Bizi Takip Edin

ASYA

Alman şirketlerinin Çin sancısı: Ticaret savaşlarına karşı uyarılar

Yayınlanma

Alman hükümeti, ABD’nin izinden giderek Çin ile yatırım ve ticarette karşılıklı bağımlılığı azaltma yönünde hamleler yaparken, Alman şirketleri bu adımlara şüpheyle yaklaşıyor.

Alman ekonomisinin ve ihracatının belkemiği olarak nitelendirilen ve Almancada Mittelstand olarak adlandırılan aile şirketlerinin Çin’de önemli yatırımları bulunuyor.

Financial Times’ta (FT) yer alan haberde, Şangay’a 50 km mesafedeki Taicang’da kümelenen 400’den fazla Alman şirketine işaret ediliyor ve jeopolitik gerilimler artarken bile Çin ile Avrupa’nın en büyük ekonomisi arasında devam eden karşılıklı bağımlılığa dikkat çekiyor.

Şehirdeki Alman Sanayi ve Ticaret Merkezi Başkanı Marieke Bossek, “Bildiğim kadarıyla şirketler Taicang’ı terk etmiyor. Buradaki genel müdürler, ayrılmayı düşünmeden işlerine devam ediyorlar,” diyor.

Yine de Bossek, bu şirketlerin bazılarının merkezlerinin daha fazla yatırım konusunda tereddütlü olduğunu kabul ediyor. Başkan, “Bazı şirketler, nereye gittiğini görmek istedikleri için yatırımlarını bekletiyor, bazıları ise Çin pazarı için üretim yaptıkları için hâlâ üretim yapıyorlar. Bu gerçekten de sektöre göre değişiyor,” ifadelerini kullanıyor.

Almanya’nın bölgedeki varlığı 1993’e kadar uzanıyor

Almanya’nın Taicang’daki varlığı, Kara Orman merkezli otomobil, tekstil ve tüketici endüstrileri tedarikçisi Kern-Liebers adına Hans-Jochem Steim’in 1993 yılındaki ziyaretine dayanıyor. Steim burada bir fabrika açtı ve bunu başka şirketler izledi.

Kern-Liebers için çalışan ve şu anda büyük çoğunluğu Alman, 100’den fazla işletmeden oluşan Taicang Roundtable’ın başkanı olan Richard Zhang, 2019 itibariyle yarım milyon nüfusa sahip olan kentin kısmen daha küçük olması nedeniyle cazip olduğunu söylüyor.

Buradaki Alman şirketlerinin ‘bu tür küçük kasabalarda yaşamaya alışkın’ olduğunu savunan Zhang, Taicang’da bir sorunla karşılaşan bir işletmenin rahatça belediye başkanına gidebildiğini vurguluyor.

Fakat Zhang, Çin’in pandeminin etkilerinden kurtulmaya çalıştığı bu yıl, büyümenin yavaşlaması ve tüketici güveninin kırılgan olması nedeniyle şehirdeki işletmelerin zarar gördüğünü kabul ediyor. Zhang’a göre iş dünyası ve genel ekonomi açısından çok iyi bir zaman değil. Geçtiğimiz ay yayınlanan bir Avrupa Ticaret Odası raporu, pandemi sırasında ‘birçok şirketin yabancı işçi çıkışı yaşadığını’ kaydetmişti.

Şehirdeki çok sayıda Alman şirketi otomotiv tedarik zincirinin bir parçası. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay Çinli elektrikli araç üreticilerinin ucuz ithalatına yönelik bir soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Çin rekabeti Alman şirketleri zorlamaya başladı

Öte yandan Alman Mittelstand’ı düşündüren bir başka unsur da artan Çin rekabeti. Daha fazla regülasyonun yarattığı ani şokun ötesinde, Alman ve diğer yabancı işletmeler artık Çin içinden gelen daha büyük bir rekabetle de karşı karşıya.

Bir aile işletmesi olan takım tezgahları üreticisi Chiron’un Çin’deki baş teknoloji sorumlusu Willi Riester, 15 yıl önce yerel rekabetin nadir olduğunu ve ‘o zamanlar Alman şirketinin seviyesinde makineler üretemediklerini ve mühendislik yapamadıklarını’ söylüyor.

