Bizi Takip Edin

ASYA

Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları buluştu

Yayınlanma

Pazar günü Güney Kore’nin Bushan kentinde düzenlenen Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki üçlü dışişleri bakanları toplantısında üçlü liderler görüşmesi için gerekli koşulların yaratılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi toplantıda, Çin’in üçlü işbirliğinin yeniden başlatılmasını teşvik etmek için hem Güney Kore hem de Japonya ile çaba göstermeye istekli olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından pazar gecesi yapılan açıklamaya göre, üç taraf Çin, Japonya ve Güney Kore liderlerinin üçlü toplantısı için gerekli koşulların yaratılması ve hazırlıkların hızlandırılması konusunda mutabık kaldı.

Çinli uzmanlar dört yıl aradan sonra yapılacak toplantının sadece üç Asya ülkesi arasında üst düzey görüşmelerin önünü açmakla kalmayacağını, aynı zamanda bölgeye istikrar getireceğini ve küresel çalkantılardan kaynaklanan mevcut zorlukların olumsuz sonuçlarını telafi etmek için üç ülkenin işbirliğini güçlendireceğini düşünüyor.

‘Bölgedeki cepheleşmenin önüne geçelim’

Üçlü dışişleri bakanları toplantısına katılan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi de olan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, CGTN’nin aktardığına göre Wang, bu yıl Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki üçlü dışişleri bakanları toplantısının dört yıllık bir aradan sonra yeniden başladığını, yakın komşular olarak Çin’in komşularıyla dostluk ve işbirliği ilkelerine bağlı kalmaya devam edeceğini ve üçlü işbirliğinin yeniden başlamasını teşvik etmek için Güney Kore ve Japonya ile birlikte çalışacağını söyledi.

Wang, Asya-Pasifik bölgesinin önemli ülkeleri olarak üç ülkenin Asya-Pasifik bölgesinin barış ve kalkınması ile bölge halkının çıkarlarını temel alması, bölgesel işbirliğini derinleştirmesi, risk ve zorlukları ortaklaşa ele alması ve bölgesel barış ve refahı sürdürmesi gerektiğini söyledi. Üç ülkenin ideolojik çizgiler çizilmesine karşı çıkması ve bölgesel blok oluşumuna direnmesi gerektiğini vurguladı.

“Pekin, Tokyo ve Seul bölgesel barış ve güvenliği korumak için dengeleyici olarak hareket etmeli, ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir bir güvenlik konsepti uygulamalı ve farklılıkları ve anlaşmazlıkları diyalog ve barışçıl yollarla çözme konusunda ısrarcı olmalıdır” diyen Çinli diplomat, ayrıca ülkeler arasındaki sıcak nokta sorunlarının çözümü için “basınç tahliye vanaları” olarak hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Wang, Kore Yarımadasında devam eden gerginliğin hiçbir tarafın çıkarına olmadığını belirtti, “Acil görev, durumu soğutmak, diyaloğun yeniden başlatılması için gerekli koşulları yaratmak ve bunu başarmak için anlamlı adımlar atmaktır” dedi.

Wang üçlü toplantı öncesinde pazar günü Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve cumartesi günü de Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa ile görüşmelerde bulundu.

Wang, Park ile yaptığı görüşmede Çin ve Güney Kore’nin komşu ülkeler olduğunu ve bu gerçeğin asla değişmeyeceğini söyledi: “Her iki ülke de olumlu bir ilişkiden fayda sağlayabilirken, ilişkilerin bozulması halinde her iki taraf da zarar görecektir.”

Wang ayrıca, istikrarlı ve sorunsuz tedarik zincirlerini korumak ve ikili ekonomik ve ticari işbirliğinde daha fazla gelişmeyi teşvik etmek için her iki tarafın da ekonomik meseleleri siyasileştirme, teknolojik meseleleri araçsallaştırma ve ekonomik ve ticari meseleleri aşırı güvenlikleştirme eğilimine ortaklaşa direnmesi gerektiğini vurguladı.

