Bizi Takip Edin

AVRUPA

Fransız çiftçilerin Paris kuşatması başladı

Yayınlanma

Fransa’da protestocu çiftçiler, 30 Ocak (salı) boyunca Paris’i trafiğe kapatacak barikatlarla kuşatmaya hazırlanıyor.

Fransa’nın başkentine giden otoyolları kapatmak için yüzlerce kereste traktörü ve saman balyası yığınları kullanarak hükümet ile karşı karşıya gelmeyi planlayan çiftçiler, daha fazla taviz elde etmek için pazartesi günü traktör, römork ve hatta biçerdöver konvoylarını anayollara konuşlandırdılar.

Bazı protestocular, hükümetin taviz vermemesi durumunda barikatlarda kalmak için yiyecek, su ve çadırlarla geldi.

‘Sonumuz sizin için kıtlık anlamına gelir’

France 24’e konuşan 52 yaşındaki organik meyve bahçeleri çiftçisi Christophe Rossignol, “Fransız tarımını savunmaya geldik. Krizden krize gidiyoruz,” derken bazı araçlar, ‘Çiftçi olmadan gıda olmaz’ ve ‘Sonumuz sizin için kıtlık anlamına gelir’ yazılı pankartlar taşıdı.

Protestocular, ‘çiftliklere nadiren gitmek’ ve ayakkabılarını nadiren kirletmekle’ suçladıkları bakanlar tarafından görmezden gelindiklerini hissettiklerini söylüyorlar.

Fransız çiftçiler ‘Paris’i kuşatmayı’ planlıyor

Hükümetten Paris’e polis yığınağı

Hükümet, protestocuların başkente girme çabalarını durdurmak için çoğu Paris bölgesinde olmak üzere 15.000 polis memurunun konuşlandırıldığını duyurdu. Subaylar ve zırhlı araçlar da Paris’in taze gıda malzemeleri merkezi olan Rungis pazarında konuşlandırıldı.

Paris bölgesi trafik yetkilileri, şehrin ana uluslararası havaalanının hemen kuzeyindeki A1 otoyolunda, başkentin doğusundaki Disneyland tema parkının yakınındaki A4’te ve genellikle yoğun olan diğer otoyollarda tıkanıklıklar olduğunu bildirdi.

FNSEA tarım sendikası başkanı Arnaud Rousseau, RTL radyosuna verdiği demeçte, “Amacımız Fransız halkını rahatsız etmek ya da hayatını mahvetmek değil. Amacımız, krize hızla çözüm bulması için hükümete baskı yapmak,” dedi.

Eylemler Belçika’ya da sıçradı

Komşu Belçika’daki çiftçiler de başkent Brüksel dahil olmak üzere bazı ana yollara ulaşan trafiği durdurmak için barikatlar kurdular. Protestoların çoğu ülkenin Fransızca konuşulan bölgesinde gerçekleşiyor.

Belçika’nın batısındaki Tournai’den bir çiftçi olan Clémente Glorieux, tarım üreticilerinin ‘bıktığını’ söyledi ve “Bir noktada, ister idari ister finansal olsun, bize kurallar ve kısıtlamalar dayatılır. Bu bir süredir zararlı, bu yüzden kendimize geleceğimiz hakkında sorular sormaya başlıyoruz,” dedi.

Glorieux ve Paris çevresindeki barikatlardaki çiftçiler, AB’nin 27 ülkesinden liderlerin Ukrayna’ya mali desteğe odaklanan bir zirve için Brüksel’de bir araya geleceği perşembe gününe kadar protestolara devam etmeyi hedeflediklerini söylediler.

Paris bölgesinden çiftçi ve protestocu Jean-Baptiste Benoit, “Yemek için ihtiyacımız olan her şeye, mangallara ve kendimizi rüzgardan korumak için bir saman duvarına sahibiz. Ekipmanımız var ve sağ salim yerleşiyoruz!” dedi.

Avrupa çapında çiftçi isyanı büyüyor

Taksi şoförlerinden çiftçilere destek

Fransız çiftçiler, mahsul yetiştirmek ve hayvan beslemek için gübre, enerji ve diğer girdiler için daha yüksek fiyatların gelirlerini tükettiğini vurguluyorlar.

