Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Meloni: AB göç politikası İtalya-Arnavutluk anlaşmasına dayanmalı

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 5 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın Arnavutluk ile yaptığı ve Roma tarafından denizde yakalanan binlerce göçmenin sığınma taleplerinin Arnavutluk tarafından işleme konulmasını öngören anlaşmanın AB düzeyinde de tekrarlanması gerektiğini söyledi ve bunun AB için yapısal bir çözümün parçası olabileceğini savundu.

Meloni, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden önce, çarşamba günü İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ile birlikte Arnavutluk topraklarında bir tesisin açılışını yapmak üzere Arnavutluk’a gitti.

Geçtiğimiz yıl Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Meloni hükümeti tarafından savunulan iltica stratejisini geliştirmek üzere beş yıllık bir anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma, Arnavutluk’un kuzeybatısındaki bir sahil kasabası olan Şingin’de, İtalya kıyılarına gelen kişilerin kimlik tespiti ve kaydı gibi ilk işlemler için bir kabul merkezi ve Gjader’de bir gözaltı merkezi kurulmasını öngörüyor.

Her iki tesisin de Ağustos 2024’e kadar faaliyete geçmesi ve İtalya sığınma başvurularını hızlı bir şekilde takip ederken ayda 3.000 göçmene ev sahipliği yapması bekleniyor.

İtalya daha sonra göçmenlere uluslararası koruma sağlanması halinde onları kabul edecek ya da başvurularının reddedilmesi halinde Arnavutluk’tan sınır dışı edilmelerini sağlayacak.

Meloni, “İtalya ve Arnavutluk tarihsel olarak işbirliğine alışkın dost ülkelerdir. Başbakan (Edi) Rama ve Arnavutluk halkına yardımları ve bizimle geniş kapsamlı bir Avrupa anlaşması imzaladıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum,” dedi.

Avrupa göç politikasının üçüncü ülkelerle yapılacak anlaşmaları da içermesi için çaba sarf eden İtalya Başbakanı, “Bu anlaşma pek çok ülkede tekrarlanabilir ve Avrupa Birliği için yapısal bir çözümün parçası haline gelebilir,” iddiasında bulundu.

Meloni anlaşmanın bir model haline geldiğini öne sürdü. İtalyan lider, birkaç hafta önce, AB’nin çoğunluğunu oluşturan 27 Avrupa ülkesinden yaklaşık 15’inin, Avrupa Komisyonu’na, diğer hususların yanı sıra İtalyan modelini takip etmelerini talep eden bir çağrı imzaladığını hatırlattı.

Meloni, “Almanya bile İçişleri Bakanı aracılığıyla bu anlaşmaya ilgi duyduğunu ifade etti,” dedi.

İtalyan muhalefet partileri bu ziyareti, AP seçimleri öncesi desteği artırmaya yönelik bir “medya gösterisi” olarak eleştirdi. Daha önce de olası insan hakları ihlallerine ilişkin endişelerini dile getirmiş, merkezleri göçmen gözaltı merkezlerine benzetmiş ve “İtalya’nın Guantánamo’su” olarak adlandırmışlardı.

Demokrat Parti (S&D) lideri Elly Schlein çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Temel hakları ayaklar altına alan bir proje için muazzam bir para israfı. 800 milyon avro sağlık hizmetlerine harcanabilirdi, fakat Meloni bunun yerine, sunmadığı çözümleri sunuyormuş gibi davranmak için kullanıyor,” yorumunda bulundu.

DİPLOMASİ

Rusya’dan Küba’ya 80 bin ton yakıt yardımı

Yayınlanma

Rusya, Havana’daki ikili görüşmeler sırasında Küba’ya 60 milyon dolarlık dizel sevkiyatı yapacağını duyurdu.

Doğrudan Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan bu yardım, Küba’nın enerji sektörünü istikrara kavuşturma amaçlı uluslararası çabaların devamı olarak öne çıkıyor.

Yakıt sevkiyatına dair açıklama, Havana’da gerçekleşen Hükümetlerarası Ekonomik-Ticari ve Bilimsel-Teknik İşbirliği Komisyonu Eş Başkanları Toplantısı sırasında yapıldı.

Toplantıya, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernişenko ve Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas başkanlık etti.

