Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Japonya, İngiltere ve İtalya’nın ortak savaş uçağı programı 2030’a hazırlanıyor

Yayınlanma

Japonya, İngiltere ve İtalya önümüzdeki ay ortak yeni nesil savaş uçağı görüşmelerinin bir sonraki aşamasına başlayacak. Endüstri yetkilileri ortakların uçağın kavramsal tasarım aşamasını tamamlamaya yakın olduklarını ve yıl sonundan itibaren programı yürütecek sanayi kuruluşlarını kurmaya hazırlandıklarını söyledi.

İngiliz BAE Systems’in ortaklıklar ve ihracat direktörü Jonathan Moreton The Japan Times’a yaptığı açıklamada “Sistem gereksinimleri incelemesini tamamladık, yani artık üç ülke için de ortak bir gereksinim setimiz var” dedi.

BAE Systems, yeni ortak programda Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve İtalyan Leonardo ile birlikte Global Combat Air Program’da (GCAP) lider sistem entegratörü olması beklenen üç şirketten biri.

Eski bir İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotu olan Moreton, Singapur Airshow’da verdiği özel bir röportajda, kavramsal tasarım aşamasının tamamlanmasının, ortakların önümüzdeki yıl programın bir sonraki aşamasına (tasarım ve geliştirme aşaması) geçmesine olanak sağlayacağını ve bu aşamanın beş yıl sürmesi ve 2030 civarında ilk test uçağının ilk uçuşuna geçmesinin beklendiğini söyledi.

Eskiyen Hava Öz Savunma Kuvvetleri F-2 avcı uçaklarının yanı sıra İngiliz ve İtalyan Eurofighter’ların yerini alması amaçlanan altıncı nesil jetin 2035 yılına kadar ihracata ve konuşlandırmaya hazır olması planlanıyor ki bu, uzmanlara göre, özellikle uluslararası sınırlar ötesinde böylesine gelişmiş bir platform geliştirmenin zorlukları göz önüne alındığında iddialı bir hedef.

Aralık ayında Tokyo, Londra ve Roma, projeyi yönetmek ve üçlü ortaklar arasında ortak rol ve sorumluluklar üzerinde anlaşmaya varmak üzere GCAP Uluslararası Hükümet Örgütü’nü (GIGO) kurmayı kabul etti.

GIGO, uçağın genel yetenek gereksinimlerini belirlerken, bu özellikleri zamanında ve uygun maliyetli bir şekilde karşılamakla görevli olacak endüstriyel yapıları denetleyecek.

Program hakkında bilgi sahibi bir endüstri kaynağı, bir yönlendirme komitesi ve uygulama ajansından oluşacak olan GIGO’nun, daha önce İngiltere ve İtalya’nın katıldığı Eurofighter Typhoon ve Panavia Tornado gibi çok uluslu savaş uçağı projeleri için kurulan benzer kuruluşların deneyimlerinden dersler çıkaracağını söyledi.

Japonya’nın yasal engelleri

Ancak görüşmeler başlamadan önce Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti, koalisyonun küçük ortağı Komeito ile bir anlaşmaya vararak ülkenin katı savunma ihracatı kurallarını biraz değiştirerek uçağın üçüncü ülkelere ihracatına izin vermeyi umuyor.

Mevcut yasalar, ortaklaşa geliştirilen ve tamamlanan savunma ürünlerinin kalkınma ortağı ülkeler dışında herhangi bir ülkeye ihraç edilmesine izin vermiyor, bu nedenle Tokyo şimdi bu tür savunma ihracatlarını – en azından şimdilik – gelecekteki süpersonik jet ile sınırlama planını değerlendiriyor.

Anlaşma ayrıca çift motorlu savaş uçağı ihracatının Japonya ile savunma ekipmanı ve teknoloji transferi anlaşmaları imzalayan ülkelerle sınırlandırılmasını ve doğrudan çatışmaya dahil olan ülkelerin kapsam dışı bırakılmasını öngörüyor.

GCAP en başından beri yabancı satışlar göz önünde bulundurularak tasarlandığı için Japonya’nın ihracat konusunda anlaşmaya varması kritik önem taşıyacak.

BAE Systems’in Japonya ile irtibat görevlisi olarak da çalışan Moreton, “Program felsefesi ve başından beri ortaklarımızla yaptığımız her konuşma, bu ürünün aynı zamanda ihracat amaçlı olduğu yönündeydi” dedi.

