Avrasya Günlüğü
Açıklık, Ortak Kazanç, Gelecek – Yaz Davos Forumu’ndan Üç Büyük Mesaj

Dünya Ekonomik Forumu’nun 15. Yeni Liderler Yıllık Toplantısı (Yaz Davos Forumu), 27 Haziran’da Dalian’da sona erdi. Dünya, yüzyılda görüşmemiş büyük değişiklikler hızla yaşanıyor, küresel ekonomi kritik bir eşikte bulunuyor. Forum süresince, “Gelecekte Büyümenin Ön Cephesi” başlığı altında bir araya gelen yerli ve yabancı davetliler, bu fikir şölenleri boyunca açıklık, ortak kazanç ve gelecek şeklindeki üç önemli mesaj vermiştir.
Açıklık ile Sınırları Genişletmek
Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların tahminlerine göre, dünya ekonomisi önümüzdeki birkaç yıl boyunca orta-düşük hızda büyüme göstermeye devam edecek ve genel olarak pandemi öncesi seviyelerin altında kalacak. Küresel ekonomik büyümenin zorluk çektiği bu ortamda, forumda bir araya gelen konuklar, sadece açıklık içinde karşılıklı etkileşim ve görüş alışverişi yapılması ve birbirinden deneyimlerin öğrenmesiyle ekonomik büyümenin yeni sınırlarının ancak keşfedilip genişletilebileceğini vurgulamıştır.
Zorlu ve daha karmaşık bir uluslararası ortam karşısında, Çin dış ortamın belirsizliklerine karşı açıklığın getirdiği kesinlik ile karşılık vermekte kararlıdır. Yabancı yatırımcı girişine yönelik negatif listeleri azaltmaya devam etmek, imalat sektöründeki yabancı yatırım kısıtlamalarını tamamen kaldırmak ve vizesiz ülkelerin kapsamını genişletmek… Son yıllarda, Çin hükümeti tarafından başlatılan bir dizi yüksek düzeyde dışa açılımı genişletme ve iş ortamını iyileştirme önlemleri, forumdaki konuklar tarafından takdirle karşılanmıştır.
İşbirliği ile Ortak Kazanç Sağlamak
Dünya ekonomisinin büyüme sorunları karşısında, ülkelerin işbirliği yaparak bu zorlukların üstesinden gelmesi gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Schwab, mevcut karmaşık uluslararası durum karşısında uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulamıştır. “Dünya Ekonomik Forumu, Çin ile yakın işbirliğini sürdürmeye, küresel ekonominin istikrarlı ve sağlıklı gelişimesini desteklemeye ve küresel zorluklarla birlikte başa çıkmaya çalışıyor.”
Üretim işbirliğinden sermaye ortaklığına, ürün satışından endüstri zincirinin entegrasyonuna, Çin pazarında derinlemesi çalışılmasından küresel pazara açılmaya kadar… Foruma katılan konuklar, Çin pazarı ve teknolojik inovasyonu hakkındaki izlenimlerini paylaşmış ve Çin ile gelişme fırsatlarını paylaşmayı beklediklerini belirtmiştir.
İnovasyon ile Geleceği Kazanmak
Bu yılki Yaz Davos Forumu’nda yapay zeka, kuantum hesaplama gibi konulara odaklanan oturumlar büyük ilgi toplamış ve ileri teknoloji odaklı oturumlar neredeyse tamamen doluydu. Birçok katılımcı, geleceğin endüstrilerinin küresel ekonomik büyümenin en dinamik güçleri olacağını, yapay zeka, biyoteknoloji, yeşil enerji gibi alanlardaki teknolojik ilerlemelerin yüksek büyüme potansiyeli olan yeni sektörler ve iş modelleri yaratacağını düşündüklerini dile getirmiştir.
Şu anda Çin, yeni üretim gücünü hızla geliştirmekte, Çin ekonomisine güçlü bir ivme kazandırdığı gibi uluslararası şirketler için da daha geniş işbirliği fırsatları yaratmaktadır.
Halihazırda Çin, yüksek kaliteli kalkınmayı sürekli olarak teşvik ederken, kendi iç istikrarı ve ilerlemeleriyle dünya ile gelişme fırsatlarını paylaşmaktadır. Foruma katılan konuklar, Çin’in ekonomik büyüme perspektifine duydukları güveni dile getirerek, forumda Çin ile yol almanın, fırsatlarla yol almak anlamına geldiği ortak görüşünü paylaşmıştır.
Avrasya Günlüğü
Çin’den, Japon saldırganlığına ve faşizme karşı zaferin 80. yıl dönümü anısına sergi

Çin, Japon Saldırısına Karşı Çin Halkının Direniş Savaşı ve Dünya Anti-Faşist Savaşı’nın 80. yıldönümü anısına 7 Temmuz’da özel bir sergi açtı.
Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı Müzesi küratörü Luo Cunkang, sergiyi geçen perşembe günü Pekin’de düzenlenen basın toplantısında bu haberi duyurdu. Luo, serginin Çin’in dünya çapındaki anti-faşist mücadelede ana doğu cephesi olarak öne çıktığını vurgulayarak, savaş sırasında Çin’in yaptığı büyük katkılar ve fedakarlıkları yansıttığını söyledi.
12.200 metrekarelik bir alana yayılan sergide 1.525 fotoğraf ve 3.237 eser yer alıyor. Sergi, değerli eserler ve infografiklerden oluşan koleksiyonuyla, Çin’in Japon militarist güçlerinin büyük bir kısmını nasıl ısrarla durdurup direndiğini, müttefik güçlere nasıl hayati destek sağladığını ve böylece nihai zafere önemli katkılar sağladığını gösteriyor.
Ayrıca sergide, Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı’nı belgeleyen devasa bir fotoğraf duvarı, müttefik güçlere Çin’in askeri desteğini anlatan sürükleyici enstalasyonlar ve Çin’in küresel çabadaki önemli rolünü vurgulamak için tasarlanmış büyük ölçekli tematik videolar yer alıyor.
Ziyaretçilere sürükleyici bir deneyim sunmak için çeşitli modern sergileme teknikleri kullanılarak değerli eserler, arşiv belgeleri, tarihi görüntüler, sanat eserleri ve tarihi sahneler de sergileniyor.
Sergi, Çin Halkının Japon Saldırganlığına Karşı Direniş Savaşı ve Dünya Anti-Faşist Savaşı’nın 80. yıldönümünü anmak için düzenlenen bir dizi kültürel etkinliğin bir parçası. Çin ile uluslararası toplum arasındaki diyaloğu teşvik etmek amacıyla bu konuyla ilgili belgeseller de yayınlanacak.
Belgesellerden biri, Çin Global Televizyon Ağı ve Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi’nin ortak yapımı olan “Büyük Zafer — Sovyet Fotoğrafçının Gözünden Çin Halkının Japon Saldırısına Karşı Direniş Savaşı” olacak.
Bu film, ünlü Sovyet savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Roman Karmen’in Çin’de geçirdiği zamanlardaki deneyimlerini derinlemesine inceliyor. Arşiv görüntüleri ve tarihsel bağlam aracılığıyla, İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin’in rolünü vurguluyor.
Avrasya Günlüğü
Çinli teknoloji devleri yerli yapay zeka geleceğine hazırlanıyor

Dev Çinli teknoloji şirketleri, yapay zeka (AI) geliştirme çalışmalarını yerli çiplere geçirme konusunda önemli bir sürece başladı.
Sektör yöneticilerine göre, Alibaba, Tencent ve Baidu, yapay zeka ile ilgili artan iç talebi ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif yarı iletkenleri test etmeye başlayan şirketler arasında yer alıyor.
ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin artması, Donald Trump yönetiminin geçen ay Nvidia’nın H20’nin satışını kısıtlaması, Çinli şirketleri acil durum planlamalarını hızlandırmaya teşvik etti. H20, Joe Biden dönemindeki kısıtlamalara uymak için tasarlanmış, özellikleri azaltılmış bir üründür.
Yeni çip siparişlerinin teslimatı genellikle üç ila altı ay sürüyor ve Nvidia’nın Trump’ın daha sıkı ihracat kurallarına uygun ve yerel rakiplerine karşı yeterince rekabetçi yeni bir işlemciyi Çin’e ne zaman sunabileceği veya sunup sunamayacağı belirsizliğini koruyor.
Baidu’nun yapay zeka bulut grubu başkanı Shen Dou, geçen hafta analistlere, şirketin Nvidia’nın yerine özellikle problem çözme çıkarım işlemleri için çeşitli çip seçenekleri arasından seçim yapabileceğini söyledi.
Shen, “Zamanla, yerli olarak geliştirilen kendi kendine yeten çipler ve giderek daha verimli hale gelen yerli yazılım yığınlarının birlikte Çin’in yapay zeka ekosisteminde uzun vadeli inovasyon için güçlü bir temel oluşturacağına inanıyoruz” dedi.
Alibaba CEO’su Eddie Wu, bu ayın başlarında yaptığı kazanç açıklamasında, “Artan müşteri talebini karşılamak için çeşitli çözümleri aktif olarak araştırıyoruz” dedi.
Başka bir kazanç açıklamasında, Tencent Başkanı Martin Lau, şirketinin çipleri daha verimli kullanmaya çalışırken alternatif ürünleri de değerlendirdiğini söyledi.
