Bizi Takip Edin

AVRUPA

Polonya, AB’nin göç anlaşmasına yönelik vetosunu sürdürecek

Yayınlanma

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin Avrupa’ya resmi sınır kapıları dışında ulaşan sığınmacıların paylaşımı konusunda bir mekanizma geliştirilmesi arayışında olduğunu belirterek Avrupa Birliği’nin (AB) haziranda imzalanan göç anlaşmasına dönük vetoyu sürdüreceklerini kaydetti.

Perşembe günkü görüşmelerinden nihai bir anlaşma çıkmamasının ardından Brüksel, düzensiz göçün nasıl ele alınacağı konusunda kısa süre içinde anlaşmaya varacaklarını bildirmişti.

Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisi 15 Ekim’de seçime gidiyor ve partinin ana kampanya vaatlerinden biri ülkeyi yasa dışı göçten korumak olarak öne çıkıyor. Ülkede seçimlerle aynı gün konuyla ilgili bir referandum yapılacak.

Morawiecki, “Önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi’ne gideceğim ve orada yasa dışı göç konusundaki vetomu yineleyeceğim,” ifadelerini kullandı.

Başbakan, “Bu yalnızca Polonya’nın ve diğer üye ülkelerin egemenliğine saldırı değil, AB’yi demokratik olmayan bir şekilde istikrarsızlaştırmaya yönelik de bir girişim,” dedi.

AB kurumları, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Haziran 2024’te yapılacak olması nedeniyle mevcut yasama yılının sonuna kadar üye ülkelerin anlaşma üzerinde uzlaşmasında ısrarcı.

Ardından yeni mevzuatın yasalaşması için üç Konsey, Komisyon ve Parlamento arasında üçlü müzakereler gerçekleştirilecek.

Haziran ayında AB içişleri bakanları üye ülkelerin göçmenleri zorunlu paylaşımını, barındırmayı reddettikleri her göçmen için 20 bin avro ödemesini öngören bir anlaşmayı kabul etmiş, Polonya ve Macaristan veto hakkını kullanmıştı.

AVRUPA

İngiliz The Times, Kirillov suikasti için “meşru savunma eylemi” dedi

Yayınlanma

17 Aralık sabahı Rus Korgeneral İgor Kirillov Moskova’da patlayıcı bir düzenekle öldürüldü. Bombanın bir elektrikli scooter’a bağlı olduğu anlaşıldı ve Kirillov’un yardımcılarından biri de öldü. Birkaç saat sonra Ukrayna iç istihbarat servisi saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Yüksek rütbeli bir subay olan 54 yaşındaki Kirillov, Rus ordusunun nükleer, biyolojik ve kimyasal savunma güçlerinin başındaydı.

Kirillov Batılı ülkelerin de hedefindeydi. Britanya hükümeti ekim ayında, “Kirillov Rusya’nın utanç verici ve tehlikeli davranışlarını örtbas etmek için yalanlar yayıyor,” demiş ve kendisine karşı yaptırımlar uygulamıştı.

Londra, Kirillov’un “Ukrayna’da insanlık dışı kimyasal silahların iğrenç kullanımına” karıştığını ileri sürüyordu.

Kirillov suikasti, olası sonuçlar  

Medvedev’den gazeteye sert tepki: Meşru askeri hedefler

İngiliz The Times gazetesi Kirillov’un öldürülmesiyle ilgili bir başyazı yayınlayarak suikaste destek çıktı. Başyazıda, Kirillov suikasti Ukrayna’nın “meşru savunma eylemi” olarak tanımlandı.

Başyazı Moskova’da pek hoş karşılanmadı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Telegram kanalında “Rusya’ya karşı suç işleyenlerin her zaman suç ortakları olduğunu” söyledi ve “Onlar da artık meşru askeri hedeflerdir,” dedi.

