Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, doğalgaz ödemelerinde yeni düzenlemeler getirdi

Yayınlanma

ABD’nin Gazprombank’a uyguladığı yeni yaptırımlar nedeniyle Rusya, yabancı alıcıların gaz ödemeleri için yeni prosedürler geliştirdi. Düzenleme, ruble üzerinden ödeme yapılmasını şart koşuyor.

Dün akşam yayımlanan devlet başkanı kararnamesine göre Rusya, Gazprombank’a yönelik yeni ABD yaptırımlarının ardından yabancı alıcılara yönelik doğalgaz ödeme prosedürünü güncelledi.

Kararnameye göre, Gazprombank’ın Mart 2022’de devreye aldığı özel hesaplar üzerinden yapılan doğalgaz ödemeleri, yaptırımlar kaldırılana kadar askıya alınacak.

Yetkili bankalar, artık tedarikçilere yapılacak ödemeler için yabancı alıcıların ruble hesabına kredi aktarabilecek veya ruble ya da sözleşme para birimi cinsinden alacakların mahsup edilmesi yoluyla borç tahsilatı gerçekleştirebilecek.

Değişiklikler kapsamında, doğalgaz tedariki için ödeme yükümlülükleri, Rus tedarikçinin talebi üzerine karşılıklı alacakların mahsup edilmesiyle de sona erdirilebilecek.

Yabancı alıcılar, Rus gazının bedelini ödemek için, tedarikçinin yetkili bir bankada bulunan ruble hesabına gerekli tutarı ruble cinsinden transfer etmek zorunda olacak.

Bu transfer için üçüncü taraflardan ruble cinsinden kredi alınmasına da izin veriliyor.

Gazprombank, kasım ayında ABD’nin yeni yaptırım paketi kapsamında listeye eklenmişti. Bu durum, yabancı alıcıların mevcut ödeme planını sürdürmesini imkânsız hale getirdi.

Kararnamede, Gazprombank dışında hangi bankaların doğalgaz ödemelerinde yetkilendirilebileceği ise belirtilmedi.

ABD’den Gazprombank’a yaptırım kararı

RUSYA

Rusya’dan HTŞ’nin statüsüne ilişkin açıklama

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’deki Hayat Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin, “Bu konudaki ilerlemelerde kendi süreçlerimiz var,” ifadelerini kullandı.

Zaharova, bugün düzenlediği basın toplantısında ilgili soruya yanıt olarak, “Spesifik olaylara ve eylemlere odaklanmalıyız. Bu da her bir duruma özel bir değerlendirme gerektirir,” dedi.

Diğer yandna Çin Halk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Fu Kwong, Güvenlik Konseyi’nin HTŞ’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını henüz gündemine almadığını belirtti.

Rusya Federasyonu Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise HTŞ’nin terör örgütü statüsünün “tartışmalı” olduğunu ifade etti.

Geçen pazar günü Rusya Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın çatışmanın taraflarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda istifa ederek ülkeyi terk etme kararı aldığını ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için adımlar attığını açıklamıştı. Bakanlık ayrıca, bu sürece Rusya’nın dahil olmadığını bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bugün düzenlenen bir başka basın toplantısında, Rusya’nın bir dönem Suriye Arap Cumhuriyeti’ne terörle mücadelede yardım ettiğini hatırlatarak, “Durumun tüm bölgeyi tehdit ettiği bir dönemde, ülkedeki istikrarın sağlanması için büyük çaba sarf ettik ve görevimizi yerine getirdik. Esad yönetimi ise daha sonra bağımsız olarak çalışmaya devam etti ve ülkesinin kalkınmasına odaklandı,” diye konuştu.

Kremlin: Suriye artık kendi yolunu çizmek zorunda

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kremlin: Suriye artık kendi yolunu çizmek zorunda

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın 2015’ten sonra Suriye’nin silahlı gruplarla mücadelesine destek vererek ülkenin durumunu istikrara kavuşturmasına yardımcı olduğunu, bundan sonrasının artık yeni Suriye hükümetine kaldığını söyledi.

TASS ajansının aktardığına göre Peskov, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya, Suriye Arap Cumhuriyeti’ne teröristlerle mücadelede zamanında destek sağladı ve bu tehdidin tüm bölgeyi sarmasının önüne geçerek durumu istikrara kavuşturdu. Bunun için büyük bir çaba harcadı ve böylece görevini tamamladı,” dedi.

Sözcü, “Beşar Esad liderliğinde ülke kalkınma için çaba sarf etti, ancak maalesef olayların gidişatı bizi bugünkü duruma getirdi. Şu an sahadaki gerçekleri dikkate almak gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki iktidar değişikliğinin Rusya’nın Orta Doğu’daki jeopolitik etkisini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Peskov, “Rusya, bölgedeki tüm ülkelerle diyaloğunu sürdürüyor ve bunu daha da ileriye taşımayı amaçlıyor,” yanıtını verdi.

Kasım ayı sonunda, silahlı gruplar Suriye ordusu mevzilerine karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı. 8 Aralık’ta muhalifler Şam’a girerken, hükümet güçleri şehri terk etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad istifa ederek ülkeyi terk etti. Rus basınına göre Esad ve ailesi Moskova’ya ulaştı ve Moskova’nın insani gerekçelerle kendilerine sığınma hakkı tanıdığı belirtildi.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri, Esad’ın Moskova’da güvende olduğunu söyledi

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NBC News‘e yaptığı açıklamada, Suriye’nin eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya’da olduğunu ve güvende bulunduğunu ifade etti.

Ryabkov, “Böyle bir durumda ne olduğu ve nasıl çözüldüğü konusunda spekülasyon yapmak benim açımdan yanlış olur. Kendisi güvende. Bu da Rusya’nın bu tür olağanüstü durumlarda olması gerektiği gibi hareket ettiğini gösteriyor,” dedi.

Diplomat, Rusya’nın Suriye’nin eski liderini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Esad’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) davası kapsamında iade edilme ihtimaline ilişkin soruya ise Ryabkov, Rusya’nın UCM sözleşmesine taraf olmadığını hatırlatarak yanıt verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, 8 Aralık’ta yaptığı açıklamada Esad’ın adalete teslim edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Biden, Suriye liderinin görevden ayrılmasını “adaletin tecellisi” olarak nitelendirirken, Esad’ın liderliği altında Suriye’de “yüz binlerce masum Suriyelinin” işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü iddia etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Suriye açıklaması: Beşar Esad görevden ayrıldı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English