Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Donald Trump Jr’dan Grönland’a sürpriz ziyaret

Yayınlanma

Donald Trump Jr, babasının adanın “sahipliğine” olan ilgisinin arttığı bir dönemde ve Danimarka’ya bağlı özerk bölgenin liderinin bağımsızlık için bastırmasından günler sonra Grönland’a gitti.

Grönland Dışişleri Departmanı Başkanı Mininnguaq Kleist, Danimarka devlet radyosu DR’ye yaptığı açıklamada Trump Jr’ın ziyaretinin şahsi bir ziyaret olduğunu ve Grönland hükümetiyle bir görüşme konusunda herhangi bir talepte bulunulmadığını söyledi.

Fakat Grönland siyasetinden bir kaynak Euractiv’e yaptığı açıklamada Trump Jr’ın sosyal demokrat parti başkanı Erik Jensen ile görüşeceğini söyledi. Jensen Grönland hükümetinde maliye ve vergi bakanı olarak görev yapıyor.

Grönland başbakanı Múte Egede’nin ofisi yorum talebine yanıt vermedi. Egede’nin resmi takviminde Trump Jr ile herhangi bir görüşme görünmüyor, fakat kaynak ikili arasında bir görüşmenin mümkün olduğunu söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Euractiv’e yaptığı açıklamada, “Bu resmi bir ABD ziyareti değil,” dedi.

Trump, Panama’dan sonra Grönland’a göz dikti

Egede son günlerde Danimarka’dan bağımsızlık söylemini güçlendirdi. Yıllık yeni yıl konuşmasında Grönland’ın diğer ülkelerle “sömürgeciliğin prangaları olarak tanımlayabileceğimiz işbirliğinin önündeki engelleri kaldırmak” için çalışması gerektiğini söyledi.

Egede’nin partisinin ve Danimarka Parlamentosunun Grönlandlı üyesi Aaja Chemnitz, ziyareti sosyal medya üzerinden değerlendirerek Donald Trump’a hayır demekte “daha iyi olmak gerektiğini” yazdı ve “Trump’ın imparatorluğunu ülkemizi de kapsayacak şekilde genişletme hayallerinin bir piyonu olmak istemiyorum,” dedi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, yeniden seçilmesinden bu yana Grönland’a “sahip olma ve kontrol etme” isteğini dile getirdi.

AB’den Trump’ın Grönland açıklamalarına ilk tepki: Yorum yok

Grönland hükümeti, Trump’ın adayı satın alma tekliflerini 2019’da ve geçen yıl olmak üzere iki kez reddetti ve Egede, “Grönland bizimdir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız,” dedi.

Maden, petrol ve doğal gaz kaynaklarının zenginliğine rağmen, Grönland’ın ekonomisi büyük ölçüde balıkçılığa ve Danimarka’dan gelen yıllık hibelere bağlı olarak kırılgan olmaya devam ediyor.

Bölgede ayrıca bir Amerikan üssü bulunuyor.

Danimarka Grönland’ın güvenliği için milyarlarca dolar yatırım yapacak

DİPLOMASİ

Çin’in yeni Fransa Büyükelçisi ilişkilerde ‘daha fazla ilerleme’ sözü verdi

Yayınlanma

Çin, Lu Shaye’nin yerine Kuzey Afrika ve Avrupa işlerinde deneyimli bir diplomatı Fransa Büyükelçisi olarak atadı.
Deng Li, salı günü Fransız protokol şefi Frederic Pied’e güven mektubunu sunarak görevine başladı.

“Çin-Fransa ilişkilerinin sağlam bir temeli ve geniş perspektifleri var. İkili ilişkilerin daha da ilerlemesine katkıda bulunmak için Fransız tarafıyla birlikte çalışmaya kararlıyım” dedi.

Aynı zamanda Monako Büyükelçisi olarak da görev yapacak olan Deng’in ataması, Fransa’nın yeni Başbakanı Francois Bayrou’nun konyak ihracatı konusundaki ticari anlaşmazlıkta ilerleme sağlamak amacıyla Çin’e yapacağı ziyaret öncesinde gerçekleşti.

Duyuru Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından pazartesi günü Fransız büyükelçileriyle yapılan yıllık bir konferansta yapıldı. Reuters’e göre Macron, Bayron’un seyahatinin tarihini açıklamadı.

