Bizi Takip Edin

AMERİKA

Yeni ABD istihbarat stratejisi: Özel sektörle daha fazla işbirliği kararı

Yayınlanma

ABD istihbarat kurumları, geçen hafta açıklanan ve ‘yeni bir pandemi ve artan siber saldırılar’ gibi yeni tehditlere ilişkin endişeleri kabul eden yeni bir strateji kapsamında ABD şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve akademi ile daha fazla istihbarat paylaşacak.

Genişleyen ABD istihbarat topluluğu için geniş hedefler belirleyen Ulusal İstihbarat Stratejisi, istihbarat kurumlarının geleneksel gizlilik duvarlarının ötesine ulaşması ve ‘tedarik zinciri aksaklıklarını, bulaşıcı hastalıkları ve diğer büyüyen ulus ötesi tehditleri tespit etmek ve caydırmak için’ kendisi dışındaki gruplarla ortaklık kurması gerektiğini söylüyor. Strateji, istihbarat camiasının ‘bilgi ve görüş alışverişi konusundaki yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini’ belirtiyor.

ABD hükümeti son yıllarda yabancı bilgisayar korsanlarının ana hedefleri olan ABD şirketleri, kamu hizmetleri ve diğerleriyle büyük miktarda siber tehdit istihbaratının yanı sıra sosyal medya şirketleriyle ‘yabancı etki operasyonları’ hakkında bilgi paylaşmaya başladı.

Wall Street Journal’ın (WSJ) aktardığına göre değişen tehditleri örneklendiren üst düzey bir ABD’li yetkili, Başkan Joe Biden ve üst düzey danışmanları için hazırlanan günlük istihbarat brifinginin bir zamanlar terör ve Ortadoğu ağırlıklı olduğunu, şimdi ise düzenli olarak Çin’in yapay zeka çalışmaları, iklim değişikliğinin jeopolitik etkileri ve yarı iletken çipler gibi çok çeşitli konuları kapsadığını söyledi.

Yeni strateji, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines’in çalışmalarını koordine ettiği yıllık yaklaşık 90 milyar dolar bütçeye sahip 18 ABD istihbarat kurumuna rehberlik etmeyi amaçlıyor.

Herhangi bir bütçe ya da program detayı içermeyen 16 sayfalık belgede casusluk kurumlarının ABD’yi, Çin ve Rusya gibi ‘otoriter hükümetlerle’ rekabetinde, özellikle de teknolojik alanlarda desteklemesi gerektiği belirtiliyor.

Mali krizler, uyuşturucu kaçakçılığı, tedarik zincirinin bozulması ve bulaşıcı hastalıklar gibi ulusötesi tehditler konusunda belge, istihbarat kurumlarını ABD’li politika yapıcıları yaklaşan tehditler konusunda uyarmak üzere kendi iç kapasitelerini güçlendirmeye çağırıyor.

Haines, istihbarat camiasının ‘küresel sağlık’ konusuna odaklanmasını güçlendirdiğini söyledi. Haines, ofisinin artık küresel sağlık konularında istihbarat çalışmalarını koordine etmekten sorumlu üst düzey bir yetkiliye sahip olduğunu, daha fazla kaynak yatırımı yaptığını ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi kuruluşlara erişimi güçlendirdiğini söyledi.

Fakat Haines’e göre hükümet ‘dışarıdan uzmanlara’ da güvenmesi gerekiyor. Haines’in ofisi, COVID-19 pandemisinin kökenlerini ve ‘Havana Sendromu’ olarak bilinen yurtdışındaki ABD personelini etkileyen sağlık olaylarını araştırmaya yardımcı olmak için hükümet dışından bilim adamları ve diğer uzmanlarını da istihbarat servislerinin hizmetine soktu.

Cumhuriyetçi senatörlerin COVID-19 konusunda danışılan kişilerin isimlerini açıklama çabalarına direnen Haines, pek çok akademisyenin istihbarat camiasıyla kamuoyu önünde ilişkilendirilmek istemediğini söyledi.

AMERİKA

Trump Noel mesajında, Panama Kanalı’nda Çin askerlerinin olduğunu iddia etti

Yayınlanma

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Noel günü sosyal medya üzerinden yaptığı bir dizi paylaşımla Çin, Kanada, Grönland ve Panama’yı hedef aldı ve ABD’nin bu üç ülkenin kontrolünü ele geçirebileceğini öne sürdü.

Truth Social platformunda yazan Trump, “Panama Kanalını sevgiyle ama yasadışı bir şekilde işleten Çin’in harika askerleri de dahil olmak üzere” herkese mutlu Noeller dileyerek uzun mesajlarına başladı.

Kanalın 100 yıldan uzun bir süre önce inşası sırasında hayatını kaybeden Amerikalılara atıfta bulunan Trump, ABD’nin “milyarlarca dolar ‘onarım’ parası yatırdığını ama ‘hiçbir şey’ hakkında söyleyecek hiçbir şeyi olmadığını” sözlerine ekledi.

Trump daha sonra “vali” diye hitap ettiği Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile alay etti ve bir kez daha ABD’nin Kanada’yı 51. eyaleti olarak ilhak edebileceğini öne sürdü.