İsveç ve Suudi Arabistan programa katılmaya istekli

“Bir ihracat stratejimiz var ve GIGO’yu ve endüstriyel yapıyı oluştururken bunu geliştirmeye devam edeceğiz” diyen Moreton, programın aklındaki potansiyel müşteriler hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Moreton, GCAP’ın “gelecekteki ortaklara açık olacağını” ancak üç ülkenin de ortak ve katılım düzeyi konusunda anlaşmaya varması gerektiğini söyledi. Bu açıklama İsveç’in başlangıçta gösterdiği ilginin ardından ve Suudi Arabistan’ın katılma konusunda “çok istekli” olduğu haberlerinin ortasında geldi.

NATO ve ABD ordusu ile uyumlu

Yetenekler açısından, geliştiriciler uçağın 2030’ların ortası ve sonrasının ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olmaya çalışıyorlar. Bunu sağlamak için savaş uçağı, diğer şeylerin yanı sıra yapay zeka donanımlı insansız uçaklarla birlikte çalışmasına olanak tanıyacak son teknoloji sistemlerle donatılacak.

Endüstri yetkilileri, gizli jetin hem bir savaş uçağı hem de diğer, muhtemelen otonom varlıkları kontrol ve koordine edebilen uçan bir komuta merkezi olarak işlev görmesinin beklendiğini ve uçağın “birden fazla alanda işlev görecek daha geniş bir savaş hava sisteminin merkezi” olarak görüldüğünü söylüyor.

Birlikte çalışabilirlik açısından, jet aynı zamanda ABD ordusu ve diğer NATO kuvvetleri göz önünde bulundurularak tasarlanıyor, çünkü Japonya, İtalya ve İngiltere bu savaş uçağını müttefikler ve ortaklarla ortak operasyonlarda kullanmayı umuyor.

DİPLOMASİ

Antony Blinken ve İngiliz İşçi Partisi temsilcileri Kiev’de

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Harkov’a yönelik taarruzunu şiddetlendirdiği bir dönemde, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya desteğinin devam edeceği konusunda güvence vermek amacıyla salı günü Kiev’e gitti.

Önceden duyurulmadan yapılan iki günlük ziyaret, savaşında başladığı Şubat 2022’den bu yana Blinken’ın Ukrayna’ya yaptığı dördüncü ziyaret. Bu sırada Rusya birlikleri de ülkenin kuzey doğusundaki Harkov’a yönelik baskısını artırmış durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy pazar günü yaptığı açıklamada bölgede “şiddetli çatışmalar” yaşandığı ve köylerin “savaş alanına” dönüştüğü uyarısında bulunurken, Moskova Harkov çevresinde stratejik kazanımlar elde ettiğini iddia etti.

Reuters ve AP’nin haberine göre, ABD’li bir yetkili gazetecilere verdiği brifingde Blinken’ın gezisini Kiev’e ABD desteğinin sürekliliği konusunda “güçlü bir güvence sinyali göndermek” ve Amerikan yardımının Ukraynalıların “savaş alanında inisiyatifi geri almasına” nasıl yardımcı olacağını vurgulamak için kullanacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Blinken’ın Zelenskiy, Başbakan Denis Şmihal ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşeceğini söyledi.

İngiliz İşçi Partisi: İktidara gelirsek Ukrayna’ya desteğimiz değişmeyecek

Ziyaret, Birleşik Krallık Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy ve Gölge Savunma Bakanı John Healey’in Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov ile görüşmek ve Britanya’nın desteğini yinelemek üzere Kiev’e yaptıkları sürpriz ziyaretten bir gün sonra gerçekleşti.

Lammy ve Healey, Ukrayna Savunma Bakanı ve Zelenskiy’in üst düzey yardımcısıyla bir araya geldikleri ziyaret sırasında, Buça ve Irpin kasabalarını ziyaret etti.

Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi bu yılın sonunda yapılması beklenen ulusal seçimler öncesinde iktidardaki Muhafazakârların oldukça önünde yer alıyor.

Reuters’a konuşan Healey, “Eğer bu yıl Britanya’da yapılacak seçimlerde hükümette bir değişiklik olursa, Britanya’nın Ukrayna’nın yanında durma, Rus saldırganlığına karşı koyma ve Putin’i işlediği savaş suçlarından dolayı takip etme kararlılığında hiçbir değişiklik olmayacaktır,” dedi.

Lammy, Ukrayna’ya gitmeden önce Washington’u da ziyaret etti. Lammy, “Donald Trump’ın 61 milyar dolarlık [Ukrayna yardımının] verilmesinin önemine işaret etmesinden ve yardımın artık Ukrayna’ya gelmeye başladığını duymaktan gerçekten memnunum,” dedi.

