Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Pekin: ABD ile her düzeyde diyaloğa hazırız

Yayınlanma

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in ABD ile ilişkilerini düzeltmek ve küresel sorunlar üzerinde birlikte çalışmak için “her düzeyde” diyaloğu güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Han, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bir yıl önce Bali’den bu yana ilk kez bir araya gelmesinin beklendiği San Francisco’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) liderler forumundan sadece birkaç gün önce bu açıklamaları yaptı.

Pekin, Xi’nin Apec’e katılımını henüz teyit etmedi ancak son aylarda Washington ve Pekin arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerde artış görüldü ve bu da ikili bir zirve için zemin hazırladığı şeklinde yorumlandı.

Singapur’daki Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda konuşan Han, son resmi temasların “olumlu sinyaller” gönderdiğini ve dünyanın Çin-ABD ilişkilerinde “iyileşme” beklentilerini artırdığını söyledi.

“İstikrarlı ve sağlam bir Çin-ABD ilişkisi, diğer ülkelerdeki tüm sektörlerden insanların ve bir bütün olarak uluslararası toplumun ortak beklentisidir” dedi.

“Karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini teşvik etmek, farklılıkları uygun şekilde yönetmek ve küresel zorlukları ortaklaşa ele almak için ABD ile her düzeyde iletişim ve diyaloğu güçlendirmeye hazırız” diyen Han, Pekin’in Washington ile ilişkilerini her zaman karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkeleri doğrultusunda ele aldığını da sözlerine ekledi.

Çin Başbakan Yardımcısı da Janet Yellen ile görüşecek

Han’ın yorumları aynı zamanda Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in cumartesi günü başlayacak olan APEC toplantısında Biden-Xi zirvesine zemin hazırlama çabasının bir parçası olarak görülen ABD ziyaretiyle aynı zamana denk geldi.

Çin’in en üst düzey ekonomi ve mali politika yetkilisi olan He, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında teknoloji kısıtlamaları ve sübvansiyonlar konusundaki anlaşmazlıkların ortasında, beş günlük gezisi sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüşecek.

Han konuşmasında tek taraflılık ve korumacılığın “hiçbir yere götürmediğini” ve güvenlik konusunun araç olarak kullanılamayacağını söyledi.

Çin’in her zaman ekonomik küreselleşmenin destekçisi olduğunu da sözlerine ekleyen Han, “Ayrıştırma, sanayi ve tedarik zincirlerinin koparılması ve sözde ‘riskten arındırma’ küresel ekonomiyi sadece birçok izole adaya bölecektir” dedi.

Han, ülkenin kurumsal açılımı ilerletmeye ve dünyanın her yerinden şirketler için daha fazla pazar ve yatırım fırsatı sağlamaya kararlı olduğunu söyledi, “Çin ekonomisi toparlanıyor ve genel olarak iyileşiyor” diye ekledi.

Han’a göre jeopolitik gerilimler, değişen ekonomik manzara ve ortaya çıkan gıda, enerji ve borç krizleriyle birleşiyor.

Aynı zamanda, teknolojik ve endüstriyel dönüşümün yeni turunun derinleşmesinin sürdürülebilir ekonomik büyüme için yeni fırsatlar getirdiğini söyledi.

Han, Çin’in daha akıllı ve daha yeşil bir kalkınma için endüstriyel yapısını yükseltmek üzere büyük veri, yapay zeka ve yeni enerji teknolojilerindeki yeniliklere olan bağlılığını teyit etti.

Han’ın konuşmasında Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalara da atıf yaparak, “Çatışmaları diyalog ve istişare yoluyla çözme ve kalkınmaya elverişli istikrarlı bir uluslararası ortam yaratma konusunda daha kararlı olmamız gerekiyor” dedi.

‘Pragmatizm su yüzüne çıkıyor’

Forumda Han’dan sonra söz alan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, iki ekonomik güç merkezi arasındaki angajman arttıkça ABD-Çin ilişkilerinde olumlu işaretler gördüğünü söyledi.

“Pragmatizm su yüzüne çıkıyor” diyen Al-Falih, ülkesinin her iki ülkeyle de güçlü ilişkileri olduğunu belirtti ve “Dünyanın iki ekonomik süper gücü ve jeopolitik gücü arasında işbirliği ve bir arada yaşama çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Al-Falih, iki gücün doğal bir stratejik rekabete ilişkin söylemlerini azaltacaklarına ve nihayetinde barış içinde bir arada yaşamayı başaracaklarına inandığını söyledi.

DİPLOMASİ

Xi ve Putin buluştu: İlişkilerimiz tarihin en iyi anında

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi için gittikleri Astana’da bir araya geldi.

Putin, Rusya ve Çin ilişkilerinin “tarihin en iyi anında” olduğunu vurgularken, Xi, iki ülke arasında varılan anlaşmaların tam olarak uygulandığını ve planlanan yönlerdeki işbirliğinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

“İşbirliğimiz kimseye karşı değil, sadece halkımızın çıkarları doğrultusunda hareket ediyoruz” diyen Rusya lideri, Çin’in Kazakistan’dan devralacağı ŞİÖ başkanlığını desteklediklerini bildirdi.

