Ukrayna, F-16 ve Mirage-2000’lere ek olarak Gripen ve Eurofighter savaş uçakları için de Batılı ülkelerle görüşmeler yürütüyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, Kiev’in Gripen ve Eurofighter savaş uçaklarının temini için Batılı ülkelerle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.
Umerov, Rada TV kanalına yaptığı açıklamada, “Şu anda müttefiklerimizden F-16’lar ve Mirage-2000’ler için söz aldık. Gripen ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları için de müzakereler sürüyor. Yakında alacağımız somut neticeleri açıklayabiliriz,” dedi.
Bakan, Ukrayna’nın hava üstünlüğü elde etmek için çok sayıda uçağa ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.
Mayıs ayı sonunda İsveç, Gripen savaş uçaklarının teslimatını askıya almıştı. İsveç Savunma Bakanı Paul Jonsson, bu kararın F-16 uçaklarının teslimatı üzerinde çalışan müttefiklerin isteği üzerine alındığını belirtmişti.
İlk F-16’ların ülkeye ulaştığı ve savaşta kullanılacağı, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından duyurulmuştu. Fakat 26 Ağustos’ta ilk F-16 kaybı yaşandı ve pilot Aleksey Mesya kazada hayatını kaybetti. Kazanın olası nedenleri arasında pilot hatası ve dost ateşi gösteriliyor.
Eurofighter Typhoon, Avrupa konsorsiyumu Eurofighter GmbH tarafından geliştirilen 4. nesil çok amaçlı bir savaş uçağı. İlk uçuşunu 1994’te gerçekleştiren uçak, 2003’ten beri aktif olarak kullanılıyor.
Avusturya, Almanya, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman’da hizmet veriyor. Hava üstünlüğü sağlamak için tasarlanan bu uçağın birim fiyatı yaklaşık 120 milyon dolar.
JAS 39 Gripen de benzer özelliklere sahip 4. nesil bir savaş uçağı. İsveçli Saab şirketi tarafından geliştirilen uçak, 1997’de İsveç Kraliyet Hava Kuvvetleri envanterine girdi.
Çok yönlü görevler üstlenebilen Gripen, hassas bombalar, seyir füzeleri ve gemi savar füzeler dahil çeşitli silah sistemleri taşıyabiliyor. JAS kısaltması İsveççede Jakt (avcı), Attack (saldırı uçağı) ve Spaning (keşif) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.
ABD, Ukrayna’ya F-16’lar için orta menzilli güdümlü bomba tedarik edecek
Öte yandan ABD, 23 Eylül Pazartesi günü açıklanması beklenen 375 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya F-16’larda kullanılmak üzere orta menzilli güdümlü bombalar göndermeyi planlıyor.
Joint Standoff Weapon (JSOW) olarak bilinen bu bombalar hem Amerikan ordusu hem de müttefikleri tarafından kullanılıyor.
Politico‘nun Amerikalı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, bu bombaların 130 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri vurma kapasitesine sahip olduğu ve bu sayede Ukrayna’ya Rus hedeflerine karşı ek yetenekler kazandıracağı belirtiliyor.
Hazırlık aşamasında olan yardım paketi, hava savunma sistemlerinin yanı sıra topçu mühimmatı ve füzeleri de içerecek.
ABD, F-16’lara hizmet vermek üzere Ukrayna’ya yüklenici göndermeyi reddetti
JSOW, hava savunma sistemlerinin kapsama alanı dışındaki hem sabit hem de hareketli hedefleri vurmak üzere tasarlanmış, taktik amaçlı güdümlü bir hava bombası. Bombanın geliştiricisi ise ABD’li Texas Instruments şirketi.
Eylül ayı başında ABD, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşta desteklemek amacıyla 250 milyon dolarlık ek yardım sağlamıştı. Bu yardım paketinde Javelin ve AT-4 tanksavar sistemleri, Bradley zırhlı muharebe araçları, M113 zırhlı personel taşıyıcıları, mayına karşı korumalı zırhlı araçlar (MRAP), el bombaları, RIM-7, Stinger ve TOW füzeleri ile HIMARS çoklu roketatar sistemleri için mühimmat ve 155 ile 105 milimetre kalibreli topçu mühimmatı yer alıyordu.
Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü olan 24 Ağustos’ta Pentagon, Kiev’e toplamda 125 milyon dolar değerinde hava savunma füzeleri, Javelin tanksavar sistemleri, HIMARS mühimmatı, anti-drone ekipmanları ve topçu mermileri sağlayacağını duyurmuştu.
ABD, Rusya’nın askeri müdahalesinin başından bu yana Ukrayna’ya toplamda yaklaşık 56 milyar dolarlık askeri yardımda bulundu. Washington, Kiev’i gerektiği sürece desteklemeye devam edeceğini defalarca vurguladı.
Ukrayna’ya ait F-16 düştü: ‘Dost ateşi’ iddiası