Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da haftalık çalışma saatinin kısaltılması önerisi

Yayınlanma

Rusya’da haftalık çalışma süresinin bir saat azaltılarak 40 saatten 39 saate indirilmesini öngören yasa tasarısı alt parlamento kanadı Duma’ya sunuldu.

Tasarı, resmi tatillerden önce çalışma gününün bir saat azaltılmasını öngören Rusya İş Kanunu’nun 95. maddesini hafta sonundan önceki tüm günler için geçerli olacak şekilde değiştiriyor. Ayrıca, halihazırda haftalık azami çalışma süresini 40 saat olarak belirleyen iş kanunu maddesinde de değişiklik yapılmasını gerektiriyor.

Tasarıda, modern çalışma koşullarının ücretli işçilerin zihinsel ve ahlaki durumu üzerindeki baskıyı artırdığı ve bunun da yurttaşların çalışma kapasitesini olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı.

Yasal çalışma saatlerine rağmen Rusların çoğunun işyerlerinde günde sekiz saatten fazla bulunduklarına dikkat çekilen tasarıda, bu durumun iş günü başlamadan önce iş yerine varma ihtiyacının yanı sıra görevlerin yerine getirilmesinden de etkilendiğine dikkat çekildi.

Tasarıda, “Buna ek olarak, pek çok işveren personel seviyelerini artırmadan üretimi artırarak ve çalışanları ödenmeyen sürekli fazla mesai yapmaya zorlayarak suiistimal etmektedir,” denildi.

Tasarıda belirtilene göre kesintisiz çalışma tükenmişlik, stres ve kronik yorgunluk gibi bir dizi soruna yol açıyor.

Çalışma saatlerinin azaltılması daha önce de gündeme gelmişti

Daha önce Duma, zorlu hava koşullarında çalışma gününü azaltan bir normun yasada yer almasını ve iş kanununa iş gününün azaltılmasına ilişkin normların eklenmesini önermişti.

Girişimin sahibi Duma Başkan Yardımcısı Boris Çernyışov’a göre, çok düşük veya yüksek sıcaklıklarda çalışmanın özellikleri şu anda iş kanununda belirtilmiyor, ancak işveren, işçilerin korunmasına yönelik devlet normatif gerekliliklerine uygun çalışma koşullarını sağlamakla yükümlü.

Ağustos ayında Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Leonid Slutskiy, Güney Rusya’da çalışanlar için sıcakta üç ya da dört saatlik bir mola olan siesta uygulamasının başlatılmasını teklif etmişti.

Ayrıca Slutskiy, bazı çalışanların evden çalışmaya geçirilmesi ya da dört günlük çalışma haftası uygulamasına geçilerek çalışanların sıcak havadan kurtulmaları için zaman yaratılması için önlemler alınabileceğini ve bunun bir artısının da trafik sıkışıklığının azalması olacağını söylemişti.

Duma Çalışma, Sosyal Politikalar ve Gazi İşleri Komisyonu üyesi Svetlana Bessarab, Lenta.ru‘ya yaptığı açıklamada haftalık çalışma süresinin 40 saatten 36 saate indirilmesi gerektiğini ifade etti. Bessarab’a göre, dijitalleşme ve yazılım geliştirme sayesinde işgücü verimliliği birkaç kat arttı, dolayısıyla şu an bu tür kararlar almak için en uygun zaman.

Ağustos ayında Çağdaş Politika Sorunları Araştırma Enstitüsü (IIPSP) evden ofise gidip gelirken harcanan zamanın çalışma süresi olarak kabul edilmesini önermiş ve bazı Rusların haftada 10 ila 20 saatlerini seyahat ederek geçirdiklerini anımsatmıştı.

Kamuoyu yoklamaları ne diyor?

Diğer yandan 2023 baharında işverenlerin haftada dört gün çalışmaya geçilmesi fikrini onayladıkları ortaya çıktı. Hh.ru tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Rus işverenlerin yüzde 81’i çalışma haftasının kısaltılmasından yana.

Dört günlük çalışma haftasının ana avantajı çalışanların tükenmişliğinin azalması olurken, dezavantajı ise çalışan maaşlarının azaltılması gerekliliği oldu.

Bununla birlikte Duma Çalışma, Sosyal Politika ve Gazi İşleri Komisyonu üyesi Ekaterina Stenyakina, dört günlük çalışma haftasının ülkenin tüm ekonomisinin gelişimi üzerinde ciddi etkilerinin olabileceği uyarısında bulundu. Örneğin, dört günlük çalışma haftası ile işçiler 28 gün daha fazla izin yapacaklar ve bu da işgücü verimliliğini azaltabilir.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Maksim Oreşkin ise mevcut mevzuatın halihazırda çalışanlara ve işverenlere daha kısa bir çalışma haftası üzerinde anlaşma hakkı verdiğini hatırlattı.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English