Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD ile Danimarka arasında geniş kapsamlı askeri anlaşma

Yayınlanma

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen tarafından açıklanan ve Danimarka’nın savunma politikasında önemli bir değişime işaret eden anlaşmaya göre Danimarka, ABD askerlerinin topraklarında konuşlanmasına izin verecek.

Danimarka’nın kararı, komşu İsveç ve Finlandiya tarafından yakın zamanda imzalanan benzer anlaşmaları yansıtıyor.

Sosyal Demokrat lider ve Başbakan Mette Frederiksen, Liberal Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ABD ile savunma anlaşması imzalandığını duyurdu. Frederiksen, ABD ile yapılan anlaşmayı gerekçelendirmek için, “Demokrasimize ve oyunun demokratik kurallarına meydan okuyan birçok gücün olduğu şiddet dolu zamanlarda yaşıyoruz,” dedi.

Anlaşmanın Danimarka’nın savunma politikasında büyük bir değişikliği temsil ettiğini belirten Frederiksen, ABD ordusunun ülkedeki üç hava üssünde kalıcı olarak konuşlanabileceğini kaydetti.

“Bu hem daha kısa hem de daha uzun süreler için geçerli,” diyen Frederiksen, Danimarka’nın bu şekilde ABD’nin Avrupa ve Baltık Denizine erişimini güçlendirdiğini ve hem NATO hem de Norveç gibi askeri ittifakın kurulduğu 1949 yılından bu yana NATO üyesi olan Danimarka için temel bir görev olan ‘NATO’nun Avrupa’yı savunmasına katkıda bulunduğunu’ sözlerine ekledi.

ABD ordusu, İsveç’in 17 askeri üssüne erişim hakkı elde etti

Öte yandan ülkeye kaç asker gönderileceği henüz belli değil; Frederiksen, “Kaç asker konuşlanacağına henüz karar vermedik,” dedi.

Danimarka koalisyon hükümeti anlaşmanın Danimarka’nın pozisyonunu değiştirmediğinde ısrar ederek topraklarında nükleer silah bulunmayacağını savundu. Poulsen, “Tüm faaliyetler Danimarka savunması ile koordine edilecek ve hukuka ve egemenliğe uygun olacaktır,” dedi.

Anlaşma Danimarka’nın özerk bölgeleri olan Grönland ya da Faroe Adalarını kapsamıyor. Anlaşmanın parlamento tarafından onaylanması gerekiyor ve hükümet bunun bir yıl sürebileceğini tahmin ediyor.

İsveç bu ayın başlarında ABD’ye İsveç’teki 17 askeri üs, tesis ve eğitim alanının bir kısmına erişim ve kullanım izni veren bir savunma işbirliği anlaşması imzalarken, NATO’nun en yeni üyesi ve Rusya’nın komşusu Finlandiya da pazartesi günü ABD ile 15 askeri tesise erişim izni veren kendi anlaşmasını imzaladı.

DİPLOMASİ

ABD’li general, Çin savaş gemilerinin Peru’nun yeni büyük limanını kullanabileceği uyarısında bulundu

Yayınlanma

ABD’li üst düzey bir general, Peru’da Çin tarafından inşa edilen bir mega limanın Pekin donanması tarafından kullanılabileceğini söyledi ve Latin Amerika’daki “Kuşak ve Yol” projelerinin ABD’ye yönelik güvenlik risklerinin altını çizdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in kasım ayı ortasında bir zirve için Peru’yu ziyaret ettiğinde Pasifik kıyısındaki  1.3 milyar dolarlık Chancay limanının açılışını yapması beklenirken, ABD güvenlik yetkilileri arasında tesisin büyüklüğü, derinliği ve stratejik konumunun Çin savaş gemilerine ev sahipliği yapmaya uygun olduğuna dair endişeler artıyor.

Limanı yerel bir küçük ortakla birlikte inşa eden Çinli Cosco Shipping, Peru’nun münhasır statüsüne itiraz eden bir davayı düşürmesinin ardından açıldığında tek işletmeci olacak.