İki liderin toplantısı, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinin oturum aralarında Kazakistan’da yapılıyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ŞİÖ’nün kritik gündemi ‘güvenlik’ olacak

Yayınlanma

Astana 3-4 Temmuz tarihlerinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Zirvesine ev sahipliği yapıyor. Zirve, kilit bölgesel meselelerin ele alınacağı önemli tartışmaları içermeyi vaat ediyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü, altı kurucu ülke tarafından 15 Haziran 2001 tarihinde Şanghay’da kurulmuştur: Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan. ŞİÖ’nün şu anda kurucu üyelere ek olarak Hindistan, İran ve Pakistan da dahil olmak üzere dokuz üyesi bulunmaktadır. Afganistan, Belarus ve Moğolistan olmak üzere üç gözlemci devlet ve Azerbaycan, Ermenistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 diyalog ortağı bulunmaktadır.

2022’deki Semerkant ŞİÖ zirvesi, Belarus’un örgüt içindeki statüsünün üye devlet statüsüne yükseltilmesi sürecini başlatmıştır.

Dünya nüfusunun %40’ını temsil eden ŞİÖ’de üye ülkeler küresel GSYH’ye yaklaşık 23 trilyon doların üzerinde katkıda bulunuyor.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Bu yılki zirveye kimler katılıyor?

Astana’daki ŞİÖ zirvesine on altı dünya liderinin katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmak üzere Astana’ya giden liderler arasında.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping devlet ziyareti ve zirveye katılmak üzere 2 Temmuz’da Astana’ya geldi.

Diğer liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov yer alıyor.

Hindistan ise Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar tarafından temsil edilecek. Ayrıca Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de toplantıda hazır bulunacak.

Orta Asya’yı ziyaret etmekte olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de zirveye katılacak.

Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (KazISS) Asya Araştırmaları Bölümü Baş Uzmanı Alisher Tastenov, “Katılımcı sayısının bu kadar yüksek olması, zirve ilgili tüm ülkeler için yapıcı bir diyalog platformunu temsil etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Zirvede ayıca liderler arası önemli ikili görüşmeler de gerçekleşiyor.

Zirvenin merakla beklenen görüşmesi ise Rusya lideri Putin ile Çin lideri Xi Jinping arasında yapılacak toplantı.

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Zirvenin gündemi nedir?

Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi-Sürdürülebilir Barış ve Refah Arayışı başlıklı zirvede, üye ülkeler arasında işbirliği ve kalkınmanın kilit alanlarına odaklanan kapsamlı bir gündem görüşülecek.

Güvenlik ve istikrar arayışının gündemin en üst sıralarında yer alması bekleniyor.

Zirvede en az 20 önemli belge ele alınacak. Bunlar arasında Astana ŞİÖ Deklarasyonu, 2035 yılına kadar ŞİÖ Kalkınma Stratejisi, 2030 yılına kadar Enerji İşbirliği Kalkınma Stratejisi, 2025-2027 yılları için Terörizm, Ayrılıkçılık ve Aşırıcılıkla Mücadelede İşbirliği Programı ve 2024-2029 yılları için ŞİÖ Uyuşturucuyla Mücadele Stratejisi yer alıyor.

Gündemdeki belgelerden biri de Kazakistan tarafından önerilen Adil Barış ve Uyum için Dünya Birliği girişimi. Bu girişim ile ŞİÖ ülkeleri arasında küresel ve bölgesel güvenliği geliştirme konusundaki işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Çin’in Xinhua ajansına bir mülakat veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, zirvenin nihai kararlarının “Şanghay ruhunun temel ilkeleri olan karşılıklı güven, dostluk, karşılıklı fayda ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma” ilkelerini tam anlamıyla somutlaştırmasını beklediğini söyledi.

“ŞİÖ’nün daha da geliştirilmesi için stratejik açıdan önemli kararların alınmasını bekliyoruz. Orta vadede etkileşimin ana alanları tanımlanacak ve mevcut zorluklara ve tehditlere yeterli ve zamanında yanıt vermek için girişimler geliştirilecek” dedi.

Kazakistan dönem başkanlığını Temmuz 2023’te Hindistan’dan devraldı.

Tokayev dönem başkanlığı boyunca Kazakistan’ın başlıca uluslararası ve bölgesel örgütlerle temaslarını genişleterek örgütün uluslararası etkisini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Xi ve Tokayev Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası’nın açılışına katıldı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Putin: Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler istikrarlı bir şekilde gelişiyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüştü.

Interfax ajansının aktardığına göre Rusya lideri, yaptığı açıklamada, “Dünyanın içinde bulunduğu dönemdeki tüm zorluklara rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor,” ifadesini kullandı.

Rus-Türk stratejik projelerinin planlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Putin, “Uluslararası politikanın bir dizi önemli alanında aktif olarak çalışmaya devam ediyoruz. Sizlerle sürekli temas halindeyiz. Bakanlıklarımız ve kurumlarımız düzenli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor ve kilit alanlardaki pozisyonlar üzerinde mutabık kalıyor,” dedi.

Devlet Başkanı, 2023 yılında 6,7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret edeceğini ve bunun rekor bir rakam olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English