Bizi Takip Edin

Asya

Avustralya en büyük savaş gemisini Filipinler ve ABD ile ortak tatbikata gönderdi

Yayınlanma

Avustralya’nın en büyük savaş gemisi, Çin’in bölgede artan etkisini sınırlandırmak için savunma bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen ABD ve Filipinler ile pazartesi günü ihtilaflı Güney Çin Denizi’nde ortak tatbikata katıldı.

14-31 Ağustos tarihleri arasındaki hava, deniz ve kara tatbikatlarına Avustralya ve Filipinler’den 2,000’den fazla asker katılıyor. Yaklaşık 150 ABD Deniz Piyadesi de tatbikatta yer alıyor.

HMAS Canberra, Avustralya’nın yıllık Hint-Pasifik çabası faaliyetinin bir parçası olarak Filipinler’de ilk kez düzenlenen Alon (Dalga) Tatbikatına katılan birkaç gemiden biri.

Pazartesi günü Filipinler’in Palawan adasının güneyinde yapılan hava saldırısı simülasyonu, Manila ile Pekin arasında uzun süredir devam eden gerginliğin alevlendiği Spratly Adalarına yaklaşık 200 km (125 mil) mesafede gerçekleşti.

Avustralya’nın Manila Büyükelçisi Hae Kyong Yu, Rizal belediyesindeki gemiden karaya tatbikat sırasında yaptığı açıklamada, “Filipinler gibi Avustralya da egemenliğe saygı duyan ve kurallara dayalı düzen tarafından yönlendirilen barışçıl, istikrarlı ve müreffeh bir bölge istiyor” dedi.

Bu tür tatbikatların “kritik” olduğunu savunan Büyükelçi, “çünkü bunlar aracılığıyla sözlerimizi eyleme döküyoruz” dedi.

ABD, Japonya, Avustralya tatbikatı

ABD, Japonya ve Avustralya da bu hafta Filipinler açıklarında ortak deniz tatbikatı düzenleyecek. Üç ülke USS America, JS Izumo ve HMAS Canberra adlı uçak ve helikopter gemilerini konuşlandıracak.

Üç ülkenin savaş gemilerinin komutanları açık deniz tatbikatının ardından Manila’da Filipinli mevkidaşlarıyla bir araya gelecek.

Pazartesi günü ofisinden yapılan açıklamaya göre Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, Alon tatbikatını izlemek ve Filipinli mevkidaşı Gilberto Teodoro ile görüşmek üzere bu hafta Filipinler’i ziyaret edecek.

Avustralya Amfibi Görev Gücü Komutanı Yüzbaşı Phillipa Hay, HMAS Canberra gemisinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Plan her zaman buydu. Bu gemiler Talisman Sabre’dan [Avustralya’daki tatbikat] geldiler ve herkes evine dönüyor, tatbikatlara gidip gelirken ortaklarımızla birlikte eğitim yapmamız çok normal” dedi.

Ancak Filipinler’in bu hafta Güney Çin Denizi’nde düzenlenecek olan ABD-Japonya-Avustralya ortak tatbikatına katılmayacağı bildirildi. AP, Filipinler’in “askeri lojistik sınırlamalar” nedeniyle tatbikatın bir parçası olmayacağını yazdı.

ABD ordusu Güney Çin Denizi’ni Çin’in etkisini sınırlamak için kritik bir bölge olarak görüyor. Washington için diğer kritik bölge ise Tayvan Boğazları. Bu nedenle ABD bölgede bir dayanak noktası olarak Filipinler’de hakim olmak istiyor.

Bu strateji çerçevesinde, bu yılın başlarında ABD ve Filipinler şimdiye kadarki en büyük Balikatan muharebe tatbikatını gerçekleştirdi ve Filipinler ABD’nin kullanımı için Tayvan Boğazı’na yakınlığıyla öne çıkan dört ek askeri üs açtı.

ABD, bölgedeki ittifaklarını güçlendirip, bölge ülkelerin silahlandırırken, Çin de ihtilaflı sulardaki resiflerde devriye gezip sahil güvenlik ve donanma gemileri konuşlandırıyor.

Manila-Pekin gerginliği

Tatbikatlar, Filipinler’in Spratly Adaları’ndaki İkinci Thomas Sığlığı’na yönelik ikmal misyonunun 5 Ağustos’ta Çin sahil güvenlik gemileri tarafından tazyikli su kullanılarak engellenmesinin ardından geldi.

Pekin, Filipinler’in Çin’deki Ren’ai Jiao’ya (Ren’ai Resifi olarak da bilinir) yasadışı inşaat malzemeleri taşıdığını belirterek Manila’yı “Güney Çin Denizi’ndeki yasadışı eylemlerini” sonlandırmaya çağırmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filipinler’i resifte “karaya oturan” askeri gemiyi derhal çekmesi ve üzerinde personel veya tesis bulunmayan orijinal durumuna geri getirmesi için uyarmıştı.