Protestocular ayrıca, Fransa’nın büyük ölçüde sübvanse edilen tarım sektörünün aşırı regüle edildiğini ve tarım üreticilerinin daha düşük maliyetler ve daha az kısıtlamayla karşı karşıya kaldığı ülkelerden yapılan gıda ithalatından zarar gördüğünü savunuyorlar.

FNSEA lideri Rousseau, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Avrupa’ya artan ihracatlarının Avrupalı meslektaşları için ‘savunulamaz’ olduğunu söyleyerek, Ukraynalı şeker üreticilerini örnek verdi.

Öte yandan ülkenin diğer bölgelerinde çiftçilere destek eylemleri de düzenleniyor. Taksi şoförleri, araç yavaşlatma gösterileri ile protestolara dahil olurken, Fransız yetkililer, halkın ‘mümkünse toplu taşıma araçlarına geçmelerini’ tavsiye etti.

Fransa’nın Mercosur endişe sürüyor

Bugün Gabriel Attal hükümetinin, geçen hafta açıklanan önlemlerin gıda üretiminin daha kazançlı, daha kolay ve daha adil olması gerektiği yönündeki taleplerinin gerisinde kalmasının ardından, çiftçi sendikalarıyla yapılan müzakerelerle birlikte bugün yeni önlemler açıklaması bekleniyor.

Attal, geçen cuma günü yaptığı açıklamada, AB ile Latin Amerika ticaret bloğu Mercosur arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına itirazlarının sürdüğünü söylemişti. Özellikle Fransız ve İrlandalı tarımcılar, anlaşma ile birlikte Avrupa pazarının Latin Amerika ülkelerinden gelen ucuz gıda ürünlerine açılmasından endişe ediyor.

Ulusal Birlik’ten hükümete: Yeşil Mutabakat’tan ayrılın

Öte yandan Ulusal Birlik (RN) başkanı ve RN’nin AP seçimlerinde liste başı Jordan Bardella, pazartesi sabahı RMC’ye verdiği röportajda “Başbakan Gabriel Attal’ın Yeşil Mutabakat’tan vazgeçmesini bekliyorum,” dedi.

RN, daha önce, bu keskinlikte bir ‘Yeşil Mutabakat’tan ayrılma’ çağrısı yapmamıştı. Parti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeşil dönüşümde ‘düzenleyici bir duraklama’ çağrısını, ardından Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Avrupa Muhafazakarlârı ve Reformistleri (ECR) tarafından Avrupa Parlamentosu’nda talep edilen moratoryumu desteklemişti.

Avrupa Parlamentosu RN delegasyonu başkanı Jean-Paul Garraud, Pazartesi günü Euractiv Fransa‘ya verdiği demeçte, pratikte bunun, en azından Yeşil Mutabakat’ın halihazırda kabul edilmiş olan metinlerini ‘kınamak’ ve hükümetin ‘yaptığı hataları kamuoyu önünde kabul etmesini’ sağlamak anlamına geldiğini söyledi.

Bardella da ‘sorunun% 90’ının Brüksel’de’ olduğunu öne sürdü.

AVRUPA

Almanya İçişleri Bakanından “kurt işareti” açıklaması

Yayınlanma

Türkiye A Milli Futbol Takımını’nın Euro 2024 son 16 turunda Avusturya ile oynadığı maçta gol attıktan sonra “kurt işareti” yapan Merih Demiral’a Alman hükümetinden tepki geldi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser X üzerinden yaptığı açıklamada, “Türk aşırı sağcılarının sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonasının ırkçılık için bir platform olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın olayı soruşturmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz,” dedi.

Almanya’da Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’na (BvF) göre “kurt işareti/bozkurt” ile bilinen ideoloji “milliyetçi, anti-Semitik ve ırkçı aşırı sağcı bir ideolojiye dayanıyor” ve “Balkanlar’dan Çin’e kadar tüm Türk halklarını kapsayan büyük bir imparatorluk kurmayı hedefliyor.”

Öte yandan BvF,  “kurt selamı” vermenin “ülkücü” ideolojiye bağlılık anlamına gelmesine rağmen, “bu selamı veren her kişinin aşırı sağcı bir Türk olması gerekmediğini” yazıyor.

UEFA da Demiral’ın “uygunsuz davranşıları” nedeniyle soruşturma başlattığını açıkladı. UEFA’dan yapılan açıklamada, “Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır,” denildi.