Lammy ve Healey Ukraynalı yetkililerle bir araya geldiklerinde hava savunma sistemleri, daha uzun menzilli füzeler ve Kiev’de düzenlenecek olan barış zirvesi konularını ele aldıklarını belirttiler.

Lammy, “Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve Küresel Güney ile kilit ve önemli bir ortaklığa sahiptir. Barış konferansına mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin katılmasını sağlamak amacıyla Ukrayna’yı desteklemek için tüm çabalarımızı kullanacağız,” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin, 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin’i ziyaret edecek

Yayınlanma

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden göreve geldikten sonraki ilk yurt dışı gezisi olarak 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin’e bir resmi ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, “İki ülkenin liderleri kapsamlı ortaklık ve stratejik iş birliği konularının tamamını detaylı bir şekilde ele alacak, Rus-Çin pratik işbirliğinin daha da geliştirilmesi için kilit alanları belirleyecek,” ifadelerine yer verildi.

Taraflar, ayrıca güncel uluslararası ve bölgesel konularda ‘kapsamlı görüş alışverişinde’ bulunacak.

Görüşmenin ardından devlet başkanları tarafından ortak bir bildiri ve diğer bazı ikili belgeler imzalanacak.

Görüşmelere ek olarak Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümü ve Rus-Çin Kültür Yıllarının açılışı onuruna düzenlenecek gala gecesine katılacak.

Putin, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başbakanı Li Qiang ile de bir araya gelmeyi planlıyor. Kremlin’den yapılan açıklamada, tarafların ticari, iktisadi ve insani alanlarda ikili işbirliğini ele alacakları belirtildi.

Öte yandan Rusya lideri, gezi sırasında Harbin kentini ziyaret edecek. VIII. Rus-Çin EXPO’sunun ve bölgeler arası işbirliği konulu dördüncü Rus-Çin forumunun açılışına katılacak. Putin, Harbin Politeknik Üniversitesi öğrenci ve öğretmenleriyle de bir araya gelecek.

19 Mart’ta Reuters’a konuşan kaynaklar, Putin’in göreve geldikten sonra Çin’e yapacağı ilk ziyaretin mayıs ayının ikinci yarısında gerçekleşebileceğini bildirmişti.

Sonrasında Putin, 25 Nisan’da Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin kongresinde mayıs ayında Çin’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını doğrulamıştı.

Bununla beraber Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında Putin ve Xi’nin diğer konuların yanı sıra uluslararası ve bölgesel güvenliği de ele almayı planladıklarını söyledi.

Peskov, aynı zamanda görüşmede çok disiplinli ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine vurgu yapılacağını söyledi.

Sözcü, hem Rusya’nın hem de Çin’in Batı’nın baskısına maruz kaldığını ve buna dayandığını, bu nedenle gündemde ülkeleri karşılıklı olarak ilgilendiren birçok konu olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin’in Çin’i bir önceki ziyareti 17-18 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşmiş ve o tarihte üçüncü uluslararası Kuşak ve Yol foruma katılarak Xi Jinping ile genişletilmiş ve dar bir formatta ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. Görüşme, bir buçuk saatten fazlası birebir olmak üzere üç saat sürmüştü.

Rusya Çin’den ne bekliyor?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

FT: AB, Moldova ile askeri işbirliğini güçlendirme niyetinde

Yayınlanma

Financial Times‘ın (FT) haberine göre Moldova ile Avrupa Birliği (AB), önümüzdeki hafta savunma alanında ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik bir anlaşma imzalamayı planlıyor.

Haberde, işbirliği çerçevesinde Kişinev ile Brüksel’in istihbarat paylaşımını artırmayı ve ortak askeri tatbikatlar düzenlemeyi planladığı belirtildi.

Gazeteye göre anayasanın ülkenin daimi tarafsızlığını ilan ettiğini ve NATO üyeliğini dışladığını belirtmesine rağmen Moldova’nın AB’nin ortak silah alımı programına dahil edilmesi de gündemde.

Haberde, ayrıca yeni anlaşmanın Moldova’nın AB savunma faaliyetlerine katılımını pekiştirmeyi amaçladığı kaydedildi.

Söz konusu ortaklık ayrıca dış müdahalelere, siber saldırılara ve teröre karşı savunma alanında işbirliğini genişletmeyi hedefleyecek.

Mart ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Moldova’nın etnik Rus nüfusunu koruyacağını ve Kişinev’in Kiev’in izinden gitme riski bulunduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz ekim ayında da Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’yı ülkesinin ulusal güvenliğine yönelik tehdit olarak nitelendirmişti.

Moldova’nın “Romanyalılaşması” ve AB’ye üyelik gündemi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English