Bizi Takip Edin

Asya

Çinli Büyük Teknoloji şirketleri, ABD kısıtlamalarına rağmen yapay zeka harcamalarını iki katına çıkardı

Yayınlanma

Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre Çin’in teknoloji devleri, ülkenin bu önemli teknolojideki ilerlemesini sınırlandırmak için tasarlanan ABD yaptırımlarına rağmen, yapay zeka altyapısı için bu yıl sermaye harcamalarını iki katına çıkardı.

Alibaba, Tencent ve Baidu bir yıl önceki 23 milyar renminbiye kıyasla ilk yarıda 50 milyar renminbi (7 milyar dolar) sermaye harcaması yaptı. Gruplar, hem kendi modelleri hem de başkalarının modelleri olmak üzere yapay zeka için büyük dil modellerinin eğitimine güç sağlamakla ilgili işlemciler ve altyapı satın almaya odaklandıklarını söyledi.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, TikTok’un ana şirketi ByteDance da 50 milyar dolardan fazla bir yatırımla yapay zeka ile ilgili harcamalarını artırdı.

Alibaba başkanı Eddie Wu bu ay yatırımcılara yaptığı açıklamada, “Yapay zeka odaklı bulut işimizin büyümesini sağlamak için Ar-Ge ve yapay zeka yatırımlarına devam edeceğiz. unun nedeni, birçok müşteriden karşılanmamış çok fazla talep görmemizdir,” demişti.

Alibaba, Tongyi serisi yapay zeka modellerini eğitmek ve bilgi işlem gücünü başkalarına kiralamak için işlemciler satın alıyor. Çinli teknoloji devinin ilk yarıdaki yatırım harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 123 artarak 23 milyar renminbiye ulaştı.

Nvidia, yüksek teknolojili yapay zeka işlemcilerini satmıyor

Wu, “Bu tür sermaye yatırımları yaparken gördüğümüz şey, bir sunucuyu devreye alır almaz, o sunucunun anında tam kapasiteyle çalışmaya başladığıdır. Önümüzdeki çeyreklerde çok yüksek bir ROI [yatırım getirisi] görmeyi bekleyebiliriz,” dedi.

Grubun bulut işinin satışları ikinci çeyrekte hızlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı. Alibaba, yapay zeka ile ilgili ürün gelirlerinin yıllık bazda iki kattan fazla arttığını söyledi.

Bu artış kısmen Çinli yapay zeka startup’larına müşteri kazandırmak için yapılan yatırımlardan kaynaklanıyor. Şubat ayında yapay zeka startup’ı Moonshot’a yaptığı 800 milyon doların yarısından biraz azı, bulut hizmetlerini satın almak için kupon şeklinde geldi.

ABD ihracat kontrolleri Nvidia’nın H100 ve yakında çıkacak Blackwell serisi gibi önde gelen yapay zeka işlemcilerine erişimi keserken, Çin’in teknoloji devleri Nvidia’nın Washington tarafından belirlenen bilgi işlem gücü eşiklerini aşmayacak şekilde tasarlanan H20 gibi daha düşük performanslı işlemcileri satın alabiliyor.

ByteDance en önemli Nvidia müşterilerinden

Analistler, Nvidia’nın önümüzdeki aylarda Çinli teknoloji gruplarına birim başına 12.000 ila 13.000 dolardan bir milyondan fazla işlemci göndermesini bekliyor. Konuya aşina iki kişi, ByteDance’ın da önemli bir müşteri olduğunu söyledi.

Çip araştırma grubu SemiAnalysis’ten Dylan Patel, TikTok’un ana şirketinin Çin’deki veri merkezleri için yüz binlerce H20 satın aldığını ve aynı zamanda ortaklarla çalışmak ve Malezya’nın Johor kentinde bilgi işlem altyapısı kurmak için büyük harcamalar yaptığını tahmin ediyor.

Patel, “ByteDance Çin’in en büyük yapay zeka alıcısı çünkü Çin ve Malezya’ya büyük yatırımlar yapıyor ve ABD bulutlarından alım yapıyorlar,” dedi.

Sosyal medya ve oyun devi Tencent de yatırım harcamalarının ilk altı ayda bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 23 milyar renminbiye yükseldiğini ve bunun kısmen “GPU ve CPU sunucularına yapılan yatırımlardan kaynaklandığını” söyledi.

