Bizi Takip Edin

ASYA

Çin, Japonya ve Güney Kore yıllar sonra yeniden üçlü zirve yapacak

Yayınlanma

Japonya, Çin ve Güney Kore yaklaşık dört buçuk yıl sonra ilk üçlü zirvelerini 26-27 Mayıs tarihlerinde Seul’de gerçekleştirecek. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Çin Başbakanı Li Qiang ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un bölgede istikrar ve refahı teşvik etmeyi amaçlayan bir dizi konuyu ele alması bekleniyor.

Aralık 2019’da Çin’in merkezi Chengdu kentinde düzenlenen bu türden son toplantıya farklı liderler katılmıştı: merhum Japonya Başbakanı Shinzo Abe, merhum Çin Başbakanı Li Keqiang ve eski Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in.

Chengdu zirvesinden bir yıl önce, 2018’de Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yumuşama başlamıştı ve Pyongyang ile anlaşmazlık yaşayan Japonya, Seul ile giderek daha fazla anlaşmazlığa düşmüştü. Seul ayrıca Japonya’nın Güney Kore’ye ihracat üzerindeki kontrolleri sıkılaştırma kararına da şiddetle karşı çıkmıştı. Japon hükümeti, bir Güney Kore mahkemesinin Japon şirketlerinin Koreli savaş zamanı işçilerine tazminat ödemesine hükmetmesinin ardından bu kısıtlamaları uygulamaya koymuştu. İhracat kısıtlamaları mahkeme kararına misilleme olarak görülmüş ve Güney Kore’de “Japonya’ya Hayır” boykot hareketini başlatmıştı.

2019’da Chengdu’da ise üç lider sadece Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabalarda işbirliği yapma konusunda genel bir politika üzerinde anlaşabilmişti. Somut başka anlaşmalar olmadı. O tarihten bu yana da bir daha üçlü zirve yapılmadı.

Değişen atmosfer

Şimdiki atmosferde ise Japonya ve Güney Kore ABD’nin teşvikiyle tarihi anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak ilişkilerini yeni bir seviyeye taşıdılar. Hatta geçen sene ağustos ayında ABD Başkanı Biden ev sahipliğinde Camp David’de üç ülke zirve düzenleyerek üçlü güvenlik işbirliği kararı aldı. O zamandan beri Japonya ve Güney Kore ABD ile birlikte Asya-Pasifik’te Çin’e karşı konumlanırken, askeri işbirliğini de geliştirdiler. Güney Kore ve Kuzey Kore ise normalleşmeyi geride bırakarak yeniden düşman konumuna geldi.

Pekin, Japonya, ABD ve Güney Kore’nin açıkça Çin’i hedef alan güvenlik politikalarından memnun olmadığını belirterek uzun süre üçlü zirve çağrılarına yanıt vermedi. Ancak geçtiğimiz kasım ayında tutumunu değiştiren Pekin,  o ay Güney Kore’nin Busan kentinde Japonya ve Güney Kore ile bir dışişleri bakanları toplantısı yapmayı kabul etti.

Üç farklı ajanda

Pekin’in üçlü zirveyi Tokyo ve Seul’un ABD teşvikiyle tamamen kendisine karşı konumlanmasını önlemek için değerlendirmesi bekleniyor.

Güney Kore’nin de Çin’e yönelik politikasını düzenlemek için sebepleri var. Son genel seçimlerde önemli bir gerileme yaşayan Yoon hükümeti, ABD ve Japonya ile yakın güvenlik bağlarını sürdürürken Çin ile ilişkileri geliştirmeye çalışacaktır.

Ocak ayından bu yana Güney Kore Dışişleri Bakanı olan Cho Tae-yul, Japonya’da geniş kişisel bağlantıları olan selefi Park Jin’e kıyasla Japonya ile diplomasiye duygusal olarak daha az yatırım yapmış bir isim olarak görülüyor. Cho, mevcut görevine adaylığı sırasında Güney Kore’nin Çin ile ilişkilerinin önemini vurgulamış ve bunların ABD ile olan ittifakı kadar hayati olduğunu söylemişti.

Pekin, ABD, Japonya ve Güney Kore arasındaki güvenlik bağlarını koparmanın zor olmasına rağmen, bir zirve olasılığını gündeme getirerek Asyalı komşularının dikkatini çekebileceğine inanıyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 13 Mayıs’ta Pekin’de düzenlenen Çin-Güney Kore dışişleri bakanları toplantısında Cho’yu, Güney Kore’nin ABD ve Japonya ile Çin’i çevrelemeye yönelik olarak gördüğü güvenlik işbirliği konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Kasım ayındaki dışişleri bakanları toplantısında “erken bir tarihte” üçlü bir zirve yapmayı kabul ettikten sonra Pekin’in, zamanlamanın kendisine uygun olması için manevra yaptığı düşünülüyor.

Pekin iki nedenden ötürü mayıs sonunda bir zirve yapılmasını istiyordu: Birincisi, Tayvan’ın ayrılıkçı lideri Lai Ching-te’nin 20 Mayıs’taki yemin töreninin hemen ardından gerçekleşecek olması. İkinci olarak Çin, toplantıyı Güney Kore’de 10 Nisan’da yapılacak genel seçimler sonrasına ertelemek istedi. Yoon yönetimi ise, bazı diplomatik puanlar kazanmak ve muhalefetin Çin politikasına yönelik eleştirilerini savuşturmak için zirveyi oylamadan önce yapmayı umuyordu.

Öte yandan Japonya ise Kuzey Kore ile yaşadığı gerginlikler devam ederken, hem Pyongyang’ın hem de Rusya’nın etkisine karşı Çin’le aktif bir diyaloğa girmeyi “faydalı” görüyor. Kishida Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u kendisiyle görüşmeye çağırdı ancak Pyongyang bunu reddetti. Japonya bu konuda Çin’den yardım almak istiyor.

Uzmanlara göre ise, önümüzdeki zirvede tarafların kendi planlarını işletebilmeleri pek mümkün görünmüyor.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English