Rusya
Lavrov: Ukrayna’da yasal garantiler şart

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile olası bir ateşkesin Rusya’yı tatmin etmeyeceğini, bunun yerine yasal bağlayıcılığı olan anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Kiev ile ateşkesi kabul etmeyeceğini, zira Rus tarafının “yasal bağlayıcılığı olan garantilere” ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Perviy Kanal‘da yayınlanan “60 Dakika” programına katılan Lavrov, Batılı ülkeler ve Ukrayna’nın şu anda bir ateşkes olasılığını aktif olarak tartıştığını, ancak bu tür adımların Kiev’e güçlerini toparlama fırsatı verip daha sonra “sahiplerinin talimatlarını yerine getirerek Rusya’ya stratejik bir mağlubiyet yaşatmaya çalışacağını” ifade etti.
“Ateşkes bizi tatmin etmez. Ana ihtilaf nedenlerinin ortadan kaldırılmasına odaklanan güvenilir, yasal bağlayıcılığı olan anlaşmalara ihtiyacımız var,” diyen Lavrov, Avrupa’daki, özellikle Ukrayna’daki krizlerin uzun vadeli çözümüne yönelik çalışılması gerektiğini, varılan anlaşmaların hukuki olarak garanti altına alınmasının şart olduğunu vurguladı.
Lavrov ayrıca, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünün, Rusya ile ABD arasında otomatik olarak müzakerelere başlanacağı anlamına gelmediğini söyledi.
“Trump yönetiminin gelişiyle küresel güvenlik veya Ukrayna konusunda bir müzakere sürecinin mutlaka başlayacağına dair hiçbir açıklama yapmadık,” diye açıklama yapan Bakan, Moskova’nın Ukrayna krizinin kolayca çözüleceğine dair herhangi bir yanılsaması olmadığını belirtti.
Lavrov, Krizin ancak Rusya ve diğer ülkelerin çıkarlarını göz önünde bulundurarak Avrupa’da güvenliğin ve istikrarın sağlanabileceği anlaşmalar çerçevesinde çözülebileceğini de sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran ayında ateşkesin sağlanması ve müzakerelere başlanması için koşullarını açıklamıştı. Bu koşullar arasında Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson oblastlarından çekilmesi, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, nükleersiz statüsünün teyit edilmesi ve Kırım ile dört bölgenin Rusya’nın bir parçası olarak tanınması yer alıyordu. Ayrıca, Putin Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bu koşulları bir ültimatom olarak nitelendirdi ve tartışmayı reddetti.
Seçim kampanyası sırasında Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı hızla sona erdirebileceğini sıkça dile getirmiş, ancak bu planın ayrıntıları hakkında bilgi vermemişti.
Reuters‘e göre, Trump’ın danışmanları birkaç seçenek geliştirdi. Keith Kellogg, cephe hattı boyunca çatışmaların dondurulmasını, Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesinin 10 yıl ertelenmesini ve Kiev’e sağlanan Amerikan askeri yardımının Moskova üzerinde baskı aracı olarak kullanılmasını önerdi. J.D. Vance’in girişiminin içeriği açıklanmasa da daha önce cephe hattı boyunca bir askerden arındırılmış bölge oluşturulmasını ve Ukrayna’nın tarafsız statüsünün korunmasını savunduğu biliniyor.
Richard Grenell ise bir barış anlaşması çerçevesinde “özerk bölgeler” oluşturulmasını ve Ukrayna’nın NATO’ya üyelik çabalarının desteklenmemesini öneriyor. Daha önce müzakerelerin ancak 1991 sınırlarına dönüş koşuluyla mümkün olduğunu belirten Zelenskiy, kasım ayında Rusya’nın kontrolündeki toprakların diplomatik yollarla geri alınabileceğini kabul etmişti. Ancak ateşkesin yalnızca Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesi halinde mümkün olduğunu vurgulamıştı.
