Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Ukrayna’nın kumarı: Kursk’ta riskler ve ‘ödüller’

Yayınlanma

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk oblastına, savunma hatlarını hızlı ve sürpriz bir şekilde yarmayı amaçlayan bir saldırı başlattı.

Askeri analistler Michael Kofman ve Rob Lee’nin Foreign Affairs’te kaleme aldıkları makaleye göre, saldırının üçüncü haftasında Ukrayna’nın kazanımlarını pekiştirmesi ve Rusya içindeki mevzilerini elinde tutması, stratejik hedefleri konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Taarruz, Ukrayna için giderek daha olumsuz hale gelen savaşın gidişatına ilişkin algıyı geçici olarak değiştirdi.

Kiev şimdi ilk başarılarından nasıl faydalanacağına karar vermek zorunda. Kofman ve Lee’ye göre saldırı, henüz Rusya birliklerini Ukrayna’nın doğu cephesinden çekmeye zorlayabilmiş değil. Ukraynalı askeri liderlerin bu taktiksel zaferi stratejik ve siyasi kaldıraca nasıl dönüştüreceklerini belirlemeleri gerekiyor.

Taarruz fırsatlar sunmasının yanı sıra önemli riskler de barındırıyor. Ukrayna’nın yaklaşık 10 bin ila 15 bin askerden oluşan kuvvetleri, daha önce Donetsk ve Harkov’daki saldırılarda görev alan Hava Taarruz Kuvvetleri gibi seçkin birliklerin unsurlarını da içeriyor.

Ukrayna bu kaynakları Kursk oblastına kaydırarak cephe hattının geri kalanının dayanacağına inanıyor. Kiev ayrıca operasyonun Moskova’yı diğer kritik bölgelerdeki güçlerini yeniden konuşlandırmaya zorlayarak doğudaki Ukrayna savunması üzerindeki baskıyı azaltacağını umuyor. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Rusya’nın geri çekilmek yerine Donetsk cephesine odaklandığını ve en savaşa hazır birliklerinden bazılarını Ukrayna taarruzuna karşı konuşlandırdığını belirtmişti.

Stratejik kumar

Kofman ve Lee’ye göre siyasi açıdan Kursk saldırısı, barış görüşmeleri için uluslararası baskı olması durumunda Ukrayna’nın müzakere pozisyonunu güçlendirme amaçlı bir kumar olabilir. Ukrayna ele geçirdiği bölgelerin kontrolünü elinde tutabilirse, bunları bir pazarlık kozu olarak kullanabilir.

Fakat bu bölgelerin kış boyunca elde tutulması Ukrayna’nın askeri kaynaklarını zorlayabilir. Analistlere göre, saldırı Ukrayna birliklerinin moralini ciddi ölçüde yükseltti ve Rusya’nın sınır boyunca hazırlıklı olmasındaki boşlukları ortaya çıkararak Moskova’yı ‘utanca sürükledi’.

Bu kısa vadeli kazanımlara rağmen Ukrayna’nın stratejik durumu hala istikrarsız. Rusya ordusu hala insan gücü, teçhizat ve mühimmat açısından önemli avantajlara sahip. Kofman ve Lee, Ekim 2023’ten bu yana Rus güçlerinin Ukrayna topraklarının yaklaşık 1207 kilometrekaresini ele geçirdiğini ve taarruz operasyonlarının hız kazanmaya devam ettiğini belirtiyor.

ABD istihbaratı: Ukrayna, Kursk’ta ele geçirdiği toprakları elinde tutma niyetinde

Kiev’in aldığı riskler

Kursk taarruzu, Ukrayna’nın yine Sırskiy tarafından komuta edilen 2022 Harkov operasyonunu anımsatan bir hız ve hassasiyetle yürütüldü.

Ukrayna kuvvetleri zırhlı birlikleri, mekanize piyadeleri ve topçuları bir araya getirerek Rus savunmacıları hızla atlattı ya da kuşattı. Rusya’nın takviye güç göndermeye yönelik ilk girişimleri, Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) saldırılarının etkili bir şekilde kullanılmasıyla karşılandı.

Rusya’nın ilk tepkisi dağınık olsa da Moskova şimdi diğer cephelerden askerler ve düzenli birlikler de dahil olmak üzere takviye birlikler gönderiyor.

