Bizi Takip Edin

AVRUPA

Siemens: Alman şirketlerinin Çin’e bağımlılığı onlarca yıl sürecek

Yayınlanma

Siemens’in finans müdürü Ralf Thomas’a göre, Alman üreticilerin Çin’e olan bağımlılıklarını azaltmaları onlarca yıl alacak.

Financial Times’a (FT) verdiği demeçte Thomas, “Küresel değer zincirleri son 50 yılda oluştu. Bunun altı ya da 12 ay içinde değişebileceğine inanmak için ne kadar saf olmak gerekir? Bu onlarca yıllık bir mesele,” dedi.

Alman istatistik kurumuna göre Çin, 2023 yılında iki ülke arasında 254 milyar avro değerinde mal ticareti ile Almanya’nın en büyük tek ticaret ortağı konumunda. Volkswagen ve BASF gibi Almanya’nın en büyük gruplarından ülkenin Mittelstand’ının küçük ve orta ölçekli (aile) şirketlerine kadar uzanan bu ilişki, uzun zamandır ülkenin ekonomik gücünün bir dayanağı ve küreselleşmenin bir modeli olarak görülüyordu.

“Çin ile ticareti daha da genişletmek istiyoruz”

Bu ilişki artık pek çok yatırımcı ve siyasetçi tarafından bir yük olarak görülüyor. Bundesbank geçen yıl Çin’e aşırı bağımlılığın Almanya’nın ‘iş modelini tehlikeye attığı’ uyarısında bulunmuştu. Geçtiğimiz temmuz ayında Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Alman şirketlerine Çin’e olan bağımlılıklarını azaltmaları çağrısında bulunmuştu.

Daha önce Çin’deki faaliyetlerini savunan ve buradaki pazar payını genişletme niyetini beyan eden Siemens’in son müdahalesi, Şansölye Olaf Scholz’un pazar günü Siemens’in CEO’su ve BASF’nin yeni patronunun da aralarında bulunduğu yüksek profilli bir iş heyetiyle Çin’e gittiği sırada geldi.

Siemens yöneticisi, “Bu hükümetin niyetinin [Çin ile ticareti azaltmak] olduğunu düşünmek büyük bir yanlış anlama olur. Riskten arındırma ve çeşitlendirme ihtiyacını göz önünde bulundurarak Çin ile ticareti daha da genişletmek istiyoruz. Kritik bağımlılıklarla ilgili olarak, bunlarla mücadele etmeliyiz. Kendimizi kapatmak istemiyoruz ama dengeli ortaklıklar kurmak istiyoruz,” dedi.

Siemens yöneticisine göre ‘Çin sıcağına dayanırsanız her yerde başarılı olursunuz’

Kiel Enstitüsü tarafından bu hafta yayınlanan ayrı bir raporda Pekin’in BYD gibi şirketler de dahil olmak üzere yerli sanayilerine verdiği sübvansiyonların diğer OECD ülkelerinin üç ila dokuz katı arasında değiştiği tahmin ediliyor.

Thomas, buna rağmen şirketinin Çin’de olmamayı göze alamayacağına karar verdiğini söyledi. Agresif yerel rakiplerin yükselişinin bir ‘meydan okuma’ olduğunu da sözlerine ekleyen Thomas, “Çin mutfağının sıcağına dayanabilirseniz, başka yerlerde de başarılı olursunuz,” dedi.

Geçen hafta Çin Komünist Partisi’ne yakın Global Times gazetesinin Alman heyetinin ziyaretiyle ilgili başyazısında, iki ülke arasındaki ilişkinin ‘pazara erişim ve adil rekabet gibi bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu’ kabul ediliyordu.

Yazıda, “Fakat bu zorluklar ikili işbirliğini olumlu gidişatından saptırmak için bir bahane olmamalıdır,” denildi.

AVRUPA

İtalya ile birlikte dokuz AB ülkesi ‘LGBT deklarasyonu’nu imzalamadı

Yayınlanma

İtalya’nın LGBT toplulukları lehine Avrupa politikalarını teşvik eden bir bildiriyi imzalamayan dokuz AB ülkesi arasında yer alması ülke içinde geniş çaplı protestolara yol açarken hükümet bildiriyi “dengesiz” olarak nitelendirdi.

İtalya’nın “Dünya Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü”ne ilişkin bir AB deklarasyonunu imzalamayı reddetmesi hem muhalefet partileri hem de İtalyan vatandaşları arasında büyük tartışmalara yol açtı.

Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yanı sıra İtalya da LGBT haklarını korumayı ve ayrımcılıkla mücadele etmeyi amaçlayan belgeyi onaylamaktan vazgeçti.

Deklarasyon, imzacı devletlere LGBT bireylere yönelik ulusal stratejiler uygulama ve yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Eşitlikten sorumlu yeni bir AB Komiseri atama taahhüdünde bulunma yükümlülüğü getiriyor.