Merih Demiral gol sevincinde “kurt işareti” yapmasına ilişkin, “İki gol attığım için çok mutluyum. Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum. Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye’de hepimiz Türk’üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim,” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Economist: Ukrayna’nın temerrüde düşmemek için bir ayı kaldı

Yayınlanma

Ukrayna ekonomisindeki gerileme savaşın ilk yılına kıyasla yavaşlamış olsa da ülkenin yurt dışından finansmana ihtiyacı var. The Economist, Ukrayna’nın uluslararası kreditörlerle yürüttüğü ve 1 Ağustos’a kadar tamamlanması beklenen müzakereleri ele alarak, ülkenin temerrüde düşebileceği uyarısını yaptı.

Rusya’nın askeri müdahalesinin başından bu yana, Ukrayna’nın devlet tahvillerini satın alan yabancı alacaklılar (yatırım fonları, bankalar ve hükümetler dahil) Ukraynalı yetkililerle mevcut borç ödemelerini yapmamalarına izin verecekleri konusunda anlaştı.

Ukrayna, borç yükümlülüklerini her zamanki gibi yerine getirecek olsaydı, bunu yapmak için her yıl GSYİH’sinin yüzde 15’ini harcamak zorunda kalacaktı. Dergiye göre bu ödemeler, savunmadan sonra hükümet harcamalarının en büyük ikinci kalemi haline gelecek.

Moratoryum 1 Ağustos’ta sona eriyor ve Ukraynalı yetkililer şu anda kreditörlerle görüşmelerini sürdürüyor.

Haziran ayı ortasında ülkenin Maliye Bakanı Sergey Marçenko henüz bir uzlaşmaya varılmadığını bildirmişti. Müzakerelerin ana konusu Ukrayna’nın yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki borç yükümlülüklerinin yeniden yapılandırılması.

Maliye Bakanlığı, kreditörlere borcun mevcut değerinin yüzde 60’ını, yani 2024-2027 yıllarında ödemesi gereken yaklaşık 12 milyar doları silmeyi teklif etti. Ülkenin tahvil sahipleri ise bu teklifi kabul etmedi ve borcun sadece yüzde 22’sini silmeye hazır olduklarını açıkladı.

Ukrayna’ya yönelik mali yardım programlarında aktif olarak yer alan önemli bir küresel finans kuruluşu olan Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkenin sunduğu şartlarda (yani borcunun yüzde 60’ının iptali ile) yeniden yapılandırma fikrini destekliyor.

IMF’nin mali yardım programı, Ukrayna’nın sıkı bütçe disiplinine uyması ve kamu borcunu azaltmaya çalışması gerektiğini ima ediyor; şu anda GSYİH’nin yüzde 90’ını aşan borç, IMF’nin planına göre 2033 yılına kadar yüzde 60’a düşürülmeli.

IMF, borç affının Ukrayna’nın ‘iki yakasını bir araya getirmesine’ yardımcı olacağına inanıyor. Özel kreditörler ise IMF ekonomistlerinin analizlerinin güncel olmadığını düşünerek bu konuda şüpheci davranıyor.

Borç affı konusunda şimdi bir anlaşmaya varılamazsa Ukrayna’nın önünde sadece iki seçenek kalacak. İlk seçenek, alacaklılardan borç ödemelerine ilişkin mevcut moratoryumun uzatılmasını talep etmek, ikinci seçenek ise temerrüde düşmek.

Dergi, kulağa ne kadar radikal gelirse gelsin, yeniden yapılandırma ile arasında büyük bir fark olmadığını söyledi; her iki senaryoda da alacaklılar herhangi bir ödeme görmeyecek.

Buna ek olarak, ülkeler genelde temerrüde düşmekten kaçınmaya çalışırlar, böylece finans piyasasına dönmeleri ve tahvillerini satarak yeniden borçlanmaları daha kolay olur.

Ancak Ukrayna’nın bunu hızlı bir şekilde yapması pek mümkün değil: Ülke, savaş nedeniyle sermaye piyasalarından çekilmek zorunda kaldı.

Dolayısıyla uzun vadede (en azından savaş devam ederken) temerrüde düşmenin yatırım çekme şansı üzerinde fazla bir etkisi olmayacak.

Ukrayna’nın alacaklılarının (başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere) hükümetleri borç ödemelerine ilişkin moratoryumu uzatmayı kabul ederken, özel sektör daha temkinli davranıyor.