Filipinler ise Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sulardan çekilmeyeceğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Çin Sahil Güvenlik gemisi Filipin teknesine tazyikli su ile müdahale etmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, olayın ardından, Güney Çin Denizi’nde saldırıya uğramaları halinde Filipin gemilerini savunma sözü verdi.

Filipin donanmasına ait ABD yapımı savaş gemisi BRP Sierra Madre, 1999 yılında Çin’in sulardaki ilerleyişini kontrol etmek amacıyla kasıtlı olarak resifte karaya oturtulmuştu.

Filipinler’den gemiyi kaldırmasını talep eden Pekin, eylemlerinin “yasal ve profesyonel” olduğunu söylüyor.

Çin ayrıca, ABD’nin Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlığı körüklediğini ve diplomatik çözümler yerine bölge ülkeleri arasında çatışma çıkarmaya çalıştığını savunuyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin pazartesi günü düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD’nin bazı ülkelerin diğer ülkelerin deniz haklarını ihlal etmesini teşvik ettiğini ve desteklediğini ve bölgedeki ülkeler arasında anlaşmazlık çıkardığını, bunun da ABD’yi “bölgesel düzenin bozucusu ve sabotajcısı” haline getirdiğini söyledi.

Asya

Çin’in batarya devi CATL, 2025’in en büyük halka arzında ilk gününde yükselişe geçti

Yayınlanma

Çin’in önde gelen batarya üreticisi CATL hisseleri salı günü işlemlerin başlamasıyla yüzde 12,6 değer kazandı ve perakende yatırımcılar, yılın şimdiye kadarki en büyük halka arzına güçlü talep gösterdi.

Hong Kong’daki ikincil halka arz en az 4,6 milyar dolar gelir sağladı ve bu rakam, aracı kurumların planlanandan daha fazla hisse satmasına izin veren opsiyonun kullanılması halinde 5,3 milyar dolara çıkacak. Bu, Çin anakarasında halihazırda listelenen Çinli şirketler tarafından Hong Kong’da gerçekleştirilen en büyük halka arzlardan biri olup, CATL’nin hisseleri Shenzhen’de de işlem görmektedir.

Kurucu Robin Zeng, Hong Kong borsasında işlemlerin başlamasını kutlamak için gongu çaldı. Zeng’e, Hong Kong maliye bakanı Paul Chan ve şirketin genel merkezinin bulunduğu Çin’in güneydoğusundaki kıyı kenti Ningde’nin belediye başkan yardımcısı da eşlik etti.

Zeng salı günü yaptığı konuşmada, CATL ‘nin “sadece bir batarya bileşeni üreticisi” olmakla yetinmediğini ve şirketin sıfır karbon ekonomisinin “öncüsü” olmaya hazır olduğunu söyledi.

CATL, dünyanın en büyük elektrikli araç akü grubudur. Tesla, BMW ve Volkswagen’e tedarikçi olan nakit zengini şirket, yurtdışı genişlemesi, özellikle Macaristan’daki 7,3 milyar dolarlık fabrikası için renminbi dışı fon sağlamak amacıyla offshore halka arzını gerçekleştirmişti.

Halka arz, Amerikan bankalarının desteğini alırken, anlaşma etrafında dönen jeopolitik gerilimlere rağmen bir ABD varlık yönetim şirketi halka arzın önemli yatırımcılarından biri oldu.

Analistlere göre, talep, ABD doları da dahil olmak üzere Amerikan varlıklarından uzaklaşan küresel yatırımcıların artan ilgisiyle daha da arttı.

Piyasa katılımcıları, halka arzda yatırımcıların Hong Kong doları satın alması ve spekülatörlerin doların değer kazanacağına bahis yapmasıyla Hong Kong Para Otoritesi’nin müdahale etmek ve döviz kurunu sabit tutmak için yaklaşık 17 milyar ABD doları satın almak zorunda kalmasının, mayıs ayı başında Hong Kong dolarının değer kazanmasında rol oynadığını öne sürdü.

BNP Paribas’ın Asya-Pasifik hisse senedi ve türev stratejisi başkanı Jason Lui, “Tanınmış bir şirketin yeni hisseler ihraç ettiği ve aynı zamanda yatırımcıların ABD doları ile ilgili varlıklardan uzaklaşmak istediği bir makro faktörün olduğu bu tür benzersiz bir senaryoda bulunuyoruz” dedi.