Rusya
Rusya’da kamulaştırma dalgası demiryolu sektörüne ulaştı

Rusya’da savaşın başlamasının ardından hız kazanan ve değeri 2 trilyon rubleyi aşan şirketleri kapsayan özel işletmeleri kamulaştırma dalgası, demiryolu taşımacılığı sektörüne ulaştı. Yekaterinburg Oktyabrskiy Bölge Mahkemesi, Başsavcılığın talebi üzerine, ülkenin en büyük vagon sahiplerinden ve LNG ile petrokimya taşımacılığında lider olan Vektor Rail grubuna ait 12 şirketin devlet mülkiyetine geçirilmesine karar verdi. Mahkeme, eski Rus Demiryolları Başkan Yardımcısı Salman Babayev, oğulları ve iş ortağı Aleksey Tayçer’den 30,1 milyar ruble tahsil edilmesine hükmetti.
Rusya’da savaşın başlamasının ardından hız kazanan ve değeri 2 trilyon rubleyi aşan şirketleri kapsayan özel işletmeleri kamulaştırma dalgası, demiryolu taşımacılığı sektörüne ulaştı.
Kommersant gazetesinin haberine göre, Yekaterinburg Oktyabrskiy Bölge Mahkemesi, Başsavcılığın talebi üzerine, ülkenin en büyük vagon sahiplerinden ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile petrokimya taşımacılığında lider olan Vektor Rail grubuna ait 12 şirketin devlet mülkiyetine geçirilmesine karar verdi.
RBK gazetesinin mahkeme kararına aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre mahkeme, şirketin sahipleri olan eski RJD Başkan Yardımcısı Salman Babayev, oğulları ve iş ortağı Aleksey Tayçer’den 30,1 milyar ruble tahsil edilmesine hükmetti.
Kaynak, kamulaştırılan varlıkların toplam değerinin 242 milyar ruble, yani güncel kurla 2,9 milyar dolar olduğunu belirtti.
Mahkemenin kapalı oturumda görüştüğü davada Başsavcılık, eski sahiplerin Rus Demiryollarındaki görevlerini devlete zarar veren sözleşmeler yapmak ve yasa dışı şahsi kazanç elde etmek için kullandıklarını iddia etti.
Savcıların değerlendirmesine göre, Rus Demiryollarının iştiraki Federal Kargo Şirketi, Tayçer ve Babayev’in eylemleri sonucunda 8,6 milyar ruble zarar gördü ve ayrıca vagon kiralama sözleşmelerinde yüzde 15 fazla ödeme yaptı.
Başsavcı İgor Krasnov, mart ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunduğu raporda, son yıllarda yürütülen kamulaştırma kampanyasının hazineye 2,4 trilyon ruble değerinde varlık kazandırdığını bildirdi.
Krasnov, savcılık çalışanlarını “özel işletmelerin devlet çıkarlarına aykırı kullanılmasını önlemeye” çağırarak, bu şirketlerden bazılarının Ukrayna ordusunu finanse ettiğini söyledi.
Kamulaştırılan işletmelerin çoğunluğu gıda sanayii (19 şirket), gayrimenkul işlemleri (12 şirket) ve ticaret (6 şirket) sektörlerinde faaliyet gösteriyordu.
Kamulaştırmanın en sık görülen nedenleri ise yolsuzlukla mücadele mevzuatının ihlali (29 şirket), 90’lardaki yasa dışı özelleştirme (8 şirket), zararın karşılanması (11 şirket) ve aşırılık yanlısı faaliyetlere (2 şirket) veya aşırılık yanlısı bir birliğe (3 şirket) katılım oldu.
Şirketlerin en az yüzde 64’ü hakkında kamulaştırma kararlarının kapalı oturumlarda alındığı belirtildi.
Fakat PF Capital şirketinden iktisatçı Yevgeniy Nadorşin, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda ekonominin yavaşlaması ve yeni Batı yaptırımları nedeniyle hazinenin gelirlerinin yetersiz kalacağını düşündüğü için yetkililerin özel mülkiyete el koymayı hızlandırdığını iddia etti.
Üç yıllık savaş boyunca bütçe 9 trilyon ruble açık biriktirdi ve bu açığı kapatmak için Varlık Fonu’nun serbest kaynaklarının üçte ikisi harcandı.
