Amerika
Pentagon, 842 milyar dolarlık bütçeyi geçirmek için Çin’le gözdağı verdi

Pentagon liderleri perşembe günü ABD ordusunun Çin ile olası bir çatışmaya hazır olması gerektiğini söyleyerek, Kongre’yi Savunma Bakanlığı’nın Asya’daki ve dünyadaki kuvveti modernize edecek olan 842 milyar dolarlık bütçe teklifini onaylamaya zorladı.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Temsilciler Meclisinde görüşülen Bakanlığının 2024 yılı bütçe talebine ilişkin, Çin’i işaret ederek, “Bu, doğrudan Amerika’yı 21. yüzyıl dünyasında güvende tutmayı amaçlayan bir bütçedir” dedi.
Austin, Meclis Tahsisatlar Komitesi Savunma Alt Komitesi oturumunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile açıklamalarda bulundu.
Görüşülen bütçenin, strateji odaklı bir bütçe olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti ile stratejik rekabetin ciddiyetinden kaynaklandığını savunan Austin, “Çin tehdidine karşı Asya’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki kuvvetleri modernize etmek için 2024’te 842 milyar dolarlık askeri bütçeye ihtiyaç duyduklarını” dile getirdi.
“Şimdi Pentagon’da üç temel önceliğim var: Ulusumuzu savunmak, seçkin insanlarımıza sahip çıkmak ve takım çalışmasıyla başarılı olmak. Çin Halk Cumhuriyeti bizim ilerleme hızımızdır. Ve onunla rekabet için çok çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Austin, onaylanmasını istediği bütçenin, ABD’nin Çin’e karşı üstünlüğünü artırarak “saldırganlığı caydırmak” amacını taşıdığını söyledi.
ABD Savunma Bakanı, Rusya-Ukrayna savaşına da atıfta bulunarak, “Ulusal savunma stratejimiz, Putin’in son derece saldırgan Rusya’sını akut bir tehdit olarak nitelendiriyor. Ukrayna’nın savunmasını, ne kadar sürerse sürsün destekleyeceğiz” dedi.
Lloyd Austin, Savunma Bakanlığının, İran, Kuzey Kore ve küresel terör gruplarının tehditlerine karşı koymanın yanı sıra “ufuk ötesi terörle mücadele yeteneklerinin” artırılması için de yatırım yaptığını vurguladı.
Austin, 2024 bütçesinden, iklim değişikliği ve “sınırları umursamayan” diğer 21. yüzyıl tehditleri karşısında hazırlıklı ve dayanıklı olmak için de pay ayrılacağını bildirdi.
‘Çin’i caydırabilmek için 1 numara kalmalıyız’
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de, Çin’in eylemlerinin, onu komşuları ve “muhtemelen” ABD ile karşı karşıya gelmeye ve potansiyel bir çatışmaya doğru götürdüğünü iddia etti.
“Bu bütçe savaşı önler ve bizi gerekirse savaşmaya hazırlar” diyen Milley, “caydırmanın ve savaşa hazırlanmanın olağanüstü pahalı olduğunu”, ancak savaşmak kadar pahalı olmadığını söyledi.
Milley, Çin’i caydırabilmek için “Her zaman 1 numara kaldığımızdan emin olmak bizim görevimizdir” ifadesini kullandı.
‘Bütçeyi geçirmezseniz kazanımlar kaybolur’
Kongre’ye seslenen Genelkurmay Başkanı, “Irak ve Afganistan’daki yirmi yıllık savaş, ordunun teçhizatını ve birliklerin hazırlık durumunu aşındırdı, bu nedenle ABD, silah sistemlerini değiştirmek ve birliklere sıfırlama zamanı vermek için çalışıyor” dedi.
“Operasyona hazırlık oranlarımız şu anda çok uzun yıllarda olduğundan daha yüksek” diyen Milley, aktif gücün yüzde 60’ından fazlasının şu anda “en yüksek hazırlık durumunda” olduğunu ve 30 günden daha kısa sürede savaşa konuşlanabileceğini, yüzde 10’unun ise 96 saat içinde konuşlanabileceğini söyledi.
Milley, Kongre bütçeyi zamanında geçiremezse bu “kazanımların kaybedileceği” uyarısında bulundu.