Latin Amerika ve Karayipler’i kapsayan ABD Güney Komutanlığı’nın görevden ayrılan başkanı General Laura Richardson, “Çift kullanımlı bir tesis olarak kullanılabilir, burası bir derin su limanı” dedi. “[Donanma] bunu kullanabilir, kesinlikle … bu sadece Latin Amerika’da değil, başka yerlerde de oynandığını gördüğümüz bir oyun kitabı” diye ekledi.

Yirmi iki Latin Amerika ve Karayip ülkesi, Xi’nin yurtdışında altyapı inşa etmeye yönelik en önemli projesi olan Pekin’ in Kuşak ve Yol Girişimi’ne imza attı ve Çin bir zamanlar ABD’nin “arka bahçesi” olarak nitelendirilen bölgedeki ayak izini genişletti.

Çin şu anda Güney Amerika’nın en büyük ticaret ortağı ve kritik madenler, ulaşım ve enerji projelerinde önemli bir yatırımcı.

Richardson Financial Times’a verdiği demeçte, “Bu projelere sahip olan tüm ülkelere bakarsanız, bunların küresel ticaret için stratejik konumlar ya da deniz iletişim hatları etrafında olduğunu görürsünüz” dedi.

Black Hawk helikopterleri uçurmuş ve Afganistan’da görev yapmış dört yıldızlı bir general olan Richardson, 7 Kasım’da sona erecek olan Miami merkezli Güney Komutanlığı’ndaki üç yıllık görevi sırasında bölgedeki Çin ve Rusya güvenlik tehditlerine karşı sık sık uyarılarda bulundu.

Richardson nisan ayında, Çin’in Antarktika’yı beslemek için bir liman inşa etmeyi önerdiği Arjantin’in en güneydeki şehri Ushuaia’yı ziyaret etti. Arjantin medyasının Washington’dan gelen güçlü lobi faaliyetlerini aktarmasının ardından Buenos Aires bunun yerine ABD öncülüğünde bir tesisi tercih etti ve Çin’in Río Grande’de kıyıdan 200 km yukarıda çok kullanımlı bir liman planını rafa kaldırdı.

Richardson, Macellan Boğazı ve Drake Geçidi’ne yakın stratejik konumu nedeniyle Ushuaia’daki Çin önerisi konusunda “kesinlikle endişeli” olduğunu söyledi.

Pekin, Washington’un Latin Amerika’da hegemonya ve jeopolitik avantaj arayışı olarak adlandırdığı yaklaşımın aksine, karşılıklı yarar taahhüdünün denizaşırı projelerinin temel taşı olduğunda ısrar ediyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Google Maps, yanlışlıkla Ukrayna’nın askeri üslerini açığa çıkardı

Yayınlanma

Google Maps’in güncel uydu görüntüleri, Ukrayna’daki bazı askeri tesislerin yerlerini ortaya çıkardı ve bu durum Ukraynalı yetkililerin tepkisine yol açtı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Kovalenko, Google’ın Ukrayna’nın güvenliğini tehlikeye attığını belirterek, şirketin hızlıca önlem almasını talep etti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ne bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andrey Kovalenko, Google Maps’in Ukrayna topraklarındaki uydu görüntülerini güncellediğini ve bazı askeri tesislerin konumlarını ortaya çıkardığını bildirdi.

Kovalenko, Telegram kanalında “Durumu bir düşünün; Google, askeri sistemlerimizin yerini gösteren güncellenmiş görüntüler yayınlıyor. Onları bu görüntüleri bir an önce kaldırmaları için uyardık, ancak hafta sonu tatili nedeniyle buna hazır değiller,” ifadelerini paylaştı.

Kovalenko’ya göre, Google Maps görüntüleri Rus tarafınca aktif olarak dağıtılmaya başlandı bile. Özellikle Ukrayna askeri tesislerinin ekran görüntüleri, bazı sosyal medya platformlarında paylaşıldı.

Güncellenen haritalarda Kiev’in Julyanıy Havaalanı’nda bulunan hava savunma sistemlerinin göründüğüne dikkat çekildi. Bu savunma sistemleri, bazı Telegram kanallarında Patriot karadan havaya füze sistemleri olarak tanımlandı.

Google Earth’ün tarih bilgilerine göre yeni görüntüler, 28 Eylül 2023 tarihinde çekildi. Eski Nisan 2022 tarihli görüntülerde ise bu savunma sistemlerinin bulunduğu alan boş olarak görünüyordu.