Bugün giderek daha fazla yerel rekabetle karşı karşıya olduklarını kaydeden Riester, “Gelecekte [bölge] Alman şirketlerinin merkezi olmaya devam edecek, fakat giderek daha fazla Çinli [şirket] olacak,” diyor.

Chiron’un Taicang’daki 190 çalışanından sadece ikisi Alman. Riester, şirketin Çinli personelden oluşan yerel Ar-Ge departmanının, Çin’in şu anda dünyanın önde gelen üreticisi olduğu elektrikli araçlar alanında Alman merkeze göre avantaj sağladığını söylüyor.

Şangay’daki Alman Sanayi ve Ticaret Merkezi Başkanı Christian Sommer de Çin rekabetinin ‘daha güçlü olduğunu ve gelecekte daha da güçleneceğini’ kabul ediyor fakat ‘Almanya’nın yüksek değerli zinciri belli bir ölçüde kontrol altında tutmak için çok iyi bir konumda olduğunu’ savunuyor.

Sommer, Taicang’ın ‘her zaman yeni sanayi geliştirmeyi başardığını’ sözlerine ekleyerek Çin’in havacılık ve uzay sektöründeki fırsatlara işaret ediyor.

Taicang hâlâ yatırım çekmek istiyor

Öte yandan uluslararası düzeydeki jeopolitik gerilimler ne olursa olsun, Taicang yetkilileri hâlâ daha fazla yabancı yatırım çekmeye çalışıyor.

Covid kısıtlamaları altında ortaya çıkan ve bu kısıtlamaların sona ermesinden aylar sonra da devam eden güven ve yeni denizaşırı fonlardaki düşüşü tersine çevirmeyi amaçlıyorlar.

Bossek’e göre Taicang eyalet yönetiminden bir heyet geçtiğimiz yıl iki kez Almanya’ya gitti ve aralarında Mercedes-Benz’in de bulunduğu bazı önde gelen Alman şirketlerinin merkezi olan Stuttgart’a bir gezi düzenledi. Bossek, “Herkesin [Covid] öncesindeki iyi iş ilişkilerine geri dönmeye çalıştığını hissediyorum,” diyor.

Fakat Sommer, Çin ile Batı arasındaki siyasi farklılıkların devam edeceğinin artık açık olduğunu söylüyor ve Almanya’dan ve başka yerlerden gelen işletmelerin bu farklılıklara uyum sağlamak zorunda kalacağını öne sürüyor.

Sommer, “Çin’in sistemi, özellikle siyasi açıdan, biz batılıların görmek istediği şekilde açılmayacaktır. Dolayısıyla şimdi farklı sistemlere sahip bir dünyada [nasıl işbirliği yapacağımızı] kabul etmemiz gerekiyor,” diyor.

ASYA

Japon Merkez Bankası durgun ekonomi karşısında sessizliğini koruyor

Yayınlanma

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı perşembe günü düzenlediği basın brifinginde zayıf yen ile ilgili çok az endişe dile getirdi ve para politikasını sıkılaştırmak için herhangi bir aciliyet belirtmedi ve günün erken saatlerinde sabit kaldıktan sonra ülkenin kilit faiz oranında yakın zamanda bir indirim beklentilerini daha da azalttı.

Yen, Japonya’nın nisan-mayıs döneminde para birimini dolar karşısında desteklemek için döviz piyasasına müdahale ettiği seviyelere yaklaşıyor. Ancak BOJ Başkanı Kazuo Ueda perşembe günü “ithalat enflasyonunun yıllık bazda nispeten istikrarlı olduğunu” söyleyerek bu tür endişelerden kurtulmuş göründü.

Bazı piyasa oyuncuları perşembe günü sona eren iki günlük politika toplantısında faiz artırımı bekliyordu. Ancak Ueda, daha fazla zaman ayırmak istediğini vurguladı: “Bu kez faiz artırımı konusunda temkinli davranmamızın nedenlerinden biri, BOJ’un %2’lik enflasyonun sürdürülebilmesi için kilit unsur olarak gördüğü ücret artışlarının arkasındaki ivme hakkında biraz daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğuna karar vermemizdi”.

