Bizi Takip Edin

ASYA

Rusya ile Hindistan arasındaki petrol pazarlığını kim kazanacak?

Yayınlanma

Hindistan, iki aydır Rusya’dan birinci sınıf petrol (ESPO ve Sokol cinsi) almıyor. Batı, Rusya’nın ihracatının çökmesini bekliyor ama gerçekte böyle bir şey olmuyor. Rus petrolündeki indirim azaldığı için Hindistan sadece Rusya’dan ek tercihler konusunda pazarlık yapıyor.

Hindistan iki aydır Kozmino limanından Rus ESPO premium sınıf petrol almıyor. Bu, Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu (ESPO) boru hattı için tasarlanan kalite olarak biliniyor. Normalde ESPO petrolü, 2023’te ortalama 800 bin varil tüketen Çin’de popülerdi. Ancak 2022’den bu yana Hindistan da ESPO petrolü satın almaya başladı. 2023 yılında alımlar günlük 60 bin varilden 95 bin varile çıktı.

Ancak Kommersant’ın haberine göre, ESPO derecesinin reddedilmesiyle birlikte Hindistan, Sahalin merkezli Sokol petrolünün alımını da askıya aldı. Batı basını, Aralık 2023’ten bu yana Hindistan’ın Rus petrolü alımlarında bir düşüş olduğunu belirtiyor. Hindistan neden bazı sınıflarda Rus petrolü alımını durdurması, ABD yaptırımlarından duyulan korkuyla açıklandı.

Rusya Finans Üniversitesi ve Ulusal Enerji Güvenliği Fonu uzmanı İgor Yuşkov, Vzglyad gazetesine verdiği mülakatta Hindistan’ın, ABD’nin bazı tankerlere karşı uyguladığı yeni yaptırımları müzakerelerde bir argüman olarak kullanarak Rusya’dan ek indirim alma konusunda pazarlık yaptığını belirtti.

‘ABD, Rusya ile pazarlıklarında Hindistan ile birlikte hareket etmeye çalışıyor’

Yuşkov şunları söyledi: “ABD yeni yaptırımlar uyguladığında, yaptırım uygulanan bir tankerin artık çalışmayacağını ya da tavan fiyatın derhal çalışacağını beklemez. Amaçları Rus petrolünün arzını durdurmak değil, zira bu dünya pazarında bir kıtlığa ve daha yüksek fiyatlara yol açar ve net bir petrol ithalatçısı olarak ABD’nin kendisi de bundan zarar görür. ABD’nin maksadı Rus petrolünü ihraç etmenin maliyetini artırmak. Buna alıcılara daha uygun fiyatlar için pazarlık yapma bahanesi vermek ya da tanker sahiplerine, gölge filodaki bir tankerin sahibi olsa bile, navlun maliyetini yükseltme bahanesi vermek de dahil. ABD bunu Hindistan ile müzakere etmiyor ama bir yerlerde ABD, Rusya ile pazarlıklarında Hindistan ile birlikte hareket etmeye çalışıyor.”

Uzmanlar, Hindistan’ın ek tercihler için pazarlık yapmasının pek mümkün olmadığını söylüyor.

Rus kredi derecelendirme kuruluşu NRA’nın genel müdürü Sergey Grişunin, “2022 sonunda yüzde 17 ila 20 olan indirimler şu anda yüzde 7 ila 10 seviyesinde. Çünkü ürünlerin tadı kaçtı ve yaptırımları aşmak için giderek daha fazla yöntem ortaya çıkıyor,” yorumunu yaptı.

Freedom Finance Global analisti Vladimir Çernov ise, “Hindistan’ın Rusya’yı birinci sınıf ham petrol fiyatlarını varil başına 60 dolar olan tavan fiyatın altına düşürmeye zorlaması pek mümkün görünmüyor. Bu kaliteler hiçbir zaman tavan fiyatın altında işlem görmedi ve Asya-Pasifik bölgesinde yüksek talep görüyor. ESPO’nun kükürt oranı yüzde 0,6’nın altındayken, Ural petrolünün kükürt oranı, yüzde 1,2 ila 1,4’le bunun iki katı,” diye konuştu.

Bununla beraber Hindistan’ın ESPO petrolü için aslında Çin ile rekabet ettiği değerlendirmesini yapan Yuşkov, “Hindistan ezici bir çoğunlukla Rus Ural petrolünü, yani eskiden Avrupa pazarına giden miktarları satın aldı ve almaya devam ediyor. Ve ESPO petrolü esasen Çin için tasarlanmıştı. Fakat Çin’in koronavirüs kısıtlamalarını henüz kaldırmadığı ve daha az aktif olduğu 2022’de Hindistan da periyodik olarak ESPO almaya başladı. Ancak 2023’ün başlarında Pekin kısıtlamaları kaldırdı,” dedi.

