Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Politico ile yaptığı bir röportajda, İslamabad’ın Washington ile Pekin arasında büyüyen küresel rekabette taraf tutma niyeti olmadığını vurguladı.
Bir yandan ABD ile savunma işbirliğini sürdüren 250 milyon nüfuslu nükleer güç Pakistan, dğer yandan özellikle dev altyapı projeleri aracılığıyla Çin’le ticari ve ekonomik bağlarını geliştiriyor.
Dışişleri Bakanı Khar ise, Politico röportajında, İslamabad’ın ABD ile Çin arasında yaşanabilecek topyekun bir kopuşun “Pakistan’a tatsız bir stratejik seçim sunacak yansımalarından endişe duyduğunu” belirtti.
Brüksel’e yaptığı ziyarette Khar, “Dünyayı iki bloğa bölme fikri bizi büyük ölçüde tehdit ediyor” dedi ve ekledi, “Bu ayrışma konusunda çok endişeliyiz …”
“ABD ile yakın ve işbirliğine dayalı bir geçmişimiz var. Bundan ayrılmaya niyetimiz yok” diyen Khar, diğer yandan Pakistan’ın Çin ile yakın ve işbirliği içinde olma gerçekliğine de sahip olduğunu söyledi.
Washington Pakistan için hala önemli bir askeri ortak. Geçen yıl ABD Dışişleri Bakanlığı, Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının bakımı için 450 milyon dolarlık olası ekipman satışını onaylamıştı.
Öte yandan, Pekin de, Pakistan ile askeri işbirliğini derinleştirme sözü verdi ve Pakistan donanmasına geçen ay fırkateynler teslim etti. Çin ayrıca Kuşak Yol’un en önemli ayağı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru aracılığıyla yollar, demiryolları, hastaneler ve enerji ağları inşa ediyor ve bu yatırımlarla ülkenin ekonomik kalkınmasını artırıyor.
Hem ABD hem Çin
Nisan ayında Wall Street Journal, Khar’ın yazdığı iddia edilen, Pakistan’ın ABD ile ortaklığını koruma içgüdüsünün ülkenin Çin ile “gerçek stratejik” olarak gördüğü ortaklığına zarar vereceğine dair uyarıda bulunduğu bir notu yayınlamıştı.
Politico röportajında ise, Washington’un dünyanın “standart belirleyicisi rolü”nü vurgulayan Khar, diğer yandan Pakistan için en büyük satış noktası olan Çin’in, devasa bir nüfusu yoksulluktan kurtarmaya yönelik bir ekonomik model olduğunu açıkladı.
ABD’ye Afganistan eleştirisi
Khar’ın ABD politikasına yönelik en keskin eleştirisi ise, Afganistan merkezliydi. Taliban’ı engellemeyi amaçlayan kısıtlamaların geri teptiğini, insani ve güvenlik krizine neden olduğunu söyleyen Khar, Washington’ın politikalarının birçok Afgan’ı “suç faaliyetlerine, narkotik stratejisine ve kaçakçılığa” ittiğini belirtti.
Pakistan ekonomisi enflasyon ve çöken rezervlerle boğuşurken, İslamabad IMF’den kurtarma paketi arıyor. Washington’ın bunu destekleyip desteklemeyeceği ve Çin’in ülkede ekonomik istikrarın sağlanmasında daha somut adımlar atıp atmayacağı ise belirsizliğini koruyor.