Merkez Bankası politika faizini – teminatsız gecelik çağrı faizini – üst üste üçüncü toplantıda da değiştirmeyerek %0,25’te tuttu.

Nomura Securities’de faiz stratejisti olan Tomoaki Shishido, Nikkei Asia’ya yaptığı değerlendirmede, “Ueda’nın açıklamaları son derece güvercindi,” dedi ve ekledi: “Yendeki zayıflığı durdurmak için herhangi bir niyet sinyali vermedi. Ocak ayında bir faiz artırımını göz ardı etmedi, ancak açıklamaları şu anda böyle bir artırım olasılığının piyasanın beklediğinden çok daha düşük olduğunu gösteriyor.”

Bazı piyasa oyuncuları, Ueda’nın yenin değer kaybetmesine izin vererek politikacıları faiz artırımı istemeye zorlamaya çalışıyor olabileceği yönünde spekülasyonlar bile yaptı. Daha önce aralarında Başbakan Shigeru Ishiba’nın da bulunduğu milletvekilleri faiz oranlarının yükseltilmesini hoş karşılamayacaklarını söylemişti.

Toplantının ardından yapılan BOJ açıklamasında bir önceki toplantıya göre çok az değişiklik yapıldı ve merkez bankasının neden faiz artırımından kaçındığı konusunda çok az ipucu bırakıldı. Açıklamada “Japonya ekonomisi, destekleyici finansal koşullar gibi faktörlerin arka planında gelirden harcamaya doğru erdemli bir döngünün giderek yoğunlaşması nedeniyle, potansiyel büyüme oranının üzerinde bir hızda büyümeye devam edecektir” denildi.

Açıklamada ekonomiye yönelik riskler tekrarlandı: “Yurtdışı ekonomik faaliyet ve fiyatlardaki gelişmeler de dahil olmak üzere Japonya’nın ekonomik faaliyet ve fiyatlarını çevreleyen yüksek belirsizlikler devam etmektedir.”

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, mart ayında faiz oranlarını negatif bölgeden çıkararak ve devlet tahvili ve şirket hissesi alımlarını durdurarak Japonya’nın geleneksel olmayan para politikasını normalleştirme misyonunu üstlendi.

Yen dolar karşısında geriledi

Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası bu yıl üçüncü kez faiz indirimine giderek politika faizini %4,25-%4,5 seviyesine çekti, ancak daha fazla indirim konusunda ihtiyatlı olacağının sinyalini verdi. Karar, piyasa oyuncularının ABD-Japonya faiz oranı farkının yüksek kalmaya devam edeceği beklentisiyle yenin dolar karşısında bir ara 154,70 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.

BOJ tarafından tahmin edildiği üzere Japonya’da temel enflasyon geçen yılın sonlarından bu yana yavaşlıyor ve şu anda %0,8 ile %1,5 arasında seyrediyor.

Analistler BOJ’un bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Nikkei’ye bağlı QUICK tarafından 12-13 Aralık tarihlerinde 23 BOJ gözlemcisi arasında yapılan bir ankete göre, sekiz kişi bu hafta, 12 kişi ise gelecek ayki toplantıdan sonra faiz artırımı bekliyor. Bir analist, politika kurulunun mart ayına kadar faizleri artırmayacağını düşünürken, diğer iki analist yaklaşan bir artış öngörmediç

Yenin zayıflaması, gıda ve enerji gibi ithal ürünlerin maliyetinin artmasına yol açarken, bu durum düşük gelirli hane halklarına ve küçük işletmelere zarar verdi.

Bazı analistler yenin gelecek yıl dolar karşısında son 37 yılın en düşük seviyesi olan 161’i test etme riski taşıdığı uyarısında bulunuyor.

BOJ, Çin ekonomisinin zayıflaması ve Çin’e %10, Kanada ve Meksika’ya %25 gümrük vergisi uygulamakla tehdit eden seçilmiş Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD’ye ilişkin belirsizlik nedeniyle kurumsal kazançların yavaşlaması nedeniyle ücret artışının ve tüketici enflasyonunun gelecek yıl ivme kazanıp kazanmayacağını görmek için bekliyor.

