Nobel ödüllü Muhammed Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina’nın şiddetli protestoların ortasında istifa edip ülkeyi terk etmesinden günler sonra perşembe günü Bangladeş’in geçici hükümetinin başkanı olarak göreve başladı.
Yerel medyaya göre, o gün Fransa’dan yeni dönen Yunus, “ülkeyi kargaşadan kurtarmaya çalıştığını” söyledi.
Hasina’nın yokluğunda geçici olarak kontrolü ele alan askeri şef General Waker-uz-Zaman çarşamba günü yaptığı açıklamada perşembe günü Yunus’un “baş danışman” olacağı yeni bir hükümetin kurulmasının beklendiğini söylemişti.
Salı günü Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, sandalyelerin çoğunluğunun Hasina’nın iktidar partisi Awami Ligi’nin elinde bulunduğu Parlamentoyu feshetti. Yeni seçimler geçicihükümet altında yapılacak.
Yerel medya, Hasina hükümetinin devrilmesinden bu yana Awami Ligi yetkililerine yönelik saldırılar olduğunu bildirdi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada Yunus, eski hükümetin sona ermesini bir “zafer” olarak karşıladı ancak halkı “her türlü şiddetten kaçınmaya” çağırdı.
Hasina’nın ayrılmasından sonra ev hapsinden serbest bırakılan muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin lideri eski Başbakan Khaleda Zia da çarşamba günü “intikam” karşıtı bir konuşma yaptı.
Bangladeş’te Hasina yönetimindeki anayasal değişikliklerin ardından geçici bir hükümet kurulması için şu anda net bir prosedür bulunmuyor. Ülkedeki siyasi gruplar, geçmişteki geçiş hükümetleri tarafından belirlenen modeli izleyerek nasıl ilerleyeceklerini koordine edecekler.
Muhammed Yunus kimdir?
Geçici hükümete başkanlık edecek olan 84 yaşındaki Muhammed Yunus, Bangladeş’te yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olacağını savunduğu mikrofinans çalışmaları nedeniyle 2006’da Nobel Barış Ödülü’nü kazanan bir bankacı.
1983 yılında mikro kredi yoluyla yoksulluğun azaltılmasıyla mücadele edeceği iddiasıyla Grameen Bank’ı kurdu. Banka hızla büyüdü, farklı şubeler ve benzer modeller artık dünya çapında faaliyet gösteriyor. Yunus ve Grameen Bank, konut, öğrenci ve mikro işletme kredileri olarak toplamda yaklaşık 6 milyar dolar kredi verdikten sonra 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne “layık” görüldü.
Ancak eleştirmenler Yunus’a ve Grameen Bank’a şüpheci bir gözle baktı. Bankacı Yunus’a, yüksek faiz oranlarının kredi alanları yoksullaştırdığı ve kredi verenin küçük kredilerden büyük karlar elde ettiği yönünde eleştiriler yöneltildi. Yunus ise amacının “para kazanmak değil, yoksullara yardım etmek” olduğunu ileri sürdü.
İstifa eden Hasina da görev süresince Yunus’u defalarca kez “yoksulların kanını emmekle” eleştirmişti. Yunus hakkında “vergi usulsüzlüğü” davası açıldı, en son haziran ayında ise zimmetine para geçirme suçlamasıyla itham edildi.
Yunus, Batı medyası tarafından da tutulan bir isim.
Bangladeş İşçi Partisi yöneticisi: Muhafazakarlar, ordu ve ABD desteği ile hükümet kurmaya çalışıyor