Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şaraa, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek ülkesinin yeniden yapılanması için destek aradı. Ziyaretlerde, güvenlik, istikrar ve işbirliği olanakları ele alındı.
Suriye’de geçiş dönemi için 29 Ocak’ta cumhurbaşkanı olarak atanan ve aynı zamanda Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri olan Ahmed eş-Şaraa, 4 Şubat’ta Ankara’da yeni sıfatıyla ilk yurt dışı turunu tamamladı.
Bu ziyaret, 2011’den bu yana bir Suriye liderinin Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
Eş-Şaraa, bu ziyaret öncesinde, 2-3 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan’da temaslarda bulundu.
Eş-Şaraa’nın 4 Şubat akşamı Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Türkiye, Esad rejiminin düşüşünden sonra Şam’a dışişleri bakanını gönderen ilk ülke olmuştu; Hakan Fidan, eş-Şaraa ile Aralık 2024’te bir araya gelmişti.
Eş-Şaraa’nın Türkiye ziyaretinden önce Türkiye gazetesi, Erdoğan’ın “Ramazan başlamadan” (28 Şubat’a kadar) Suriye’yi ziyaret etmeyi planladığını iddia etmişti. Fakat Erdoğan, iktidar değişikliğinden sonra Şam’ı ziyaret eden ilk yabancı lider olmayacak; zira Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani, ocak ayı sonunda Şam’da bulunmuştu.
Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) program yöneticisi İvan Boçarov’a göre, Türkiye, Suriye’deki yeni yönetim için açıkça dost bir devlet ve Esad’ın düşüşünden en çok fayda sağlayan ülke konumunda.
Bu nedenle, Şam’ın yeni sahipleri için Türkiye’nin desteğini almak büyük önem taşıyor.
Vedomosti gazetesine demeç veren Boçarov, ekonomik alanda doğrudan bir yardım beklenmese de Türk inşaat şirketlerinin yeniden yapılanmada öncelikli haklara sahip olabileceğini kaydetti.
Türkiye gazetesi ayrıca, mevcut görüşmelerin ana konusunun, Esad’ın düşüşünden sonra Suriye’nin doğusunda aktif hâle gelen IŞİD ile ABD’nin desteğiyle Fırat’ın kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki Kürtlerle mücadele olduğunu bildirmişti.
Boçarov, Türkiye’nin Suriye’de üs kurma görüşmelerinin Ankara’nın genel stratejisiyle uyumlu olduğunu ve Suriye’nin bu şekilde Türkiye’den diplomatik ve askeri destek alabileceğini ifade etti.
Diğer yandan Rusya Bilimler Akademisi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi’nden kıdemli araştırmacı Nikolay Suhov’a göre, eş-Şaraa, Erdoğan ile Kürtlere karşı bir operasyon planlamasını “küçük” bir ortak olarak görüşebileceği gibi, HTŞ’nin neden bu operasyona katılmayacağını da açıklayabilir.
Suhov, “Böyle bir senaryodan vazgeçme ihtimali için Riyad ziyareti faydalı olabilirdi, zira Riyad, bölgedeki ABD politikasının uygulayıcısı olarak kabul ediliyor,” şeklinde konuştu.
Suhov, Kürtlere karşı ortak bir operasyonun bile onların yarı devletini ortadan kaldırma hedefine ulaşamayacağını, zira ABD’nin SDG aracılığıyla Suriye’nin ana petrol sahalarını ve tarım arazilerini kontrol ettiğini ve bunları başkasına devretmeyeceğini belirtiyor.
Suhov, “Ancak Suriye’deki olası iki askeri üs bile Kürtler üzerindeki baskıyı artırmak için yeterli olabilir,” diyerek sözlerini tamamladı.
Suriye’deki HTŞ yönetiminden Türkiye’ye askeri üs teklifi
Suudi Arabistan’da neler konuşuldu?
Eş-Şaraa, Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın aktardığına göre, Veliaht Prens, eş-Şaraa’yı “Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak atanmasından dolayı tebrik etti. Liderler, Suriye’de “güvenlik ve istikrarın korunması” ile “çeşitli alanlarda işbirliği ilişkileri ve olanaklarını” ele aldılar.
SPA’nın haberine göre, eş-Şaraa ile birlikte Suriye geçici hükümeti Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani de Riyad’daydı.
Eş-Şeybani, ocak ayı sonunda Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlığındaki bir heyetle, Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerinin geleceği hakkında görüşmeler yapmıştı.
SANA haber ajansı (daha önce Aralık 2024’te devrilen Beşar Esad’a sadıkken, şimdi Suriye’nin yeni yönetimine bağlı), eş-Şaraa’nın ziyaretin “iki ülke arasında stratejik ilişkilerin başlangıcı olacağını” söylediğini aktardı.
Boçarov’a göre, eş-Şaraa’nın turundaki öncelikli hedefi, Suriye’nin yeniden yapılanması planlarını hayata geçirmek. Suhov ise Suudi Arabistan’ın Arap ve İslam dünyasının lideri, Türkiye ve Katar’ın denge unsuru, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kilit üyesi olduğunu ve Suriye’deki yeni yönetimin meşruiyetinin bunlara bağlı olduğunu hatırlattı.
Ayrıca Suhov, eş-Şaraa’nın ülkesindeki İslam’ın “ılımlı” olduğunu kanıtlaması gerekecek. Suhov, dini otoritelerden övgü dolu fetvalar gelirse, bu görevin başarıyla tamamlanmış sayılabileceğini belirtti.
HTŞ’nin tamamen Türkiye yanlısı bir grup olarak kabul edilmemesi gerektiğini ve Riyad’a yapılan öncelikli ziyaretin bunu gösterdiğini söyleyen Boçarov, “Suudi Arabistan, Suriye’deki duruma pragmatik bir şekilde yaklaşıyor: Riyad, ülkeyi kendi çıkarları doğrultusunda yeniden inşa etmeye başlayacak olan BAE ve diğerlerinden geri kalmak istemiyor,” dedi.
‘Yeni Suriye’ zorluklar arasında ulusal yeniden yapılanmaya başlıyor