Wang ve Park’ın Kore Yarımadasındaki durum hakkında görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Wang, Kamikawa ile yaptığı görüşmede, Çin ve Japonya’nın ikili ilişkileri doğru gelişme yolunda ilerletmek için iki ülke liderleri tarafından varılan mutabakatı ciddiyetle uygulamaları gerektiğini söyledi.

Kamikawa’ya her iki tarafın da birbirlerinin meşru kaygılarına saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Wang, “Japonya Tayvan sorununa ilişkin taahhütlerini yerine getirmeli, tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmalı ve Çin’in içişlerine karışmaktan kaçınmalıdır” dedi.

Japonya’nın Fukushima’nın nükleer kirlenmiş suyunu okyanusa boşaltmasının deniz güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendirdiğini kaydeden Wang, Çin’in “Japonya’nın sorumsuz eylemine karşı çıktığını” kaydetti.

Uzmanlar, üç ülkenin dışişleri bakanları arasındaki toplantının yakın gelecekte daha üst düzey üçlü toplantıların önünü açabileceğini belirtiyor. Uzmanlar ayrıca toplantının, Pekin, Tokyo ve Seul arasındaki mevcut görüş ayrılıklarının kontrol altına alınmasına ve üç ülkenin ortak çıkarlarının bulunduğu alanlarda işbirliğinin genişletilmesine yardımcı olacağı görüşünde.

Son toplantı 2019’da idi

Üç Kuzeydoğu Asya ülkesinin liderleri arasında 2019 yılında Çin’in Chengdu kentinde yapılan son toplantıdan bu yana üç ülke arasındaki bağlar yıpranmış durumda.

Tokyo ve Seul’ün ABD’nin bölgedeki Çin’i çevrelemeye yönelik stratejileri doğrultusunda hareket etmeleri Pekin’le bağları önemli ölçüde zedeledi.

Liaoning Sosyal Bilimler Akademisi’nde Kore Yarımadası uzmanı olan Lü Chao Global Times’a yaptığı açıklamada, Güney Kore ve Japonya’nın Çin ile ilişkilerini düzeltmeye istekli olmalarının tek nedeninin Çin ile işbirliği yapma ihtimalinin ulusal çıkarlarına uygun olması değil, aynı zamanda bu ayın başlarında iki ülke liderleri arasında San Francisco’da yapılan zirvenin ardından Çin-ABD ilişkilerinin ısınmasının Seul ve Tokyo’yu ellerini uzatmaya itmesi olduğunu söyledi.

AP’nin haberine göre Kamikawa cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplum büyük zorluklar ve değişimlerle karşı karşıya olduğu tarihi bir dönüm noktasında olduğundan, Japonya-Çin-Güney Kore işbirliğinin stratejik önemini tartışmayı umuyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşen ve Downing Street Anlaşmasını imzalayan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Çin’in Tayvan ve Güney Çin Denizi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning cuma günü yaptığı açıklamada “Çin, ilgili tarafları Çin’in temel ve büyük endişelerini taşıyan konularda sorumsuzca yorum yapmaktan vazgeçmeye ve söyledikleri ya da yaptıkları konusunda çok ihtiyatlı olmaya çağırıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Lü, ABD’ye benzer şekilde Japonya ve Güney Kore’nin de Çin ile işbirliğinden bahsederken Çin’in temel çıkarlarına saygısızlık etme eğiliminde olduklarını ve bunun da üç ülkenin işbirliği yapmasının önünde engel oluşturduğunu söyledi. Lü, Çin’in işbirliğini genişletmek için Japonya ve Güney Kore ile yarı yolda buluşmaya istekli olduğunu, ancak aynı zamanda Çin’e yönelik herhangi bir tek taraflı baskıya ve Çin’in temel çıkarlarına aykırı saygısız söz ve davranışlara karşılık vermekten de çekinmeyeceğini belirtti.

Lü, “Üç ülkenin işbirliğini derinleştirmede ivme kazanması için hem Tokyo hem de Seul’den daha fazla eylem, daha fazla samimiyet görmemiz gerekiyor” dedi.