Trump, “Kanada bizim 51. Eyaletimiz olursa, vergileri %60’tan fazla azalır, işletmeleri hemen iki katına çıkar ve dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar askeri olarak korunurlar,” diye yazdı.

Trump paylaşımına, “ABD’nin Ulusal Güvenlik amacıyla ihtiyaç duyduğu” ve “ABD’nin orada olmasını isteyen ve ABD’nin de orada olacağı” Grönland halkına seslenerek devam etti.

Trump bir başka paylaşımında eski profesyonel hokey yıldızı Wayne Gretzky’yi Kanada Başbakanlığına aday olması için teşvik ettiğini ancak Gretzky’nin “ilgilenmediğini” söyledi.

Trump çarşamba günkü paylaşımlarında ayrıca Başkan Joe Biden’ı “ne yaptığı hakkında hiçbir fikri olmayan bir adam” olarak alaya aldı ve “radikal sol delilerin” de Noelini kutlayarak, onların, ABD’nin “yargı sistemini ve seçimlerini sürekli engellemeye çalıştığını” öne sürdü.

Yeni başkan ayrıca Joe Biden’ın 37 idam mahkumunun cezasını müebbete çevirmesine atıfta bulunarak, “Ayrıca, kendilerinden önce neredeyse hiç kimsenin yapmadığı şekilde öldüren, tecavüz eden ve yağmalayan, ancak Uykucu Joe Biden tarafından inanılmaz bir şekilde affedilen en azılı 37 suçluya… Bu şanslı ‘ruhlara’ Mutlu Noeller dilemeyi reddediyorum; bunun yerine, CEHENNEME GİDİN diyeceğim!” diye yazdı.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Morgan Stanley’in Kasım 2024 raporundan: Türkiye’de asgari ücrete %30 zam bekliyoruz

Yayınlanma

Türkiye’de hükümetin asgari ücrete %30 zam yapmasının ardından gözler uluslararası kuruluşların yakın zamanda asgari ücret zammı beklentilerine çevrildi.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, geçen ay yayınladığı Türkiye raporunda, hükümetin asgari ücrete %30 civarında bir zam yapacağını ve Merkez Bankasının (TCMB) da faiz oranlarında kısmi bir düşüşe gideceğini önceden yazmış görünüyor.

“TCMB’nin baz senaryosunda yeni yıl ücret ve fiyat artışlarının enflasyondaki düşüş patikasıyla uyumlu olduğunu düşünüyoruz,” diyen banka, asgari ücrette %30 civarında, enerji fiyatlarında ise %25 civarında bir artışın TCMB’nin yakın dönem enflasyon gidişatı ve %26’lık 2025 yıl sonu tahmini ile uyumlu olduğunu düşündüklerini yazıyor.

Morgan Stanley, “PPK’nin yeni ileriye dönük yönlendirmesi ve risk dengesi göz önünde bulundurulduğunda, faiz indirimlerinin ocak ayından itibaren, aralık ayında başlamasını bekliyoruz,” diyordu.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD Dışişleri’nin ‘yabancı propagandayla mücadele’ merkezi kapatıldı

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘dezenformasyonla mücadele’ amacı güden Küresel Etkileşim Merkezi (GEC), bütçe kesintileri nedeniyle kapatıldı. Cumhuriyetçilerin sansür iddiaları ve Elon Musk’ın eleştirileri, merkezin kapanmasında etkili oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Küresel Etkileşim Merkezi (Global Engagement Center, GEC), faaliyetlerini durdurdu.

Bu kurum, “yabancı dezenformasyonla mücadeleden” sorumluydu. Böylece, ABD son sekiz yıl içinde ilk kez dış propagandaya karşı mücadelede merkezi bir kurumsal yapıya sahip olmadan kaldı.

GEC’nin finansmanı, geçen hafta Senato tarafından onaylanan gelecek yılın bütçe tasarısının nihai versiyonuna dahil edilmedi.

Önceki yıllarda, merkezin faaliyetleri için yılda yaklaşık 61 milyon dolar ayrılıyor ve ajans bünyesinde yaklaşık 120 kişi çalışıyordu. Merkez çalışanlarının ve hâlihazırda yürütülen projelerin geleceği hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

GEC tarafından yapılan açıklamada yalnızca, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda Kongre ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

Cumhuriyetçi siyasiler, merkezin sansür uyguladığı ve Amerikalı vatandaşları izlediği iddiasıyla, GEC’nin finansmanına karşı çıkıyordu.

GEC’ye karşı duranlardan biri de Elon Musk. Musk, 2023 yılında kurumu “ABD’nin en korkunç devlet sansürcüsü ve medya manipülatörü” olarak nitelendirirken, aynı zamanda “demokrasimiz için bir tehdit” olarak tanımladı.

Musk, Donald Trump tarafından devlet yönetiminde etkinliği artırma amacıyla oluşturulacak yeni bir departmanda liderlik pozisyonu için önerildikten sonra, GEC’nin finansmanını içeren federal bütçe tasarısına karşı çıktı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English