Çinli şirketlerin yatırımları hâlâ ABD’lilerin çok gerisinde

Strateji müdürü James Mitchell, bulut işinin artan grafik işlem birimi kiralama ihtiyacından faydalandığını fakat bunun ABD’li rakiplerinin yaşadığı patlamadan daha küçük ölçekte olduğunu söyledi.

Mitchell, “Çin’de kendi başlarına büyük dil modelleri oluşturmaya çalışan son derece iyi finanse edilmiş çok sayıda startup yok. Çok sayıda küçük şirket var ama sermayeleri 1 milyar, 2 milyar dolar. ABD’deki gibi 10 milyar dolar ya da 90 milyar dolar sermayeye sahip değiller,” dedi.

Tencent’in yatırım stratejisine aşina olan bir kişi, Pekin’in regülasyoncu tutumuna ilişkin süregelen endişeler nedeniyle yapay zeka grupları için daha küçük çekler yazdığını söyledi.

Çin’in uzun süredir yapay zeka lideri olan Baidu, ilk yarıda bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 4,2 milyar renminbi harcayarak yatırım harcamaları konusunda en kısıtlı davranan şirket oldu.

Genel olarak, Çin’in Büyük Teknoloji yatırım harcamaları hâlâ Amerikalı akranlarının çok gerisinde. Alphabet, Amazon, Meta ve Microsoft ilk yarıda 106 milyar dolar harcadı ve önümüzdeki aylarda daha fazla yatırım sözü verdi.

Asya

ASEAN ve Çin, Trump’ın gümrük vergileri karşısında ilişkilerini derinleştiriyor

Yayınlanma

ASEAN dışişleri bakanları perşembe günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın tehdit ettiği yeni “karşılıklı” cezai gümrük vergileri karşısında Pekin ile ilişkilerini derinleştirmeye çalışırken, bloğun Çin ile olan ilişkilerinin gücünü vurguladılar. Uzmanlar, Trump’ın agresif gümrük vergisi politikasının  ASEAN ve Çin arasında daha da yakınlaşmayı beraberinde getirdiği görüşünde.

Kuala Lumpur’da ASEAN dışişleri bakanları ve Çinli mevkidaşları Wang Yi ile yapılan toplantının açılış konuşmasında Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, Çin’in “ASEAN’ın en önemli ve dinamik ortaklarından biri” olduğunu söyledi.

“Bu ilişki, karşılıklı güven, ortak çıkarlar ve artan ekonomik bağımlılık üzerine kurulmuştur” dedi.

Wang da bu duyguları yineleyerek, ülkelerin ortak Asya kimliği ve hedeflerini vurguladı. “Çin, ASEAN’ı komşuluk diplomasisinde her zaman bir öncelik olarak görmüş ve bölgeyi, insanlık için ortak bir geleceğe sahip küresel bir topluluk inşa etmede öncü olarak görmektedir” dedi.

Toplantı, ASEAN dışişleri bakanlarının yıllık Bakanlar Konferansı’nın bir parçasıydı. Toplantının ardından Japonya, Çin ve Güney Kore ile ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer diyalog ortaklarıyla toplantılar yapılacak.

Devam eden jeopolitik değişimlere değinen Wang, mevcut küresel çalkantı ve dönüşümün birlik veya bölünme, barış veya çatışma, işbirliği veya çatışma gibi soruları gündeme getirdiğini kaydetti.

“Tarihten dersler çıkarmalı, eşit ve yapılandırılmış bir dünya düzenini aktif olarak teşvik etmeli ve kapsayıcı ve paylaşımlı ekonomik küreselleşmeyi destekleyerek uluslararası sistemi daha fazla adalet ve eşitliğe doğru itmeliyiz” dedi.

Ticari ilişkiler

2020’den bu yana ASEAN ve Çin, birbirlerinin en büyük ticaret ortakları olmaya devam etti ve 2024’te toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre %10,6 artarak 770,9 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayında, iki taraf, iki buçuk yıl süren dokuz tur görüşmenin ardından ASEAN-Çin Serbest Ticaret Bölgesi (ACFTA) 3.0 anlaşmasını açıkladı.

Yükseltilmiş anlaşma, dijital ekonomi, yeşil ekonomi ve tedarik zinciri bağlantılılığını kapsayan dokuz yeni bölüm içeriyor. Çin Ticaret Bakanlığı, bu çerçeveyi Çin-ASEAN mega pazarının inşasına açılan bir kapı olarak nitelendirdi.

