Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin ile Arap ve İslam ülkelerinden “harekete geçme” çağrısı

Yayınlanma

Arap ve İslam ülkelerinden dışişleri bakanlarıyla İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri’nden oluşan heyet, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyesi 5 ülkeye ziyaretlerinin ilk durağında Çin’de temaslarda bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın yer aldığı heyet, bu sabah Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.

Wang, Pekin’deki Diaoyutay Devlet Konukevi’nde yapılan toplantıda, Gazze’de gerilimin düşürülmesi ve en kısa sürede barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklediklerini belirterek, “Uluslararası toplum hemen ve şimdi harekete geçmeli, Gazze’deki insani felaketin sürmesini önlemek üzere etkili ve güvenilir tedbirleri almalı” dedi.

Gazze’de bir aydan fazla süredir devam eden çatışmaların on binlerce insanın hayatına mal olduğu, konutların yüzde 60’ının yok edildiği, nüfusun yüzde 70’inin yerinden edildiği ve büyük bölümünün açıkla mücadele ettiğine dikkati çeken Wang, “Gazze’deki durum dünyanın her yerindeki insanların yüreğini yaralıyor, vicdanını rahatsız ediyor” ifadesini kullandı.

Wang, Çin’in Filistin sorununda “adaletin yanında” olduğunu, çatışmanın başından beri gerilimin düşürülmesi ve sivillerin korunması, insani yardımların artırılması için çaba gösterdiğini, ikili görüşmelerde ve çok taraflı platformlarda barış için uzlaşma oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Çin’in kasım ayında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Wang, Konsey’in Çin’in dönem başkanlığında tüm tarafları uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka uymaya çağıran, çatışmalara insani ara verilmesi ve insani yardım koridorlarının oluşturmasını talep eden karara imza attığını kaydetti.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ateşkes, sivillerin korunması ve iki devletli çözümün uygulanmasına dair açık ve güçlü bir mesaj verdiğini, Çin bunu tamamıyla desteklediğini ifade eden Wang, şu değerlendirmede bulundu: “Arap ve İslam dünyasındaki kardeşlerimizle, çatışmanın durdurulması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil, kalıcı çözüm bulunması için çalışmaya hazırız.”

“Filistinlileri tamamen yok etmeyi umuyorlar”

Toplantıda söz alan Filistin Dışişleri Bakanı El-Maliki, İsrail’in Gazze’de Filistinlilere yönelik “barbarca suçlar işlediğini” belirtti. Maliki, “Suyu, elektriği ve diğer temel ihtiyaçları kestiler, hareket eden herkesi öldürdüler, insanları haklarından mahrum ettiler” dedi. İsrail’in Gazze’yi kuşattığını, Batı Şeria’daki toprakları ilhak ettiği ve Filistinlilere ırk ayrımcılığı uyguladığına işaret eden Maliki, “Gazze’deki kuşatma 7 Ekim’de değil, İsrail, 18 yıl önce Gazze’yi ‘dünyanın en büyük açık hapishanesine’ çevirmek istediğinde başladı” ifadesini kullandı. Maliki, İsrail’in yaptıklarının iki devletli çözümü ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin ve bağımsız devlet kurma hakkını ihlal ettiğini vurgulayarak, “İsrail, bunun ‘tüm savaşları’ sona erdirecek son savaş’ olduğunu savunuyor. Filistinlileri tamamen yok etmeyi umuyorlar” diye konuştu.

“İsrail’in Gazze’de hukuku çiğnemesini önlenmeli”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da heyetin ziyaretinde vermek istediğini mesajın, “acil ateşkesin sağlanması, katliamların durulması ve Gazze’ye insani yardım temin edilmesi” olduğunu belirtti. Gazze’deki çatışmanın kitlesel can kaybına yol açtığı ve durumun devam ettiğine dikkati çeken Bin Ferhan, “İnsani felaket kapımızda. Uluslararası toplum, sorumluluk göstererek İsrail’in Gazze’de hukuku ve insancıl hukuku çiğnemesini önlemeli” dedi.

Bin Ferhan, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar için Çin’i takdir ettiklerini, gerilim düşürülmesi için Çin ile çalışmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Olanları oturup seyretmek yerine harekete geçmek insani sorumluluğumuzdur” değerlendirmesini yaptı.​​​​​​​

AMERİKA

Arjantin ile Brezilya arasında yeni kriz

Yayınlanma

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Bolivya’da geçen hafta yaşanan darbe girişiminin sahte olduğuna dair şüphelerini savundu ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya yönelik hücumlarını, ismi açıklanmayan bir eleştirmene “aptal bir dinozor” diye hitap ettiği bir sosyal medya paylaşımıyla sürdürdü.

Milei’nin paylaşımı geniş çaplı bir kafa karışıklığına neden oldu çünkü Lula, ismiyle anılan tek kişiydi, “dinozor”un kimliği ise hiç belirtilmemişti. Milei’nin ofisi Lula iddialarını yalanladı fakat Milei’nin kime hakaret ettiğini söylemedi.

