Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın savunma sanayisini güçlendirmek ve Ukrayna’ya silah tedarikini sürdürmek amacıyla füze, mühimmat ve hava savunma sistemleri üretimi için özel bir finansman mekanizması önerdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kıtanın savunma sanayisini güçlendirmek ve Ukrayna’ya silah tedarikini sürdürmek amacıyla füze, mühimmat ve hava savunma sistemleri üretimi için özel bir finansman mekanizması önerdi.
Von der Leyen, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hedeflenen Avrupa finansmanı ile daha odaklı ve etkili savunma harcamaları sağlamalıyız,” dedi.
Politico‘nun aktardığına göre von der Leyen, “Entegre bir Avrupa hava savunma sistemi, uzun menzilli ve hassas vuruş silahları, insansız hava araçları, roketler ve mühimmat ve elbette yapay zekânın askeri uygulamaları gibi Avrupa için stratejik öneme sahip alanlara odaklanılacak,” diye ekledi.
Bu öneri, 2 Mart’ta Londra’da ve 6 Mart’ta Brüksel’de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Donald Trump’ın Rusya ile başlattığı Ukrayna müzakereleri ışığında ortak savunma ve güvenlik planlarını görüşmelerinin ardından geldi.
Avrupa, Amerika’nın Ukrayna’ya yaptığı silah sevkiyatlarının yerini doldurma ve Amerika’nın koruması olmadan kalabilecek kendi savunmasına daha fazla harcama yapma ihtiyacıyla karşı karşıya.
Bu durum, kıtadaki ülkeleri silah üretimi ve alımı için finansman yolları aramaya zorluyor.
Von der Leyen’e göre diğer önlemler, ülkelerin savunmaya daha fazla harcama yapmalarına olanak sağlamak için bütçe kurallarının gevşetilmesini ve bankaların askeri projelere kredi vermelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
AB Savunma Komiseri Andrius Kubilius, Birlik ülkelerinin silah üretimini organize etmelerine yardımcı olmak için AB sanayisinin geliştirilmesi için bir plan hazırlamayı hedefliyor.
Avrupa Komisyonu, 19 Mart’ta, ortak askeri teçhizat geliştirme önceliklerinin bir listesini ve finansman seçeneklerini içermesi beklenen Avrupa savunmasının geleceği hakkında bir program belgesi sunacak.
Von der Leyen, savunma harcamaları için AB’nin mali kurallarından muafiyet sağlama niyetini yineledi.
Bu kurallar, ülkelerin bütçe açığını GSYİH’nin yüzde 3’ü ile sınırlandırıyor, ancak muafiyet, ülkenin kontrolü dışındaki olağanüstü durumlarda açığın geçici olarak artırılmasına olanak tanıyor.
Politico‘nun haberine göre, Avrupa Komisyonu yetkilileri, Almanya’nın muafiyetin yalnızca savunmaya GSYİH’nin yüzde 2’sinden fazlasını harcayan ülkeler için kullanılmasına izin verme önerisini destekliyor. Bu ise, daha az harcama yapan İtalya ve İspanya gibi ülkelerin hoşnutsuzluğuna neden oluyor.
Berlin Hertie Okulu bünyesindeki Jacques Delors Merkezi için bir makale kaleme alan Lucas Guttenberg ve Nils Redeker, şu anda GSYİH’nin yüzde 2’si ile 2032 yılına kadar savunma bütçeleri için Avrupa hükümetlerinin üzerinde anlaşacağı hedef rakam arasındaki farkı kapatmaya olanak sağlayacak harcamaların bütçe kısıtlamalarından muaf tutulmasını öneriyor.
Guttenberg ve Redeker’e göre bu, hükümetlere ve piyasalara borçlanma konusunda uzun vadeli bir yol haritası sağlayacak ve devlet tahvillerinin getirilerindeki artışı önleyecek.
Guttenberg ve Redeker, “Avrupa’nın şu anda en son ihtiyaç duyduğu şey, halihazırda karşı karşıya olduğu sayısız tehlikeye ek olarak, avro bölgesinde [2010’ların başında yaşanan] borç krizinin tekrarlanmasıdır,” diye yazdı.
Diğer yandan Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel’den askeri uzman Aleksandr Burilkov ve ekonomist Guntram Wolff’un hesaplamalarına göre, Avrupa Birliği’nin Amerika’nın Ukrayna’ya yaptığı silah sevkiyatlarının yerini doldurması çok zor değil; bunun için GSYİH’nin yalnızca yüzde 0,12’sinin ek olarak harcanması gerekiyor.
Yeşilden hakiye dönüş: Almanya’da yeşil yatırımların yerini askeri yatırımlar alıyor