Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Tayvan, Trump’a jest olarak ABD’den büyük savunma alımları yapmayı düşünüyor

Yayınlanma

Tayvan, göreve gelecek olan Donald Trump yönetimine hazırlık olarak Aegis destroyerleri de dahil olmak üzere ABD silahlarından oluşan büyük bir paket satın almayı düşünüyor.

Konuya aşina olan birkaç kişi Taipei’nin muhtemelen Lockheed Martin gemilerini ve Northrop Grumman’ın havadan radar sistemi E-2D Advanced Hawkeye’ı talep edeceğini söyledi. Taipei ayrıca daha fazla Patriot füzesi istiyor ve Washington’da tartışma yaratacak F-35 savaş uçakları talep edebilir.

Financial Times’a konuşan eski bir Trump yönetimi yetkilisi “Tayvan ciddi olduklarını göstermek için bir paket düşünüyor” dedi ve ekledi: “Bunu gerçekleştirdiklerini varsayarsak, ABD ulusal güvenlik danışmanı atandığında ona gidecekler ve Amerikan donanımından oluşan çok agresif bir paket sunacaklar.”

Müzakereler, Trump’ın müttefiklerin savunmaya daha fazla harcama yapmaları gerektiğine yaptığı vurgunun ABD’nin müttefiklerini endişelendirdiği bir döneme denk geliyor.

Eski bir Pentagon yetkilisi ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nde üst düzey bir göreve aday olan Elbridge Colby de, Tayvan’ı daha fazla harcama yapmaya çağırdı.

Tayvanlı üst düzey bir ulusal güvenlik yetkilisi de FT’ye, bir silah paketinin Tayvan’ın kendi savunmasına yatırım yapma kararlılığını göstereceği konusunda Trump ekibiyle “gayrı resmi görüşmeler” yapıldığını söyledi.

Yetkili, “Silahlı kuvvetlerimizin uzun süredir gözünü diktiği ancak alamadığı birkaç büyük platform ve diğer ürünler var, bu yüzden aralarından seçim yapabileceğimiz çok şey var” dedi.

İkinci bir Tayvanlı yetkili ise Aegis’in listenin başında yer alacağını söyledi. Ancak yetkililer ve savunma uzmanları, Tayvan’ın daha büyük bir etki bırakacak daha pahalı başka kalemlere de ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı’nın düşünce kuruluşu olan Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde üst düzey bir yetkili olan Su Tzu-yun, “Eğer bir istek listesinden bahsediyorsanız, F-35’leri istemenin tam zamanıdır” dedi. Su Tzu-yun Tayvan’ın muhtemelen emekli Ticonderoga sınıfı kruvazörler ve Perry sınıfı fırkateynler talep edeceğini de sözlerine ekledi.

Trump’ın ilk döneminde üst düzey Pentagon yetkilisi olan Heino Klinck, “Tayvan’ın kendi savunmasına daha fazla yatırım yapma içgüdüsü doğru ve ilk Trump yönetiminde tarihi silah satış paketleri onaylandı” dedi.

Klinck, “varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olan ortaklar için asgari [harcama] eşikleri” olması gerektiğini söyledi. Ancak mühimmat, komuta ve kontrol, hava ve füze savunması gibi kritik kabiliyetlere öncelik verilmesinin ve savunma reformlarının hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Klinck, “F-35’leri talep etmek operasyonel ya da mali açıdan pek mantıklı olmayacaktır” dedi.

Görüşmelere aşina olan kişiler Tayvan’ın 60 kadar F-35 savaş uçağı, dört Gelişmiş Hawkey, 10 emekli savaş gemisi ve 400 Patriot füzesi talep edebileceğini söyledi – Su’nun tahminine göre bu paketin değeri 15 milyar dolardan fazla olacak.

ABD-Tayvan İş Konseyi Başkanı Rupert Hammond-Chambers, Washington’da Tayvan’ın savunma harcamalarında uzun bir yol kat ettiğinin ancak daha yapacak çok şeyi olduğunun kabul edildiğini söyledi.