Kofman ve Lee, Kursk taarruzunun, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda devam eden saldırı operasyonları nedeniyle halihazırda zayıflamış olan Ukrayna kuvvetlerini zorlayabileceğine dikkat çekti. Ukrayna güçleri aşırı genişlerse, şu anda tehdit altında olan Pokrovsk ve Vugledar kentleri de dahil olmak üzere diğer kritik bölgelerde zemin kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi: Washington, Ukrayna’yı Kursk’ta bir parmak şıklatmasıyla durdurabilir

Gelecek belirsiz

Kursk taarruzunun sonucu belirsizliğini koruyor. Ukrayna mevzilerini koruyabilir ve Rusya’yı elverişsiz koşullarda karşılık vermeye zorlayabilirse savaşın dengesini değiştirebilir. Fakat Rusya’nın asgari asker taahhüdüyle taarruzu kontrol altına alması ve insansız hava araçları ve hava saldırıları kullanarak yıpratma savaşına odaklanması durumunda, Kiev için bu kumar işe yaramayabilir.

Kofman ve Lee, Ukrayna’nın daha geniş stratejisinin halihazırda şekillenmekte olduğunu savunuyor. Kursk saldırısı, Ukrayna ve Batılı müttefiklerinin nasıl ilerlemeyi planladıkları konusunda soru işaretleri yarattı. Uzmanlara göre kış yaklaştıkça ve Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısına dönük saldırılar yoğunlaştıkça, Ukrayna’nın acil askeri hedeflerini uzun vadeli stratejik hedeflerle dengelemesi gerekecek.

Ukrayna’nın Kursk’taki “yalnız kurt” karşı saldırısı

DİPLOMASİ

Stoltenberg: Bugün Ukrayna’da olan yarın Asya’da da olabilir

Yayınlanma

Görevden ayrılacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Foreign Policy dergisine verdiği mülakatta Rusya’ya karşı şahin bakış açısını iki katına çıkardı.

2014’ten beri NATO Genel Sekreterliği görevini yürüten ve ekim ayında yerini eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye bırakacak olan Stoltenberg, Kuzey Kore, Çin ve İran’ın Ukrayna’daki çatışmada Rusya’yı desteklemesi nedeniyle NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki müttefikleriyle daha yakın çalışması gerektiğini belirtti.

Stoltenberg, “Kuzey Kore, Rusya’ya büyük miktarda, özellikle de mühimmat sağlıyor. Bunların çoğu demiryoluyla taşınıyor; demiryolu Kuzey Kore’den kara sınırından geçerek Rusya’ya ulaşıyor ve oradan da cepheye sevk ediliyor. Demiryolu taşımacılığı kapasitesi oldukça yüksek. Kuzey Kore’ye yönelik ağır yaptırımların sürdürülmesi ve NATO’nun Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı içeren Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarımızla iş birliğini daha da artırması bu yüzden önemli” diye konuştu.

Foreign Policy Genel Yayın Yönetmeni Ravi Agrawal’ın, NATO’nun aşırı genişleme potansiyeli ve yaptırımların tarihsel olarak etkisiz kaldığına dair görüşlerini dile getirmesi üzerine Stoltenberg şu yanıtı verdi: “NATO bölgesel bir ittifak olsa da küresel bir yaklaşıma ihtiyacımız var ve bu, Çin’e yaklaşımımızı da içeriyor. Çünkü Ukrayna’daki savaş bir kez daha güvenliğimizin yalnızca bölgesel olmadığını gösterdi. Güvenliğimiz küreseldir.”

Ardından şunları ekledi: “Asya’da olanlar Avrupa için önemlidir. Avrupa’da olanlar da Asya için önemli. Japonya Başbakanı’nın söylediği gibi, bugün Ukrayna’da olan yarın Asya’da da olabilir.”

Stoltenberg, ayrıca Çin ve Rusya’nın her zamankinden daha yakın olduğu yönündeki görüşü destekledi: “Bunun nedeni NATO’nun onları bir araya getirmesi değil; farklı bir dünya düzenine inandıkları için aynı safta yer almalarıdır.”

Bu nedenle yaptırımların artırılması gerektiğini savunan Stoltenberg, “Bu yakınlaşma aslında, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Batılı karar alıcılar tarafından alınan somut kararların bir sonucudur” diye ekledi.

Yetkili, “2022’den sonra Batı’nın Rusya’ya karşı yürüttüğü azami baskı kampanyası, Moskova’yı Ukrayna’yı işgal etmekten vazgeçirmekte başarısız oldu; ancak Rusya’yı, Çin’e olan ticari ve diplomatik bağımlılığını büyük ölçüde artıracak şekilde Batı’nın ekonomik ve siyasi alanından koparmayı başardı” ifadelerini kullandı.

Bu arada Stoltenberg, Ukrayna’nın Rusya topraklarına uzun menzilli füzelerle saldırmasını kuvvetle desteklediğini belirterek, Moskova’nın topçu mevzilerini vurmak için bunun gerekli olduğunu savundu.