Analistler ve işlem katılımcıları, artan talebin CATL’nin hisse başına 263 Hong Kong doları gibi en yüksek fiyattan satış yapmasını sağladığını ve bu fiyatın pazartesi günü Shenzhen’de kapanış fiyatına göre sadece yaklaşık %7 indirimli olduğunu belirtti. Çin anakarasındaki borsalarda işlem gören “A hisseleri” genellikle Hong Kong’daki “H hisseleri”ne göre çift haneli yüzde primle işlem görür ve ilk halka arzlar genellikle alıcıları çekmek için indirimli fiyatlarla satılır.

Çinli petrol şirketi Sinopec, Kuveyt Yatırım Otoritesi devlet fonu ve Asya fonu Hillhouse Investment, hisseler halka arz edilmeden önce sözde köşe taşı yatırımcılar olarak yatırım yaptı. Bunlara, ABD’li Oaktree Capital Management ve İtalyan sanayici Agnelli ailesinin desteklediği bir yatırım aracı olan Lingotto’nun yanı sıra, iki Çin devlet grubunun birimleri olan Postal Savings Bank of China ve sigorta şirketi Taikang Life de katıldı.

Anlaşmaya yakın bir kaynak Financial Times’a, diğer ABD’li yatırımcıların Washington’un dikkatini azaltmak için halka arzın ardından yatırım yapmayı tercih ettiklerini söyledi.

Nisan ayında bir Cumhuriyetçi milletvekili, JPMorgan Chase ve Bank of America’ya halka arz çalışmalarını durdurmaları için çağrıda bulunarak, bu tür sermaye piyasası anlaşmalarının siyasallaştığının sinyallerini verdi.

Öte yandan, halka arzın ABD menkul kıymetler yasası kapsamındaki “144A” düzenlemesi yerine “Reg S” düzenlemesi kapsamında yapılması nedeniyle, birçok ABD’li yatırımcı hisselere erişemeyecek. Bu düzenleme, CATL’yi bazı açıklama yükümlülüklerinden muaf tutuyor ve offshore hesabı olmayan ABD’li yatırımcıların yatırım yapmasını engelliyor.

Anlaşmanın baş bankacıları, devlet destekli China International Capital Corporation ve China Securities ile Bank of America ve JPMorgan.

Okumaya Devam Et

Asya

Tayland ve Endonezya, ikili ticareti geliştirme konusunda anlaşmaya vardı

Yayınlanma

Tayland ve Endonezya, pazartesi günü, küresel belirsizliklerin Güneydoğu Asya’nın en büyük iki ekonomisini gölgelediği bir dönemde, ikili ticareti teşvik etmek için ortak bir hükümet komitesi kurmayı kararlaştırdılar.

Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra, Tayland’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Endonezya lideri Prabowo Subianto ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “İki ülke stratejik bir ortaklık kuracak ve Endonezya ve Tayland halklarının yararına işbirliğini güçlendirmeye hazır olacak” dedi.

Başbakana göre, Tayland bu yıl Endonezya ile ilk Ortak Ticaret Komitesi’ne ev sahipliği yapacak ve Jakarta ile Bangkok arasındaki ticaret hacmini artırmak için önlemler alınacak.

Komşu ülkeler arasındaki ticaretin değeri 2024 yılında 18 milyar dolara ulaştı ve Endonezya 1,33 milyon ton ile Tayland pirincinin en büyük ithalatçısı oldu. Endonezya, palmiye yağı gibi tarım ürünlerinin önemli bir ihracatçısı olduğu için Tayland hükümeti, her iki ülkenin gıda güvenliğini desteklemek için ticaretin büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyor.

Paetongtarn, gıda ticareti işbirliğinin helal gıda ürünlerini de kapsayacağını belirterek, toprak zengini Tayland’ın Müslümanların çoğunlukta olduğu Endonezya’nın talebini karşılayan çeşitli işlenmiş gıda ürünleri ürettiğini söyledi.

Anlaşma, her iki ülkenin 2025’in ilk çeyreğinde yıllık bazda daha yavaş büyüme kaydettiğini ve Tayland’ın ABD’nin dalgalı gümrük vergisi politikasının yol açtığı ekonomik belirsizlikler nedeniyle yıl sonu büyüme tahminini aşağıya çekmesinin ardından geldi.

Pazartesi günü Bangkok’ta yapılan toplantıda liderler, sınır ötesi turizmi de canlandırma konusunda anlaştılar. Paetongtarn, ülkelerin Tayland’ın Phuket ile Endonezya’nın Doğu Cava ve Kuzey Sumatra gibi turizm destinasyonlarını birbirine bağlayan daha fazla uçuş açmayı planladıklarını söyledi.