Bu arada, ASEAN üyeleri 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni ABD gümrük vergilerine hazırlanıyor. Vergiler Myanmar ve Laos için %40, Kamboçya ve Tayland için %36, Endonezya için %32, Malezya ve Brunei için %25, Vietnam ve Filipinler için %20 olarak belirlendi. Washington, nisan ayında gümrük vergileri açıklandığında %10 oranında vergi uygulanan Singapur için henüz güncellenmiş bir oran açıklamadı.

Gümrük vergilerine tepki

Çarşamba günü, Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ASEAN dışişleri bakanları toplantısının başında, ticaretin “baskı, izolasyon ve kontrol” aracı olarak kullanıldığını belirterek, “gümrük vergileri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri artık jeopolitik rekabetin keskin araçları haline geldi” dedi.

Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, Dünya Ticaret Örgütü, BM ve Dünya Bankası gibi çok taraflı kurumların ticaret savaşında daha önemli bir rol oynaması çağrısında bulundu. “Bu çok taraflı kurumların rolü çok zayıfladı ve hatta saygı görmüyor” dedi.

Tayland, 1,22 milyar dolarlık hafifletme önlemleri açıkladı. Maliye Bakan Yardımcısı Paopoom Rojanasakul’a göre, Tayland merkez bankasının da gümrük vergilerini düşürmek için para politikasını daha da gevşetmesi bekleniyor.

Nikkei Asia’nın gördüğü dışişleri bakanları toplantısının ortak bildirisinin taslağı, tek taraflı gümrük vergilerini “kontra üreten” olarak nitelendiriyor ve bunların “küresel ekonomik parçalanmayı şiddetlendirme ve ASEAN’ın ekonomik istikrarı ve büyümesine karmaşık zorluklar getirme riski taşıdığı” uyarısında bulunuyor. Cuma günü yayınlanması beklenen taslak, ASEAN’ın “bu amaçla tüm ortaklarla yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlı olduğunu” teyit ediyor.

Okumaya Devam Et

Asya

Malezya Başbakanı ASEAN toplantısında Trump’ın tarifelerinin ‘baskı altına almak’ için kullanıldığını söyledi

Yayınlanma

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, çarşamba günü ASEAN’ın önemli dışişleri bakanları toplantısının açılışında, ABD’nin gümrük tarifelerinin artık diğer ülkeleri “baskı altına almak, izole etmek ve kontrol altında tutmak” için kullanıldığını söyledi.

Kuala Lumpur’da düzenlenen bakanlar toplantısının açılış töreninde konuşan İbrahim, “Dünya çapında, bir zamanlar büyümeyi sağlamak için kullanılan araçlar artık baskı, izolasyon ve kontrol altında tutmak için kullanılıyor” dedi. “Gümrük tarifeleri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri artık jeopolitik rekabetin keskin araçları haline geldi” diye ekledi.

Enver İbrahim, ASEAN’daki meslektaşlarına, bölgenin bu gerçekle “açık ve kararlı” bir şekilde yüzleşmesi gerektiğini ve bloğun birlikteliğinin deklarasyonlarla sınırlı kalmaması gerektiğini hatırlattı.

Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump, altı ASEAN üyesini etkileyen yeni bir dizi gümrük vergisi oranı açıkladı. Bunlar arasında Myanmar ve Laos’tan gelen mallara %40, Tayland ve Kamboçya’dan gelen mallara %36 vergi yer alıyor. Endonezya için oran %32, Malezya için ise %25.

Malezya, 10 üyeli bloğun bu yılki dönüşümlü başkanlığını yürütüyor. Bu haftaki toplantılar arasında ASEAN’ın içişleri bakanları toplantısı ve ardından ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi önemli ortak ülkelerle toplantılar yer alıyor.

Nikkei Asia‘nın gördüğü dışişleri bakanları toplantısının ortak bildiri taslağı, tek taraflı gümrük vergisi uygulamalarının “kontra üreten nitelikte olduğunu ve küresel ekonomik parçalanmayı şiddetlendirme riski taşıdığını” ve “ASEAN’ın ekonomik istikrarı ve büyümesi için karmaşık zorluklar oluşturduğunu” belirtiyor.

Malaya Üniversitesi Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Bölümü’nde doçent olan Khoo Ying Hooi, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, Trump’ın son gümrük vergisi açıklamalarının, Japonya ve Güney Kore gibi müttefikleri hedef almak anlamına gelse bile, daha çok güç gösterisi ve “Önce Amerika” söylemini canlandırmak amacıyla yapıldığını söyledi.