Pentagon’un 2024 için talep ettiği 842 milyar dolarlık bütçe, 2023 bütçesine göre yüzde 3,2, 2022 bütçesine göre ise yüzde 13,4 daha yüksek.
Çin’i çevreleme stratejisi
Pekin’i uluslararası düzeni yeniden şekillendirme potansiyeline sahip “bir meydan okuma” olarak gören Biden yönetimi, Çin’i çevreleme stratejisi ile Asya-Pasifik bölgesindeki ittifaklarını güçlendiriyor, AUKUS ittifakı ile Avustralya ve Japonya’yı silahlandırıyor, Tayvan Adasındaki askeri tahkimatını artırıyor, Guam ve Filipinler gibi yerlere ek askeri kuvvetler gönderiyor.
Pentagon’un bütçe talebi, Biden yönetiminin Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki askeri etkisine karşı koymayı amaçlayan sözde “Pasifik Savunma Girişimi” için yüzde 40’lık bir artışı içeriyor.
Savunma Bakanı Austin bu artışı, “Bu, daha güçlü bir kuvvet duruşunu, Hawaii ve Guam için daha iyi savunmayı ve müttefiklerimiz ve ortaklarımızla daha derin bir işbirliğini finanse edecek” sözleriyle gerekçelendirdi.
Bütçe ayrıca, savaş uçaklarını ve yeni bir stratejik bombardıman uçağını, dokuz savaş gemisinin inşası da dahil olmak üzere donanma faaliyetlerini; nükleer saldırı ve balistik füze denizaltılarını, ultra hızlı hipersonik teknoloji de dahil olmak üzere uzun menzilli topçu ateşlerini içeriyor.
Amerika
Trump’tan zenginler için vergi artışı önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, yüksek gelirli Amerikalılar için en üst gelir vergisi oranını yüzde 37’den yüzde 39,6’ya çıkarmayı önerdi. Teklif, mevcut vergi indirimlerinin uzatılması için kaynak arayışının bir parçası olarak Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a iletildi. Öneri, yıllık geliri belirli eşiklerin üzerindeki şahısları ve evli çiftleri etkileyecek.
ABD Başkanı Donald Trump, 7 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a yüksek gelirli Amerikalılar için en üst gelir vergisi oranını artırmayı önerdi.
Bloomberg ve The New York Times‘ın haberine göre, Trump yıllık geliri 2,5 milyon dolar veya evli çiftler için 5 milyon doların üzerinde olanlar için oranı yüzde 37’den yüzde 39,6’ya çıkarmayı teklif etti.
Bloomberg‘in aktardığına göre, Trump ayrıca girişim sermayesi ve özel sermaye fonu yöneticilerine uygulanan taşınan kâr vergi indirimlerinin kaldırılması isteğini de yineledi.
Ajansın aktardığına göre, Temsilciler Meclisi Vergi Komisyonu Başkanı Jason Smith’in 9 Mayıs’ta Trump ile görüşmesi ve vergi tasarısının başkanın önceliklerine uygun olacağını bildirmesi bekleniyor.
Öte yandan The New York Times, Trump’ın ilk başkanlık döneminde, 2017 yılında “zenginlere yönelik vergi”nin en üst oranını yüzde 39,6’dan yüzde 37’ye düşürdüğünü belirtti.
Gazete, bu oranın hâlen aynı seviyede olduğunu ancak şu anda yıllık geliri 626 bin 350 doları aşanlar için geçerli olduğunu kaydetti.
Trump’ın önerisinin, vergi indirimlerinin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısı görüşmeleri sırasında geldiği kaydedildi.
Bu yasa tasarısının maliyetini karşılamak için yasa koyucular, düşük gelirli Amerikalılara yönelik sağlık sigortası programı Medicaid’in kesilmesi de dahil olmak üzere kaynak bulmaya çalışıyor.
Bloomberg‘e sunulan bağımsız Tax Foundation’ın ön değerlendirmesine göre, zenginlere yönelik yeni vergi oranının on yıl içinde bütçeye 67,3 milyar dolar gelir sağlaması bekleniyor.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, yaptığı açıklamada, zenginlere yönelik vergilerin artırılmasının, Trump’ın otelcilik sektörü çalışanları ve yaşlılar için vergi indirimleri gibi seçim vaatlerini finanse etmek için daha fazla kaynak yaratacak “akıllı” bir adım olduğunu söyledi.