“Önümüzdeki birkaç nesil için eğitim modellerimizi sürdürmek için yeterli sayıda yüksek kaliteli çipe sahip olmalıyız” diyen Lau, Tencent’in artan çıkarım ihtiyaçlarını karşılamak için “potansiyel olarak diğer çipleri kullanabileceğini” de sözlerine ekledi.
Çin devlet güvenlik bakanlığına bağlı bir düşünce kuruluşu bu ay, “Huawei’nin Ascend çip serisi en iyi örnek olmak üzere, yerli yüksek kaliteli AI çiplerinde bağımsız inovasyonda bir patlama başlattığını” söyledi.
Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, sosyal medya paylaşımında “Çin’deki yerli kuruluşlar Ascend çiplerinin büyük ölçekli tedarikine ve kullanımına çoktan başladı” dedi.
Şu ana kadar Huawei’nin çiplerinin en büyük alıcıları, China Mobile gibi devlet şirketleri ve savunma, sağlık veya finans gibi hassas sektörlerdeki şirketlerdi. Şimdi, çok daha geniş bir yelpazedeki yerli teknoloji şirketlerinin Çin’in ulusal şampiyonu olan şirketin çipleri için rekabet etmesi bekleniyor.
Avrasya Günlüğü
Çin Başbakanı Li Qiang: Fırsatlar ülkesi olmaya devam edeceğiz

Çin Başbakanı Li Qiang, Pekin’de düzenlenen Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) Yıllık Toplantısı’nda, dünya artan jeopolitik zorluklar ve belirsizliklerle karşı karşıya olsa da Çin’in fırsatlar ülkesi ve küresel büyüme ve istikrarın motoru olmaya devam edeceğini söyledi.
Başbakan, “Çin, küresel ekonomik büyümeye en büyük ivmeyi sağlayan ülke ve dünya barışı ve kalkınması için en önemli kesinlik kaynağı olmaya devam ediyor” dedi.
Li’nin açıklamaları, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nun Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı’nda Çin’in büyümesinin “nispeten hızlı bir şekilde” devam edeceğini ve ülkenin küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukları aşmak için “elinden geleni yapacağını” söylemesinden bir gün sonra geldi.
Çin Başbakanı Li, artan dış zorluklara rağmen Çin’in dayanıklılık gösterdiğini belirterek, bu yılın ilk iki çeyreğindeki sağlam performansını örnek gösterdi.
Li, ilk çeyrekteki yıllık %5,4’lük GSYİH büyümesine dikkat çekerek, bunu zor kazanılmış bir başarı olarak nitelendirdi. Pekin, bu yıl için yıllık GSYİH hedefi olarak yaklaşık %5 belirlemişti.
“Çin ekonomisi, önümüzdeki yıllarda küresel ekonomi için fırsatlar sunan bir merkez olmaya devam edecek” diye ekledi.
AIIB toplantısında Li, bankanın son on yıldaki başarılarını överek, jeopolitik gerilimler, tek taraflılık ve korumacılığın arttığı bir ortamda üyelerin büyümesini desteklemede daha büyük bir rol oynayacağını söyledi.
“Ekonomik küreselleşme, geri döndürülemez bir tarihsel eğilimdir” dedi.
Li ayrıca, bankanın Çin’in öncülüğündeki iki program olan Kuşak ve Yol Girişimi ile Küresel Kalkınma Girişimi ile uyumunu güçlendirmesini istedi.
2013 yılının sonlarında Çin tarafından önerilen Kuşak ve Yol Girişimi, Asya, Avrupa ve Afrika’da ticaret ve ekonomik entegrasyonu geliştirmeyi amaçlarken, 2021’de duyurulan Küresel Kalkınma Girişimi, BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni temel alarak yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği ve iklim değişikliğine odaklanıyor.
-
Söyleşi2 hafta önce
İsrail-İran savaşını kim kazandı? E. Tuğamiral Alaettin Sevim Harici’ye anlattı
-
Ortadoğu2 hafta önce
Reuters: Suriye’de Şara’ya bağlı güçler 1.500 Alevi’yi katletti
-
Görüş1 hafta önce
Altı Gün Savaşı’ndan ‘On İki Gün Savaşı’na
-
Dünya Basını2 hafta önce
İran-İsrail savaşı ve Orta Asya
-
Avrupa2 hafta önce
Yeni MI6 şefinin dedesi, “Kasap” olarak bilinen Nazi casusu çıktı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Jerusalem Post: Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde Çin’in Orta Doğu stratejisi
-
Amerika2 hafta önce
Zohran Mamdani: Canavarın ininde bir ‘nepo bebek’
-
Dünya Basını2 hafta önce
Kimler faşist olabilir? Önce Mussolini’nin İtalya’sına, sonra İsrail’e bakalım