Ukrayna’nın eski Berlin Büyükelçisi olan ve şu anda Brezilya’da görev yapan Andrey Melnik, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna ile Rusya arasındaki barış müzakerelerine aracılık etmesi gerektiğini savunarak Minsk Anlaşması’nın model olabileceğini söyledi.
Melnik, Berlin’deki görev süresi boyunca kamuoyu önündeki agresif açıklamaları ve Kiev’e silah tedarikinin artırılması yönündeki açıklamalarıyla biliniyordu.
Alman n-tv kanalına mülakat veren Melnik, “Müttefiklerimizin Ukrayna’nın çok daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu anlayacaklarını umuyorum. Sadece askeri olarak değil, diplomatik olarak da,” ifadelerini kullandı.
‘Scholz’un denediğini söylemesi yeterli değil’
Şu anda Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan görüşmeler yapılamayacağı için dışarıdan ‘diplomasi için yeni ve gerçek bir itici güce’ ihtiyaç olduğunu belirten Melnik, “Olaf Scholz’un Putin’i araması, onun masallarını ve yalanlarını dinlemesi ve ardından ‘Tamam, en azından denedim, hiçbir anlamı yok, artık bunu kendime yapmamayı tercih ederim. Hoşça kalın’ demesi kesinlikle yeterli değil,” diye konuştu.
Scholz’un Putin ile görüşüp görüşmemesi gerektiği konusundaki görüşü sorulan Melnik, şunları söyledi: “Sayın Scholz neden Putin ile görüşmesin? Belki de onu bira içmek için Almanya’ya davet etmek ya da Moskova’ya gitmek zorunda değilsiniz ama Soğuk Savaş döneminde de örneğin İzlanda’da, kapalı kapılar ardında toplantılar yapılmıştı.”
Dünyanın şimdi Rus liderliğine nasıl erişebileceğini düşünmesi gerektiğini belirten büyükelçi, “Şu anda Putin kendisini üstünlüğü ele geçirebilecek daha güçlü şahsiyet olarak görüyor. Stratejik bir diplomatik girişim Putin’e meydan okumaya çalışmalı ve Küresel Güney’i de sürece daha yakından dahil etmeli. Büyük güçler -ABD, Almanya, Britanya, ama aynı zamanda Çin ve belki de Brezilya- bugün büyük savaşın nasıl sonuçlanacağını bekleyip görmeye değil, bizzat harekete geçmeye çağrılıyor,” diye konuştu.
Bu bağlamda Melnik, dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Şubat 2015’te Minsk Anlaşması ile sonuçlanan girişimlerini hatırlattı.
Diplomat, bu karşılaştırmanın ‘pek yerinde olmadığını’ söylese de “Ancak geriye dönüp baktığınızda Minsk Anlaşması, Moskova’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde işgal ettiği tüm toprakları 2015 yılı sonuna kadar iade etmesini siyah-beyaz bir şekilde şart koşuyordu,” diye ekledi.
Öte yandan anlaşmanın Ukrayna’ya ‘Rusya’nın mevcut büyük ölçekli saldırganlığını daha iyi savuşturabilecek kadar güçlenmesi için yedi yıl kazandırdığını’ ifade eden Melnik, daha fazla önleyici silahlanmanın olması gerektiğini kaydederek, “Ama ne yazık ki bu olmadı, çıkarmamız gereken dersler var,” değerlendirmesini yaptı.
‘Berlin’in sağlam katkısı için minnettarız’
Melnyk’e göre Batı’nın bu savaşın ne hakkında olduğunu anlaması önemli: “Bu sadece Ukrayna’nın var olma hakkıyla ilgili değil. Putin Batı’nın demokrasi, özgürlük ve insan hakları modelini yok etmek istiyor. Bu onun en büyük hedefi. Bu da özellikle Almanlar için Rusya’yı durdurma konusunda çok daha fazlasının yapılması gerektiği anlamına geliyor. Bunun askeri bir boyutu var ama sadece o değil. Berlin’in sağlam katkısı için minnettarız ve artan liderlik rolünden memnuniyet duyuyoruz. Fakat Putin’i gerçekten durdurmak, ona haddini bildirmek için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Almanya Ukrayna’nın yanında yer alarak tarihi bir seçim yaptı. Artık daha fazla rehavete kapılmamalı.”
Almanya’dan Taurus füzeleri ve Eurofighter ve Tornado gibi savaş uçağı tedariki talep eden Melnik, “Fakat her şeyden önce Ukrayna’nın korunması ve özgürleştirilmesine dönük askeri ve mali yardımın bir devlet meselesi haline gelmesi önemli. Alman hükümeti bu yıl Ukrayna’ya yedi milyar avroluk silah yardımı yaptı bile. Bu gerçekten etkileyici,” diye konuştu.
Melnik, 2015’ten 2022’ye kadar yedi yıldan fazla bir süre ülkesinin Almanya Büyükelçiliğini üstlendi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından Kiev’e çağrıldıktan sonra bir süre dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapan Melnik, 2023 sonbaharından bu yana Brezilya Büyükelçisi olarak görev yapıyor.
Ukrayna’nın İstanbul’daki barış görüşmelerindeki baş müzakerecisi Arahamiya: Savaş 2022 baharında sona erebilirdi