Myanmar’daki durumla ilgili de görüşen Tayland ve Endonezya liderleri, iç savaşın yıkıma uğrattı ülkede barışın sağlanması için ASEAN öncülüğündeki mekanizmalar aracılığıyla yardımcı olma sözü verdiler. Başbakan, “Myanmar’ın sadık dostları olan Tayland ve Endonezya, bu yıl ASEAN başkanlığını yürüten Malezya ile yakın işbirliği içinde Myanmar’a barışın sağlanması için çalışacak” dedi.

Okumaya Devam Et

Asya

İsviçreli ayakkabı üreticisi On, Çin’e büyük yatırım yapıyor

Yayınlanma

Tenis yıldızı Roger Federer’in desteklediği ve dünyanın en hızlı büyüyen koşu markalarından biri olan İsviçreli ayakkabı şirketi On, daha fazla büyüme için Asya’nın güçlü ekonomisine yönelirken, Çin’deki patlayan sağlık ve fitness sektörüne girme çabalarını hızlandırıyor.

Esnek “CloudTec” tabanındaki kendine özgü delikleriyle tanınan On’un ayakkabıları, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji girişimcilerinden Japonya’nın spor ayakkabı merkezindeki trend belirleyicilere kadar, hem koşucular hem de eğlence amaçlı tüketiciler arasında popüler bir seçim haline geldi.

2010 yılında kurulan şirketin hisseleri, 2021 yılında New York’ta halka açıldığından bu yana yaklaşık iki katına çıktı ve piyasa değeri 20 milyar dolara ulaşarak, sektör liderleri Nike ve Adidas’ın pazar payını ele geçiren önde gelen yeni markalardan biri olduğunu kanıtladı.

Hollywood yıldızı Zendaya ve lüks grup Loewe gibi isimlerle yaptığı ortaklıklar sayesinde ABD’de hızlı bir yükseliş yaşayan On, gelecekteki büyümesinin büyük bir kısmını Asya’ya, özellikle Çin ve Japonya’ya bağlamış durumda.

Şirketin eş genel müdürü ve finans müdürü Martin Hoffman, Financial Times‘a verdiği demeçte, “Çok yakında Çin bizim için en büyük üç pazar arasında yer alacak… Hedefimiz, önümüzdeki iki ila üç yıl içinde Çin’in küresel net satışlarımızın yüzde 10’unu oluşturmasını sağlamak” dedi.

Şirket geçen hafta, Asya’daki ilk çeyrek net satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 130 artışla 120 milyon İsviçre frangına ulaştığını ve bu rakamın tüm büyük pazarlardaki en güçlü büyüme olduğunu açıkladı. Sabit para birimi bazında küresel net satışlar yüzde 40 artışla 726,6 milyon İsviçre frangına ulaştı.

On, spor ve eğlence giyiminde geniş bir patlama yaşayan Çin anakarasında zaten varlığını sürdürüyor. Markanın, Lululemon, Descente, Salomon ve yakınındaki Hoka’nın da bulunduğu bir kümelenmenin parçası olan Şanghay’ın lüks alışveriş ve eğlence bölgesi Xintiandi’de bir mağazası bulunuyor. Nisan ayında ise Çin’deki en büyük mağazası olan yeni bir amiral mağazasını Chengdu’da açtı.

Cloud X 4 AD ayakkabıları 1.190 yuan (165 dolar) fiyatla satılan On gibi premium spor giyim markalarının Çin’deki büyümesi, Fransız LVMH’den İsviçreli rakibi Richemont’a kadar küresel şirketleri vuran genel lüks ürünler sektöründeki düşüşle tezat oluşturuyor.

Hoffman, “Müşterilerin lüks segmentten bizim bulunduğumuz premium segmente kaydığını açıkça görüyoruz” dedi.

Üretimin büyük bir kısmını Vietnam ve Endonezya’ya kaydırdıktan sonra, Çin pazarı için Çin’de üretime yeniden başlamak da “yol haritasında” yer alıyordu.

Hoffman, Trump yönetimi tarafından uygulanan gümrük vergilerinin şirketi belirsizliğe sürüklediğini, ancak son sonuçların “doğru yolda” olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ancak, ülkede sadece yeni rakiplerinden değil, geçen yıl Çin’de çift haneli satış artışı bildiren Adidas da mağaza ağını genişleterek sert bir rekabetle karşı karşıya.

Bu arada, Anta Sports, Li-Ning ve Xtep gibi yerli markalar, yerli şirketlerin cazibesinden yararlanarak önemli pazar payı ve gelir elde etti. Çin’in en büyük spor giyim grubu Anta, ABD’li basketbol yıldızı Kyrie Irving ile yaptığı sponsorluk anlaşmasından yararlanarak 2024 yılında beklentilerin üzerinde satış rakamları açıkladı.

Hoffman, On’un Çin’de “çok erken” bir aşamada olduğunu ve tüketiciler için yeni standartlar belirlemeye odaklandığını söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English