Colby’nin Tayvan’ın savunma harcamaları konusuna “lazerle odaklandığına” dikkat çeken Hammond-Chambers, büyük bir paketin “yeni yönetimle doğru adımlar atmaya çalışan bir peşinat gibi görünebileceğini” söyledi.

Tayvanlı yetkililer ise ikinci bir Trump yönetimi riskine ilişkin endişelerin abartıldığını söyledi.

Financial Times’a konuşan ikinci yetkili, “Tayvan’a desteği güçlendirmeyi amaçlayan mevzuat ve kararların istikrarlı akışından da görebileceğiniz gibi, Tayvan için güçlü bir iki partili destek var” dedi.

“İlk Trump yönetimi daha sık ve daha üst düzey ziyaretler gerçekleştirdi ve ülkemize silah satışının önündeki engelleri kaldırdı” diye ekledi.

Trump’ın ilk döneminde ABD, Tayvan’a F-16 savaş uçakları ve Abrams tankları da dahil olmak üzere 21 milyar dolar değerinde 11 paketi onayladı.

Biden yönetimi ise 7 milyar dolar değerindeki anlaşmaları onaylamıştı. Taipei’yi sınırlı savunma bütçesini farklı şekilde tahsis etmeye ve geleneksel büyük sistemler satın almak yerine üstün bir istilacıya saldırmaya uygun mühimmat ve diğer daha ucuz, mobil silahları stoklamaya öncelik vermeye zorlamaya çalıştı.

Tayvan paketi ABD’nin iki deneyimli ismi Başkan Yardımcısı Hsiao Bi-khim ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Joseph Wu tarafından yönetiliyor.

Tayvan lideri Lai Ching-te’nin sözcüsü Karen Kuo, üst düzey yetkililerin Trump ekibiyle olası bir silah tedariki teklifi hakkında görüşüp görüşmediğini doğrulamadı ya da yalanlamadı.

Kuo, “Tayvan Boğazı’nda ve bölgenin diğer yerlerinde Çin’in giderek artan askeri tehdidiyle karşı karşıya kalan Tayvan ve çevresindeki diğer ülkelerin hepsi savunmalarını güçlendirmeye devam ediyor” dedi.

Trump’ın geçiş ekibi yorum talebine yanıt vermedi.

Çin’in Washington Büyükelçiliği ABD’nin “Tayvan’a silah satışını ve Tayvan ile askeri ilişkilerini durdurması” gerektiğini söyledi. Büyükelçilik ayrıca Lai’nin Demokratik İlerleme Partisi’ne de “dış güçlere güvenerek ve askeri kabiliyetlerini artırarak ayrılma girişimlerinden vazgeçmeleri ve Tayvan’ı çatışma ve savaşa sürüklemekten vazgeçmeleri” çağrısında bulundu.

DİPLOMASİ

Meloni, Trump ile Avrupa arasında seçim yapmayı ‘çocukça’ buluyor

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ülkesinin ABD ve Avrupa arasında taraf seçmek zorunda kalacağı fikrini “çocukça” ve “yüzeysel” olarak niteleyerek ülkesinin çıkarlarını savunmak için ne gerekiyorsa yapacağında ısrar etti.

2022’de göreve gelmesinden bu yana yabancı bir gazeteye verdiği ilk mülakatta İtalya başbakanı, Financial Times’a (FT) transatlantik ilişkilerdeki ciddi gerginliklerin üstesinden gelmenin “herkesin çıkarına” olduğunu söyledi ve bazı Avrupalı liderlerin Donald Trump’a yönelik tepkilerini “biraz fazla siyasi” olarak niteledi.

İtalyan lider, ABD Başkanını düşman olarak görmediğini ve Roma’nın “ilk müttefikine” saygı duymaya devam edeceğini açıkça belirtti.

Meloni, “Ben muhafazakârım. Trump Cumhuriyetçi bir lider. Elbette ona diğer pek çok kişiden daha yakınım ama ulusal çıkarlarını savunan bir lideri anlıyorum. Ben kendi çıkarlarımı savunuyorum,” dedi.

Avrupa’da Trump yönetimine yönelik endişelerin arttığı bir dönemde Meloni, Beyaz Saray’ın Avrupa’nın ticaret uygulamaları ve savunma harcamalarına ilişkin şikâyetlerinin önceki ABD yönetimlerini tekrarladığını söyledi.