BOJ ayrıca faiz artırımına giderek borsanın genel olarak iyimser havasını bozmaktan endişe duyuyor gibi görünüyor. En son 31 Temmuz’da yapılan faiz artırımının ardından yende %8’lik bir ralli yaşanmış ve ertesi hafta Tokyo hisse senetlerinde %18’lik bir satış yaşanmıştı. Analistler bu çalkantının Ueda’da hala travma yarattığına inanıyor.

 

Okumaya Devam Et

ASYA

Honda ve Nissan birleşme görüşmelerine başladı

Yayınlanma

Konu hakkında bilgi sahibi kişiler, Nissan ve Honda’nın 52 milyar dolarlık bir Japon devi yaratacak iki otomobil üreticisinin birleşmesi konusunda başlangıç görüşmeleri yaptığını söyledi.

Financial Times’ın (FT) haberine göre iki şirket, geleneksel otomobil üreticilerinin hızla büyüyen Çinli elektrikli araç üreticileriyle ve elektrikli araçlara yönelik beklenenden daha yavaş tüketici talebiyle boğuştuğu bir dönemde daha iyi rekabet etmelerine yardımcı olacak bir birleşme yolu üzerinde çalışıyor.

Nissan hisseleri, anlaşmanın şirkete sağlıklı bir prim getireceği beklentisiyle Çarşamba günü Tokyo’da yüzde 23,7 artışla kapandı. Honda’nın hisseleri ise yüzde 3’ün biraz üzerinde düşüşle kapandı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve ülkenin en köklü iki otomobil markasının birleşmesinin önemli işten çıkarmalarla sonuçlanabileceği için Japonya’da olası bir siyasi tepkiden endişe edildiğini söyledi.

Nissan ve Honda mart ayında elektrikli araçlar geliştirmek üzere bir araya geleceklerini açıklamış ve Donald Trump’ın ABD başkanı olmasının otomobil endüstrisi için ne anlama geleceğine dair belirsizlik ortamında görüşmelerini derinleştirmişlerdi.

Çarşamba gününden önce Renault ile çapraz ortaklık yapısına sahip olan Nissan’ın hisseleri bu yıl yüzde 40 düşerek piyasa değerini 8,2 milyar dolara indirmişti. Honda’nın piyasa değeri ise 44 milyar dolar.,

Birleşik şirket, geçen yılki satış hacmine göre Toyota ve Volkswagen’in ardından dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi konumuna gelecek ve Tesla ve Çinli BYD ile rekabet edebilmek için yatırım yapabilecek ölçeğe sahip olacak.

Nissan Kasım ayında 9.000 kişinin işten çıkarılmasını içeren acil bir plan açıkladı ve küresel üretim kapasitesini yüzde 20 oranında azaltacağını söyledi. Şirket, Temmuz-Eylül çeyreğinde zarar ettikten sonra bu yıl ikinci kez kâr beklentisini düşürdü.

Nissan birkaç aydır bir yatırımcı arayışında ve FT geçen ay Honda ile birleşme de dahil olmak üzere “tüm seçeneklerin” değerlendirildiğini bildirdi.

Tokyo’daki fon yöneticileri, Nissan ve Honda’nın işlerinin örtüşmesi ve büyük işten çıkarma ve zarar etme olasılığı nedeniyle herhangi bir birleşmeye oldukça şüpheyle yaklaşacaklarını söyledi.

Büyük, uzun vadeli bir fonun başkanı, “Honda’nın Japon hükümetinden bir tür sübvansiyon ya da garanti almadan bunu yapacağını hayal etmek zor, çünkü Honda’nın Nissan’ın hangi parçalarını gerçekten isteyeceğini belirlemek zor,” dedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Güney Kore Anayasa Mahkemesi Yoon’un görevden alınmasını inceliyor

Yayınlanma

Güney Kore Anayasa Mahkemesi pazartesi günü Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasına ilişkin incelemesini başlattı.