Normal bir durumda, bir ülkenin borçlarını yeniden yapılandırmayı kabul ederken, alacaklılar ülkedeki ekonomik durumun iyileşeceği üzerine bahse girer. Ancak söz konusu olan savaşan bir devlet olduğunda, bu artık yeterli değil.

Dergiye konuşan Ukraynalı bir tahvil sahibi, “Sonuçta ülkenin borçlarını ödeyebilmesi için varlığını sürdürmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda, özel alacaklılar için Batılı hükümetlerin ülkeyi finansal olarak desteklemeye devam etmesini, sadece silah değil cari harcamalar için de para sağlamasını temin etmek özellikle önemli.

Ukraynalı borç sahiplerinin bir diğer korkusu da ülkenin gelecekteki toparlanma süreciyle ilgili. Ukrayna’nın müttefikleri ve IMF, savaş sona erdikten ve borçlar silindikten sonra devletin mali piyasalara dönebileceğini vaat ediyor ancak yatırımcılar bunun gerçekçi olduğundan şüphe duyuyor.

Mevcut yeniden yapılandırmayı Ukrayna’ya yardım yükünü vergi mükelleflerinden finans sektörüne kaydırmanın bir yolu olarak görüyorlar ve Batılı hükümetlerin bunu yapmak için daha pek çok girişimde bulunması muhtemel.

Economist‘e göre bir diğer sorun da ülkeyi yeniden inşa etmenin yatırımcılar açısından kârlı olmayacağı. Dolayısıyla Ukrayna’nın uzun bir süre boyunca sadece özel yatırımlara değil, Batılı ülkelerin yardımına da ihtiyacı olacak. Ülkenin, ülkeyi yeniden inşa edecek insanları eğitmesi ve altyapıyı yeniden inşa etmesi gerekecek.

Bu arada, borçların yeniden yapılandırılması meselesi, hükümetler ve finans sektörünün birbirlerine güvenmediklerini gösteriyor ki bu da yardım sağlanmasını daha da zorlaştırabilir.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Meloni partisinin saflarında faşizme yer olmadığını söyledi

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 2 Temmuz Salı günü İtalya’nın Kardeşleri partisine, ülkenin faşist geçmişini “putlaştıran” herkesi saflarından çıkarması gerektiğini söyledi.

Meloni’nin çağrısı, geçtiğimiz hafta gizli bir medya soruşturması kapsamında partisinin gençlik kolları üyelerinin faşist selamlar verdiği ve “Sieg Heil” sloganları attığı bir videonun yayınlanmasının ardından geldi.

Parti liderlerine gönderdiği mektupta Meloni, eylemlerinin grubun itibarına zarar vermesinden dolayı “kızgın ve üzgün” olduğunu söyledi. Mektupta, “İtalya’nın Kardeşleri’nde ırkçılığa ya da antisemitizme yer olmadığı gibi, 20. yüzyılın totaliter rejimlerine nostalji duyanlara ya da aptalca folklorun herhangi bir tezahürüne de yer yoktur,” diye yazdı. 

Görevlerinin, “kapsamını anlamamış olanların onu mahvetmesine izin verilemeyecek kadar büyük” olduğunu savunan Meloni, son yıllarda “aşırı sağla” arasına mesafe koymaya çalışıyor ve partisinin “ana akım muhafazakâr” olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz hafta videoyu yayınlayan gazetenin “gizli yöntemlerini” kınayan Meloni, salı günü yaptığı açıklamada partisinin “şeffaf ve tutarlı” olması gerektiğini söyledi.

Meloni, “İtalya’nın Kardeşleri’nin özel davranışlarıyla uyuşmayan bir kamu imajı olabileceğine inanan herkes ne olduğumuzu anlamıyor ve bu nedenle aramızda hoş karşılanmıyor,” dedi.

Fanpage isimli yayın, İtalya’nın faşist lideri Benito Mussolini’ye atıfta bulunan “Duce” sloganı atan gençlik üyelerinin kliplerini yayınlamıştı. Ayrıca bir grup sohbetinde birinin, “Yahudiler bir ırktır ve onlardan nefret ediyorum,” dediği de görülüyordu.

Haberin ikinci bölümünün yayınlanmasının ardından geçen hafta iki gençlik örgütü üyesi istifa etti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English