Trump’ın otomobil ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi getireceğini açıklamasından birkaç saat önce konuşan Meloni, ABD’nin uzun zamandır Joe Biden’ın Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) da dahil olmak üzere giderek daha ‘korumacı’ bir gündem izlediğini ileri sürdü.

“ABD’de korumacılığın gerçekten Donald Trump tarafından icat edildiğini mi düşünüyorsunuz?” diye soran Meloni ayrıca Trump’ın Avrupa savunması konusundaki “çatışmacı” yaklaşımının, kıtanın kendi güvenliğinin sorumluluğunu üstlenmesi için çok ihtiyaç duyulan bir “teşvik” olacağını umduğunu söyledi.

İtalyan lider, “Krizin her zaman bir fırsatı gizlediğini söylemeyi severim,” dedi. Meloni, Ekim 2022’deki seçim zaferinden bu yana İtalya’ya getirdiği siyasi istikrarı övdü ve şu anda ülkesinin savaş sonrası tarihinde en uzun süre görev yapan beşinci hükümete liderlik ettiğine işaret etti.

ABD ile ilişkilerinin sahip oldukları “en önemli ilişki” olduğunu savunan Meloni, transatlantik bir çatlaktan kaçınmanın önemini vurgulayarak, Ukrayna için güvenlik garantileri ve Trump’ın gümrük vergisi saldırısına karşı “çatışmacı olmayan bir yanıt” vizyonunu özetledi.

Meloni, “İtalya’nın [ABD] ile iyi ilişkileri olabilir ve [ABD’nin] Avrupa ile karşı karşıya gelmesini önlemek ve köprüler kurmak için İtalya’nın da yapabileceği bir şey varsa, bunu yapacağım ve bu Avrupalıların yararınadır,” dedi.

Meloni, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in ifade özgürlüğü ve demokrasiye olan bağlılığını terk ettiği iddiasıyla Avrupa’ya yönelik sert saldırısına sempati duyduğunu da söyledi.

İtalya Başbakanı, “Aynı fikirde olduğumu söylemek zorundayım. Bunu yıllardır söylüyorum. Avrupa biraz kendini kaybetti,” iddiasında bulundu.

Meloni, Trump’ın Avrupa’ya yönelik eleştirilerinin Kıta halkına değil, “yönetici sınıfına … ve gerçekliği okumak ve insanlara cevap vermenin yollarını bulmak yerine, ideolojinizi insanlara empoze edebileceğiniz fikrine” yönelik olduğunu da ileri sürdü.

Avrupa Komisyonu, Trump’ın gümrük vergilerine misilleme yapma sözü vermiş olsa da Meloni AB’nin soğukkanlılığını korumasını istiyor. İtalyan lider, “Bazen sadece içgüdüsel olarak tepki verdiğimiz izlenimine kapılıyorum. Bu tür konularda ‘Sakin olun çocuklar’ demelisiniz. ‘Düşünelim’ demelisiniz,” dedi.

Meloni özellikle, ABD ve Avrupa arasındaki genel gümrük vergisi seviyeleri kabaca eşit olsa da, bazı spesifik kalemlerdeki yüksek vergilerin sürtüşmeye neden olduğunu savundu fakat AB’nin karar alma sürecinin yavaş ilerlemesi nedeniyle geri kaldığını söyledi. 

Avrupa’da pek çok kişi Trump’ın Ukrayna’yı elverişsiz bir barış anlaşmasına zorlamaya hazırlandığından korkarken, Meloni Trump’ın çabalarına olan inancını dile getirdi ve Rusya’nın gelecekte savaşı yeniden başlatmamasını sağlamak için güçlü garantilere ihtiyaç olduğunu tekrar tekrar vurguladı.

Fransızların ve İngilizlerin Ukrayna’ya bir Avrupa “güvence gücü” gönderilmesi önerisine şüpheyle yaklaşan Meloni, bunun Moskova tarafından bir provokasyon olarak görülebileceğini söyledi ve “Burada dikkatli olmalıyız. Bu daha çok bir tehdit olarak görülebilir,” dedi.