Bu yıl Maliye Bakanlığı, doğalgaz gelirlerinde keskin bir düşüşle karşı karşıya kaldı: Şubat ve mart aylarında, bütçede öngörülen varil başına 70 dolar yerine 55 dolardan satılan Rusya’nın Ural petrolünün fiyatındaki düşüşün ardından gelirler yüzde 18 azaldı.
Profesör Katasonov: Rusya’da ‘büyük devletleştirme’ zamanı geldi
Rusya
Moskova’da üst düzey Rus general bombalı saldırıda hayatını kaybetti

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Korgeneral Yaroslav Moskalik, bu sabah Moskova oblastına bağlı Balaşiha şehrinde aracının patlaması sonucu hayatını kaybetti. Olayın, aracın içine yerleştirilen el yapımı patlayıcının uzaktan kumandayla infilak ettirilmesiyle gerçekleştiği belirtildi. Soruşturma Komitesi, olayın cinayet ve yasa dışı patlayıcı madde ticareti kapsamında soruşturulduğunu bildirdi.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Hrekat Dairesi Başkan Yardımcısı Korgeneral Yaroslav Moskalik, bu sabah Moskova oblastına bağlı Balaşiha şehrindeki Aviatorov bölgesinde, bir binanın yanında aracının patlaması sonucu yaşamını yitirdi.
Telegram kanalları Mash, Baza ve Shot’un haberine göre, Nesterov Bulvarı 2 numaralı apartmanın civarına park edilmiş bir Volkswagen Golf marka araç, askeri yetkilinin yanından geçtiği sırada infilak etti.
Shot’un iddiasına göre, aracın içine yerleştirilen el yapımı patlayıcı uzaktan kumandayla harekete geçirildi. Patlayıcının, etkili unsurlarla güçlendirildiği belirtildi.
Kaynaklara göre patlama o kadar güçlüydü ki, yakındaki binanın birkaç katındaki pencereler hasar gördü.
Rusya Soruşturma Komitesi, Moskalik’in ölümünü doğruladı ve Ceza Kanunu’nun 105 (cinayet) ve 222,1 (yasa dışı patlayıcı madde ticareti) maddeleri kapsamında soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Moskalik, 2015 yılında “Normandiya formatı” çerçevesinde Ukrayna ile yapılan müzakerelere katılmıştı.
Ayrıca Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonuyla ilgili konularda sözcü olarak görev yapmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisine 2021 yılında korgeneral rütbesini vermişti.
Mash’ın verilerine göre, patlayan Volkswagen marka araç, bu yılın ocak ayı sonundan bu yana en az üç kez el değiştirdi.
Araç ilk olarak 35 yaşındaki Margarita V.’ye aitti. Margarita V., aracı 1995 doğumlu bir Azerbaycan vatandaşına devretti.
Bu kişi de aracı neredeyse hemen 26 yaşındaki Andrey P.’ye sattı. Andrey P. ise bir hafta sonra yabancı plakalı aracı Ukrayna’nın Sumi şehrinden 40 yaşındaki Ignat K.’ye sattı.
Geçen yılın sonunda Moskova’da, Ryazanskiy Bulvarı’nda meydana gelen bir patlamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birlikleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı hayatını kaybetmişti.
Olayda, el yapımı patlayıcı, bir konut binasının girişinde duran bir elektrikli scooter’ın gidonuna takılmıştı.
Patlamadan bir gün sonra FSB, 29 yaşındaki bir Özbekistan vatandaşını gözaltına aldı.
Gözaltına alınan kişi, kameraya yaptığı açıklamada, Kirillov’u Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’nın (SBU) talimatıyla havaya uçurduğunu belirtmişti.
Rusya
Rus general Popov rütbesi sökülerek hapse gönderildi

Rusya’da eski 58. Ordu Komutanı Tümgeneral İvan Popov, tahkimat inşaatındaki yolsuzluk ve evrakta sahtecilik suçlarından yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tambov garnizon askeri mahkemesi, Popov’un rütbesini söktü ve 800 bin ruble para cezası da verdi. General, daha önce ordu içindeki sorunları dile getirdiği için görevden alınmıştı ve cepheye dönme talebi reddedilmişti.