Altı mahkeme hakimi, Ulusal Meclis’in cumartesi gecesi 300 üyeli yasama meclisinin 200’ünün üçte iki çoğunluğu olan 204 oyla azil önergesini kabul etmesinin ardından ilk toplantılarını yaptıktan sonra 27 Aralık’ta davanın ilk duruşmasının yapılmasına karar verdi.

Mahkeme, Ulusal Meclis ve Yoon’dan temsilcilerin davanın karara bağlanması için prosedürleri belirlemek üzere duruşmaya katılacağını söyledi. Mahkeme ayrıca konuyu incelemek üzere bir görev gücü oluşturmaya karar verdi.

Yargıç Kim Hyung-du toplantı başlamadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunu hızlı ve adil bir şekilde yapacağız. Hazırlık işlemlerini nasıl organize edeceğimizi tartışacağız” dedi.

Kim, mahkemenin ay sonuna kadar boşalan üç koltuğu doldurarak dokuz üyeye ulaşmasını beklediğini söyledi. Ulusal Meclis geçen hafta üç yargıcın seçilmesi için önergeler sundu ve bu hafta içinde bu yargıçlar için onay oturumları düzenlemeyi planlıyor.

Azil kararının onaylanması için altı yargıcın azil lehinde oy kullanması gerekiyor.

Mahkeme toplantısı, Yoon’un savcıların çağrısına uymayı reddetmesinden bir gün sonra, yetkililerin kendisini bu ayın başlarında sıkıyönetim ilan etmesiyle ilgili bir ayaklanma davasında şüpheli olarak adlandırmasının ardından gerçekleşti. Yonhap Haber Ajansı’nın haberine göre, pazartesi günü savcılar Yoon’u tekrar çağırdı ancak ne zaman geleceği belli değildi.

Pazartesi günü ayrıca polis, Yoon’u çarşamba günü ayaklanma ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla ilgili olarak sorgulanmak üzere çağıracağını söyledi. Yoon daha önceki bu tür taleplere henüz yanıt vermedi.

İktidar partisinde çalkantı

Yoon, Anayasa Mahkemesi’nde bir görevden alma davası ve kolluk kuvvetlerinin soruşturmalarıyla karşı karşıya kalırken, Halkın Gücü Partisi (PPP) de görevden alma oylamasının yol açtığı sert bir çekişme içinde .

PPP lideri Han Dong-hoon, azli destekleyerek ve yeterli sayıda PPP milletvekilini tedbir lehinde oy kullanmaya ikna ederek parti üyelerinin çoğunluğuna karşı geldikten sonra pazartesi günü istifa etti.

Han düzenlediği basın toplantısında “Yönetim kurulu üyelerinin istifalarının ardından işimi yapamadığım için Halkın Gücü Partisi liderliğinden istifa ediyorum” dedi. Kurulun dokuz üyesinden beşi, Han’ın azil meselesini ele alış biçiminden duyulan memnuniyetsizlik de dahil olmak üzere çeşitli gerekçeler öne sürerek istifa etti.

Milletvekili olmayan Han, partideki milletvekillerinden görevden almayı desteklemelerini istediği için istifa baskısı altında kaldı. Oylama gizli oyla yapıldığından, 192 muhalif ve bağımsız milletvekilinin tamamının lehte oy kullanması, parti içinde aleyhte oy kullanma yönünde bir mutabakat olmasına rağmen PPP’den 12 milletvekilinin de lehte oy kullandığı anlamına geliyor.

Azil için bastıran ana muhalefet Demokrat Parti, mahkeme Yoon’un akıbeti hakkında karar verene kadar siyasi inisiyatifi ele geçirmeye çalışıyor. Demokrat lider Lee Jae-myung, başbakan ve şu anda cumhurbaşkanı vekili olan Han Duck-soo’dan ülke için kilit gündemleri tartışacak bir organ kurmasını istedi.

Lee pazar günü düzenlediği basın toplantısında “Ulusal Meclis’in Kore Cumhuriyeti’nin ulusal işlerini aktif bir şekilde yönetmesinin zamanı geldi” dedi. “Halkın Gücü Partisi artık iktidar partisi değil. İktidar partisi artık yok” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English