Ancak ajans, kongrede bu konuda farklı görüşler olduğunu yazdı.
Bloomberg, Trump’ın daha önce zenginler için vergi indirimleri vaat ederek seçim kampanyası sırasında birçok zengin bağışçının desteğini aldığını belirtmişti.
ABD Başkanı, 2021 yılında “milyarder vergisine” karşı çıkmış, zenginlerin bu durumda ABD’yi terk edebileceğini savunmuştu.
Ancak bu bahar Semafor, Trump’ın en zengin Amerikalılardan bazıları için vergileri artırmayı değerlendirmeye hazır olduğunu yazdı.
Amerika
Amerika’nın Sesi, Trump yanlısı içeriği yayınlayacak

Amerika’nın Sesi (VOA), ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen One America News Network (OAN) televizyon kanalının programlarını yayınlamaya başlayacak.
Amerika Birleşik Devletleri’nin kamu yayıncısı Amerika’nın Sesi (VOA), ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarını destekleyen sağcı televizyon kanalı One America News Network (OAN) programlarını yayınlamaya başlayacak.
VOA’nın bağlı olduğu Küresel Medya Ajansı (USAGM) kıdemli danışmanı Kari Lake, OAN’ın VOA’ya haber akışını, içeriğini ve teknik desteğini ücretsiz olarak sağlayacağını belirtti.
Lake, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu, yalnızca uluslararası izleyici kitlesine yayın yapan USAGM haber ajanslarının tek finansman kaynağı olan Amerikalı vergi mükellefi için büyük bir faydadır,” ifadelerini kullandı.
OAN’ın sahibi iş insanı Charles Herring de Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı.
Amerika’nın Sesi radyosu, 83 yıllık tarihinde ilk kez mart ortasında yayınlarına ara vermişti.
Voice of America çalışanları mahkeme kararıyla işlerine dönüyor
Bu durum, Trump’ın VOA’nın yanı sıra Hür Avrupa Radyosu ve Hür Asya Radyosu gibi kuruluşları da bünyesinde barındıran USAGM’nin finansmanını askıya alan bir kararname imzalamasının ardından yaşanmıştı.
Karar sonucunda 1300’den fazla gazeteci süresiz idari izne gönderilmişti.
Daha önce yaklaşık 100 bin kamu çalışanını işten çıkaran iş insanı Elon Musk, Hükümet Verimliliği Dairesi (DOGE) koordinatörü olarak bu radyoların kapatılması çağrısında bulunmuştu.
Musk, Amerika’nın Sesi’ni “artık kimsenin dinlemediğini” iddia etmişti. Radyonun sunucularını “kendi kendine konuşan çılgın sol radikaller” olarak nitelendiren Musk, bu kuruluşların “Amerikalı vergi mükelleflerinin cebinden yılda bir milyar dolar yaktığını” söylemişti.
Amerika’nın Sesi’nin savunmasına uluslararası gazetecilik kuruluşları da katıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Trump’ın kararının “dünya genelinde basın özgürlüğünü tehdit ettiğini ve Amerika’nın bilgi akışını destekleme yönündeki 80 yıllık çabalarını boşa çıkardığını” vurguladı.
22 Nisan’da bölge yargıcı Royce Lamberth, Amerika’nın Sesi çalışanlarının görevlerine iade edilmesine ve radyo ile çevrimiçi yayınların yeniden başlamasına hükmetti.
Ancak Trump’ın avukatları bu karara ABD temyiz mahkemesinde itiraz etti. Temyiz mahkemesi 3 Mayıs’ta gazetecilerin eski görevlerine iade edilmesi yönündeki kararı bozdu.
Buna rağmen mahkeme, Trump yönetimini Amerika’nın Sesi’nin “yasal olarak gerekli” yayın seviyesini sağlamakla yükümlü tuttu.
ABD Kongresi ise daha önce bu radyonun faaliyetinin zorunlu olduğuna karar vermiş ve yasama organının onayı olmadan finansmanının kesilmesini yasaklamıştı.
Amerika
ABD’de yargıç, göçmenleri Libya’ya sınır dışı etme planını engelledi

Boston’daki bir ABD yargıcı, Trump yönetiminin göçmenleri Libya’ya sınır dışı etme planını geçici olarak durdurma kararı aldı.
Yargıç, bu kararın, göçmenlerin adil yargılanma hakkını güvence altına alan önceki kararını “açıkça ihlal edeceğini” belirtti.