Eski Rusya Devlet Başkanı, The Times’ın “sefil çakallarının” da bu kategoriye girebileceğini ve buna gazetenin tüm yönetim kademesinin dahil olduğunu sözlerine ekledi. Medvedev, The Times’ın gazetecilerini “dikkatli olmaya” çağırdı ve “Londra’da her şeyin olabileceğini” söyleyerek üstü kapalı bir imada bulundu.

Rus korgeneral Kirillov patlamada hayatını kaybetti

İngiliz siyasetinden açıklamalar

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, Medvedev’in X’teki paylaşımına tepki gösterdi.

Lammy, “‘Times’ gazetecilerine yönelik gangster tehdidi çaresizlik kokuyor,” diye yazdı. Lammy, gazetelerin “İngiliz değerlerinin en iyilerini temsil ettiğini” savundu ve bu değerlerin “özgürlük, demokrasi ve bağımsız düşünce” olduğunu ileri sürdü.

Lammy ayrıca The Times okurken çekilmiş bir fotoğrafını da yayınladı.

The Guardian ise, Britanya Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsünün Medvedev’in yorumlarının “Putin hükümetinden gelen bir dizi umutsuz söylemin sonuncusu” olduğunu ve Rusya’nın “tüm tehditleri çok ciddiye alındığını” söylediğini aktardı.

‘Ukrayna istihbaratı, Mossad’ı örnek alıyor’

Okumaya Devam Et

AVRUPA

AB, Ukrayna’ya 100 bin askeri personel göndermeyi tartışıyor

Yayınlanma

Avrupa ülkeleri, Rusya ile savaşın dondurulması halinde Ukrayna’ya 40 bin ila 100 bin askerlik bir barış gücü göndermeyi tartışıyor. Ancak birliklerin himayesi, görev tanımı ve muhtemel sonuçlar konusunda ciddi belirsizlikler bulunuyor. Rusya ise bu planları Ukrayna’nın fiili işgali olarak nitelendiriyor.

Reuters ajansının haberine göre Avrupa ülkeleri, Rusya ile savaşın durdurulması ya da dondurulması durumunda Ukrayna’ya askeri birlik gönderilmesi konusunu detaylı bir şekilde ele alıyor.

Ajansa bilgi veren yetkililere göre, söz konusu misyonun asgari asker sayısının 40 bin olması öngörülüyor.

Ancak, Avrupa güvenlik kurumlarından bir temsilci, Ukrayna’yı Rusya’dan korumak için 100 bin askere ihtiyaç duyulacağı görüşünde.

Birliklerin, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Polonya gibi beş ila sekiz ülkeden oluşması bekleniyor.

Fakat, birliklerin toplam sayısı ve görev formatı hâlâ tartışma konusu. Örneğin, İtalya barış gücü misyonuna odaklanmayı önerirken, Fransa ve Ukrayna, Rusya’nın çevrelenmesine öncelik verilmesini savunuyor.

Birliğin kimin himayesinde konuşlandırılacağı da Avrupa ülkeleri arasında fikir ayrılığı yaratıyor.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crozetto, barış gücü askerlerinin Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde görev yapması gerektiğini ifade etti. Ancak diğer Avrupa yetkilileri, BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyelerinden biri olan Rusya’nın bu durumda çok fazla nüfuza sahip olabileceğini belirterek bu seçeneğe karşı çıkıyor.

Analistler, Avrupa ülkelerinin ABD’yi de en azından istihbarat ve operasyonel yardım gibi dolaylı destekler sunması için ikna etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Fakat ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmelerde, Amerikan askerlerinin ateşkesi izleme görevine katılmasını reddetmişti.

Bazı kaynaklar, Ukrayna’ya bir birlik gönderilmesinin Rusya ile doğrudan savaş riskini artırabileceği ve Avrupa ülkelerinin silahlı kuvvetleri üzerindeki yükü büyütebileceği uyarısında bulunuyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Franz-Stephan Gadi’ye göre, 100 bin barış gücü askerinin tahsis edilmesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini kara kuvvetlerini genişletmeye zorlayabilir ve örneğin Balkanlar’daki diğer görevlerde katılımı azaltabilir.