Meloni bunun yerine, Kiev’i ittifaka kabul etmeden NATO’nun 5. Maddesindeki karşılıklı savunma hükmünün Ukrayna’yı da kapsayacak şekilde genişletilmesini savunuyor ve bunun diğer önerilerden “daha kolay ve daha etkili” olacağını iddia ediyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD, Ukrayna’ya ‘sömürge’ anlaşması teklif etti

Yayınlanma

ABD, Ukrayna’da gelecekte yapılacak tüm büyük altyapı ve maden yatırımlarını kontrol etmek, Kiev’in diğer müttefiklerinin rolünü veto etmek ve Avrupa Birliği üyeliği hedefini baltalamak için bastırıyor.

Bloomberg tarafından elde edilen taslak belgeye göre Donald Trump yönetimi, Ukrayna ile revize edilmiş bir ortaklık anlaşması kapsamında tüm altyapı ve doğal kaynak projelerine yapılacak yatırımlarda “ilk teklif hakkı” talep ediyor.

Kabul edilmesi halinde ortaklık anlaşması ABD’ye Ukrayna’da karayolları ve demiryolları, limanlar, madenler, petrol ve doğalgaz ile kritik minerallerin çıkarılması gibi projelere yapılacak yatırımları kontrol etme konusunda muazzam bir güç sağlayacak.

Anlaşma, Washington tarafından kontrol edilecek özel bir yeniden yapılandırma yatırım fonuna aktarılan kârlar üzerinde ABD’ye ilk hak talebini verecek.

Belgenin en önemli noktası ise ABD’nin, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya sağladığı “maddi ve mali faydaları” bu fona katkı olarak görmesi.

Aslında bu, Trump yönetiminin Ukrayna’yı, Kiev ortaklık fonundan herhangi bir gelir elde etmeden önce, savaşın başlangıcından bu yana sağlanan tüm ABD askeri ve ekonomik desteğinin bedelini ödemeye zorlayacağı anlamına geliyor.

Taslak belgeye göre, ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (DFC), beş yönetim kurulu üyesinden üçünü aday göstererek ve belirli kararları engellemek için kendisine özel oy hakkı veren bir “altın hisseye” sahip olarak yatırım fonunu kontrol edecek. Ukrayna diğer iki üyeyi belirleyecek ve fonun günlük yönetimine müdahale etmesi engellenecek.

Kiev hükümetinin tüm yeni doğal kaynaklar ve altyapı projelerinden elde ettiği kazancın %50’sini fona yatırması gerekecek. Taslakta, ABD’nin, yatırımı geri kazanılana kadar kârın tamamına ve yıllık %4’lük bir getiriye sahip olacağı belirtiliyor.

Ukrayna tüm projeleri “mümkün olan en erken zamanda” incelenmek üzere fona sunmakla yükümlü olacak ve DFC finanse edilen tüm programlarda yönetim kurulu üyeliği veya gözetim hakkı elde edecek.

Kiev’in reddedilen projeleri en az bir yıl boyunca “maddi açıdan daha iyi” koşullarla başka taraflara sunması da yasaklanacak.

Ayrıca taslağa göre ABD hükümeti, fonun projeyi finanse edip etmediğine bakmaksızın, Ukrayna’nın metallerini, minerallerini ve petrol ve gazını ticari koşullarla diğer taraflardan önce satın alma hakkına sahip olacak.

Herhangi bir zaman sınırlaması olmayan anlaşma, Kiev’in kritik mineralleri ABD’nin “stratejik rakibi” olan ülkelere satmasını da yasaklıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in daha önceki bir anlaşmayı imzalama planlarının geçen ay Oval Ofis’te Trump’la yaşadığı gergin tartışmanın ardından suya düşmesinin ardından ABD geçtiğimiz hafta sonu Kiev’deki yetkililere revize edilmiş bir anlaşma sundu.

Beyaz Saray geçen hafta yaptığı açıklamada, yönetimin Ukrayna’daki kritik madenleri kapsayan daha önce müzakere edilen anlaşmanın ötesine geçtiğini söyledi.