ASYA

Japon Ishiba, Trump’ın oto tarifelerinden muafiyet talep edecek

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın otomobil ithalatına gümrük vergisi getirme planından duyduğu endişeyi dile getirerek Japonya için muafiyet talep etme niyetini vurguladı.

Ishiba bir parlamento toplantısında yaptığı konuşmada Japonya’nın “diğer ülkelerden farklı olduğunu çünkü ABD’de istihdam yaratılmasına ve insanların günlük yaşamlarına katkıda bulunduğunu” söyledi ve Asya ülkesinin son beş yılda ABD’deki en büyük yatırımcı olduğunu belirtti.

Ishiba, Trump’ın eleştirdiği tarife dışı engelleri sorguladı, “Tüketici güvenliği önlemlerinin engel olarak sayılması garip,” dedi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Japonya’nın pozisyonlarının geçerliliğini kanıtlamaya devam edeceğiz.”

Nippon Steel şirketinin United States (U.S.) Steel şirketini satın alma planıyla ilgili olarak Ishiba, Japon tarafının ABD’li şirketi tamamen satın almak yerine ona yatırım yapma planını değiştirmesi halinde bile kar çizgisinin düşeceğine inanmadığını söyledi.

Ishiba ayrıca, Biden yönetiminin Nippon Steel’in U.S. Steel’i satın almasını engelleme kararının “haksız bir siyasi müdahale” olduğunu vurguladı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi Jinping Çin’in teknoloji devleriyle buluştu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, özel sektörü yeniden canlandırmak ve daha güçlü bir ekonomik büyüme sağlamak için pazartesi günü aralarında Alibaba’dan Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin önde gelen girişimcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, Başbakan Li Qiang, Çin’in en üst düzey siyasi danışma organı başkanı Wang Huning ve Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang da hazır bulundu.

Analistler, Xi’nin pazartesi günkü forumda “önemli bir konuşma” yapmasının, Pekin’in özel sektöre yönelik daha olumlu bir eğilim sergileme arzusunu simgelediğini söyledi.

Hong Kong’daki Asya Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği’nde konuşan Tsinghua Üniversitesi’nden finans profesörü Zhang Xiaoyan, “Toplantının amacı [özel sektöre] ‘Sizi desteklemek istiyoruz, teknoloji inovasyonunu ve tüketimini artırmanıza ihtiyacımız var’ demek” dedi.

Hükümetin Çinli şirketlere “güven aşılamak” istediğini de sözlerine ekledi.

Pekin, jeopolitik gerilimlerin ve iç ekonomik baskıların arasında, Çin’deki iş ortamını iyileştirmek ve ekonomik büyümeyi güçlendirmek için çalışıyor.

Pekin merkezli bir politika araştırma merkezi olan Trivium, toplantıyı “yüksek riskli” bir mesele olarak nitelendirdi.

Firma yayınladığı bir raporda, “Xi katılımcıları ve piyasaları artık iş dünyası yanlısı olduğuna ikna edebilirse, ekonomiyi daha iyi bir yörüngeye oturtmak için uzun bir yol kat edecektir” dedi. “Ancak Xi sempozyumu özel şirketlerin devletin iradesiyle geliştiğini vurgulamak için kullanırsa, bu durum duyarlılığı daha da azaltabilir” diye ekledi.

Pazartesi günkü toplantıda hazır bulunan diğer önemli teknoloji yöneticileri arasında önde gelen pil üreticisi CATL’nin kurucusu ve başkanı Robin Zeng ve Meituan’ın patronu Wang Xing de yer aldı. Devlet medyasının yayınlarına göre Huawei kurucusu Ren Zhengfei ve Xiaomi başkanı Lei Jun üst düzey yetkililere hitap etti.

Tencent başkanı Pony Ma ve elektrikli araç üreticisi BYD’nin başkanı Wang Chuanfu ve robotik grubu Unitree’nin kurucusu Wang Xingxing de hazır bulundu.