60 yaşındaki Deng, 2021 yılından bu yana dışişleri bakan yardımcılığı görevini yürütüyordu. Deng bundan önce 2015-2020 yılları arasında Türkiye Büyükelçisi ve Batı Asya ve Kuzey Afrika İşleri Daire Başkanı olarak görev yapmıştı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Paşinyan, Aliyev’in açıklamalarına yanıt verdi

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in söylemlerine rağmen Ermenistan’ın barış stratejisine bağlı kalacağını belirtti. Paşinyan, ulaşım projeleri ve sınır güvenliği mekanizmaları gibi somut tekliflerle barış anlaşmasının tamamlanması için Azerbaycan’ın olumlu yanıtını beklediklerini dile getirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın son dönemdeki açıklamalarıyla bölgesel gerilimi tırmandıracağını iddia ederek Erivan’ın barış arayışını sürdürme kararlı olduğunu dile getirdi.

Devlet haber ajansı Armenpress‘e mülakat veren Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Ermenistan’ı “faşist bir devlet” olarak nitelediği açıklamalarına yanıt verdi.

“Belki de Bakü, bölgede tırmanışa zemin hazırlamak için ‘meşruiyet’ oluşturmaya çalışıyor,” diyen Paşinyan, “Biz bu yola girmeyeceğiz ve barış stratejisine bağlı kalmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Başbakan Paşinyan, sınırların belirlenmesi, bir barış anlaşmasının nihayete erdirilmesi, “Barışın Kavşağı” isimli ulaşım projesinin uygulanması ve önceki çatışmalarda kaybolan kişilerin akıbetinin belirlenmesi gibi insani meselelerin çözümüne odaklanmayı sürdüreceklerini belirtti.

Paşinyan, her iki ülkenin birbirine yönelik olumsuz algılarını kabul etmesi ve ele alması gerektiğini ifade etti.

“Bu karşılıklı algılar, yıllar boyunca süregelen çatışmalara yol açtı,” diyen Paşinyan, “Barış gündemi, bu algıların tartışılmasını ve ele alınmasını içeriyor,” değerlendirmesini yaptı.

Paşinyan, barış anlaşmasının taslak metninde kalan iki maddelik anlaşmazlık için çözüm önerileri sunduklarını ve Azerbaycan’ın olumlu yanıt vermesi hâlinde anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Ayrıca, Aliyev’in Ermenistan üzerinden bir “koridor” talebine karşılık, Ermenistan’ın kendi “Barışın Kavşağı” projesini önerdiğini belirtti. Bu proje, Azerbaycan’ın farklı bölgeleri arasında Ermenistan üzerinden geçişlere izin verecek ulaşım bağlantılarının yanı sıra, Ermenistan’ın Azerbaycan üzerinden kendi bağlantılarını oluşturmasını içeriyor.

“Yerash-Sadarak-Ordubad-Meğri-Zengezan demiryolunun açılması konusunda Azerbaycan’a çok somut bir teklif sunduk,” ifadesini kullanan Paşinyan, “Bu sadece bir teklif değil, somut sorunlara somut bir çözümdür,” şeklinde konuştu.

Paşinyan, Azerbaycan’ın Ermenistan’daki askerî reformlara ilişkin endişelerine yanıt vererek, ülkesinin savunma kapasitesini koruma hakkını dile getirdi.

Başbakan, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin askerî reform gündeminde tek bir gayri resmi unsur bile yoktur. Kimse Ermenistan Cumhuriyeti’nin savunulabilir bir orduya sahip olma hakkını sorgulayamaz,” dedi.

Askerî yığınağa ilişkin karşılıklı endişelerin giderilmesi amacıyla bir ikili silah kontrol mekanizması kurulmasını önerdiklerini belirten Paşinyan, bu teklifin Bakü’nün yanıtını beklediğini söyledi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ateşkes ihlalleriyle ilgili suçlamalara da değinen Paşinyan, iki ülkenin bu iddiaları araştırması için ortak bir mekanizma kurulmasını önerdiklerini ancak bu girişimin de Azerbaycan tarafından yanıt beklediğini ifade etti.

Paşinyan, iki ülkenin sınır belirleme komisyonlarının ocak ayında bir araya geleceğini doğruladı. “2024’teki sınır belirleme konusundaki olumlu deneyimin, sakin ve çalışmaya odaklı bir ortamda geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Biz böyle bir çalışma için hazırız,” diye ekledi.

Azerbaycan ve Ermenistan sınır görüşmelerinde yeni tur planlıyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

AB’den Trump’a Grönland tepkileri

Yayınlanma

Donald Trump’ın Grönland’ı askeri yöntemleri de dışlamadan ABD’ye bağlamak istediğini bir kez daha söylemesi, AB içinde rahatsızlığa neden oldu.