Yine de sosyal medya paylaşımında Milei, Lula’ya yönelik çeşitli eleştirilerini yineledi ve yaklaşan Brezilya ziyaretinden önce anlaşmazlığın tırmanmasına neden oldu.

Milei geçen yıl Arjantin’de yapılan seçimlerde Lula’yı hedef almış, Brezilyalı Lula da kendi kampanya ekibini Milei’nin rakibine yardım etmek üzere görevlendirmişti.

Milei, Lula’yı seçimlere müdahale etmek ve “tarihin en kirli kampanyasını” desteklemekle suçladı. Ayrıca Brezilyalı lideri “komünist” olarak nitelendiren Arjantinli, mevkidaşının başkanlığa dönmeden önce yolsuzluk suçlamasıyla hapse atıldığını belirtti.

Milei, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’ye karşı geçen hafta yapılan darbe girişiminin de “sahte” ve “hileli” bir ayaklanma olduğu yönündeki duruşunu yineleyen bir sosyal medya paylaşımında bu eleştirileri tekrarladı.

Milei, salı sabahı X’te yaptığı paylaşımda, “Bolivya’da yapılan sahtekarlık biliniyor ve mükemmel aptal bunu kabul etmek yerine beni eleştiriyor,” diyerek yine saldırdığı isimsiz “dinozora” gönderme yaptı.

Milei ve Lula, Brezilya ve Arjantin arasındaki ilişkilerin soğumasına yol açacak şekilde sürekli olarak kamuoyu önünde atışıyor.

Pazartesi günü Milei, Lula’nın siyasi rakibi eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile birlikte ABD’de her yıl düzenlenen Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nın bir uzantısı olan CPAC Brasil’in bu haftaki etkinliğine katılacağını açıkladı.

Eski başkanın oğullarından ve CPAC Brasil organizatörlerinden Eduardo Bolsonaro’ya göre Milei ve Bolsonaro, cumartesi ve pazar günleri gerçekleşecek olan etkinlik sırasında bir araya gelmeyi planlıyor.

Lula hükümeti paylaşımla ilgili yorum yapmayı reddetti. Lula, geçen hafta komşusundan özür dilemesini talep etmiş, fakat Milei’nin sözcüsü bu talebin yerine getirilmeyeceğini söylemişti.

Arce yönetimi de pazartesi günü Arjantin Büyükelçisi ile bir araya geldi ve Milei’nin başarısız darbe girişimiyle ilgili açıklamalarını “enerjik bir şekilde reddettiğini” söyledi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan, ABD’nin yardımıyla nükleer santral inşa edecek

Yayınlanma

Ermenistan Güvenlik Konseyi Başkanı Armen Grigoryan, ülkesinin ABD ile yeni bir nükleer enerji santralinin inşasını görüştüğünü belirtti.

Armenpress‘in aktardığına göre Grigoryan, sürecinin ‘esas aşamaya girdiğini’ belirtti.

Tarafların yasal çerçeveyi tartıştıklarını kaydeden Grigoryan, bu çerçeve olmadan inşaatın ilerlemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Yetkili, “Şu anda topun ABD tarafında olduğunu söyleyebilirim. ABD’deki iç prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz, bunun ardından çalışmaya başlayacağız,” ifadelerini kullandı.

Grigoryan, Erivan’ın uluslararası ortaklarla iktisadi ilişkilerini çeşitlendirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Geçen yılın mayıs ayında ABD’nin hem Ermenistan’da hem de diğer Avrasya ülkelerinde küçük modüler nükleer reaktörler inşa etme seçeneğini değerlendirdiği öğrenildi.

ABD hükümetinin Avrupa ve Avrasya’ya yönelik yardım programlarının koordinatörü Maria Longhi’ye göre bu, ‘ülkelerin hem Rusya hem de Çin’den daha fazla enerji bağımsızlığı elde etmeleri’ için gerekli.

Fyodor Lukyanov ile mülakat: Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi ve hatta belki de daha fazlası mümkün

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kremlin: Putin ile Erdoğan’ın ŞİÖ marjında bir araya gelmesi karşılıklı bir girişim

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Türkiye liderleri Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde bir araya gelmelerinin karşılıklı bir girişim olduğunu, heyetler arası formatta planlandığını, ancak ikili bir görüşme de olabileceğini duyurdu.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Peskov, yaptığı açıklamada “Bu [toplantı] karşılıklı bir girişimdi. Şimdiye kadar heyetlerle birlikte planlandı. Ancak genelde devlet başkanları görüşmeyi bire bire taşımaya karar verirler,” ifadesini kullandı.

Ayrıca Peskov, Putin’in olası Türkiye ziyaretinin bugünkü görüşmede ele alınabileceğini ve bu amaçla iki liderin programlarının koordine edildiğini de sözlerine ekledi.

Sözcü, genel olarak iki ülke arasında hala çözülmemiş meseleler olduğunu ancak ‘bunları çözme yönünde siyasi iradenin mevcut olduğunu’ dile getirdi.

Putin, ŞİÖ zirvesine katılacağı ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran’ın geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir’de de aralarında bulunduğu bir dizi ikili görüşme gerçekleştireceği Kazakistan’a bugün ulaştı.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English