Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Hindistan Dışişleri: Putin ve Modi küresel ve bölgesel öneme sahip konuları görüşecek

Yayınlanma

Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin önümüzdeki günlerde Moskova’da yapacakları küresel ve bölgesel öneme sahip konuları ele alacaklarını belirtti.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Kwatra, düzenlediği basın toplantısında “Başbakan’ın Ukrayna’daki çatışmayla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı’na ne söylediğini çok iyi biliyorsunuz. Bölgesel ve küresel öneme sahip konular müzakerelerin önemli bir unsuru olacak,” dedi.

Kwatra, Moskova ile Yeni Delhi’nin 2020’den bu yana özel bir ortaklığa sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan, ayrıca küresel jeopolitik zorluklar karşısında güçlü kalmaya devam ettiklerine dikkat çekti.

Modi’nin Rusya ziyareti 8-9 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Kremlin, iki liderin ‘geleneksel olarak dostane olan Rus-Hint ilişkilerini’ geliştirme olanaklarını da ele almayı planladıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rus tarafının Modi’nin ziyaretine büyük önem verdiğini ve ziyarette ‘uluslararası meselelerin’ değerlendirileceğini vurguladı.

The Tribune gazetesine göre söz konusu ziyaret, ekim ayında Kazan’da yapılacak BRICS zirvesi ile aynı zamana denk gelmeyip ayrı bir ziyaret olacağı için önem taşıyor.

Bloomberg‘e göre de Modi’nin Moskova ziyareti Batı’nın Rusya’yı tecit etme çabalarını boşa çıkarıyor. Ajans, Hindistan başbakanıyla yapılan görüşmenin Putin açısından diplomatik bir zafer olduğunu kaydetti.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

DİPLOMASİ

Zelenskiy: Kiev ile Moskova arasında sadece ABD, AB ve Çin arabulucu olabilir

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Başbakanı Donald Tusk ile görüştükten ve Varşova ile Kiev arasında bir güvenlik anlaşması imzaladıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde sadece ABD, Çin ve Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

Polskie Radio‘nun haberine öre Zelenskiy, Moskova’nın bağımlı olduğu bir ekonomiye ya da Rusya’nınkinden daha güçlü bir orduya sahip ‘sadece ciddi, güçlü ittifakların’ Rusya’yı savaşı durdurmaya ikna edebileceğini savundu.

Zelenskiy, “Dünyada böyle çok ülke var mı? Çok fazla değil. ABD’nin ya da Çin’in böyle bir ülke olduğunu düşünüyorum. Ve bence Avrupa Birliği -AB’deki herhangi bir ülke değil, hayır- tüm AB. Böyle bir arabuluculuk misyonu üstlenebilirler,” ifadelerini kullandı.

Açıklama, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Kiev ile Moskova ziyaretlerinin ardından geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya’nın, önceden belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlayacaksa, arabulucuların katılımı da dahil olmak üzere Ukrayna konusunda her türlü diyaloğa açık olduğunu bildirmişti.

Kremlin’den Türkiye’nin Ukrayna için barış platformu önerisine destek

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ukrayna, Polonya’dan sınır boyunca hava sahasını korumasını istedi

Yayınlanma

Ukrayna Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı cumartesi günü Vilnius’ta Polonyalı mevkidaşına Polonya hava savunma sistemlerinin Ukrayna’nın sınır bölgeleri üzerindeki hava sahasını koruyabileceğini söyledi.

Polonya Senatosu Başkanı Małgorzata Kidawa-Błońska, Litvanya Parlamentosu Başkanı Viktorija Čmilytė-Nielsen ve Ukrayna Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Olena Kondratyuk, Litvanya’nın Devletlilik Günü ve Şarkı Günü isimli iki bayramını kutlamak üzere cumartesi günü Vilnius’ta bir araya geldi.

Kondratyuk Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Eğer NATO savaş sırasında Ukrayna’yı kabul etmeye hazır değilse, müttefiklerden düşmanı durdurmak ve üstesinden gelmek için yeterli önlemleri almalarını talep etmeliyiz,” diye yazdı.