Rusya’da Tambov garnizon askeri mahkemesi, eski 58. Ordu Komutanı Tümgeneral İvan Popov’u dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlamalarıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
İnterfaks haber ajansının aktardığına göre, mahkeme ayrıca Popov’un rütbesini söktü ve 800 bin ruble para cezası ödemesine hükmetti.
Popov, geçen yılın mayıs ayında gözaltına alınmıştı. Soruşturma makamlarının iddiasına göre, Popov, 58. Ordu’nun savunmasından sorumlu olduğu Zaporojye istikametindeki tahkimatların inşası için yetkililer tarafından satın alınan 1,7 bin tondan fazla metal profilini çalıp sattı.
Başlangıçta 130 milyon ruble olarak tahmin edilen zarar miktarı daha sonra 105 milyon rubleye düşürüldü.
Generale daha sonra 1 milyon rublelik evrakta sahtecilik (Ceza Kanunu’nun 292. maddesi) suçlaması da eklendi. Popov, suçlamaları kabul etmedi.
Soruşturma Komitesi tarafından talep edilen bilirkişi incelemesi sonucunda, davanın dayanağı olan belgelerdeki imzanın sahte olduğu ortaya çıktı.
Popov’un avukatı, delillerin tahrif edildiğini belirtti. Ancak soruşturma, generalin şüpheleri üzerinden atmak için bazı astlarını kendisi adına imza atmaya zorladığını iddia etti.
Dava dosyasına göre Popov, iş insanı Sergey Moyseyev ve Korgeneral Oleg Tsokov ile birlikte bir organize suç örgütünün parçası olarak hareket etti.
Korgeneral Tsokov, 2023 yazında savaşta hayatını kaybetmiş ve ölümünden sonra Rusya Kahramanı unvanına layık görülmüştü. Onun hakkındaki dava düşürüldü.
Popov, 58. Birleşik Ordu Komutanlığı görevinden Temmuz 2023’te, Silahlı Kuvvetler’deki sorunlara ilişkin üstlerine sunduğu ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de göstermeyi planladığı bir raporun ardından alınmıştı.
Wagner Grubu ile bağlantılı Grey Zone kanalı, generalin Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile anlaşmazlığa düştüğünü ve Gerasimov’un onu “panik yaratmak ve şantaj yapmakla” suçladığını bildirdi.
Popov’un kendisi de belirli kişileri belirtmeden bu bilgiyi doğruladı. General, “gerçekleri olduğu gibi söylediği” ve “yalan söylemeyi reddettiği” için kendisinden “kurtulduklarını” ifade etti.
Soruşturma sırasında Popov, Ukrayna ile savaşa yeniden gönderilmeyi talep etti, bu konuda Putin’e de başvurdu ancak henüz izin alamadı.
Kararın açıklanmasının ardından talebini bir kez daha yineledi. Popov’un avukatı Sergey Buynovskiy, talebinin reddedildiğini belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı’nda ikinci general rüşvetten hapis cezası aldı
-
Görüş2 hafta önce
Avrupa’da savaşa hazırlık tam gaz: Fransız askeri haritacılar Romanya’da ne arıyor?
-
Görüş2 hafta önce
İran-ABD müzakereleri: Maskat görüşmesi ne anlama geliyor?
-
Ortadoğu1 hafta önce
“Suriye ve İsrail normalleşmeye hazırlanıyor” iddiası
-
Dünya Basını2 hafta önce
Trump’ın anti-sosyal devleti
-
Dünya Basını2 hafta önce
FT: Xi’nin eli neden Trump’tan daha güçlü?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Beyaz Saray’da “İran” çekişmesi
-
Görüş1 hafta önce
ABD’nin İran’a baskısı: Yay gerildi ama henüz tam çekilmedi
-
Dünya Basını2 hafta önce
Rusya’nın Berlin Büyükelçisi: ‘Ukrayna’da yabancı askerlerin konuşlandırılması kabul edilemez’