Ayrıca, Hmelnitsky oblastındaki Starokonstantinov Havaalanı da uçaklar, hangarlar ve diğer askeri nesneleri gösteren bir uydu görüntüsüyle güncellenmiş durumda.

Google temsilcilerinin Ukraynalı yetkililerle temasa geçerek bu durumu düzeltmeye başladığını belirten Kovalenko, “Gelecekte de bu tür sorunları nasıl hızla çözeceğimizi konuşacağız,” diye ekledi.

Google’ın haritalama hizmeti, görüntüleri çoğunlukla ABD uzay şirketi Maxar’dan temin ediyor. Maxar, ana müşterileri arasında ABD Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ve Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı (NGA) gibi istihbarat kurumlarının bulunduğunu belirtiyor.

Rusya’nın askeri müdahalesinden sonra, Ukrayna topraklarının uydu görüntülerinin alımı iki katından fazla arttı. Aynı zamanda Maxar, uydu sıkıntısı çektiğini ve Amerikan istihbarat kurumlarının talebini karşılamak için yörüngeye ek uydular yerleştirmeyi planladığını duyurdu.

Bunun yanı sıra Google, Şubat 2022’den sonra Ukrayna’daki haritalama hizmetindeki bazı araçları devre dışı bırakmıştı. Özellikle, halka açık alanlardaki trafik sıkışıklığı ve tıkanıklık hakkında gerçek zamanlı bilgi alma imkânı kısıtlandı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Tayvan, Rusya’ya takım tezgâhı ihracatını durdurdu

Yayınlanma

Tayvan, ihracat kontrol kurallarını sıkılaştırarak Rusya’ya takım tezgâhı sevkiyatını durdurdu ve ihlallere ağır cezalar getirdi.

Taiwan News‘in, adanın Ekonomi Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, Tayvan ihracat kontrol kurallarını sıkılaştırarak Rusya’ya takım tezgâhı sevkiyatını durdurdu.

Bu açıklama, Birleşik Krallık Kraliyet Savunma Araştırmaları Enstitüsü ve ABD istihbarat kurumları için açık kaynak analizi sağlayan ABD hükümet merkezli Açık Kaynak Merkezi tarafından hazırlanan raporun ardından yapıldı.

Raporda, Tayvan’ın Rusya’ya takım tezgâhları tedarik eden “ülkelerden” biri olduğu belirtiliyordu.

Askeri amaçlarla kullanılma riski bulunan takım tezgahlarının ihracatına yönelik kısıtlamalar getiren Tayvan Ekonomi Bakanlığı, yaptırım kurallarını ihlal edenlere uygulanan cezaları da artırdı.

Bu kapsamda, ilk ihlal için verilen ceza yaklaşık 31 bin 310 dolar olarak belirlendi. Bakanlık, alınan bu tedbirlerin olumlu sonuçlarının görülmeye başladığını ifade etti.

Tayvan Ekonomi Bakanlığı, askeri yayılma ve yasadışı ticaretle mücadelede yabancı ortaklarla işbirliğini sürdüreceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tayvan’ın uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek yeni tehditlere karşı ihracat kısıtlamalarını düzenlemeyi hedeflediği belirtildi.

Mart ayında Tayvanlı yetkililer, Rusya ve Belarus’a yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatına yönelik kısıtlamalar listesini genişleterek, elektrokimyasal, talaşlı imalat, tornalama, frezeleme, taşlama gibi alanlarda kullanılan 77 farklı sayısal kontrollü takım tezgahını kapsayacak şekilde genişletmişti.

Haziran ayında ise Güney Kore, Rusya ve Belarus’a ihracatı yasaklanan çift kullanımlı mallar listesini 243 maddeye çıkararak güncelledi. Bu listede metal kesme ekipmanları, optik bileşenler ve sensörler gibi ürünler de yer alıyor.

Yaz sonunda yürürlüğe giren değişiklikler, Güney Kore’nin Rusya ve Belarus’a ihraç yasağı koyduğu ürünlerin sayısını 1402’ye çıkararak Rusya’yı Güney Kore yapımı takım tezgahlarından mahrum bıraktı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English