Çin’in yavaşlayan ekonomik büyümesi özel sektör üzerinde baskı yaratırken, yöneticiler yolsuzluk iddiaları ve yerel yetkililer tarafından yapılan gözaltılar nedeniyle yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Xi geçmişte iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantılarda vergi indirimleri ve devlet teşebbüsleriyle eşit bir oyun alanı vaat etmişti.

Çin’in özel yatırımları 2024 yılında bir önceki yıla göre %0,1 düştü. Toplam sabit varlık yatırımı içindeki oranı 2019 sonunda yüzde 56,42 iken geçen yılın sonunda yüzde 50,08’e düştü.

Ancak, DeepSeek adlı start-up’ın öncü yapay zeka modellerinin ortaya çıkması, Çin teknolojisine olan ilginin yenilenmesine yardımcı oldu ve ülkenin teknoloji hisseleri için piyasayı ateşledi.

Hong Kong’da listelenen en iyi 30 teknoloji şirketinin bir ölçütü olan Hang Seng Tech endeksi, yatırımcıların DeepSeek’in atılımına ve Pekin’in teknoloji sektörüne yönelik olumlu mesajlarına yanıt vermesiyle yıl başından bu yana yüzde 24 artış gösterdi.

Özel düşünce kuruluşu China Enterprise Institute’un kıdemli araştırmacılarından Tang Dajie, “Bu sempozyumun teması, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bilimsel ve teknolojik inovasyonun güçlendirilmesi ve özel teşebbüslerin güveninin yeniden tesis edilmesidir,” dedi.

ABD ile yeni bir ticaret savaşı kaçınılmaz görünürken bu başarı öyküleri daha da önem kazandı. Trump’ın bu ayın başlarında tüm Çin ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi getirmesinin ardından Pekin, belirli ürünlere yüzde 10 ila 15 gümrük vergisi ve kritik minerallere daha fazla ihracat kontrolü getirerek misilleme yaptı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, Jack Ma ve diğer Çinli iş liderlerinin katılacağı sempozyuma başkanlık edecek

Yayınlanma

Toplantı hakkında bilgi sahibi üç kişi Reuters’a, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önümüzdeki hafta özel sektör duyarlılığını artırmak için aralarında Alibaba kurucu ortağı Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin iş dünyası liderlerinin katılacağı bir sempozyuma başkanlık etmeyi planladığını söyledi.

Xi, özel sektörle ilgili sempozyumlara nadiren başkanlık ediyor ve bu etkinlik, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ile tırmanan gerilimden iç ekonomideki büyümenin yavaşlamasına kadar Çin’in iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukların ortasında “güven verme” amacı taşıyor.

İki kaynak, girişimcilerin çoğunun teknoloji sektöründen olacağını ve Xi’nin onları Çin-ABD teknoloji savaşının yoğunlaştığı bir ortamda işlerini yurtiçinde ve yurtdışında büyütmeye teşvik etmesinin beklendiğini söyledi.

Reuters’a göre sempozyum muhtemelen pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İki kaynak, teknoloji devi Tencent’in CEO’su Pony Ma’nın da sempozyuma katılacağını söyledi. Bir kaynak, akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun’un yanı sıra robotik şirketi Yushu Technology’nin kurucusu Wang Xingxing’in de katılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

İki kaynağa göre bir Huawei Technologies yöneticisinin de katılması bekleniyor.

Bloomberg News, DeepSeek kurucusu Liang Wenfeng’in de katılacağını bildirdi. Yapay zeka girişimi, Batılı rakiplerinin çok altında bir maliyetle geliştirdiğini söylediği modellerle teknoloji dünyasını sarsmıştı.

DeepSeek’in kurucusu Liang’ın katılımı, start-up’ın küresel yapay zeka endüstrisinde yeni keşfedilen statüsünü daha da parlatacak. Geçtiğimiz ay Başbakan Li Qiang’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda bir konuşma yapmıştı.

Xi uzun zamandır Çin’in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguluyor ve ülkenin ekonomik kalkınmayı yönlendirmek için yapay zekayı kullanmasını istiyor. Washington çipler üzerinde uyguladığı ihracat kontrolleri ile bu çabayı engellemeye çalışıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English