçen hafta ise Ermenistan’ın NATO zirvesine katılmayı kabul ettiği öğrenildi. Davet, ortak ülkeler formatında katılımı öngörmekte ve ittifakın kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek yan etkinlikleri kapsıyor.

Ermenistan Dışişleri: NATO’ya katılma planımız yok

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English