Çin ve Rus donanmaları Doğu Çin Denizi’nde 7 gün sürecek 2022 Ortak Deniz Tatbikatı’nı başlattı. 27 Aralık’a kadar sürecek tatbikata her iki taraftan askeri uçaklar da katılacak.
Çin Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki askeri işbirliği kapsamındaki yıllık tatbikatın, Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Zhoushan ile Taizhou şehirleri arasındaki kıyı hattında yapılacağı bildirildi.
Açıklamada, tatbikatın “tarafların deniz güvenliği tehditlerine karşı ortak hareket etme kabiliyetinin güçlendirilmesine yönelik kabiliyet ve kararlılığını göstermeyi amaçladığı” ifade edildi.
İki ülkenin uluslararası ve bölgesel barışın ve istikrarın korunmasına katkı sağlamayı amaçladığına vurgu yapılan açıklamada, “yeni dönemde Çin ile Rusya arasındaki kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının derinleştirilmesinin hedeflendiği” belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “tatbikatın temel amacının, iki ülke arasında deniz işbirliğinin geliştirilmesi ve Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması olduğunu” kaydetti.
İki ülke donanmaları, geçen yıl Doğu Denizi’nde, Vladivostok açıklarındaki Büyük Petro Körfezi sularında “Ortak Deniz 2021” tatbikatını gerçekleştirmişti.
Öte yandan Çin donanmasına bağlı bir filo, eylülde, Rusya’nın Vostok-2022 askeri tatbikatı kapsamında Pasifik Okyanusu’na açılarak Rus savaş gemileri ile ortak devriye faaliyeti yürütmüştü.
Tatbikat, bu yıl Rusya kıyılarından Çin kıyılarına taşındı. İki ülke donanmaları daha önce Sarı Deniz’de de ortak tatbikat yapmıştı.
‘ABD ve Japonya’nın gerilimi yükselttiği bir dönem’
Bugün başlatılan tatbikatın zamanlaması ise dikkat çekici. Japonya’nın Rusya ve Çin’i doğrudan ‘tehdit’ olarak kabul eden ve karşı saldırı kabiliyetini geliştirmeyi hedefleyen yeni ulusal savunma stratejisi Pekin ve Moskova’nın tepkisini çekti.
60 yıllık savunma doktrinini alt üst ederek askeri bütçesini iki katına çıkaran ve savunma stratejisini tamamen ABD ile uyumlu hale getiren Japonya’nın hamlesi, Çin ve Rusya tarafından da bölgede ‘güvenlik tehdidi’ olarak algılandı.
Global Times’ta konuyla ilgili yayınlanan makalede, ABD’nin “Hint-Pasifik stratejisi”nde ısrar ettiği, Japonya’nın ise savunma ilkesinden koparak Tayvan Boğazlarındaki gerilimi kışkırttığı bir dönemde gelen tatbikatın önemi vurgulanıyor.
Dün Global Times’a konuşan Çinli askeri uzman Song Zhongping, bu tatbikatın “iki ordunun karşılıklı güveninin somutlaşmış hali” olduğunu söyledi.
Çoklu işbirliği
Pekin ve Moskova’nın pek çok alanda ilerleyen işbirliği ABD’yi tedirgin ediyor. Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın baskılarına rağmen Rusya’yı kınamayan ve yaptırımlara katılmayan Çin, Ukrayna’da NATO’nun ve ABD’nin kışkırtıcı rolüne işaret ediyor.
Xi Jinping ve Putin’in Şubat ayında yayınladıkları, ABD hegemonyasına karşı çıkan ve “iki devlet (Çin-Rusya) arasındaki dostluğun sınırı olmadığını” ifade eden bildiri de çok tartışılmıştı.
Aynı şekilde Rusya, tek Çin ilkesini benimseyerek Tayvan konusunda Pekin’i güçlü bir şekilde destekliyor.
İki ülke arasındaki askeri işbirliği ise, rutin hale gelen tatbikatlarla devam ediyor.