Putin’in nükleer silah kullanıp kullanmayacağı sorulduğunda, NATO Genel Sekreteri, Putin’in böyle bir adım atmayacağına inandığını ve bu nedenle Batı’nın baskıyı sürdürmeye devam edebileceğini ederek “Rusya’nın ne yaptığını çok yakından izliyor ve takip ediyoruz. Ancak şu ana kadar nükleer duruşlarında bizim tarafımızdan herhangi bir değişiklik yapılmasını gerektirecek bir şey görmedik” değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

ASYA

Vietnam lideri To Lam yeni Pekin elçisine Çin ile ilişkilerin ‘en önemli öncelik’ olduğunu söyledi

Yayınlanma

Devlete ait Vietnam Haber Ajansı’na göre, ülkenin en üst düzey lideri To Lam salı günü Çin’in yeni büyükelçisi He Wei’den güven mektubunu alırken yaptığı açıklamada, Vietnam’ın Çin ile ilişkilerini geliştirmesinin Hanoi’nin dış politikası için “stratejik bir seçim ve en önemli öncelik” olduğunu söyledi.

Lam, geleneksel dostluğun ve Vietnam’ın Çin ile kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının önemini vurguladı.

Lam, geçen ay Çin’e yaptığı gezi ve Devlet Başkanı Xi Jinping’ in Aralık ayında Hanoi’ye yaptığı devlet ziyareti de dahil olmak üzere her iki ülkenin üst düzey liderlerinin son ziyaretlerinin “ikili ilişkiler için yeni bir konumlandırma oluşturduğunu … iki ülke için pratik faydalar sağlamaya ve bölgede ve dünyada barış, istikrar ve kalkınmayı sürdürmeye katkıda bulunduğunu” sözlerine ekledi.

Vietnam Haber Ajansının bildirdiğine göre, geçen hafta Hanoi’ye varan Çin Dışişleri Bakanı, “siyasi güveni pekiştirmek, savunma ve güvenlik alanında önemli işbirliğini genişletmek, sosyo-ekonomik ve kültürel işbirliğini yükseltmek, insanlar arası dostane alışverişi teşvik etmek … ve denizdeki anlaşmazlıkları ortaklaşa kontrol etmek ve daha iyi çözmek için düzenli üst düzey değişimleri hızlandırmaya katkıda bulunma sözü verdi”.

Çin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflardan bahsetmedi ancak “dostluk gemisinin” “istikrarlı ve uzaklara yelken açmasını” umduğunu söyledi.

He Wei, yaklaşık altı yıl görev yaptıktan sonra geçen ayın sonunda Hanoi’den ayrılan Xiong Bo’nun yerine atandı.

İki komşu Güney Çin Denizi’nde devam eden gerginliklere rağmen ekonomik ve siyasi bağları güçlendirmeyi umuyor. Pekin’in tartışmalı sulardaki iddialarına, Çin’de Nansha olarak bilinen Spratly Adaları’ndaki tartışmalı birkaç resifte son aylarda arazi ıslahını önemli ölçüde hızlandıran Vietnam tarafından meydan okundu.

Bu ayın başlarında Vietnam sahil güvenliği, Güney Çin Denizi’ndeki güneydoğu kıyısı açıklarındaki sularda “yeni durumda” güvenlik tehditlerine yanıt vermeye odaklanan nadir bir canlı ateş tatbikatı düzenledi.

Hanoi, pragmatik “bambu diplomasisi” kapsamında geçtiğimiz yıl ABD ve Japonya ile olan ilişkilerini, ülkenin diplomatik ilişki için en yüksek tanımı olan kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltti.

Lam’ın önümüzdeki hafta ABD’ye gitmesi ve salı günü başlayacak olan yıllık Birleşmiş Milletler Genel Kurul oturumuna katılması bekleniyor.

Hem Çin hem de Vietnam liderleri ve üst düzey yetkilileri, ikili ilişkileri diplomatik bir öncelik haline getirme ve denizdeki farklılıklarını yönetme konusunda söz verdiler.

Geçen hafta Hanoi’ye vardıktan sonra He, farklılıklarını yönetmek için her iki tarafa da “sabır” çağrısında bulundu.

Vietnam’da mayıs ayında cumhurbaşkanı seçilen Lam, aynı zamanda Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri seçildikten iki hafta sonra geçen ay ilk yurtdışı ziyareti için Çin’e gitti. Ziyaret sırasında Xi ile görüştü ve partiler arası bağları güçlendirme mesajı verildi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Britanya ve Fransa yeni bir askeri anlaşma planlıyor

Yayınlanma

Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa’ya yönelik tehlikenin arttığını düşünen Birleşik Krallık, kıtadaki kilit ortaklarıyla yeni ikili anlaşmalar yapma arayışında.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey POLITICO’ya verdiği demeçte ilk adım olarak, düşman aktörlerden gelen tehditlerin artması nedeniyle Britanya ve Fransa arasında 2010 yılında imzalanan Lancaster House Antlaşmasını yeniden başlatmayı planladığını söyledi.

