Politico‘nun gizli belgelerden elde ettiği bilgilere göre Bakü, Erivan’la savaşın tırmanmasından önce Minsk’ten yeni insansız hava araçları, obüsler ve elektronik harp ekipmanı aldı.
Politico, ondan fazla gizli mektup, diplomatik nota, senet ve ihracat pasaportuna dayanarak Belarus’un Azerbaycan’a gelişmiş silahlar tedarik ettiğini öne sürdü.
Minsk’in Azerbaycan ordusuna yardımının 2018-2020 yılları arasında yapıldığı belirtilen haberde, bu hizmetlerin eski obüs teçhizatının modernizasyonu ile elektronik harp cihazları ve insansız hava araçlarda kullanılan yeni teçhizatın tedarikini içerdiği kaydedildi.
İncelenen belgeler arasında Belarus Devlet Silah İhracat Teşkilatı ile ülkenin savunma fabrikaları arasındaki yazışmalar da yer alıyor.
Belgelerde, Azerbaycan’ın modern topçu teçhizatı siparişlerinden ve Groza-S füzesavar sistemlerinin satın alınması konusunda Minsk ile Bakü arasındaki yazışmalara yer veriliyor.
Politico‘nun ele geçirdiği belgelerden birinde, Belaruslu şirketlerin ‘Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının geri alınmasında ve Belarus mal ve hizmetlerinin bu ülkeye ihracatında’ aktif rol oynadığı ifade ediliyor.
Mayıs ayının ortalarında Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede ‘kurtuluş savaşı’ olarak nitelendirdiği Dağlık Karabağ savaşı öncesinde aralarında geçen bir konuşmayı hatırlatmıştı. Lukaşenko, görüşme sonucunda Aliyev ile ‘savaşı kazanmanın mümkün olduğu’ kanaatine vardıklarını dile getirmişti.
Lukaşenko, “Ayrıca savaştan önce, sizin kurtuluş savaşınızdan önce, öğle yemeğinde ikimiz felsefe yaparken yaptığımız konuşmayı hatırladım. Savaşın kazanılabileceği sonucuna varmıştık. Bu çok önemli. Bu zafere tutunmak önemli,” demişti.
Belarus ve Ermenistan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, daha önce ‘savaşın hazırlıklarına dahil olan en az iki KGAÖ ülkesi’ olduğunu söylemişti.
Paşinyan, geçen günlerde de “KGAÖ üyelerinden biri, (Karabağ’daki) 44 günlük savaşın hazırlıklarına katıldığını, Azerbaycan’ın zaferini teşvik ettiğini, inandığını ve dilediğini iddia ediyor. Peki bundan sonra Belarus Cumhurbaşkanı ile herhangi bir konuyu KGAÖ formatında mı görüşmeliyim?” açıklamasını yapıştı.
Bunun yanı sıra Paşinyan, KGAÖ’yü, üyeleri ‘Azerbaycan’la birlikte Ermenistan’a karşı savaş planlayan balon bir örgüt’ olarak nitelendirmişti.
Ermenistan Başbakanı, Lukaşenko’nun hüküm sürdüğü dönemde Belarus’u ziyaret etmeyi reddetti ve özür talep etti. Minsk, Ermenistan’daki büyükelçisini istişareler için geri çağırdı ve Erivan da aynısını yaptı.
Ermenistan, Belarus Büyükelçisini geri çağırdı