‘Hindistan alımlarını azalttı diye petrol ihracatımızı azaltmadık’

Yeni Delhi’nin Moskova ile yaptığı fiyat pazarlığının bir noktasında Pekin’in ortaya çıktığına dikkat çeken Yuşkov, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi Hindistan’ın ESPO ve Sokol petrol alımları azaldı ama bu Rusya için kesinlikle bir felaket değil. Hindistan alımlarını azalttı diye petrol ihracatımızı azaltmadık. Biz sadece bu hacimleri başka pazarlara yönlendirdik, hepsi bu. Her petrol eninde sonunda alıcısını bulur. Bir noktada Hindistan’ın da yakıt alımlarını artıracağını göreceğimizi düşünüyorum.”

Batı basının Rusya’nın petrol ihracatının çöktüğünü gösterme beklentisiyle felaket tellallığı yaptığını belirten Yuşkov, “Bu doğru olsaydı, fiyatlar 2022 baharında belirsizlik döneminde olduğu gibi varil başına 100 ila 120 dolara fırlardı,” diye anımsattı.

S&P Global’e göre ocak ayında Hindistan, deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün en büyük alıcısıydı. Fakat şubat ayında en büyük alıcı Çin oldu ve Hindistan’ı az da olsa geride bıraktı.

‘Hindistan’ın Rus petrolünü almayı reddetmesi gibi bir durum söz konusu değil’

Yuşkov, “Böyle bir yer değişimi gerçekleşiyor ve bu normal. İki ülke şu anda yaklaşık aynı hacimde petrol alıyor. Yani Hindistan’ın Rus petrolünü almayı reddetmesi gibi bir durum söz konusu değil. Hindistan bizim için hala birinci ya da ikinci sırada ve petrol sektöründe hala birbirimizin önemli ticaret ortaklarıyız. Ancak hacimler ve fiyatlar pazarlık sürecinin bir parçası olarak dalgalanıyor,” yorumunu yaptı.

Hindistan’ın indirim pazarlığı yapma girişimlerini zorlaştıran bir başka faktör daha olduğunu dile getiren Yuşkov, “Şu anda petrol fiyatları yükseliyor, dolayısıyla Hindistan için pazarlık yapmak daha zor. Daha ziyade, ek bir indirim bile almak değil, en azından sahip olduğu indirimi korumak istiyor. Şu anda petrol zaten varil başına 8 ila 10 dolar. Petrol fiyatlarında küresel bir artış Hindistan’ı Rusya’ya daha uyumlu hale getirecektir,” diye ekledi.

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret dengesizliğine bakış

ASYA

Suudi Veliaht Prensi bu ay Japonya’ya ziyaret düzenleyecek

Yayınlanma

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bu ayın sonlarına doğru Orta Doğu dışına nadiren yaptığı seyahatlerden birini gerçekleştirerek Japonya’ya gidecek.

Bloomberg‘in aktardığına göre Japon hükümeti, cuma günü yaptığı yazılı açıklamada, Muhammed bin Selman’ın 20-23 Mayıs tarihleri arasında yapacağı bir ziyarette Başbakan Fumio Kishida ile görüşeceğini bildirdi.

İki ülkenin derin iktisadi bağları bulunuyor. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Suudi Arabistan, geçen yıl 42 milyar dolar ile Japonya’nın en büyük sekizinci ticaret ortağıydı.

Japonya, Suudi Arabistan’dan ham petrol alan en büyük alıcılardan biri ve Riyad’ın varlık fonu, oyun devi Nintendo Co’nun en büyük hissedarları arasında yer alıyor.

İki ülke arasında ayrıca Japon şirketlerinin Suudi Arabistan’da tarım, tıbbi bakım, enerji ve altyapı gibi sektörlere yatırım yapmasını amaçlayan bir ‘2030 Suudi-Japon Vizyonu’ anlaşması da bulunuyor.

Riyad’ın geçtiğimiz yıllarda benimsediği 2030 Vizyonu, Prens Muhammed’in turizmden elektrikli araçlara ve yarı iletkenlere kadar her alanda yüz milyarlarca dolar yatırım yaparak Suudi ekonomisini dönüştürme planı olarak öne çıkıyor.

Muhammed bin Selman’ın Japonya’yı 2022’nin sonlarında ziyaret etmesi planlanıyordu, ancak seyahati varmasından kısa bir süre önce iptal edilmişti.

FT: ABD-Suudi ilişkilerini İsrail üzerinden şekillendirmek riskli

Okumaya Devam Et

ASYA

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret dengesizliği çözüldü mü?