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, AB üyesi olmamakla birlikte “AB’ye bağlı Denizaşırı Bölge” olarak sınıflandırılıyor ve mineral zengini bu dev adada yaşayan yaklaşık 57.000 kişiden sadece 2.000’i Danimarkalı değil, yani nüfusun çoğunluğu AB vatandaşlarından oluşuyor.

Danimarka, Grönland’ın 1985 yılında yapılan referandumla AB’den ayrılmasına rağmen Grönland’ın dış ve güvenlik politikasının kontrolünü elinde tutuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Donald Trump’ın Grönland’ı güç kullanarak ele geçirme ihtimalini reddetmemesinin ardından, AB’nin hiçbir ülkenin “egemen sınırlarına saldırmasına” izin vermeyeceğini söyledi.

France Inter radyosuna konuşan Barrot’a, ABD’nin Danimarka topraklarını işgal etme ihtimali soruldu. Barrot buna yanıt olarak, “Avrupa Birliği’nin dünyadaki diğer ulusların, kim olurlarsa olsunlar, hatta Rusya’dan başlayarak söyleyebilirim, egemenlik sınırlarına saldırmasına izin vermesi söz konusu olamaz. Biz güçlü bir kıtayız, kendimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor,” dedi.

Fransız bakan, Trump’ın Grönland’ı işgal etmesini beklemediğini fakat Avrupa’nın daha güvensiz bir dünyaya karşı “uyanması” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Barrot, Grönland, Kanada ya da Panama Kanalına yönelik “emperyalist” eylemlerin “Amerikan halkı tarafından çok kötü karşılanacağına” inandığını da söyledi.

AB’den Trump’ın Grönland açıklamalarına ilk tepki: Yorum yok

“Grönland, Grönlandılarındır”

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın devasa Arktik adasını satın alma saplantısına cevaben, “Grönland’ın, satılık olmadığını açıkça belirttiğini” söyledi.

Frederiksen, Grönland Başbakanı Múte Egede’nin “Grönland halkı arasında Grönland’ın satılık olmadığı ve gelecekte de olmayacağı konusunda büyük bir destek olduğu konusunda çok ama çok net olduğunu” söyledi.

Frederiksen Danimarka yayın kuruluşu TV 2’ye verdiği mülakatta, “Bir yandan Amerika’nın Grönland’a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyorum. Fakatk elbette bunun, geleceklerinin ne olacağına Grönlandlıların karar vereceği bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir,” dedi.

2019’da Trump’ın adayı satın alma teklifini “saçma” olarak nitelendiren Frederiksen, kendi geleceklerine karar vermenin Grönlandlılara bağlı olduğunu söyledi ve adada büyüyen bağımsızlık hareketini “meşru” olarak nitelendirdi.

Başbakan, “Birçok Grönlandlı arasında bağımsızlık yönünde güçlü bir istek olduğunu görebiliyorum. Bu meşrudur ve bu nedenle Grönland’ın geleceğinin [Grönland’ın başkenti] Nuuk’ta şekillenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.

Danimarka ile 2009 yılında yapılan bir anlaşma uyarınca Grönland başarılı bir referandumdan sonra bağımsızlığını ilan edebilir.

Grönland lideri Egede’nin yeni yıl konuşması sırasında ima ettiği üzere bu referandum adanın nisan ayında yapılacak parlamento seçimleriyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilir.

Trump’ın basın toplantısı: İzolasyonizme eşlik eden yayılmacılık

AB ülkeleri Trump’a “toplu cevap” için istişare turunda

Financial Times’a (FT) konuşan ve son günlerde ulusal başkentler arasındaki görüşmelere katılan üst düzey bir blok yetkilisi, AB liderlerinin “Trump’ın yorumlarından derinden rahatsız olduklarını” söyledi.

Yetkililer, Trump’ın oğlunun salı günü Grönland’a yaptığı ziyaretin, seçilmiş başkanın sözlerini artık daha ciddiye alan yetkilileri ürküttüğünü de sözlerine eklediler.

“Her gün [Trump’tan] yeni bir endişe duyuyoruz,” diyen üst düzey AB yetkilisi, blok liderlerinin toplu olarak en iyi nasıl karşılık verileceği konusunda sürekli temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Trump, Panama’dan sonra Grönland’a göz dikti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English