Bizi Takip Edin

ASYA

Japonya savaş uçağı satışına izin vermek için silah ihracatı kurallarını esnetti

Yayınlanma

Japonya’da hükümet, denizaşırı ülkelere savunma ekipmanları ihracatına yönelik katı kuralları kolaylaştırdı.

Başbakan Fumio Kishida kabinesi, iktidar koalisyonu Liberal Demokrat Parti (LDP) ile Komeito’nun mutabık kaldığı prensipleri ele aldı.

Kishida kabinesi, denizaşırı ihracatın kolaylaştırılmasını kapsayan “savunma ekipmanı ve teknolojilerinin transferi prensiplerini” yumuşattı.

Böylelikle İngiltere, İtalya ve Japonya tarafından 2035’e kadar ortak üretilmesi planlanan yeni savaş uçağının denizaşırı satışının yolu açıldı.

Kishida, Japonya’nın savaş uçaklarını üçüncü ülkelere göndermesine izin verilmesinin, savaş uçağının geliştirilmesi için verimli harcama yapılmasını sağlamak ve Tokyo’nun gelecekteki diğer uluslararası savunma projelerinde bir ortak olarak güvenilirliğini korumak için “gerekli” olduğunu savundu.

Japonya, İngiltere ve İtalya’nın ortak savaş uçağı programı 2030’a hazırlanıyor

Uçaklar anlaşma imzalanan ülkelere gönderilebilecek

Revize edilen kurallar, Japonya’nın üç hükümetin 2035 yılına kadar konuşlandırmayı hedeflediği savaş uçaklarını üçüncü bir ülkeye ihraç edebileceğini, ancak savaş uçaklarının asla çatışmaların yaşandığı bir ülkeye transfer edilmeyeceğini öngörüyor.

Revize yönetmeliklere göre Japonya, ortak savaş uçağını “savaşın sürdüğü” ülkeler dışında üçüncü bir ülkeye ihraç edebilecek.

Savaş uçaklarının ihracatı, Japonya ile “savunma ekipmanı ve teknolojilerinin transferi anlaşması” imzalamış ülkelerle sınırlandırılacak.

Her bir yurt dışı satış öncesi kabine onayı şartı aranacak.

“Transfer anlaşması”nın imzalandığı halihazırda ABD dahil 15 ülke bulunuyor.

‘Pasifist felsefeye bağlı kalacağız’

Savunma Bakanı Kihara Minoru, açıklamasında, ihracatın “katı karar süreçlerinden” geçeceğini ve Japonya’nın “pasifist bir ulusun temel felsefesine” bağlı kalacağını bildirdi.

Uçak projesinin “şu an tasarım aşamasında” olduğunu kaydeden Kihara, üç ülkenin “gelecek beş yıl ya da daha fazla” özellikleri ve performansı tasarlamayı hedeflediğini söyledi.

Kabine, açıklamasında, Japonya’nın “eşit ortak” olarak üçlü projeye katılabilmesini sağlamak amacıyla “bir ihracat planına” sahip olması gerektiğini de bildirdi.

Kabine, Japonya’nın “ulusumuzun güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak yeteneklere sahip bir savaş uçağı” geliştirebilmesini ve İngiltere ve İtalya ile üçlü projeye “eşit bir ortak” olarak katılabilmesini sağlamak için “bir ihracat planına sahip olması” gerektiğini söyledi.

Japonya, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan etkisine karşı ABD ile savunma bağlarını güçlendirirken, İngiltere ve İtalya dahil NATO üyesi ülkelerle işbirliği ve projelerini artırmayı hedefliyor.

Tokyo bu bağlamda, 2014 yılında silah ambargosu politikasını kaldırdıktan sonra, benzer düşünen ülkelerle güvenlik bağlarını güçlendirmek ve silah ve mühimmat ihracatı yoluyla ilgili yerli sanayileri teşvik etmek amacıyla belirli koşullar altında silah ihracatını açıyor.

Aralık ayında Japonya, silah ihracat kurallarını revize ederek yabancı bir lisans altında yurt içinde üretilen silahların lisans sahibinin bulunduğu ülkeye gönderilmesine izin verdi.

ABD ve Japonya güvenlik ittifaklarında 60 yılın en büyük güncellemesini planlıyor

Dizaynın 2027’ye kadar tamamlanması hedefleniyor

Japonya, Başbakan Kishida’nın 2022’de Madrid’deki NATO Zirvesi’ne katılan “ilk Japon Başbakan” olmasının ardından birlikteki dostlarıyla işbirliğini derinleştirmeyi sürdürüyor.

İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ortak savaş uçağı üretimi projesi Doğu Asya ülkesinin, güvenlik müttefiki ABD dışında, ilk ortak savunma ekipmanı geliştirme projesi olarak nitelendiriliyor.

Savaş uçağı projesinde ana üstleniciler Japonya’dan Mitsubishi Heavy, İngiltere’den BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo S.p.A’dan uzmanlar, koordinasyon kurulunda yer alıyor.

Aralık 2022’de kamuoyuna duyurulan “Küresel Muharebe Hava Programı” kapsamında koordinasyon kurulu, 2027’ye kadar savaş uçağının dizaynının tamamlanmasını hedefliyor

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English