“Bu, stratejik olmaktan çok sembolik bir hamle gibi görünüyor ve kimin zarar göreceği önemli olmaksızın seçmenlere ticaret konusunda sert olduğunu göstermek amacıyla yapılmış bir hamle” dedi.

Khoo, Güneydoğu Asya’nın ticareti çeşitlendirmek, bölgesel entegrasyonu güçlendirmek ve tek bir pazara bağımlılığı azaltmak için adımlar attığını belirtti. Güney-Güney ticaret ortaklıklarının kurulduğunu ekleyen Khoo, bu çabaların “hızlanıp derinleşebileceğini” kaydetti.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim konuşmasında, ASEAN’ın “merkeziliğinin” devam etmesi gerektiğini yineleyerek, jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin dünya çapında arttığı bir dönemde bloğun diyalog için birincil dayanak noktası olması gerektiğini vurguladı.

“Küresel düzen parçalanıyor” dedi ve ekledi: “Çatışma, zorlama ve güvensizlik artık çok sayıda ilişkiyi tanımlıyor ve bunların sonucunda sayısız hayat kaybediliyor veya altüst oluyor.”

Öte yandan, toplantıda Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, küresel siyasi manzaranın “iki kutupluluktan tek kutupluluğa ve nihayet çok kutupluluğa” doğru değişmeye devam edeceğini vurguladı.

Okumaya Devam Et

Asya

Ermenistan’da tutuklu milyarder Karapetyan’ın şirketinin kamulaştırılmasına onay

Yayınlanma

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı. Yeni düzenleme, hükümete şirkete kayyum atama ve satın almada öncelik hakkı tanıyor. Karapetyan ise hükümeti devirmeye yönelik çağrı suçlamasıyla iki aydır tutuklu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, aynı zamanda Rusya vatandaşı olan tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait olan Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, yasanın yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Söz konusu yasa, bir gün önce Ermenistan parlamentosunda 27’ye karşı 65 oyla kabul edilmiş, bir milletvekili ise çekimser kalmıştı.

Hükümete kayyum atama yetkisi

Yapılan yasal değişikliklere göre, Kamu Hizmetleri Düzenleme Komisyonu, şirketin lisansından gönüllü olarak vazgeçmesi durumunda, tüzel kişiliği faaliyete devam etmeye zorlayabilecek veya yönetimi bir geçici yöneticiye devredebilecek.

Ayrıca, idari sürecin başlamasının ardından komisyon başkanı, yürütme organının tüm yetkilerini devralacak kayyumu doğrudan atama hakkına sahip olacak.

Komisyon başkanı, ihlallerin giderilmesi için bir programı onaylama, şirketin üst yönetim organı toplantılarını düzenleme, tüzükte değişiklik yapma ve yönetim kurulu üyelerini değiştirme gibi geniş yetkilerle donatıldı.

Paşinyan, Ermeni Kilisesi’ni ‘özgürleştireceğini’ ilan etti

Satın almada öncelik hükümetin

Değişiklikler uyarınca, şirketin satılmasına karar verilmesi hâlinde, hükümet satın alma konusunda öncelik hakkına sahip olacak.

Belgede, şirketin satın alma bedelinin, “Değerleme Faaliyetleri Hakkında Kanun” uyarınca belirlenen piyasa değerini aşamayacağı belirtiliyor.

İş insanı ‘hükümeti devirme’ suçlamasıyla tutuklu

Karapetyan’a yönelik ceza davası, iş insanının, hükümet yetkililerinin Ermeni Apostolik Kilisesi’nin üst düzey yöneticilerine yönelik sert eleştirileri karşısında kiliseyi savunmasının ardından başlatıldı.

17 Haziran’da Karapetyan’ın evinde arama yapılmış, ertesi gün ise “hükümeti devirmeye yönelik çağrılarda bulunma” suçlamasıyla iki ay süreyle tutuklanmıştı.

İş insanı suçlamaları reddederken, avukatı Liana Gasparyan mahkeme kararının yasa dışı olduğunu savunuyor.

Karapetyan’dan iktidar partisi vekillerine iftira davası

Öte yandan Karapetyan, 4 Temmuz’da iktidardaki Sivil Sözleşme partisinden milletvekilleri Arsen Torosyan ve Hayk Konjoryan’a karşı dava açtı.

İş insanı, milletvekillerinin iftira niteliğindeki beyanlarını kamuoyu önünde yalanlamalarını ve özür dilemelerini talep etti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English