İtalya Aile Bakanı Eugenia Roccella hafta sonu Il Messaggero’ya verdiği bir mülakatta hükümetin tutumunu savunarak belgenin “çok dengesiz” olduğunu ifade etti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisine mensup Roccella, “Herkes kimi sevmek ya da kiminle cinsel ilişkiye girmek istediğini seçebilir. Fakat belgede savunulan ‘kim olmak istiyorsan o ol’ özgürlüğü ideolojik bir kısıtlama ve gerçekliğin inkârıdır çünkü bedenin ve cinsel bağlılığın gerçekliği sonuna kadar değiştirilemez,” dedi.

Bakan, “Bence sözde toplumsal cinsiyet ikiliği geçerli olmaya devam etmelidir: Kadınlar vardır ve erkekler vardır. Ebeveynliğin ve insanlığın devamlılığının dayandığı antropolojiyi korumak istiyoruz çünkü kadın ve erkeği ortadan kaldırırsanız, ebeveynlik de değişir ve artık çocuk sahibi olunmazsa şaşırmamalısınız,” dedi.

Aile Bakanı, Roma’nın cinsiyet değiştiren kişilerin topluma dahil edilmesini desteklediğini ve transfobiye karşı çıktığını fakat temel insan paradigmasını değiştirme çabalarını reddettiklerini açıkladı.

Bakan sözlerini, “Sadece biyolojiyi değil, kadın ve erkek arasındaki cinsiyet farkına dayanan bedeni de inkar etmeye çalışıyorlar,” diyerek bitirdi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Polonya, Rusya ve Belarus ile sınırını güçlendirmek için 2,3 milyar avro harcayacak

Yayınlanma

Polonya Başbakanı Donald Tusk cumartesi günü yaptığı açıklamada, Polonya’nın Rusya ve Belarus ile olan doğu sınırı boyunca güvenliği artırmak için 2,3 milyar avro yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Polonya lideri düzenlediği basın toplantısında, “Belarus ve Rusya ile olan sınırımızın güvenliği için 10 milyar zloti (2,3 milyar avro) yatırım yapacağız,” dedi.

Tusk bunun Polonya’nın güvenliğine ve “her şeyden önce güvenli bir doğu sınırına” yapılacak bir yatırım olacağını savundu.

Ülkesinin hem NATO’nun hem de Avrupa Birliği’nin doğu kanadındaki stratejik konumunu vurgulayan Tusk, Varşova’nın Avrupa güvenliği konusundaki sorumluluğunun altını çizdi.

Tusk, “Polonya’nın sınırını barış zamanlarında güvenli, savaş zamanlarında ise düşman için geçilmez kılmak için bu çalışmalara başladık,” dedi.

Varşova 2021 yılında Minsk’i binlerce belgesiz göçmeni sınırdan AB’ye sokmakla suçlamış, Belarus ise bu suçlamaları reddetmişti. Tusk geçtiğimiz hafta sonu, Minsk’in Polonya’ya karşı giderek daha agresif bir tutum sergilemesi nedeniyle Başbakan Aleksandr Lukaşenko yönetiminin “bu uygulamayı ortaklaşa organize ettiği” yönündeki inancını yineledi.

Polonya Basın Ajansı’nın haberine göre Tusk 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Polonya’nın Belarus’tan gelen yasadışı göç konusunda “hibrit bir savaşla” karşı karşıya olduğunu söyledi. ve “Polonya’nın güvenliği söz konusu olduğunda fonların sınırı olmayacaktır,” dedi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, ‘yabancı acenta’ yasasını veto etti

Yayınlanma

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım tehditlerini beraberinde getiren ve geçen hafta parlamentoda üçüncü okumada da kabul edilen ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısını veto etti.

Zurabişvili, milletvekillerine gönderdiği mektupta ‘bu yasanın Rusya’daki yasanın ruhunu tekrarladığını’, ‘özü ve ilkeleri Gürcü halkının iradesine aykırı olduğu için Gürcü ve demokratik olmadığını’ iddia etti.

Kamu yayın kurumu 1TV‘nin aktardığına göre Zurabişvili, “Bu yasayı ılımlılaştırmak mümkün değil. Yasa içeriği itibariyle tamamen anayasaya; Gürcü ve Avrupa demokrasisine aykırı,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Dolayısıyla, değişiklikler yoluyla ılımlılaştırılması mümkün değil. Özü, içeriği ve ilkeleri kabul edilemez. Buna göre, yasanın yürürlükten kaldırılması alternatifsizdir ve halkın iradesini temsil etmektedir. Yukarıda belirtilenler ışığında, yasanın mümkün olan en kısa sürede, yürürlüğe girdiği günün ertesinde yürürlükten kaldırılmasını öneriyorum,” dedi.

Daha önce Zurabişvili, parlamentonun üç okumada kabul ettiği tasarıyı veto edeceği taahhüdünü vermişti.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze ise, cumhurbaşkanının motive edici yorumlarının kabul edilebilir olması halinde parlamentonun vetoyu destekleyebileceğini dile getirmişti.

Parlamento, Cumhurbaşkanı’nın vetosunu oy çokluğuyla aşarsa yasa, iki madde hariç yürürlüğe girebilir.

Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English