Karar, iki ABD’li yetkilinin CBS’e, ABD’nin göçmenlere yönelik baskıyı artırma kapsamında yakında göçmenleri Libya’ya sınır dışı etmeye başlayabileceğini söylemesinin ardından geldi.
Sınır dışı etme haberine yanıt olarak, Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, X’te yaptığı açıklamada, ülkesinin “hiçbir bahaneyle göçmenlerin sınır dışı edilme noktası olmayı kabul etmeyeceğini” belirtti.
Aynı habere yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, konuyu tartışmayacaklarını söyledi.
CBS’e konuşan ve isminin açıklanmamasını isteyen yetkililer, ABD ordusunun göçmenleri bu hafta içinde Kuzey Afrika ülkesine uçuracağını söyledi.
Bu hamle tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. Libya, on yıldan fazla bir süredir çatışmaların içinde ve ABD Dışişleri Bakanlığı, “suç, terör ve iç karışıklık” gibi faktörler nedeniyle Amerikalıların bu ülkeye seyahat etmemelerini tavsiye ediyor.
Göçmenlik avukatları, Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerini engellemek için çarşamba günü hızlıca harekete geçti ve Massachusetts’teki bir yargıçtan “acilen” geçici bir engelleme kararı almasını istedi.
Avukatlar mahkemeye sundukları dilekçede, “Birçok güvenilir kaynak, sınıf üyeleriyle birlikte Libya’ya gönderilmek üzere ABD’den hemen kalkacak uçuşların hazırlandığını bildiriyor,” diye yazdı.
Boston’daki ABD Bölge Yargıcı Brian Murphy, çarşamba günü öğleden sonra geç saatlerde, Trump yönetiminin göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme yetkisini kısıtlayan bir karar verdi.
Yargıç Murphy kararında, sınır dışı işlemlerinin, nihai sınır dışı emrine tabi göçmenlerin adil yargılanma hakkını koruyan daha önce verdiği ihtiyati tedbiri “açıkça” ihlal ettiğini belirtti.
Daha önceki karar, yetkililerin göçmenlere kendi dillerinde yazılı bildirimde bulunmalarını ve sınır dışı edilmekten korunmak için itirazda bulunmaları için anlamlı bir fırsat sunmalarını gerektiriyor.
Göçmenleri Libya’ya sınır dışı etme planından haberi olup olmadığı sorulan Başkan Donald Trump, “Bilmiyorum. İç Güvenlik Bakanlığına sormanız gerek,” dedi.
Libya, Trump yönetimi tarafından göçmenlerin sınır dışı edilmesini kabul etmesi istenen birkaç ülkeden biri olduğu düşünülüyor.
Bu hafta Ruanda, ABD ile görüşmelerin “erken aşamada” olduğunu doğrularken, Benin, Angola, Ekvator Ginesi, Eswatini ve Moldova da medya raporlarında adı geçen ülkeler arasında yer aldı.
ABD’nin Libya’ya kaç kişiyi sınır dışı etmeyi umduğu veya göçmenlerin Libya’nın hangi bölgesine gönderileceği belli değil.
Libya’nın batısı Dibeybe’nin başbakanı olduğu BM destekli bir hükümet tarafından yönetilirken, doğu ise askeri lider General Halife Hafter tarafından kontrol ediliyor.
Hafter’in oğlu geçen pazartesi Washington’da ABD’li yetkililerle görüşmüştü, fakat ABD Dışişleri Bakanlığı ve bir Libyalı sözcü, görüşmenin sınır dışı edilmeyle ilgili olmadığını açıkladı.
-
Görüş2 hafta önce
Pahalgam terör saldırısı, Hindistan ve Pakistan yine kavgalı…
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Görüş2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ihanet etti
-
Dünya Basını2 hafta önce
Jeffrey Sachs: ABD’nin Asya’daki askeri üslerini kapatın
-
Dünya Basını2 hafta önce
Bender Abbas patlaması: Sabotaj mı kaza mı?
-
Avrasya Günlüğü2 hafta önce
Kilnam Chon: Çin’in yaklaşımıyla küresel dijital yönetişim reformunu ilerletmek
-
Rusya2 gün önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Dünya Basını1 hafta önce
The Ekonomist: Afrika’dan Göç Dünyayı Değiştirecek