Başbakan Keir Starmer yönetimindeki İşçi Partisi’nin ezici seçim zaferinin ardından temmuz ayında göreve gelen Healey, bu ay Almanya’daki Ukrayna Savunma Temas Grubu’nda müttefiklerle bir araya geldi.

Bu ziyaret sırasında Fransa ile anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi için “doğru zaman” olarak nitelendirdi ve “Fransızların bu işbirliği derecesini daha da ileri götürmek isteyeceklerinden emin olduğunu” söyledi.

2010 yılında Cameron-Sarkozy ikilisinin imzaladığı antlaşma

Starmer bu adımın tam da seçimden önce parti olarak söyledikleri şeyi, Britanya’nın Avrupa ve özellikle de önde gelen Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini yeniden düzenleyecek bir hükümet olacaklarını temsil ettiğini söyledi.

Göreve geldikten kısa bir süre sonra Starmer, AB ile yepyeni bir güvenlik paktı kurmak da dahil olmak üzere Britanya’nın Avrupa ile ilişkilerine “yeni bir yaklaşım” getirmek istediğini söyledi.

Dönemin Muhafazakar Partili Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından 2010 yılında imzalanan ve Lancaster House olarak bilinen İngiliz-Fransız deklarasyonu, iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında daha yakın çalışmayı ve askeri teçhizat geliştirmeyi taahhüt ediyordu.

Hedef Rusya

Planlar hakkında bilgi sahibi iki yetkiliye göre, anlaşmanın 15. yıldönümüne denk gelen bu güncelleme, “Rusya’nın düşmanlığı ışığında” ülkeler arasındaki işbirliğini sıkılaştırmaya odaklanacak.

Hassas konular hakkında konuştukları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu yetkililerden biri planı, Starmer’ın AB ilişkilerini yeniden başlatma arzusuna uygun olduğu kadar, “savunmanın diplomasi içindeki rolünü” tanımaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak tanımladı.

İki hükümet arasındaki görüşmelere aşina bir Fransız diplomat ise, Starmer yönetimiyle ilk temaslarından “çok memnun” olduklarını kaydetti.

Birleşik Krallık’ın yeni başbakanı, seçilmesinin üzerinden üç aydan kısa bir süre geçmesinden bu yana Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Washington D.C., Birleşik Krallık ve Fransa’da olmak üzere üç ikili görüşme gerçekleştirdi.

Fransız diplomat, “Başkan Starmer’a güvenlik ve savunma konusunun çok önemli olduğunu söyledi. Lancaster House anlaşmasına zaten sahibiz, bunu yeniden canlandırmamız gerekiyor,” diye ekledi.

Almanya ile pakt müzakeresinde ayrıntılar konuşulacak

Aynı yetkililer, Starmer ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından son NATO zirvesinde duyurulan ikili anlaşmanın detaylarını belirlemeye başlamak üzere bir İngiliz müzakere ekibinin bu hafta Berlin’e gittiğini söyledi.

Uzun menzilli füzelerin üretiminde işbirliğinin artırılmasının görüşmelerde öncelikli bir konu olması beklenirken, hem Londra hem de Berlin, seçmenlerine savunma harcamalarının artırılmasını yeni istihdam kaynağı olarak satmak istiyor.

Starmer, Macron ve Scholz’un gözetiminde ilerleme kaydetmeye hevesli görünürken, her iki lider de artan Avrupa şüpheci hareketlerin iç baskısı altında.

Starmer ülke içinde de diplomatik stratejisiyle ilgili sorularla karşı karşıya ve bazıları hedeflerinin belirsiz olduğunu savunuyor. 

Önceki Brexit müzakerelerinde yer alan bir Whitehall yetkilisinin ifade ettiğine göre, “Şu anda İşçi Partisi yönetimi bu güvenlik anlaşmasında ne istediklerini bile söyleyemiyor.”

Bununla birlikte, yeni başbakanın yaklaşımı ABD tarafından memnuniyetle karşılandı.

Geçtiğimiz hafta Londra’da düzenlenen bir basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupa ile daha yakın ilişkiler kurma çabalarını “Birleşik Krallık için iyi, Avrupa için iyi ve transatlantik müttefiklerimiz birbirine daha da sıkı bağlandığında bundan fayda sağlayan ABD için de iyi” sözleriyle selamlamıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English