İki taraf arasında görüşmeler devam ediyor ve nihai taslak şartlarda revizyonlar içerebilir. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın ABD belgesine bu hafta kendi değişiklikleriyle yanıt vereceğini söyledi.

Zelenskiy perşembe günü Avrupalı liderlerle bir zirveye katılmak üzere gittiği Paris’te gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD tarafından öne sürülen tam anlaşmanın “detaylı bir çalışma” gerektirdiğini ve müzakereler sırasında şartların sürekli değiştiğini söyledi.

Bir anlaşmaya varıldığını söylemek için henüz erken olsa da, “ABD ile işbirliğini destekliyoruz, ABD’nin Ukrayna’ya yardımı durdurmasına neden olabilecek tek bir sinyal vermek istemiyoruz,” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü yorum talebine cevaben yaptığı açıklamada, ABD’nin anlaşmanın hızlı bir şekilde sonuçlandırılması ve hem Ukrayna hem de Rusya için kalıcı bir barışın sağlanması konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü James Hewitt, “Maden anlaşması Ukrayna’ya ABD ile uzun vadeli güvenlik ve barışın temeli olan kalıcı bir ekonomik ilişki kurma fırsatı sunuyor. Bu anlaşma iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirecek ve her iki tarafa da fayda sağlayacaktır,” diye konuştu.

Ukrayna 2022 yılında AB’ye aday ülke statüsü kazandı ve tam üyelik için tamamlanması yıllar alabilecek katılım görüşmelerine başlayacak. ABD’nin Ukrayna ekonomisinin geniş alanlarını kapsayan yatırım kararları üzerinde etkin bir kontrole sahip olması halinde bu durumun daha da karmaşık bir hal alması muhtemel.

Ukrayna daha önce ABD ile yapılacak bir anlaşmanın AB ile olan ortaklık antlaşması ile çelişmemesi gerektiğini söylemişti. Ayrıca daha önce ABD’nin, Washington’un Ukrayna’ya geçmişte verdiği desteğin ortak fona katkı olarak dahil edilmesi yönündeki talebini de reddetmişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Macron: Rusya’nın dondurulan varlıkları Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabilir

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’teki Avrupa liderleri zirvesinin ardından, Rusya’nın dondurulan 230 milyar avroluk varlığının Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası için kullanılmasını önerdi. Macron, bu konunun barış müzakerelerinin bir parçası olacağını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te 27 Mart’ta düzenlenen Avrupa liderleri zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın dondurulan 230 milyar avroluk varlığının Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası için kullanılmasını önerdi.

Macron, bu varlıkların akıbetinin barış müzakereleri kapsamında ele alınacağını kaydetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, “Rusya’nın 230 milyar avro (248,12 milyar dolar) değerindeki dondurulan varlıkları, barış anlaşması kapsamında gelecekteki yeniden inşa için kullanılabilir,” ifadesini kullandı.

Macron, daha önce Maliye Bakanlığı’na, Rusya’nın dondurulan varlıklarına el konulmasının olası sonuçlarını detaylı bir şekilde inceleme talimatı vermişti.

Macron, bu talimattan önce yaptığı bir açıklamada ise uluslararası hukuka aykırı olacağı gerekçesiyle, “Dondurulan varlıkların gelirleri alınabilir ancak varlıkların kendisi alınamaz,” demişti.

Çeşitli tahminlere göre AB, G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya’ya ait yaklaşık 280 milyar dolarlık devlet varlığını dondurdu.

Ayrıca, özel şahıslara ait ev, yat ve uçakları da içeren yaklaşık 58 milyar dolarlık varlık da dondurulanlar arasında yer alıyor.

AB, Mayıs 2024’te dondurulan varlıklardan elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya yardım amacıyla kullanılmasına onay vermişti.

Bu karar sayesinde Kiev yönetimi 2024 yılında 3 milyar avro elde etti ve bu meblağın yüzde 90’ı Ukrayna ordusuna destek için ayrıldı. Fonların dağılımı her yıl yeniden değerlendiriliyor.

Fransa parlamentosu, Rusya’nın dondurulan varlıklarının el konulması yönünde karar aldı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English