Kondratyuk ayrıca Kidawa-Błońska’dan Varşova’nın Polonya sınırındaki Ukrayna bölgeleri üzerindeki hava sahasını savunmak için Polonya hava savunma sistemlerini kullanmayı düşünmesini istediğini söyledi.

Kondratyuk ayrıca Čmilytė-Nielsen’den bu talebi pazartesi günü Washington’daki NATO zirvesinin başlamasından bir gün önce yapılacak olan NATO ülkeleri parlamento başkanları toplantısında sunmasını istedi.

Kondratyuk, Litvanyalı ve Polonyalı meslektaşları “Viktorija ve Małgorzata’nın Ukrayna’nın NATO ve AB üyesi olması gerektiği fikrini savunmalarından duyduğu memnuniyeti” dile getirdi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Orbán’dan Trump’a övgü: “Barış adamı”

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Axel Springer medya gruplarına verdiği bir röportajda Donald Trump’ın başkan adaylığını etkili bir şekilde destekledi ve bu haftaki NATO zirvesi öncesinde ABD’yi Ukrayna’da barışı sağlamaya yönelik bir strateji yerine bir “savaş politikası” izlemekle suçladı.

Orbán, ABD politikasını Çin’in güvenilir bir “barış planı” olarak tanımladığı politika ile kıyasladı ve Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesini “savaş sırasında pratik bir gereklilik” olarak savundu.

Röportajda Orbán, Trump ve ABD siyaseti hakkında kapsamlı yorumlarda bulunarak Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilmeme ihtimalinin “çok çok yüksek” olduğunu öngördü ve bunu olumlu bir sonuç olarak niteledi.

“Bir değişimin dünya için iyi olacağından eminim,” diyen Orbán, Amerikan seçimlerine “çok fazla müdahil olmak” istemediğini söyledi ama Trump’ı “her şeye farklı bir yaklaşımı” olan “kendi kendini yetiştirmiş bir adam” olarak övdü.

Orbán, Trump için, “O bir barış adamı. Dört yıllık görev süresi boyunca tek bir savaş başlatmadı ve dünyanın çok karmaşık bölgelerindeki eski çatışmalarda barışı sağlamak için çok şey yaptı,” ifadelerini kullandı.

Biden yönetiminin Rusya-Ukrayna savaşına yönelik tutumunu da eleştiren Macar lider, Avrupa’ya Amerikan dış politikasını taklit etmeyi bırakması çağrısında bulunurken önümüzdeki aylarda giderek daha kanlı bir çatışmanın yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Orbán, “Çin’in bir barış planı var. Amerika ise bir savaş politikası yürütüyor ve Avrupa, kendi özerk stratejik yaklaşım ve pozisyonuna sahip olmak yerine, sadece Amerika’nın pozisyonunu kopyalıyor,” ifadelerini kullandı.

Putin ile görüşmesi Avrupa’da sert eleştirilere konu olan Macar lider, attığı adımları da savundu.

Orbán, savaşı Rusya’nın başlattığını kabul etmekle birlikte, savaşı sona erdirmek için birilerinin çıkıp tüm taraflarla diplomatik temas kurması gerektiğini söyleyerek toplantılarını savundu.

Macar lider, “Şu anda benim işim kimin iyi kimin kötü olduğunu söylemek değil. Durum ortada. Fakat kimin neden sorumlu olduğu gibi bir tür ölçüme girmek istemiyorum. Benim görevim barışı nasıl tesis edebileceğimize odaklanmak,” dedi.

Orbán, barış konusunda yakın zamanda ilerleme kaydedilmemesi halinde her iki taraftan daha çok askerin öleceğini de sözlerine ekledi.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine kadar geçecek aylarda cephe hattının “şimdiye kadar olduğundan çok daha kötü olacağını” söyleyen Orbán, hem Putin’in hem de Zelenskiy’in savaşı kazanabileceklerinden emin olduklarını ve savaşa bu nedenle girdiklerini açıkladı.

Orbán, “İnanın bana önümüzdeki iki, üç ay düşündüğümüzden çok daha acımasız geçecek,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English