Çernişenko, görüşmede şu açıklamada bulundu: “Devlet Başkanımız Vladimir Putin’in talimatları doğrultusunda, Rusya kardeş Küba’ya enerji sektöründeki mevcut durumla bağlantılı olarak acil yardım sağlamaya hazırdır.”

Rusya’nın yardımı, 18 Ekim’de Küba’nın elektrik sisteminde meydana gelen ve ülkenin büyük bir bölümünü yaklaşık 72 saat boyunca elektriksiz bırakan büyük çöküşün ardından geldi.

Elektrik tedariki, 21 Ekim sabahı erken saatlere kadar tam olarak yeniden sağlanamamıştı.

Kübalı enerji yetkililerinin 1 Kasım’da yayınladıkları son rapora göre, ulusal şebekede yeni bir kesinti olasılığını dışlamamalarına rağmen, adada elektrik üretiminde açık devam ediyor.

Küba’da elektrik şebekesi yine çöktü: Krizin arka planında ne var?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ukrayna ve İsrail ortaklığı: Erken uyarı sistemi kullanıma hazır

Yayınlanma

Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Yevgeniy Korniçuk, İsrail’in Kiev’e yaptığı yardım çerçevesinde hava tehditlerine karşı bir erken uyarı sistemi oluşturmak için gerekli tüm desteği sağladığını ve Kiev’in şu anda bu teknolojiyi hayata geçirmenin son aşamalarında olduğunu söyledi.

Interfax‘ın haberine göre Korniçuk, Beşinci Kiev Yahudi Forumu’nda yaptığı açıklamada, bu erken uyarı sisteminin bazı bölümlerinin Ukrayna’da halihazırda faaliyete geçmiş durumda olduğunu belirtti.

Bunların arasında özellikle İsrail yapımı üç boyutlu radarlar bulunuyor.

Büyükelçi, “Bu bir sır değil. Ordu bugün bunları (radarları) zaten kullanıyor. Ve gerektiğinde büyük miktarlarda satın almak için oldukça uygun durumdalar,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Korniçuk, Ukrayna ve İsrail’in ortak bir düşmanla mücadele ettiğini zira iki ülkedeki savaşların “tek bir merkezden koordine edildiğini” ifade etti.

Ayrıca Korniçuk, Ukrayna ve İsrail’in ortak müttefiklere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Korniçuk, İsrail’in, Ukrayna’nın Suudi Arabistan ile dostane ilişkileri kapsamında arabuluculuk yapma potansiyelinden de yararlanabileceğine işaret etti.

Eski İsrail Başbakanı Bennett: ABD, Ukrayna savaşının bitmesini istemedi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Yunanistan 2 milyar avroluk ‘Demir Kubbe’ için İsrail ile görüşüyor

Yayınlanma

Yunan yetkililer perşembe günü yaptıkları açıklamada, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarının bir parçası olarak 2 milyar avroluk (2,11 milyar dolar) bir uçaksavar ve füze savunma sistemi geliştirmek üzere İsrail ile görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Söz konusu savunma sistemleri muhtemelen İsrail’in Demir Kubbe ve Gazze ve Lübnan’da devam eden çatışmalar sırasında komşularından gelen saldırılar sırasında fırlatılan kısa ve uzun menzilli füzeleri engelleyen diğer sistemleri temel alacak.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği brifingin ardından Reuters’a yaptığı açıklamada, “Plan çok katmanlı bir uçaksavar ve anti-drone sistemi oluşturmak. İsrail ile görüşmelerimiz sürüyor,” dedi.

İkinci bir yetkili de potansiyel anlaşmanın büyüklüğünü doğrulayarak Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etmek için 2035 yılına kadar 12,8 milyar avro harcaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hava savunma sistemleri, Atina’nın ABD’den 40 kadar yeni F-35 savaş uçağı ve insansız hava aracı ile Fransa’dan dört Belharra fırkateyni ve Rafale jetlerini de içeren 10 yıllık askeri satın alma planının bir parçası.

Savunma Bakanı Dendias perşembe günkü brifingden önce yaptığı açıklamada, “Çabamız silahlı kuvvetlerimizin 21. yüzyıla hızlı bir şekilde geçişi içindir,” dedi.

Yunanistan şu anda hava sahasını korumak için ABD Patriot ve eski Rus S-300 sistemlerini kullanıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English