Silah kullanımı gibi çeşitli konularda belirsizlikler devam ediyor. Reuters’a konuşan bir Fransız askeri yetkili, “Avrupalı bir asker vurulursa ne olur?” sorusunu gündeme getirdi.

Öte yandan Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR), Batı’nın Ukrayna’da 100 bin askerden oluşan bir askeri birlik konuşlandırmayı planladığını geçen ay bildirmişti. Bu hamleyi Ukrayna’nın “fiili işgali” olarak nitelendiren SVR, NATO’nun Ukrayna ordusunun savaş kabiliyetini yeniden tesis etmek ve onları bir “intikam girişimine” hazırlamak için çatışmayı dondurmaya çalıştığını belirtmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, barış gücü askerlerinin yalnızca çatışmaya taraf olan tüm aktörlerin rızasıyla konuşlandırılabileceğini vurgulamıştı.

İsviçreli Büyükelçi Buch: Rusya’yı zayıflatmış olabilirler, ama aynı zamanda tüm Batı’yı da zayıflatmış oldular

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Britanya, “eğitim” amacıyla Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünüyor

Yayınlanma

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey, İngiliz askerlerinin Ukrayna’daki askerlerin eğitimine yardımcı olmak üzere bu ülkeye gönderilmesinin önünü açtı.

Healey Kiev’e yaptığı bir ziyaret sırasında Birleşik Krallık’ın “eğitimi Ukraynalıların ihtiyaçlarına daha uygun hale getirmesi” gerektiğini söyledi.

The Times’a verdiği demeçte bakan, “Ukraynalıların eğitime erişimini kolaylaştırmamız ve daha fazla askeri motive edip harekete geçirmelerine yardımcı olmak için Ukraynalılarla birlikte çalışmamız [gerekiyor],” dedi.

Bunun Birleşik Krallık’taki Ukraynalı askerlerin eğitiminin Ukrayna’ya da yayılması anlamına gelip gelmediği sorulduğunda ise, “Ukraynalıların isteklerine cevap verebilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Savaşanlar onlar,” cevabını verdi.

Geçtiğimiz yıl eski savunma bakanı Grant Shapps, Sunday Telegraph’a verdiği bir röportajda böyle bir hamleyi desteklediğini ifade etmişti.

Healey’nin de aynı öneriyi ortaya atan ilk İşçi Partisi hükümeti üyesi olduğuna inanılıyor.

Healey bu yorumları, Rusya ile barış görüşmelerine başlaması için giderek artan bir baskı altında olan Ukrayna’ya Britanya’nın 225 milyon sterlinlik bir destek paketi taahhüt ettiği sırada yaptı.

Healey, Kiev’in görüşmelere “zayıf değil güçlü bir pozisyondan” girmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna’nın “Putin’le mücadele etme ve onu caydırma” kabiliyetini geliştirmeye devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Healey, “Gözümüzü toptan ayıramayız,” dedi.

Destek paketini açıklarken İngiliz bakan, “Putin’in yasadışı geniş çaplı işgalini başlatmasından yaklaşık üç yıl sonra, Ukrayna’nın cesur insanları kırılmaz ruhlarıyla tüm beklentilere meydan okumaya devam ederken, yanlış hesaplarının derinliği her zamankinden daha açık,” dedi.

Healey, Birleşik Krallık’ın 2025 yılı boyunca Ukrayna konusundaki “uluslararası liderliğini” artıracağını da sözlerine ekledi.

Bakan, “Ruslar Ukrayna’yı cephede baskı altında tutuyor ama Putin’in kendisi de kendi ordusunu takviye etmek üzere Kuzey Kore birliklerini çağırarak, Esad’ı terk ederek ve Suriye’de kendi mevzilerini savunamayarak zayıflık işaretleri veriyor,” iddiasında bulundu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English