Samsung Electronics cuma günü yaptığı açıklamada, yarı iletken biriminin bir yıldan uzun bir süredir ilk kez kâra geçebileceği beklentisi ve akıllı telefon satışlarının artmasıyla birlikte faaliyet kârının ilk çeyrekte bir önceki yıla göre muhtemelen 10 kattan fazla arttığını söyledi.
Dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi, kazanç beklentilerinde, ocak-mart döneminde faaliyet kârının geçen yılın aynı çeyreğine göre %931,3 artışla 6,6 trilyon won’a (4,9 milyar $) ulaşmasını beklediğini açıkladı. Bu arada gelirin de %11,4 artarak 71 trilyon won’a ulaşacağı tahmin ediliyor.
Faaliyet kârı rakamı FnGuide’ın 5,2 trilyon wonluk konsensüsünden daha iyi ancak gelir tahmini 25 aracı kurumun tahminlerine dayanan 72,6 trilyon wonluk konsensüsün altında.
Bir önceki çeyreğe göre faaliyet kârının iki kattan fazla artması ve gelirin %4,8 artması bekleniyor. Rakamların ötesinde beklentiler konusunda herhangi bir detay vermeyen Samsung, net kar ve iş sektörü sonuçları da dahil olmak üzere tüm kazançlarını bu ay içinde açıklayacak ve bunları açıklamak için bir konferans görüşmesi düzenleyecek.
Analistler, Samsung’un yapay zeka hesaplamaları için kritik önem taşıyan yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çiplerinde gelişme göstermesiyle, yüksek konjonktürlü yarı iletken sektöründe uzun bir düşüşten kurtulduğunu söylüyor.
Counterpoint Research’te araştırma direktörü olan Tom Kang Nikkei Asia’ya gönderdiği e-postada, “Yapay zeka patlamasıyla hem fiyatlar hem de talep arttığı için bu çoğunlukla bellek bölümünden kaynaklanıyor,” dedi. Kang, “Akıllı telefonlar gibi ana pazarlar da geçen yılın ekim ayından bu yana toparlandı. Galaxy [S]24 serisine olan talep de selefi GS23’e kıyasla %10’dan fazla iyileşme gösteriyor” diye ekledi.
Samsung’un bellek çöküşünden çıkışı, şirketin ana dayanağı olan yarı iletken bölümünde geçen yılın sonuna kadar üst üste dört çeyrek faaliyet zararı kaydetmesiyle gerçekleşti.
Eugene Investment & Securities’de kıdemli analist olan Lee Seung-woo, pazartesi günü yayınladığı bir raporda Samsung’a atıfta bulunarak “bir dev nihayet uzun bir kış uykusundan uyanıyor” dedi.
Tayvan depreminin etkisi
Ayrıca Seul’deki bir analiste göre, çarşamba günü Tayvan’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, şirketin adada faaliyet gösteren bazı rakiplerinin doğal afetten etkilenmesi nedeniyle, Samsung’a DRAM ve döküm yongaları için müşterilerle fiyat pazarlığında üstünlük sağlayabilir.
KB Securities’in kıdemli analistlerinden Jeff Kim .arşamba günü yayınladığı bir raporda, “Micron ve TSMC’nin Tayvan’daki deprem nedeniyle üretimlerinde yaşanan gerilemenin, Samsung Electronics’e ikinci çeyrekte DRAM ve döküm [yongaları] üzerindeki fiyat görüşmelerinde yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.
Samsung, kurumsal müşteriler için özel çipler üreten dökümhane pazarında Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ile rekabet ediyor. ABD merkezli çip üreticisi Micron’un ana DRAM üretim tesisleri Tayvan’da bulunuyor.
TSMC çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, denetimlerde bazı ekipmanlarda sınırlı hasar tespit edildiğini ve operasyonların “kısmen” etkilendiğini, ancak daha gelişmiş makinelerin etkilenmediğini söyledi. Depremden sonraki 10 saat içinde operasyonel iyileşmenin %80’e ulaştığı bildirildi.
Micron Technology, çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Operasyonlarımız ve tedarik zincirimiz üzerindeki etkiyi değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme tamamlandıktan sonra teslimat taahhütlerindeki değişiklikleri müşterilerimize bildireceğiz.”
Bu arada Nvidia, üretim ortaklarıyla yaptığı istişarelere atıfta bulunarak Tayvan’daki depremin tedarikleri üzerinde herhangi bir etki beklemediğini söyledi.