Yayınlanma

Hindustan Times gazetesi, Rusya’daki ihracatçıların Hindistan’daki banka hesaplarında biriken milyarlarca Hint rupisinin büyük bir kısmının kullanıldığını ve bu konuda ‘artık herhangi bir sorun kalmadığını’ bildirdi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, “Hindistan’da biriken rupilerin çoğu kullanıldı ve artık sorun olmaktan çıktı,” ifadelerini kullandı.

Kaynaklara göre Rusya, Hindistan’da ‘dolaşımda olan’ rupileri kullanarak hisse senetlerine, devlet tahvillerine ve altyapı projelerine yatırım yaptı.

Daha önce, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından kurulan Hindistan İhracat Örgütleri Federasyonu’nun (FIEO) genel ve icra direktörü Dr. Ajay Sahay, TASS‘a verdiği mülakatta, Hint bankalarının Rus ihracatçılara ait milyarlarca rupi tuttuğunu söylese de belirli bir miktar belirtmemişti.

Sahay, Rusya ile Hint rupisi üzerinden ticaretin hala devam ettiğini de sözlerine eklemişti.

Geçen yılın mayıs ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan’ın Goa eyaletindeki Panaji’de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin sonunda ülkesinin Hindistan’daki banka hesaplarında milyarlarca rupi biriktiğini ifade etmişti.

Lavrov, bunu çözümü o dönemde halihazırda tartışılan bir sorun olarak nitelendirmişti.

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 65 milyar dolara ulaştı.

Ülke, Hindistan’ın dördüncü büyük ticaret ortağı olma konumunu koruyor. Ancak bu büyüme, Rusya aleyhine 55 milyar doların üzerinde ticaret dengesizliği sorununu da beraberinde getirdi.

Rusya’nın Hindistan’a ihracatının ana kalemini enerji oluşturuyor. Rusya’nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı 2023 yılında iki katına çıkarak sırasıyla 45 milyar dolar ve 4,5 milyar dolara ulaştı.

Moskova ile Yeni Delhi, Hint rupisinin yanı sıra Amerikan doları, BAE dirhemi ve Çin yuanı ile de ticaret yapıyor.

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret dengesizliğine bakış

Okumaya Devam Et

ASYA

Amazon bulut hizmetlerini genişletmek için Singapur’a 9 milyar dolar yatırım yapacak

Yayınlanma

Amazon, Singapur’daki bulut altyapısını genişletmek için bu ülkeye 9 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Salı günü Amazon Web Services (AWS) ASEAN Zirvesi’nde yapılan duyuru, Seattle merkezli teknoloji devinin geçen yıl Malezya ve Tayland’da bulut hizmetlerine milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını açıklamasının ardından geldi.

AWS Ülke Müdürü Priscilla Chong, “AWS, müşteri talebini desteklemek ve Singapur’un cazip bir bölgesel yenilik fırlatma rampası olarak statüsünü güçlendirmeye yardımcı olmak için 2024’ten 2028’e kadar Singapur’daki bulut altyapısı yatırımlarını ikiye katlıyor,” dedi.

Amazon, yatırımın her yıl Singapurlu işletmelerde 12.000’den fazla istihdamı destekleyeceğini ve Singapur’un gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) 23,7 milyar dolar değer katacağını söyledi.

Amazon’un duyurusu, ABD merkezli teknoloji devlerinin Güneydoğu Asya’daki varlıklarını genişletmek için yaptıkları bir dizi hamlenin sonuncusu.

Microsoft geçtiğimiz hafta Malezya, Tayland ve Endonezya’da yapay zeka (AI) ve bulut hizmetlerine yönelik milyarlarca dolarlık yatırımlarını açıkladı.

Nvidia CEO’su Jensen Huang aralık ayında Malezya, Vietnam ve Singapur’u kapsayan bir tura çıkarken, Apple CEO’su Tim Cook da geçtiğimiz ay Singapur, Vietnam ve Endonezya’yı ziyaret etti.

Devlet haber ajansı Bernama’nın haberine göre pazartesi günü Malezya Ticaret ve Yatırım Bakanı Tengku Zafrul Aziz, Google’ın “yakın gelecekte” ülkeye yatırım yapma planlarını açıklayacağını söyledi.

Küresel danışmanlık firması Kearney, yapay zekanın 2030 yılına kadar Güneydoğu Asya’nın GSYİH’sine yaklaşık 1 trilyon dolar katkıda bulunabileceğini tahmin ediyor.

Synergy Research Group’a göre Amazon, AWS aracılığıyla bu yılın ilk üç ayında dünyanın en büyük bulut altyapısı sağlayıcısı oldu. Teknoloji devi geçen hafta, çoğunlukla reklamcılık ve bulut işletmelerinin performansının etkisiyle işletme gelirinin üç kat artarak 15,3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English